SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szintetikus vagy természetes? Melyik pajzsmirigyhormont szedjem?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2018-10-12
A betegeim csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak fogyást, hasmenést vált ki.
Szintetikus vagy természetes? Melyik pajzsmirigyhormont szedjem?

 

A titok nyitja az enzimekben keresendő!

Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig a valódi hormon a trijódtironin (T3) 100-szor aktívabb, hatékonyabb. Ezt az átalakítást enzimek: dejodináz enzimek végzik. Az aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3 szintjére. Tehát a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt T4-ből (pl. Letrox) képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák.

Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:

 • Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
 • Depresszióra való hajlam
 • Hízás, csökkent étkezés mellett
 • Menstruációs zavarok, terméketlenség
 • Végtagokban zsibbadásérzés


Hogyan lehet segíteni?

A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:

 • A T4-hez eltérő mennyiségű T3–t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5, 1:10 arányban)
 • A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Erre azért van lehetőség, mert ezek szelént tartalmazó, ún. szelenoproteinek, a szelén hiányában ugyanis a működésük csökken, szelén adásával pedig növelhető. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a szelén kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is.

Az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat. Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek, ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő. A helyzetet komplikálja, hogy míg a T4 lebomlási ideje 7 nap, addig a T3 nagyobbik része 8 óra alatt lebomlik.

Ráadásul a pajzsmirigyhormonok iránti igény nagyon eltérő lehet. Nem csupán egyénektől, hanem a napszaktól, évszaktól, a szellemi és testi igénybevételtől is függ!

Ezek gondok a kutatókat is foglalkoztatják és keresik a lehető legjobb megoldásokat.

Thyroid
Vol. 28, No. 6
Original Studies Published Online: 1 Jun 2018
https://doi.org/10.1089/thy.2017.0681.
Thyroid Dysfunction: Hypothyroidism, Thyrotoxicosis, and Thyroid Function Tests An Online Survey of Hypothyroid Patients Demonstrates Prominent Dissatisfaction
Sarah J. Peterson

A legutóbbi, fentebb leírt cikket ez év júniusban publikálták. Ennek a munkának a jelentősége, hogy ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a szintetikus hormonoknál a természetes készítmények előnyösebbek.

Néhányan mondhatják: nincs új a nap alatt!

Arra kell hivatkoznom, hogy mielőtt tudtuk volna a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk. Talán még többen emlékeznek, hogy a "Thyreoidea III" nevű készítményt kapták, amely lényegében a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazta. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a "szakszerű" voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében. A T4 és a T3 kezeléssel kapcsolatos problémák megismerése után az irodalomban ismét elég hangos és éles vita alakult ki és ez még most sem zárult le teljesen.
 

A kérdés röviden: szintetikus vagy természetes hormonokat adjunk-e?

Hogyan hatnak?

Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazzák a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. Ezek a gyomor-bél rendszerből felszívódva a keringésbe kerülnek, majd az egyes sejtekhez (a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 képződik a dejodinázok hatására).

Melyek az előnyeik?

 • Természetes anyagok jutnak a szervezetbe
 • A gyógyszerben lévő fehérjék, antigének kedvezők az autoimmun folyamat befolyásolásában, gyógyításában

Melyek a hátrányaik?

 • A mai napig nem sikerült az egyes készítmények hormontartalmát pontosan beállítani, "standardizálni"
 • Nehéz a megfelelő dózis beállítása, titrálása. Ez a legfőbb érv a szintetikus készítményekkel szemben, amelyekben a hatóanyag, összetétel garantált.
 • Az állati fehérjék egyes komponensei allergiás reakciót válthatnak ki.
 • A szarvasmarha pajzsmirigy alkalmazását jelentősen megnehezítette az ún. "szivacsos agyvelőgyulladás", amely miatt világszerte sok ezer állatot kellett elpusztítani. Ez az oka, hogy napjainkban a természetes gyógyszert a sertések pajzsmirigyéből állítják elő (az egyes gyógyszerek neveit értelemszerűen nem írhatom le). (Justin J. Greenlee és mtsai: Clinical and Pathologic Features of H-Type Bovine Spongiform Encephalopathy Associated with E211K Prion Protein Polymorphism. PLoS One. 2012; 7(6): e38678. Published online 2012 June 8. doi:)

A legújabban tanulmány szerint a szintetikus és természetes készítményeket kombináltan, tehát együtt, egyénre szabottan is alkalmazzák.

Hogyan értékelhették ki a hatást?

A megoldásra egyik kedves érdeklődő ezen a honlapon nagyon jól ráérzett, amikor a következőt írta: "Az orvosom mindig azt mondja, hogy csak az értékeket tudja kezelni, a tüneteimet nem". A kiértékelésekben már itthon is nem egyszerűen a laboratóriumi adatokat, hanem az életminőséget tartják szem előtt.

Az egészség különböző dimenziói ismertek:

 • Biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése
 • Lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele
 • Mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség
 • Emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége
 • Szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

Ezen tanulmány alapján a szintetikus és természetes pajzsmirigyhormonok egyénre szabott kombinált kezelését javasolják.

Prof. Dr. Balázs Csaba

Indexkép: pixnio
Képek: wikipedia - pexels.com - @olly

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja