A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SzakértőkMunkaközvetítőKalkulátorBABA-MAMA HÍRLEVELEKFogantatásTerhességBabaGyereknevelésTB, pénzügyekÉletmód, egészségSzabadidőReceptekCsaládinaptár WEBSHOP
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Dojtor Ur!

Koszonom gyors valaszat , igazan halas vagyok. ( en irtam az alacsony kortizol szinttel kapcsolatban )

Par kerdes fogalnazodott meg bennem . 1.A koponya MR el latszanak az agyalapi mirigy elvaltozasok vagy ezek csak Sella MR el felfedezhetoek ?
2. Milyen tovabbi vizsgakatokat kell ilyen esetben elvegeztetni ?
3. Mellekvese faradtsag ( es nem betegseg) is okozhat ennyire sulyos tuneteket ? ( sulyosnak erzem hisz neha fekudnom kell , csak akkor elviselheto az sllapotom. )

Koszonettel ,

Kata
Tisztelt Kata!

Válaszaim:
1. Ezen elsősorban az agyalapi mirigy elváltozasok láthatók
2. Ilyen esteben az agyalapi mirigy hormonjainak meghatárpzűsa jön számítása (a panaszok jellegétől függ, hogy melyiket célszerű mérni!)
3. A mellékvese kimerülés valóban okozhat súlyos tüneteket.
Egyik kedves betegem (külfölről küldte a levelét, természetesen a nevét nem említem) kálváriáját mellékelem.

„Fő panaszaim:
-hiperpigmentált nyelv, oral és buccal mucosa, térd, tenyér redők, könyök, ajkak, minimálisan homlok és halánték
-alacsony vérnyomás (89/57)
-stressz echocardiographia után mért vérnyomás 80/40
-ülve mért vérnyomás: 118/76/82, állva mért vérnyomás 3 perc állás után: 86/69/75, 
-több mint 1 éven át tartó mindennapos hőemelkedés/láz (37.5C -38.2C)
-fáradtság, memóriazavar, szédülés, hányinger, koncentrációs zavarok, palpitáció,
-végtagokon gyér szőrzet
-utóbbi hónapokban rendszertelen menstruációs ciklus, enyhe vérzéssel
Megjegyzés: A bőrszínem látványosan elsötétedett (fotók 2019. December 26 vs. 2020. Januàr 6) 7 kilogrammot fogytam akaratlanul 10 nap alatt.
Leírhatatlanul letargikus állapotba kerültem fizikailag és szellemileg. Elfelejtettem szavakat,nem tudtam számolni stb. Diagnózis nem született.”
Sajnos az egyes autoimmun betegségek társulhatnak, mint a fnetebbi esteben is történt és ilyenkor először a mellékvese működését kell helyreállítani, mert a pajzsmirigy hormon pótlásal történő kezdő kezelés életveszélyes lehet, ilyenkor trosszabbul van a beteg, mint előtte.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-03-03 17:01:42
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Doktor Úr!

3 éve próbálok teherbeesni , sajnos sikertelenül. 4 inszemináción és 1 lombik kezelésen vagyok túl ami nem vezetett eddig eredményre. Petesejtjeim szépen vannak, sőt túlstimulálásra is hajlamos vagyok. Viszont a beágyazódás sosem akar sikerülni. A pajzsmirigy problémám : az ultrahang vizsgálat szerint enyhe kisebb cisztáim vannak. Illetve a Tsh értékem a normál tartományban van általában. Előfordul hogy egyes ellenérzésnél néha picit alacsony 0,120 ( 0.550-4.780 referencia tartományon nézve) de többségében a normál tartományban szokott lenni. Viszont az anti tpo szintem és aTGB szintem rendszeresen magas. aTPO szintem legutóbbi vizsgálaton: 143 volt (egy olyan vérképen ahol a referencia tartomány <60 ) ugyanezen a vérképen aTGB 218 (szintén <60) reggelente 50 mikrogramm Euthyrox-ból szedek egy szemet orvosi javaslatra már lassan egy teljes éve. Mit tudok még tenni ? Vajon emiatt nem ágyazódok be? A gyógyszer csak kismértékben hat ezekre az értékekre , nagy változást nem hoz bár az orvosom szerint az is jó hogy egy picit változtatja. Felmerült az is hogy esetleg a következő lombiknál megpróbálhatnám az intralipid infúziós kúrát. Egyik orvosom javasolta, míg a másik azt mondta hogy talán ez azért nem indokolt.
Kétségbe vagyok esve, nem tudom mi segíthet rajtam és hogy ez -e a valós oka a fogantatás hiányának. Mást egyébként nem találtunk azon túl hogy magas a prolaktin szintem de mióta arra szedek gyógyszert rendben van. A férjem is kezelés alatt van, szed mindenféle vitamint de most is sok embriónk van lefagyasztva szóval iylen értelemben nincs baj.

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát és minden segítségét!

Tisztelettel: K.F.Ágnes
Tisztelt K.F.Ágnes!

Az Ön által leírt problémakör összetettebb annál, hogy vizsgálat nélkül javasolhassak valami csodaszert. Erről a kérdésről ezen a honlapon is sokat írtam, ill.a „Mindennapi Pszichológia” c. folyóiratba is, ott találhat több olyan részlelet, amely hasznos lehet. Érdemes volna egyénre szabott kezelést folytatnia és meghatároznia az NK sejt aktivitást.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-28 17:14:43
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!
Pajzsmirigy alulműködésem van, Hasimoto, Syntroxine 50 m gyógyszert szedem, laboreredményem jó, kérdésem, hogy a Covid elleni oltást beadassam-e mert van aki azt mondja, hogy nem ajánlott, van aki javasolja, másik kérdésem, hogy ha elkapnám a vírust, veszélyesebb lenne-e a betegség miatt?
Válaszát köszönöm
Tisztelettel H.Gabriella
Tisztelt H.Gabriella!

Feltétlenül kapja meg a véltőoltást! Ne higyjen az átverő szövegeknek. Aki már látott Covid beteget és halottat, az nem fog hezitálni. Mindenképpen ragyazkodjon az oltáshoz.
Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-28 17:06:05
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
T. Professzor Úr! Szeretném az Ön véleményét kérni az oltással kapcsolatban. Mivel sok gyógyszerre, adalékra intoleráns vagyok, de asztmám és egyéb betegségeim miatt veszélyeztetett, mindenképp szükség lenne a védelemre. Ön szerint az orosz Szputnyikot, vagy a Pfeizert válasszam amelyeknek kevesebb a mellékhatása.

Köszönettel: Valéria
Tisztelt Valéria!

Ebben az esteben a Pfizer ! vakcikát javaslom. Utalako ezen a honlapon általam leírtakra és a facebook- tegnap elmondott előadásomra.
Jó egészséget:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-28 17:02:59
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr,
Kérdésem az lenne, hogy gyermekeimnél okozhat- e gondot az, hogy autoimmun hypothyreosisom kapcsán én kerülöm a jódot, és pl. itthon jodmentes patikai sót használok az egész család étkezésénél.
Az esetleges jódhiany a gyerekek koncentrációs problémája kapcsán merült fel nemrégiben. Hogyan lehetne megállapítani, hogy jutnak-e elegendő mennyiségű jódhoz? Illetve ha jódpótlást kellene alkalmazni náluk, mert esetleg kiderül, hogy tényleg hiányuk van, akkor honnan tudhatjuk, hogy ők nem autoimmun betegek-e esetleg, mint én, és ez esetben nagyobb kárt okozhat a jód, mint hasznot.
Segítségét előre is nagyon köszönöm,
Üdvözlettel,
RGP
Tisztelt RGP!

A jód szintet a vérben és a vizeletben is meg lehet határozni!
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Az ajánlott jódbevitel eltérő az egyes korcsoportokban
Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszer-ellátás jóddúsítását egy országban (pl. Egyetemes só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

Életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200


A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só: egy csipetnyi himalájai só
2. Áfonya: 10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej (?)1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak: 10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva 5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás 1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt 3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya 1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Eper: 10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

JÓ EGÉSZSÉGET, ÜDVÖZLETTEL:













Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-22 16:35:22
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

A betege vagyok, sajnos a járvány miatt törölték a decemberi időpontomat, és csak májusra kaptam újat, ezért fordulok Önhöz itt. Köszönöm, hogy ezen az oldalon keresztül elérhető, és, hogy válaszol a kérdéseinkre, sokszor akár ünnepnap is.Sokat tanultam az itteni válaszaiból.
Láttam egy beszélgetést, melyben három orvos nyilatkozott az covid oltásokról. Én nagyon szeretném megkapni, mert az egyértelműen kiderült számomra a műsorból, hogy jóval nagyobb a betegség szövődményeinek kockázata, mint az oltásból adódó esetleges problémáké. Azonban autoimmun betegekkel kapcsolatban úgy fogalmazott az egyik orvos, hogy ilyen beteg oltásakor "esetleg elgondolkodnék, hogy melyik vakcinát válasszam". És hallottam az Operatív Törzs tájékoztatóján is, hogy Szputnyikkal például tapasztalatok hiánya miatt egyelőre nem oltanak autoimmun és pajzsmirigybetegeket sem (lehet, hogy ez már változott időközben). Az előbb említett orvosokkal történt beszélgetésben az is elhangzott, hogy nyugalmi fázisban lévő betegségnél nem kontraindikált a covid oltás, csak ha fellángol az autoimmun folyamat vagy kezeletlen a betegség. Én 2015-ben 1300 vagy 264 (a mérés módszertől függően) feletti  Anti TPO-val indultam és az elmúlt három évben az Ön kezelésének (szelén) köszönhetően folyamatosan csökkent és beállt 50 és 59 körülire (új/másik mérési módszer szerint) . Júniusban jártam Professzor Úrnál, ahol az ultrahang pici visszaesést mutatott a gyulladás és a göb tekintetében, de a Normoxilon kívül másra nem volt szükség. Akkori diagnózis: hasimoto thyr. kezdődő remisszióban, euthyreosis, sicca syndroma, krónikus stressz, laktóz intolerancia. Még tavaly augusztusban is 56.8 volt  az Anti TPO (ref 0,0-9,0), de most megint 1300 felett van (  a labor vmiért a másik módszert és a 0-60-as ref. tartományt használta). A többi laborértékem a levél végén található. Ez fellángolásnak számít az oltás szempontjából?
A másik, amiért kérdezem Önt az oltást illetőleg, az az, hogy 8-10 évvel ezelőtt, amikor először  oltottak influenza ellen, akkor  az oltás helyén lévő  kb. 2cm-es vörös viszkető folt és hidegrázás 10 napig nem javult. Utána antihisztaminnal másnapra szinte teljesen megoldódott, és 3-4 nap antihisztaminos kezelés után eltűnt. Ekkor még nem volt hashimotóm. Az izomfájdalom is 1-2 hét alatt elmúlt.2 évvel ezelőtt ismét beoltottak influenza ellen egy másik oltóanyaggal (Vaxigrip tertra) és oltási szövődmény lépett fel: 4 hónapig ízületi fájdalom a karomban, ami pihentetéssel és gyógytornával múlt csak el. A bőrreakciók is hevesebbek voltak: másnapra 2, következőre 4 (erről csatolok képet), majd 7-8 cm-re nőtt a pőrpír és a púp átmérője, és bár 2 nap után antihisztamint kaptam, még napokig tovább nőtt (7-8 com-ig), és nagyjából 8 nap kezelés után múlt el a bőrreakció. Emelett az arcomon az évekig nem jelentkező seborrhea is megjelent az oltás után. Infektológushoz küldtek, aki azt mondta, hogy bármilyen oltást úgy vehetek fel csak, ha 4 nappal előbb antihisztamint kapok és még egy hétig szedem az oltást követően. 
Szeretném kérni Professzor Úr tanácsát, hogy kaphatok-e covid elleni oltást, és, ha igen, melyiket javasolja? Ha márkanevet nem írhat, az is segítene, ha a típusát megemlíteni, ami alapján a házi orvos tudja majd, hogy melyek közül válasszon. Az oltás előtti antihisztamin-szedést megpróbálnám, amennyiben Professzor Úr is egyetért vele. Valamint az lenne a kérdésem, hogy ha menstruáció alatt hívnának be oltásra, az kihathat-e az esetleges oltási szövődményekre. Köszönöm, hogy elolvasta ezt a hosszú levelet és előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:
Á.

16-2-2020
TSH 3.260 mIU/L   0,550-4,780
 FT3 pmol/l  6.00    3,50-6,50
 FT4 pmol/l 11.60   11.50-22,70
 Anti-TPO IU/mL  >1300    * 0,0-60,0 
Tisztelt A.!

Köszönöm levelét. Kétségtelen, hogy bármelyik oltás előnyös lehet,de az óvatosság szükséges (ezen a honlapon olvashatja az ezzel kapcsolatos véleményt!). Tehát az oltás esetén anti-hisztamin készítményt kapjon. A legnagyobb veszély az, ha nem kapja meg az oltást!!!!!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-22 16:29:33
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Dr ur!

A kovetkezo problemaban szeretnem a velemenyet kerni. Bejelentkeztem mar endokrinologushoz , de csak marciusra kaptam idopontot.

Decemberben 5 napig nsgyon rosszul ereztem magam : normalis vernyomas mellett szivritmuszavar , kihagyasok es bedobbanasok , furcsa erzes mellkasban , legszomj, ehhez tarsult meg nagyon rossz kozerzet, nagyfoku gyengeseg , emelyges , 2 napig majdnem semmit nem tudtam enni , etvagytalansag utana is. A havi verzrs elotti napokban kezdodott , mindig is nagyon eros premenstruacios tuneteim voltak. 5 nap utan jobb lett . Jeleztem 3.nap a csaladi orvosnak aki igazabol csak a szivritmuszavarra kapta fel a fejet. Beutalt kardiologiara es laborba. Kardiologian mytralis prolapsust allapitottak meg , holter monitor : nagyszamu ,tobbgocu, egyresze parasystolia, egy alkalommal tripletben fellepo VES, egy alkalkmmal tripletben fellepo SVES. Szignifikans blokk , pausa , ischaemia nem kerult rogzitesre.

Laborban csak a vas ertek lett alacsony 9.2 ( ref.t. 10.7-32.2)

Voltam pajzsmirigy uh on. Ennek eredmenye : struma nodosa, kesobb pajzsmirigy ambulancian ahol a labor eredmenyek jo hormon ertekeket mutattak , viszont az antiTPO emelkedett volt , Hashimoto betegsegem van. Pajzsmirigy orvossal nem talalkoztam mert oltokozpont lett a korhaz , de emailben ajanlotta , h nezessem meg a noi nemi hormonokat es a kortizolt.

Januarban a havi verzes elott megint rosdzul ereztem magam , bar nem annyira intenziven mint decemberben. Februarban , azaz most megint rosszul erzem magam , megint a verzes korul jelentkezett , de mar 6 napja rosszul vagyok : nagyfoku altalanos gyengeseg , izomgyengeseg foleg a labakban , minden 10 perc utan kenyszert erzek arra , hogy leuljek vagy lefekudjek. Ilyenkor sokkal jobb , de ha ujra felallok es vegzem a dolgom , ujra erzem , hogy nem birok fent lenni. Emelygek es nincs etvagyam , neha zavart a gondolkodasom. A heten megcsinaltattam a verzes 3.napjan a noi hormonok vizsgalatat es a kortizolt. A tesztoszteron meg nincs kesz , a tobbi noi hormon ertekel jok , megfelelnek a menopauza elotti idoszaknak . A kortizol szint lett alacsony :165 ( ref.t. 185-624). Reggel 9kor ehgyomirra volt leveve a ver. Csinaltattam cukor es inzulin terhelest is , ennek az eredmenye is jo lett.

A kerdesem az lenne , hogy az elegge ijeszto tuneteim mogott allhat az alacsiny kortizol szint ? Sokat hallani manapsag a nellekvese faradtsagrol , viszont az en tuneteim ezen tulmennek. Lehet mellekvese elegtelensegem. Vernyomasomat tobbszor merem , mindig normalis , felallaskor se esik le. Decemberben amikor szinten rosszul voltam a kalium es natrium szint is normalis volt.

Azt meg le kell irnom , hogy honapok ota rettenetesen kimerult vagyok , napi 8-9 ora alvas utan alig birok felkelni. Az utobbi honapokban rosszabb az etvagyam , bar fogyni nem fogytam. Sokat faj a fejem ey ritkan homalyos latasom van.

Vegezetul pedig megemlitenem , mert szerintem nagyon fontos , higy 3 evvel ezelott keszultunk kulfoldrol hazakoltozni sok sok ev utan. Kb. 2 honapig rettenetesen rosszul ereztem magam ; szedules , borzalmas fejfajasok , nagyfoku zavartsag ,( neha nem jutottak eszembe szavak) nagyfoku izomgyengeseg es izom ( izulet ?) fajdalmak, vegtagbizserges. A csaladi irvosig jutottam , aki vetbol sok mindent megnezett , autoimmun folyamatokat is ( nem tudom mit , sosem lattam a leleteket ) , de minden rendben volt. En akkor elmentem koponya MRI , de ott se latszott semmi. ( volt olyan eset , hogy valami utan nyultam , de mellenyultam tobbszor).

A 3 evvel ezelotti ( amire sosem kaptam valaszt) es a mostani allapotom.kozott osszefuggest latok. Jol gondolom ? Ha agyalapi mirigy daganat okozna problemat , az latszott volna koponya MR en vagy csak Sella MR en latszik ?

Nagyon nagy csodalattal olvasom turelmes , reszletes , nagy szaktudasu valaszait.

Koszonettel ,

Kata
Tisztelt Kata!

Köszönöm kedves elismerő sorait. A részletes levelire megnyugtató vlaszt nem adhatok, ehhez további részletes immun-endokrin kivizsgálás szükséges.
Kétségtelenó a mellékvese esetleges betegsége állhat a tünetei háttrében.Szervezetünkben a mellékvese termeli ugyanis az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. Tartós leterheltség, a szervezetet érő folytonos stressz hatására a mellékvese kimerül, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.Stresszes szituációkban, például egy veszélyes közlekedési helyzetben gyors reakcióra van szükségünk, hogy a súlyos következményeket megelőzzük, testi épségünket megóvjuk. Ebben van segítségünkre a mellékvese által termelt hormonok közül kettő. A mellékvese páros szerv, melynek velőállománya az adrenalint, külső része, a kéreg többek közt a kortizol nevű hormont is termel. A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető: az adrenalin megemeli a pulzust, így a szív gyorsabban dobog, több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükóz felhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.
Ha a stressz az életünk, mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A tartós magánéleti konfliktusok, vagy munkahelyi stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan több stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei. Az egyensúly felborulását kezdetben magasabb kortizol szint jellemzi, hiszen a folytonos stressz ellen a beteg szervezete így igyekszik felvenni a harcot. Krónikus stressz esetén azonban a túlhajszolt mellékvese idővel képtelen lesz kielégíteni a szervezet megnövekedett kortizol szükségletét, így értéke egyre csökken.
Krónikus fáradtság a vezető tünet
A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek. Nők esetében a kortizol hiány a teherbeesés elmaradásához is vezethet. A megtermékenyített petesejt beágyazódását, megmaradását a progeszteron hormon biztosítja. Kortizol hiány esetén azonban a szervezet minden energiát – a progeszteron termelés rovására is - a hiányzó hormon előállítására fordít, így nem ritka, hogy a betegség diagnózisára a gyermekáldás elmaradásának vizsgálata során derül fény.
Vizsgálatok és kezelés
A felsorolt panaszok esetén érdemes laborvizsgálatot végeztetni. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborérték önmagában kevés a diagnózishoz, azt mindig a beteg panaszaival, tüneteivel összhangban kell értelmezni!!!!!. A kortizol értéke napszakonként is eltérő, hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket az alacsony kortizol szint okozta, a hiányzó hormon adásával van lehetőség kezelésre.
Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-21 13:37:54
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Professzor úr!
Önhöz járok hashimoto betegséggel, synthtoxine 13-t szedek.
Augusztusban megszületett a kislányom :)
Úgy vettem eszre, hogy a kis körmei olyan töredezettek hosszában, mint az enyémek, amire a doktor úr mondta nekem, hogy az is a pajzsmirigy gond jele. Elképzelhető, hogy a kicsinel is fennáll pajzsmirigy probléma?
Köszönöm előre is! Üdvözlettel: Anna
Tisztelt Anna!

Mindenek előtt gratulálok a kislányához! Remélem jól van!....
A babánál még ez az elváltozás nem tekinthető kórosnak, egyelőre ilyen irányú vizsgálat nem látszik szükségesnek.
Jó egészséget, sok boldogásot a babához,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-20 12:50:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Kedves Doktor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy magas anti tpo szint mellett teherbe eshetek-e?
Tisztelt Kérdező!

Elvileg igen, de megfelelő gyulladásccsökkentő kezelés és a szervetlen jód kerülése kívánatos.
Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-19 08:52:03
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

Mindenekelőtt köszönöm, hogy saját betegeinek kezelése mellett ennyi időt szakít kérdések részletekbe menő megválaszolására, szakétő cikkeiből én is sokat tanulhattam betegségemről/állapotomról! Nehéz megbízható információkhoz jutni az internetről a gyógyulni akaróknak. Gyakran elbizonytalanodom én is, ellentmondó cikkeket lehet olvasni az interneten, ellentmondó véleményeket hallanok különféle orvosoktól. Egyik orvos küld a másikhoz...
Egy szó mint száz, köszönöm, hogy megosztja tudását és tapasztalatait, hogy nem csak legyint, hanem segít megérteni a betegségeket és útat mutat a gyógyuláshoz!

Ezúttal én is egy kérdéssel fordulnék Önhöz, mert úgy érzem az orvosok "ping-pong" asztalára kerültem, és kicsit elbizonytalanodtam, hogy jó úton járok-e, pedig mielőbbi segítségre lenne szükségem.

Röviden az én Hashimoto történetem:
2017ben és 2019ben szültem,
2019ben Hashimotoval diagnosztizáltak (antiTPO>1300), miután fáradtság, feszültség, ingerlékenység, +10 kiló túlsúly, bőszárazság, libidó csökkenése tüneteimnek az okát kerestem. L-Thyroxin 50-et kaptam akkor, ami az energiáimat visszahozta. (Nagy szükség is volt rá két kicsivel itthon.)
2020 nyarán ismét fáradékony lettem és a hajam is hullani kezdett, októberben 75-re emelték a dózisomat és decemberben egy friss PM UH is készült. A gyógyszer dózis emelése óta a testsúlyom is csökkenésnek indult és szülés előtti szintre fogytam vissza (-8-9 kiló).

2020 augusztusban ételintolerancia vizsgálaton többféle ételérzékenységre derült fény (tej, tojás, kukorica, élesztő, borsó...), ezeket azóta kerülöm, illetve év végéig gluténmentesen is táplálkoztam. Reméltem, a diéta segít majd megfékezni az autoimmun folyamatot.

2020 december elején rémísztő mértékben elkezdett hullani a hajam. Az endokrinológusom ekkor ellenőriztette a vasat (12,7) és a TSHt (3,0), ami alapján kizárta, hogy a pajzsmirigyem okozná a panaszaimat.
A háziorvosom fogorvoshoz és nőgyógyászhoz küldött tovább.

A nőgyógyász szerint a panaszaimat a pajzsmirigyem okozhatja, ezért januárban kért újabb labort (terhelésés inzulin, ill. pajzsmirigy hormonok) és továbbküldött az endokrinológushoz.

Két hónap telt el és a hozzávetőlegesen a hajam fele kihullott.
A fáradtságérzeten kívül a többi panaszom sem javult, de most elsősorban a hajam miatt vagyok nagyon elkeseredve.


Tisztelt Professzor Úr, kérném szakértő véleményét: milyen irányú kivizsgálást vagy kezelést javasol a lenti leletek alapján? Hogy tudnám megállítani a hajhullásom?


PM UH:
A pajzsmirigy jobb lebenye 54x22x21 mm, a bal lebeny 53x19x18 mm.
Az isthmus kissé szélesebb 9 mm-es.
A lebenyek alapszerkezete diffúzan inhomogén, számtalan 2-4 mm-es echoszegény területtel, a vascularisatio
szabályos.
A jobb lebeny felső harmadában dorsalisan egy 12x6 mm-es echoszegény szegélyű homogén echodús kp. fokban
vascularisalt göb látható (EU-TIRADS 3).
Az isthmusban jobb oldalon caudalisan egy 10x5 mm-es éles kontúrú, homogén mérsékelten echoszegény kp.
fokban vascularisalt göb ábrázolódik (EU-TIRADS 4).
A parotisok és a submandibularis nyálmirigyek eltérés nélkül. A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.
VÉLEMÉNY:
Thyreoiditisnek megfelelő uh kép.
Göb a jobb lebenyben és az isthmusban.


Vérkép:

Vörösvérsejt 4,36 4,1 - 5,2
Fehérvérsejt 5,3 4 - 10
MPV 8 9 - 13
* triglicerid 0,67 0,9 - 1,7
Koleszterin 4,08 -
HDL koleszterin 1,55
LDL koleszterin 2,23

Karbamid 5,3
Kreatinin 82
* eGFR-EPI 77 ml/perc

Vércukor0 4,5
Vércukor60 6
Vércukor120 3,8

Inzulin0 4
Inzulin60 15,1
Inzulin120 2,9
* HOMA index 0,8 1 - 2,5

TSH 2,079 0,4 - 4
* szabad T3 2,52 2,8 - 6,5
* szabad T4 10,56 11,05 - 22,7
* Anti TPO >1000 (Sajnos a diéta ellenére nem csökkent)


Ezeket a vitaminokat szedem:
napi 1 (év elejétől 2) tabletta Normoxil
December óta napi 1 Tricovel, előtte B6-B12 vitamin komplex, mert a B12 szintem alacsony volt
2 naponta 4000NE D-vitamin
December óta Béres csepp extra


Köszönöm megtisztelő válaszát!

Luca
Tisztelt Luca!

Mindenek előtt köszönöm kedves sorait. Igyekszem segíteni, de elég szerteágazóak a panszai, tünetei és leletei. Ráadásul a szüés után ezek a panaszok fokozott mértékbeny is jelentkeznek, mert nagy való színüséggel Betadinet is alkalmaztak és szervetlen jódot is kapott (?!)
Mit javasolhatok ?
A hajhullása és a vas értékei minden bizonnyal összefüggésben vannak az autoimmun folyamattal.
Értelemszűen vizsgálat nélkül terápiás tanácsot nem adhatok.
Mégis mi lehet a háttérben?
A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.
A hajhullást számos tényező válthatja ki:
• Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,
• Fogamzásgátló
• autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)
• Stressz
• mérgező anyagok
• Gyógyszerek
• Sugárkezelés
• táplálkozási rendellenességek
• vitaminhiányok.

A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegségek (pajzsmirigygyulladás), nőkben fokozott férfi hormontermelődése, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek.
A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.
A vizsgálatik egyelőre a Normoxil, Tricovel szedését javaslom, de vigyázzona vitaminokkal, mert több készítményben (Pl a Centrum tbl-ban) sok szervelen jód is van!
Mielőbbi javulát, teljes gyógyulást kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-17 16:34:22
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. egy éve diagnosztizáltak nálam latens hypothyreosis-t és Hashimoto thyreoditist.
Akkori értékeim:
TSH 9,59
Anti-TPO 81,6 (0,0-9,0)
Anti-TG 461,4 (referenciát nem találtam)

Mára étrendem teljes megváltoztatásával és gyógyteával sikerült a TSH-t lecsökkentenem, a közérzetem is javult, már kevesebbet vagyok enervált és fáradékony, mint előtte, hajhullásom is mérséklődött. A nyakamon lévő megnagyobbodott nyirokcsomók szintén egyre kisebbek.
Szabad T4, Szabad T3 szerencsére akkor és most is a ref. tartományon belül.

Azonban ugyanabban a laborban a következők a legújabb értékeim:
TSH 0,85 (0,55-4,78)
Tireoglobulin <0.04 (3,50-77,00)
Anti-TG >500 (0,0-60,0)
Anti-TPO >1300 (0,0-60,0)
FSH 12,10 (2,5-10,2)

Érdeklődni szeretnék, és talán ez a legfontosabb kérdésem: hogy hosszú távon van-e káros hatása ilyen magas Anti-TPO és Anti-TGnek? Ezeket hogyan lehetne csökkenti? Egészséges babát szeretnénk a férjemmel már egy ideje és mindent meg szeretnék tenni, hogy ez így is legyen! :)

Hálásan köszönöm a lehetőséget, hogy ezen a fórumon (is) segítségünkre van, igazán becsülendő!
Tisztelettel: Tóth Ágnes
Tisztelt Tóth Ágnes!

A diéta fontos lehet, errőlezen a honlapon olvashat.
Az anti-TPO antitest valóban gondot okozhat a babavárás során.
Azt már ugyanis korábban sikerül tisztázni, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés meddőséget okozhat. Ezért meddőség esetén egyre inkább figyelnek fel a pajzsmirigy csökkent működését részben jelző emelkedett TSH-ra. Több alkalommal hallom, hogy a TSH-nak 1-2 között kell(ene) lennie. Köztudott azonban, hogy a TSH értéket számos tényező befolyásolja:
Figyelembe kell venni ugyanis a következőket:
• a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél)
• a beteg lakóhelyének jódellátottságát
• a beteg nemét
• az évszakot
• napszakot
• a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
• az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
• a vizsgálati módszereket
• a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
• felszívódási viszonyokat
• TSH elleni antitest jelenlétét
A kérdés röviden úgy tehető fel, hogy amennyiben a TSH érték elérte a kívánatos értéket, akkor minden rendben van? Mi a helyzet az anti-TPO-val?
Mi az anti-TPO?
A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely
a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek membránjában található. A TPO a tireoidea eredetű mikroszómális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinbn lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon szintézisét eredményezi. A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigybetegségekben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek normális pajzsmirigy-funkciójú, egészséges egyéneknél alacsony koncentrációban mutathatók ki (Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396!!!!!.).
A vizsgálat végén azonban azt találták, hogy az anti-TPO pozitívak között a komplikációk száma (koraszülés, vérszegénység, eklampszia, továbbá a terhesség alatti magas vérnyomás) és súlyosság jelentősebb volt.
Az eredményeikből azt szűrték le, hogy a TSH szint önmagában nem elegendő, figyelembe kell venni a gyulladás esetleges fennállását is, azért meddőség esetén erre a faktorra is célszerű gondolni.
A babavárás előtt más tényezőket is célszerű tesztelni, de erre egyénre szabott eljárás (nem protokoll!) szükséges és a beteget illendő megvizsgálni és ennek figyelembe vételével kialakítani az étrendet és a kezelést (Ne a laboratóriumi teszteket kezeljük!)
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-16 17:21:58
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Professzor Úr!
Nagyon örülök, hogy Önre találtam! Örömmel olvasom írásait, melyekben szakértelemmel és türelemmel válaszol sorstársaimnak! Szeretném a véleményét kérni!
Tavaly novemberben pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg nálam. Felső légúti panaszokkal kezdődött, amit gyors fogyás és szapora szívverés követett. Kiinduláskor a TSH 0,005 uIU/ml (0,270-4,200) a szabad T3 46,50 pmol/l (3,10-6,80) a szabad T4 >100 pml/I (12,00-22,00) volt. A panaszaimra 3 x 1/2 szem Humapronolt és 2 tabletta Metothyrint kezdtem el szedni. A pajzsmirigy ultrahang eredménye: echoszegény, inhomogén, göbmentes lebeny.
Januári kontroll értékeim: TSH 0,726 uIU/ml (0,270-4,200) szabad T3 2,49 pmol/I (3,10-6,80) szabad T4 4,18 pmol/I (12,00-22,00). AntiTPO negatív, TRAK:9,58.
Ezek után a Humapronol tablettát elhagyhattam és a Methotyrint napi fél tablettára csökkentettük.
Egy hete nagy meglepetésünkre pozitív lett a terhességi tesztem (2021.02.07.) A Metothyrin tabletta szedését azonnal abbahagytam, mert úgy tudom, hogy nincs jó hatással a magzatra.
A mai (2021.02.15.) vérvételem eredménye a következő: TSH 0,005 uIU/ml (0,270-4,200) szabad T3 19,34 pmol/I (3,10-6,80) szabad T4 52,06 pmol/I (12,00-22,00). Az endokrinológusomhoz holnap után megyek.

Nagyon örülünk a gyermekáldásnak, régóta dédelgetett álmunk vált valóra, viszont aggodalommal töltenek el az értékeim. Nem szeretném, ha a babának bármi baja lenne. Ezért kérném a Professzor Úr tanácsát, véleményét.

Tisztelettel, Ágnes
Tisztelt Ágnes!

Gratulűlok a gyermekáldáshoz!
Nagy valószínöséggel Basedow kór hyperthyreoisissal járó formájáról van szó. A graviditás lső 3 hónapjában valóban nem veszélytelen a Metothyrin, más készítmény jöhet számításba, de ezt egyénileg (!) a klinikai tüntek birtokában célszerű beállítnai.
Jó egészséget kívánok, tiszteelttel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-16 12:57:15
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor úr,
Barázdált körmeim, homlok feletti hajhullás és gyorsan ráncosodó bőr, valamint duzzadt szemhéj miatt írok. Több éve vashiany ellen szedek vasat, de javulas alig tapasztalható. A TSH szintem magas, a T3 az alsó határon van. A súlyom könnyen gyarapodik, de sok futással tartani tudom a 72kg-t 180cm magassághoz. 46 éves vagyok, január óta kerülöm az étrendemben a feldolgozott cukrot. A kérdésem az lenne, hogy javasolná-e pajzsmirigy hormon szedését. Eddig szelén pótlásbam bíztam, de a hajhullás érdemben mem javult. Nagyon köszönöm a válaszát, Professzor úr!
Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján pajzsmirigy probléma lehet (gyulladás?), ezért ilyen irányú vizsgálatát javaslom.

Jó egészsget kívánok, tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-16 09:31:34
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Professzor Úr!

Nagyra becsülöm, hogy ebben a rohanó világban ilyen részletesen válaszol minden kétségbe esett embernek.
45 éves, 164 cm, 52 kg vagyok, glutén és laktózérzékeny már 8 éve, amit szigorúan tartok.
Nagyon rossz közérzet, állandó fejfájás illetve hajhullás miatt vérvizsgálaton vettem részt.
Eredményeim amelyekben eltérés van:
Monocita 9%
Inzulin rezisztencia HOMA index 2.47
Karbamid 1.8
Koleszterin 5.6
D vitamin 64,9
TPO 1300
Kértem időpontot Professzor Úrhoz, viszont június 7-re kaptam.
Kérdésem az lenne, hogy amíg nem jutok el Önhöz, mi a teendőm?
Nagyon várom válaszát.

Üdözlettel: P. Nándorné Andrea


Tisztelt P. Nándorné Andrea !

Köszönöm levelét és kedves sorait. Biztos vagyok benne, hogy korábban is lesz lehetősége vizsgálatra, majd megadom az elérhetőségemet.
Nagy valószínöséggel autoimmun pajzsmirigygyulladása is van,amelyik gyakorta társul hajhulással, inzulin rezisztenciával, gluténérzékeynséggel.
A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.
A hajhullást számos tényező válthatja ki:
• Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,
• Fogamzásgátló
• autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)
• Stressz
• mérgező anyagok
• Gyógyszerek
• Sugárkezelés
• táplálkozási rendellenességek
• vitaminhiányok.
A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegségek (pajzsmirigygyulladás), nőkben fokozott férfi hormontermelődése, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek.
A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.
A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben és a hormonok iránti érzékenység fokozódása egyaránt lényeges ebben a kérdésben. A férfi hormonok nőkben a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin") juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért.
Egyelőre a diéta mellett azt javaslom,, hogy Normoxilt kezdjen el szedni.
Elérhetőségem:
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.

Jó egészsége kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-15 16:12:32
Olvasói értékelés: 5/5
T. Professzor Úr!
Több mint 20 éve L-Thyroxint szedek. Az elmúlt év decemberéig napi 50 mg-ot. December 30-án miután nyaki szorító érzés és eddig nem tapasztalt torokfájdalom jelentkezett, általános rossz közérzet kíséretében laborvizsgálatot kértem .
TSH 10.5 mIU/1 . Norm. T4 - T3.
Anti TPO értékem 1400 IU/ml.
Ekkor háziorvosom javaslatára az L-Thyroxint 75 mg-ra emeltem.
Január elejétől meghűlésre utaló panaszaim jelentkeztek. Ekkor homeopátiás kezelést kaptam a pajzsmirigyemre.
Január 9-én PCR vizsgálaton a CoV-2 - pozitív lett.
Kb. két hét lábadozás és a 10 napos karantén után állapotom viszonylag jobb lett. Torokban és a mellkasban furcsa égő, szorító érzés jelenleg is van.

Február 9-én a TSH 3.9, Norm T4 ,T3. CRP 25.5
Anti TPO : 414.
Tireoglobulin 106.10
Thyreoglobulin autoantitest: 168
SARS-CoV-2 spike specikus IgG antitest 413 AU/ml / pozítiv/

A fenti kórtörténet és laboreredmények ismeretében az lenne a kérdésem, hogy az emelkedett Tireoglobulin, Thyreoglobulin autoantiest és CRP értéketeket okozhatja e a Corovanirus pozítivitás utáni állapot , vagy esetleg más állhat a háttérben.
Professzor Úr tanácsát és megnyugtató válaszát szeretném kérni, hogy a továbbiakban milyen vizsgálatokkal és terápiával lehetne állapotomban javulást elérni.
Köszönettel.
Tisztelt Kérdező!

Ez s leírtak alapján felelősséggel nem válaszolhaó meg.
"LABOR DOKUMENTÁCIÓ
Mellékeljük az Ön által kért egészségügyi dokumentációt. Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Az eredmények egyéb értékeléséből levont következtetések alapján elindított, módosított kezelés miatti esetleges egészségkárosodásért felelősséget nem vállalunk.
Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre a vizsgálatot indító szakorvoshoz." Magyar Laboratóriumi Társaság.
Üdvözlettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-14 16:34:36
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

6 éve diagnosztizáltak autoimmun pajzsmirigy gyulladással gyermekem születése után. A szülést követően jelentősen gyarapodott a súlyom, így derült fény a problémára. Sajnos azóta nem tudtam lefogyni, több orvost is felkerestem emiatt.Inzulin rezisztenciát vizsgálták, nincs szerencsére ilyen probléma. Voltak időszakok, mikor fogytam kb. 10 kg-t ( 1200 kcal diétával ), de sajnos nem volt tartós, illetve nem tudtam pár hónapnál tovább tartani ezt az alacsony kcal-tartalmú diétát. Dietetikusnál is voltam, többnél is, egyik 1800, másik 1600 kcal-os diétát írt elő, volt amelyik teljes tej és gluténmentességet kcal számlálás nélkül, orvosom pedig azt javaslta, hogy egyáltalán ne egyek szénhidrátot, mert a szervezetem előállítja azt. Ezt is megpóbáltam, de sajnos pár hónap múlva rosszul voltam tőle, így abba hagytam. Egyik sem hozott tartós megoldást, összességében 20 kg-t szeretnék fogyni. Legutóbb felkerestem egy másik endokrinológust, aki Merckformin 500-at írt fel. Azt mondta nem baj, hogy nem vagyok IR-es, ez azért kell, hogy fogyjak. Napi 2x3 tablettát kellett szednem, de folyamatosan hasmenésem volt, nagyon nehéz volt így élni a mindennapjaimat, így nem folytattam a gyószer szedését. Nem tudom van-e köze ehhez, de utána végbélsipoly alakult ki nálam, az orvos azt mondta, hogy a hasmenéssel is összefügghet. Mikor abba hagyta a gyógyszert nem jelentkezett többet hasmenés.

Professzor Úr tanácsát szeretném kérni, mert telejsen össze vagyok zavarodva. Milyen elveket tartsak be az étkezésnél? Hasimotho estén mire ügyeljek az étkezésnél? Indokolt a teljes glutén és tejmentesség? Keresztes virágúakat valóban kerülni kell ( erről is több nézet létezik )? Indokolt az anyagcsere alatti kcal tartalmú étkezés ( egyik dietetikus szerint azért híztam vissza a 10 kg-t, mert anyagcsere alatt étkeztem ( 1200 kcal )?
Milyen étrendkiegészítők szedése javasolt?A hízáson túl a másik nagy problémám, hogy majdnem teljesen kihullott a szemöldököm? Ezen lehet valahogy még segíteni?

Nagyon köszönöm a válaszát előre is.

Bea

Tisztelt Bea!

Valóban összetett problémáról van szó. Attól tartok, hogy az elmondás alapján csak tippelni lehetne, ezért inkább konzultációt javaslok.
A kérdés összetett jellegére utalnak az alábbiak: Számos országban a kutatók sokasága dolgozik jól felszerelt laboratóriumokban azon, hogy minél előbb megmagyarázza ennek a jelenségnek a hátterét és megoldja ezt a jelentős gondot. Ez adta az aktualitását az elmúlt hónapban New Yorkban megrendezésre került konferenciának. A szimpóziumon a pajzsmirigy csökkent működése (hipotireózis) és a testsúly összefüggésének legújabb témakörét foglalták össze az előadók. Elhangzott, hogy az elhízás egy komplex anyagcserezavar következménye, amelynek okairól egyre többet tudunk. meg. A legfontosabb ilyen új ismeret az, hogy a zsírszövet nem egyszerűen anyagraktár, hanem fontos hormonálisan aktív szerv. Az elhízás létrejöttében nem egyetlen hormon, hanem a hormonok szabályozásának komplex zavara áll. Azt már korábban is tudtuk, hogy az elhízás egyik gyakori oka a csökkent pajzsmirigybetegség. A legutóbbi kutatások arra irányították a figyelmet, hogy nem egyszerűen egy hormon hiánya okozza tüneteket. Egyik fontos hormon, az un. leptin felelős ugyanis az étvágy kialakulásáért, a telítettség érzéséért. A leptin elnevezés a görög leptosz (sovány) szóból származik. Azt figyelték meg, hogy ez az étvágyat kiváltó fehérjeszerű hormon az éhezés stádiumában magas, a jóllakottság esetén pedig alacsony. A leptin tehát általában csökkenti az étvágyat, ezért alkalmazásához komoly reményeket fűztek. Azonban az elhízottakban a várttal szemben ennek a hormonnak nem a csökkenését, hanem emelkedett szintjét mutatták ki. Kiderült, hogy az elhízás oka a leptin rezisztencia, ami röviden úgy foglalható össze, hogy az étkezés után az idegrendszerünk még mindig „éhség” jelet észlel és étkezésre sarkall. Ilyen leptin rezisztenciát figyeltek meg egerekben. A leptinre rezisztens állatok állandóan ettek, ezért viszonylag gyorsan és jelentősen meghíztak. A drasztikus fogyókúrákkal önmagukban nem tudták ezt a rezisztenciát megszüntetni.
Elérhetőségem:
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.

Jó egészséget kívánok:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-09 16:52:46
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
T. Professzor Úr! Köszönöm multheti válaszát. A 3 napos rizsdiéta után tetszett irni, hogy egy uj ételt fogyasszak, azt is ugy 3 naponként növeljem? Mennyi ideig kell a kurát tartani? Kérdésem, hogy a glicin zselésitő por alkalmas-e az áteresztő bélnél, ugyanis félő, hogy székrekedést okoz. A normix bélantibiotikum segit-e a bélflóra javitásán? Köszönöm szives válaszát. Tisztelettel: Valéria
Tisztelt Valéria!

A bővített étrendet 7 naponként érdemes bevezetni. A Normix antibakteriális hatású gyógyszer, a bélflórát nem javítja.
Bio-Kult bélflóra javítót javaslom.Antibiotikum kúrák alkalmával ugyanis a bélflóra természetes baktériumainak szám lecsökkenhet bizonyos körülmények között.
Ezen baktériumok egyensúlyának felbomlása számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozhatók (pl. gyulladásos bélbetegségek, az irritábilis bél szindróma (IBS), a laktóz intolerancia, az utazók hasmenése, pajzsmirigy és cukorbetegség )
A Bio-Kult egyedi összetételű étrend-kiegészítő, ami az élő baktériumflóra 14-féle törzsét (Bacillus subtilis PXN 21, Lactobacillus paracasei PXN 37, Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Streptococcus thermophilus PXN 66, Lactobacillus acidophilus PXN 35, Bifidobacterium breve PXN 25, Bifidobacterium longum PXN 30, Lactobacillus bulgaricus PXN 39, Bifidobacterium infantis PXN 27, Bifidobacterium bifidum PXN 23, Lactococcus lactis subsp lactis PXN 63, Lactobacillus plantarum PXN 47, Lactobacillus helveticus PXN 45, Lactobacillus salivarius PXN 57.) tartalmazza.
Kapszulánként legalább kétmilliárd (2×109), grammonként 10 milliárd (1010) élő baktériumtörzset jelent.
Adagolás:
Szokásos napi adagja felnőttek számára 2 kapszula, étkezéskor.
Antibiotikum kezelés esetén a napi adag 2 x 1 kapszula az anti¬biotikum szedésétől eltérő időpontban. A készítmény szedése az antibiotikus kezelést követően további két hétig javasolt.
Terhesség alatt is lehet a Bio-Kult készítményt alkalmazni
60 és 120 db-os kiszerelésben érhető el.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-05 19:30:04
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

Alvászavarnak lehet-e hormonális oka? Ha igen milyen irányban javasol vizsgálatokat? A béta blokkoló gyógyszerek csökkenthetik-e a melatonin termelődést/szintet? Melatonin szintet hogy lehet vizsgálni? Mennyi a normál szint?

Köszönettel: S. Csaba
Tisztelt S. Csaba!

Korábban már írtam róla, hogy a béta blokkoló gyógyszerek hatnak az alvásra (különböző utakon). A melatonin szintet lehet vizsgálni, de rutinszerűen nem végzik.
A nootrópok olyan neurokémiai vegyületek, amelyek fokozzák az agyban már jelen lévő anyagok mennyiségét, ill. javítják hatásaikat. A kiegészítők ezen csoportja segíthet a fejünkben rejlő számos enzim, vegyszer és tápanyag jelenlétének növelésében. A nootrópok segíthetnek az agy funkcionalitásának növelésében bizonyos területeken.
Az experimentális adatok azt bizonyították, hogy a hipotireózis a kora magzati fejlődés során számos morfológiai, biokémiai és funkcionális változást eredményez a fejlődő agyban. A kérdés úgy merült fel, hogy miként hat a csökkent pajzsmirigyműködés, a tanulásra, a memóriára és az agyi BDNF szintekre? Ezt a problémát először állatkísérletekben, majd emberben is részletesen vizsgálták.
Mi a BDNF?
A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje, amelyik fontos szerepet játszik van az idegrendszer megfelelő működésében, a memóriában. Először állatkísérleteket végeztek, ennek lényege a következő volt: a hypothyreosis indukálódása az anyáknál az ivóvíz 6-propil-2-tiouracilt (PTU)-al történő kezelése volt (100 mg /l) egészen a terhesség végéig. Az szülés után a patkány kölykök tanulási és memória képességeit határozták meg. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magzati időszakban és a korai posztnatális periódusban bekövetkező hypothyreosis összefügg a térbeli tanulás és memória csökkenésével, valamint az agyi BDNF szint csökkenésével mindkét nemben. Ugyanakkor azt a meglepő felfedezést tették, hogy a pajzsmirigy-hormon elégtelenség által kiváltott viselkedésbeli és neurokémiai rendellenességek vissza-fordíthatók a pajzsmirigy—hormon adagolásával és testmozgás fokozásával (Shafiee SM és munkatársai: Neuroscience. 329:151-61. doi:10.1016/j.neuroscience. 2016.04.048.
Emberben a csökkent pajzsmirigy működésű egyénekben szintén alacsony BDNF szintet mutattak ki. Általánosságban véve pedig a BDNF csökkent mennyisége olyan problémákkal kapcsolható össze, mint az Alzheimer-kór, a gyorsabb öregedés és a depresszió.
A BDNF-szint étrenddel és életmódbeli változtatásokkal is növelhető.
Mi növeli a BDNF-szintet?
1. Intenzív testmozgás
Több más pozitív fizikai és pszichológiai hatása mellett a rendszeres, intenzív testmozgás a BDNF-szintet is növeli. A megfelelő hatáshoz a maximum pulzusszámod 60-75%-át érdemes legalább 30 percig fenntartani. Egy-egy edzés ugyanakkor önmagában nem sokat jelent, a megfelelő hatáshoz rendszeres testmozgás szükséges.
2. Időszakos éhezés és kalóriamegvonás
Az időszakos éhezés (pl. heti egyszeri koplalás) és a kalóriamegvonás (azaz a mindennapos kalória bevitel csökkentése) nagy valószínűséggel megnöveli az emberek várható élettartamát és általános egészségét, valamint növeli a BDNF-szintet is. Ahogy a mozgásnál, itt is hosszabb távú elkötelezettség szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A túlsúlyos nők BDNF-szintje alacsonyabb, amiben szerepet játszhat az is, hogy ők jellemzően kevesebbet mozognak, és náluk a kalóriamegvonás pozitív hatásai sem érvényesülnek.
3. Ártalmas ételek elkerülése
A finomított cukor és a telített zsír fogyasztása csökkenti a BDNF-szintet, ezért érdemes minél inkább visszafogni ezek használatát. Az étrend megváltoztatása itt sem azonnal, hanem néhány hónap alatt éri el a hatását.
4. Speciális ételek és étrend kiegészítők fogyasztása
Több ételről és étrend kiegészítőről is kimutatták, hogy pozitív hatással van a BDNF-szintre. Ilyen például a kurkuma, a zöld tea, az omega-3 zsírsavak (DHA) és a rezveratrol .
5. Napozás
A BDNF-szint évszakos változást mutat, amit nagyban befolyásol a napos órák száma. Egy kísérletben a két és fél hónapon át szedett 2000 IU mennyiségű D-vitamin viszont nem befolyásolta a BDNF-szintet ezért valószínű, hogy a napfény nem a D-vitamin szintjének növelése útján fejti ki BDNF-növelő hatását.
6. Szociális élet
A fiatalkori aktív szociális környezet a BDNF-szint hosszan tartó megnövekedésével járhat. Valószínűsíthető, hogy az aktív társasági életnek később is pozitív hatása van.
7. Tanulás
A tanulás növeli a BDNF-szintet az agy érintett területein. Mindez arra utal, hogy érdemes minél több területen rendszeresen képezni magunkat.
8. Stressz és depresszió kerülése
A krónikus és az akut stressz is csökkenti a BDNF-szintet, és a depressziós betegekben is alacsonyabb szint mérhető, ez utóbbiakban azonban az antidepresszáns és pajzsmirigy gyógyszerek segíthetnek!
9. Dohányzás abbahagyása
A dohányzók BDNF-szintje alacsonyabb a nem dohányzó társaikhoz képest, a dohányzás abbahagyása azonban megnöveli a szintjüket.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-04 08:30:00
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

6. éve szedek béta-blokkolót ( napi 1x) és a kérdésem az lenne, hogy ez okozhaja-e az alvászavaromat? Este 10 körül elalszom és kb éjfél-1 óra körül felébredek azután csak töredezett, felületes alvás van, ha van. Arról olvastam, hogy a béta blokkoló szedése csökkentheti-e a melatonin termelődést? Igaz ez? December hónapban Covidon átestem, az idő alatt romlott el teljesen, az amúgy sem jó alvásom. Általános vérképben a TSH jó. Háziorvos pszichiáterhez küldött, aki Mirzatent 30 mg írt fel. Ezzel és 1/2 stillnox-al tudok aludni. Szeretném tudni van- szervi oka az alvászavaromnak. Szeretnék újra magamtól aludni. Milyen vizsgálatra, kihez forduljak Ön szerint?
Tisztelt Kérdező!

A Bisoblock elvileg okozhat alvászavart. Valószínűbbnek tartom, hogy ez a COVID-19 fertőzés utóhatása. A Mirzatent és a Stillnoxot egyelőre szedheti (de kerülje az alkoholt, grapefruitot a gyógyszer mellett!). Amennyiben panaszai nem csökkennének, akkor kellene endokrin vizsgálatot kérni.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-02 17:39:15
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

6. éve szedek béta-blokkolót ( napi 1x) és a kérdésem az lenne, hogy ez okozhaja-e az alvászavaromat? Este 10 körül elalszom és kb éjfél-1 óra körül felébredek azután csak töredezett, felületes alvás van, ha van. Arról olvastam, hogy a béta blokkoló szedése csökkentheti-e a melatonin termelődést? Igaz ez? December hónapban Covidon átestem, az idő alatt romlott el teljesen, az amúgy sem jó alvásom. Általános vérképben a TSH jó. Háziorvos pszichiáterhez küldött, aki Mirzatent 30 mg írt fel. Ezzel és 1/2 stillnox-al tudok aludni. Szeretném tudni van- szervi oka az alvászavaromnak. Szeretnék újra magamtól aludni. Milyen vizsgálatra, kihez forduljak Ön szerint?
Tisztelt Kérdező!

A Bisoblock elvileg okozhat alvászavart. Valószínűbbnek tartom, hogy ez a COVID-19 fertőzés utóhatása. A Mirzatent és a Stillnoxot egyelőre szedheti (de kerülje az alkoholt, grapefruitot a gyógyszer mellett!). Amennyiben panaszai nem csökkennének, akkor kellene endokrin vizsgálatot kérni.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-02-02 17:39:15
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja