A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy

Tisztelt Professzor Ùr!

Elöször is szívböl kívánok Önnek jobbulást és mielöbbi felépülést! Másrészt kérem, nézze el az ékezetek hiányát a "ö" és "ü" betük esetében. Külföldön élek, nem áll rendelkezésemre magyar billentyüzet.

6 hónapja 4,09 TSH (T3, T4 ideális értéket mutattak) értékem miatt további vizsgálatokra küldtek, mivel kezelöorvosom Hashimoto autoimmun pajzsimirgy alulmüködésre gyanakodott. UH kontroll megtörtént ekkor és mindent rendben találtak, néhány inhomogén terület volt, de ez évek óta ilyen. A családban egyébként elöfordult anyai ágon pajzsmirigybetegség, így a hajlam öröklödhetett. A további vizsgálatok során az antitestjeimet nézték meg. Ezek magasak voltak (200-300-as tartomány).

Mivel családalapítás elött állok, ezért L-Thyroxint kezdtem szedni (heti 3-szor 25mkg és 4-szer 50mkg). Ennek köszönhetöen a TSH értékem július végére 1,7-re csökkent (a T3 és T4 ekkor is jó volt) A dozírozást ugyanígy folytattam, mígnem a múlt héten volt vérvételem, ahol a TSH-m 24,20-as értéket mutatott, a T3 (2,36), T4 (0,99) ideális volt, az antitestjeim szintúgy magasak voltak (Thyreoglobuin-AK és TPO-AK - 280 és 330 körüli tartomány). TSH-Rezeptor AK ideális (0,9). Nyílván sokkolt az eredmény és nagyon nyugtalanít. Kezelöorvosom emelte a dozírozást, napi 100mkg-ot fogok napi szinten szedni. Hogy érzékeltem-e bármi tünetet, ami erre az értékre utalt volna? A hajam kezdett hullani 4-5 hete kicsit jobban, mint szokott. Múlt héten kicist fáradtabb voltam, de hozzátartozik, hogy rengeteget dolgozok, stresszes a munkám, így ezt inkább ezzel hoztam összefüggésbe.

Az interneten kutakodva rátaláltam több olyan fórumra, ill. orvosi állásfoglalásokra is, melyek arról számolnak be, hogy COVID-19 oltás után a betegek autoimmun betegségei fellángoltak, felborult a hormonháztartásuk és megemelkedtek értékeik. Több ismerösöm szintúgy erröl számolt be. Kérdésem föként erre vonatkozik. Kihathatott-e a COVID-19 (Pfizer oltást kaptam június végén)az autoimmun pajzsmirigybetegségemre olyannyira, hogy ugrásszerüen megemelte a TSH értékemet? Létezik olyan, hogy ez most jelenleg egy provizorikus állapot és ez az értékem gyógyszer nélkül is szépen lecsökken majd, és visszaáll az eredeti állapot?

A fenti tényekhez hozzátartozik, hogy az utóbbi 4-5 hétben nagyon sok stressz és lelki megpróbáltatás ért, amik miatt nyugtalan és feszült voltam.

Megtisztelö válaszát és esetleges megnyugtatását elöre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A gondot nem a COVID oltásban, hanem a sok stresszben látom.
Egyébként nem értem ezt a gyógyszeres adagolást, ezt újra kellene gondolni (nem a TSH-t kell kezelni!).
Az elmúlt héten endokrinológus szakorvosok számára tartottam előadást, amelynek célja az volt, hogy a csökkent pajzsmirigybetegség kezelésének legújabb eredményeiről részletes elméleti és gyakorlati összefoglalást adjak. A kezelési módok körüli viták világszerte fellángoltak és forrongásban vannak. Természetesen a tisztelt Olvasó számára nem kívánom az előadás sok elméleti vonatkozását ismertetni, de az érintettek (a betegek) számára a legfontosabb gyakorlati kérdésekről egy rövid összefoglalót szeretnék adni, amely remélhetőleg segítséget ad a kezelésben és a legújabb kutatási irányok megértésében.
„Miért nem érzem olyan jól magam a kezelés hatására, mint a betegség előtt?
Ebben a jól ismert kérdésben foglalják össze a betegek a legfőbb panaszaikat, amelyet a szakirodalomban úgy interpretálnak, hogy a betegek életminősége nem megfelelő. Mi ennek a jelenségnek az oka?
Ismert, hogy a pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3 (trijódtironin), amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin). Az enzimek (fehérjék), a dejodinázok (D1 és D2 enzimek) hatására képződik az aktív T3 és a biológiai hatással nem rendelkező ún. reverz T3 (rT) . Ráadásul az egyes szervekben az enzimek mennyisége eltérő lehet, ezért az aktív T3 mennyisége is különböző. Könnyen belátható, hogy a T3 a tulajdonképpeni gyógyszer, amelynek feladata a fenti tünetek megszüntetése. A TSH és a T4 tehát közel normális lehet, mégis a betegnek T3 hiánya van, mert nem képződött a szövetekben elegendő ebből a hormonból. Az esetek egy részében nincs is különösebb probléma, mert a szervezetben található enzimek megfelelő mennyiségű T3 képzését biztosítják. A gond az, hogy az enzim aktivitása nem mindig megfelelő és nem mindenkinél egyforma (!), ezért a fenti tünetek még akkor sem szűnnek meg, ha több T4-t kap a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis nem képződik a kívánt mennyiségű T3, amely képes bejutni a megfelelő szervekbe.
Miért fontos ezt tudni?
Sokan csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak jelentős fogyást, hasmenést okoz. A titok nyitja a fenti enzimekben keresendő. Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig a dejodináz-1.- és 2.-től függő aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3-ra. Tehát a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt T4-ből (pl. Letrox) képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák.
Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:
• Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
• Depresszióra hajlam
• Hízás, csökkent étkezés mellett
• Menstruációs zavarok, terméketlenség
• Végtagokban zsibbadásérzés
Hogyan lehet segíteni?
A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:
• A T4-hez eltérő mennyiségű T3 –t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5 , 1:10 arányban)
• A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Erre azért van lehetőség, mert ezek szelént tartalmazó, ún. szelenoproteinek, a szelén hiányában ugyanis a működésük csökken, szelén adásával pedig növelhető. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a szelén kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is.
A megfigyelés és az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat (2. táblázat). Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek , ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő.
A cél tehát nem egyetlen laboratóriumi adat (pl. a TSH) „beállítása”, hanem a komplex kezeléssel a betegek életminőségének javítása és lehetőség szerinti teljes helyreállítása!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-19 17:02:07
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Túlszedett Euthyrox az amenorrhea és hízás oka?

Tisztelt Balázs Csaba Professzor úr!

30 éves, nem szült, papillaris cc. es follicularis variansa miatt teljes pajzsmirigy eltávolításon (2011) átesett nő vagyok. Radiojód kezelést egyszer kaptam. Műtét óta Euthyrox 175microgrammot szedek.
9 évig szedtem Dienielle fogamzásgátlót, melyről Missee-re váltottam (most februárban) mert az elmúlt két évben minden hónapban egyre kínzóbbá vált a megvonásos vérzés előtti időszak.
Egy hónapból két hetem sírással, elképesztő puffadással, hányással, fejfájással és viselkedészavarral, mértéktelen evéssel telt, amíg nem jött a gyenge vérzés.
A Missee csak rontott a helyzeten, ezt elhagytam.
Azóta, 6 hónapja nem vérzek.
Még éhesebb vagyok. 8,5kg-ot híztam (52-ről, 61kg) Olyan éhes vagyok, hogy álmomban is eszem. Küzdök, de nem tudom megállni az evést. Fáradt és gyenge vagyok, ingerlékeny, főleg késő délután.
IR és PCOS nincs, korai menopauza AMH + Inhibin B szerint nincs. UH rendes petefészkeket mutat, 1mm méhnyálkahártyát...
TSH: 0,009 mIU/L
szT3: 5.5 pmol/L
szT4: 24.8 pmol/ L
Tireoglobulin: 0,19 ng/mL
A női hormonok, LH, FSH mind a follikuláris fázis ref.tart.-ba esnek.
Tesztoszteron: 0,72 nmol/L

Felmerült bennem, hogy amenorrheamat, és növekvő tömegemet talán a 175 microgramm Euthyrox okozza.
Az orvosok, akiknél jártam, azt mondták, ha csökkentem az Euthyrox adagot, rosszabb lesz a helyzet. Többet hízom és még fáradtabb leszek.
Létezik, hogy hiába ilyen alacsony a TSH-m, mégis hízom hiszen túl sokat eszem, amely a gyógyszer miatt van?
A PM "alulműködés" némely tüneteit produkálhatom ilyen módon?
Mit tegyek?

Tisztelettel köszönöm szépen, ha hajlandó végig olvasni.
Szeretettel, minden jót kívánok!


Tisztelt Kérdező!

Testsúlyának növekedést nem a csökkent pajzsmirigyhormon okozza és ezért annak emelését nem javaslom.
A részletes kivizsgálás előtt az alábbi étrendet javaslom:
Fogyasztásuk inkább részesítendő előnyben:
 Hús és húskészítmények: sovány marhahús, bárányhús, szárnyasok (csirke, pulyka,
fácán, fogoly sütve, bőr nélkül), házi- és vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó, sovány
sertéshús. Sovány hidegsült, szárnya sült, hátszínsült.
 Hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, baromfi párizsi,
baromfi virsli, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.
 Hal: tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó,
makréla.
 Tej és tejtermékek: naponta legfeljebb fél liter sovány 1,5%-os zsírtartalmú tej
kétszeri elosztásban, tejeskávé, aludttej (fölözve), joghurt, kefir, 0%-os
gyümölcsjoghurt, sovány túró, félzsíros tehéntúró (10% zsír), 20% zsírtartalom alatti
sovány sajtok, Túra, köményes, Tenkes, Óvári, Derby. Tejfölből, ha okvetlenül
szükségesnek érezzük, és joghurttal nem helyettesíthető, akkor a zsírszegény, 12%-os
változatot válasszuk.
 Tojás: A tojás elkészítésekor kerüljük a sok zsiradék felhasználását
 Zsírok, olajok: a növényi olajok fogyasztása ajánlott: napraforgó-, olíva-, repce-,
kukoricacsíra-, lenmagolaj.
 Kenyér, pékáruk, tésztafélék: A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és
közvetlenül a héj alatt találhatók, számos vitaminnal együtt. Ezért fogyasszunk
magvas, teljes kiőrlésű gabonából, rozsból, készült kenyereket, péksüteményeket
(félbarna, barna kenyér, rozscipó, Graham kenyér, Bakonyi barna kenyér, magvas
kenyerek) és hántolatlan rizst. A fehér lisztből készült kenyér, kifli, zsemle, kalács
többségéből részben, vagy teljesen hiányoznak a fontos tápanyagok: vitaminok,
ásványi anyagok, nyomelemek, rostanyagok. A fehér lisztet kivonatos lisztnek is
nevezik, ugyanis a 100 g búzából a fehér liszt kiőrléséig a 2000 mg ásványi anyag és
nyomelem tartalomból 450 mg marad, a B-vitamin csoportnál a veszteség 70-85%,
az E-vitaminnál pedig 100%-os, a rosttartalom pedig 11,6 g-ról 2,2 g-ra csökken.
A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amit a finom fehér kenyérből a
korszerű malomipari eljárás során kihagynak.
 A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15%-os szérum koleszterin csökkenést
eredményezhet. A zabkorpa beszerezhető önálló termékként a búzakorpához hasonló
csomagolásban, de hozzájuthatunk zabkorpát tartalmazó müzli, zabkása, valamint
zabkorpa tabletta fogyasztásával.
 Főzelék és zöldségfélék: a legtöbb fajtájuk nyersen, párolva, főzve, vagy salátának
elkészítve ajánlott. Cékla, fejes saláta, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, karfiol,
sárgarépa, petrezselyemgyökér, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek,
tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb. A burgonyából egyszerre maximum 15 dkgot fogyasszunk, mint önálló, vagy sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal készült
köretet.
 Gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak
elkészítve alma, körte, citrom, narancs, grapefruít, meggy, valamint a rostokban igen
gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült nem cukrozott befőttek és friss
gyümölcsből készült ivólevek.
 Sütemények: sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal, lehetőleg tojásfehérjével,
kevés cukorral, illetve mesterséges Édesítőszerek: szaharin, ciklamát, aszpartam,
aceszulfán.
 Desszertek: gyümölcspuding, tejes pudingok sovány tejből, gyümölcs- és vizes
fagylaltok.
 Italok: víz, ásványvíz, rostos vagy szűrt, nem cukrozott gyümölcslevek, zöldséglevek,
gyümölcs-, és gyógyteák. Fogyaszthatunk mértékkel kávét is.
Fogyasztásuk nem ajánlott, illetve kerülendő:
 Hizlalt liba, kacsahús, szárnyas bőr, zsíros sertés-, marha-, birkahúsok, kolbász, hurka,
szalámik, felvágottak, belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas.
 Tej, tejtermékek: napi 1/2 liternél több, zsíros (1,5%-nál magasabb zsírtartalmú) tej,
tejszín, sűrített tej, vaj, krémjoghurt, krémtúró, 20%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok,
pl.: Trappista, Ementáli, Edámi, füstölt sajtok, tejszínes krémsajtok, tejföl.
 Zsírok, olajok: sertés-, liba-, kacsazsír, tepertő, szalonnafélék, vaj, vajkrém, faggyú,
majonéz.
 Kenyér, pékáruk, tésztafélék: fehér kenyér és péksütemény, finomliszt és a belőle
készült száraztészták.
 Gyümölcsök: megcukrozott gyümölcsök. Ananász, banán, datolya, füge, szőlő,
szilva, mazsola, dió, mogyoró, gesztenye, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök. Nagy
mennyiségben a cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok.
 Sütemények : torták, leveles tészta, krémesek, fánk, piskóta.
 Édességek: csokoládé, csokoládé-bevonat, marcipán, nugát, tej- és tejszínkaramella.
 Desszertek: zsíros tejes vagy tejszínnel készült krémek, pudingok, tészták.
 Italok: alkoholos italok, szörpök, cukros üdítők, gyümölcslevek.
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok
Hazánkban az utóbbi években mindinkább elterjedtek különböző étvágy-csökkentő
rostkoncentrátumok ételkiegészítők. Ezek alapanyaga általában valamilyen növényi eredetű
élelmi rost , melyhez vitaminokat, ásványi anyagokat adnak és vízzel vagy tejjel különböző –
pl. eper-, málna-, csokoládé – ízű itallá keverhetők. Ízük kellemesebb, mint a búza vagy
zabkorpáé .
A rostok elegendő folyadékfogyasztás esetén megszívják magukat vízzel , így telítettséget
eredményeznek , a vitamin és ásványi anyag tartalom pedig a fogyókúrában fenyegető
hiányállapotok megelőzésére szolgál. Ugyanakkor tudni kell, hogy diéta nélkül,
önmagukban nem fogyasztanak, csak az étvágyat csökkentik .
Kórházakban elsősorban a „7 és 17″ nevű, vízben oldható rost-koncentrátummal szereztek
kedvező tapasztalatokat. Étvágy-csökkentő hatásúak lehetnek a müzlik, gabonapelyhek, a
cornflakes . A müzlik összetételére figyelni kell !!, mert nem mindegyik használható
fogyókúrában, miután egy részüknek magas a szénhidrát, (cukor) és a kalóriatartalma.
Fogyókúrás gyógyszerek
A manapság alkalmazott gyógyszerek az elfogyasztott zsiradék felszívódását gátolják .
Mivel a zsiradékok a legnagyobb energiahordozók és a legjobb energiahasznosulásúak, ezért
ezek tápcsatornából való felszívódásának gátlása igen kedvezően alkalmazható a fogyókúra
során . A mellékhatásként időnként észlelt hasmenés hatékonyan segítheti a kezelést, hiszen
visszajelzést ad a fogyasztójának arra, hogy nem tartotta a javasolt diétát.
Amennyiben az előírt, kellően zsírszegény diéta mellett alkalmazzák, a gyógyszer jól
tolerálható . Csökkenti az étvágyat és az anyagcserét is fokozza . Az ilyen készítményekkel
elérhető többlet súlycsökkenés általában 5-10% közötti . Drága gyógyszernek számítanak, de
élete legfontosabb beruházása lehet ez, az egészségébe történő befektetés . A kockázatokról és
mellékhatásokról kérdezze orvosát.
A nem orvosi „csodakészítmények” és „csodamódszerek” hatásossága nem tekinthető
kellően bizonyítottnak tudományos szempontból. Általában elmondható, hogy az esetek nagy
részében lényegesen kevésbé hatékonyak, mint azt a reklámok sugallják.
Étvágycsökkentő szerek:
Csökkentik az étvágyat a metil-cellulóz, a guargumi, a különböző pektinkészítmények,
amelyek vizet vesznek fel, megduzzadnak és a teltség érzetét keltik. Ugyanakkor lassítják a
gyomor kiürülését is.
Glikémiás index (GI)!!!
Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen
mértékben emeli meg a vércukorszintünket . Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index
(GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami
100 pontot ér.
© Az 50 alatti érték alacsony,
© az 50 és 70 közötti közepes,
© a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak
magunkat.
Ennek fényében kerülendő a ”fehér étel” : pl. a fehér kenyér, illetve gyakorlatilag bármi, ami
finomlisztből készült.
Kerülendők a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65 .) Problémásak még
a gyorsrizs , a hasábburgonya és a héjában sült krumpli (85) . Jobb az újburgonya).
Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret,
hosszú szemű vagy barna rizst, zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A
cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke
csak . Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem
héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.
A makrobiotika táplálkozási logikája szerint tehát táplálékainkat úgy kell megválogatnunk,
elkészítenünk, hogy azok összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső
sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.
A következő felsorolásból mindenki számára eldönthető hogy alapvetően a jin vagy a jang
típusba tartozunk-e.
Ha jin típusúak vagyunk:
 rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben együnk
 naponta egyszer, de inkább kétszer fogyasszunk meleg, főtt ételt;
 használjunk sokféle fűszert az ízesítéshez;
 a húsokat és a zöldségféléket apróra vágva készítsük;
 soha ne használjunk zsírt, inkább olajon, szeszben párolt ételeket készítsünk;
 sokat teázzunk, igyunk friss gyümölcsleveket
 ideális táplálék a rizs, a köles, a zab és a zöldségek, de nem nyersen;
 tilos a jégben hűtött ételek és italok fogyasztása.
Jo-jo effektus
Általában a testsúly a sikeres, jelentős fogyással járó, drasztikus fogyókúrák után újra több
lesz a kívánatosnál. A le- és fölfelé mozgó ügyességi játékhoz hasonlóan változik a testsúly
értéke is; hol lent van, hol fönt . Az oka pedig az, hogy az alapanyagcsere, azaz a szervezet
létfontosságú működéséhez szükséges minimális anyagcsere a drasztikus energiamegvonás és
fogyás hatására csökken (kisebb test fenntartása kevesebb energiát igényel), a fogyókúra után
a rendelkezésre álló ételmennyiség és kalóriafogyasztás növelése révén pedig megint
megemelkedik. A testsúly nagy ingadozásai az egészségre károsak és kerülendők.
Mielőbbi javulást kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-19 16:49:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Szeretet küldése.

Tisztelt Professzor úr !
Szívből kívánunk mielöbbi gyogyulást ! , amennyiben a betegágyán szorakozásként tetszik válaszolni, úgy feltesszük kérdéseinket !, de szerintem most fontosabb a pihenés. Köszönetünket és szeretetünket küldjük a gyogyulásához: Béres Tiborné, fia Tibor és családunk többi tagja.
Tisztelt Béres Tiborné!

Nagyon köszönöm!
Ez számomra nem szórakozás, hanem elhivatottság....

Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-18 06:24:38
Olvasói értékelés: 5/5

Pajzsmirigy,szívbetegség

Kedves Professzor úr!

2021.12.20-lenne Önhöz időpontunk,de mivel nagyon messze van az időpont a segítségét szeretném kérni.
Páromnál,2010-ben bechet kórt állapitottak,meg.
Crp,rendszerese az egekben,melyet módrollal kezeltek.
2018-ban a Városmajori szívklinikán átesett egy a betegsége miatt kialakult billenytű műtéten.
A billentyű 2019-szeptemberi kontrol vizsgálaton leszakadt.
Ekkor befektették újra,majd 2019 novemberében újra megműtötték,de billentyűje újra leszakadt 2020 májusára.
Ezután újra befektették,és szívtranszplantációs listára helyezték.
Kivizsgálása közben a pajzsmirigyen találtak egy pici göböt,mely mérete miatt szövettani mintát,nem adott,jelezték,hogy ki kell venni,mert ha az új szív beültetésre kerül,már ne okozhasson gondot.
A pajzsmirigy állománya eltávolításra került, ekkor úgy döntöttek túl nagy a kockázata a transzplantációnak,és lemondták.
Eutirox -ot kapott 125 mg-ot.,majd 150mg ra emelték

A TSH T3 T4 szintetet a városmajori klinikán ellenőrizték,a kardiológus rendben találta, ambuláns kezelőlapon az alábbi eredményekkel:
2021.01.05 TSH 7,9 T4 17,8 T3 4,3

2021 Márciusában állapota romlásnak indult,kardiológus szívelégtelenséget állapitott meg,és vizhajtot adott.
De állapota nem javult semmit.
heves szívverés,fogyás, nehézlégzés,vízesedés,hányinger,hányás tünetei továbbra is megmaradtak.
2021.07.06 labor értékei az alábbiak:
TSH:0,440 T4 24 T3 4,90
Kardiológusnak jeleztük,de mivel nem történt semmi házorvos csökkentette a gyógyszert 100mg-ra.
Ezután kb 2 hét múlva jobb általános állapot,tünetek egy része megszűnt.
2021.08.10 labor érték: TSH 20,300 T4 17,00 T3 4
Háziorvos felemelte 125 mg ra a gyógyszert 2 hétig majd 150 mg
itt már a Gfr érték is romlani kezdett.
Újra elesett állapotban, szőrhullás,nehézlégzés,vizesedés,memoriazvarok,depreszió,fulladás,hízás,kedvetlenség,fáradság,stb
Kardiológusnak jeleztük,mondta keressük meg azt az endokrinológust akivel eddig ő tartotta a kapcsolatot,sajnos nem sikerült,de a kollégája megígérte,hogy egyeztet vele és visszahív,bár szerinte ezt a szíve okozza.
Később visszajeleztek,de addigra felvettem Önökkel a kapcsolatot illetve a háziorvos keresett nekünk egy endokrinológust,akihez az alábbi lelettel mentünk.,mivel nem telt el a 30 nap saját költségünkre kértük a TSH-t mely 14,790 volt,sajnos T3 T4 eredményünk nincs.
A doktornő nagyon készséges és kedves volt,véleménye szerint a TSH szintet 1,00 kellene tartani.
"SE Városmajori amb lap - 2021 06 07 _
2021 01 05 - TSH : 7,9,.Ft4 : 17,8, Ft3 : 4,3 - Prof Dr LAkatos - 150 ug EUTHYROX - cél subklinikus
hyperthyreosis -
hozott leletl: 2021 09 09 - TSH : 14,79
1 hétig - 150- 175 ug EUTHYROX ennyiben nincs panasaz 2 héttől emelje 175 ug EUTHYROX --
2 hó múlva TSH , FT4 kontroll "
Ennek most lesz 4 hete,de állapota sajnos továbbra is rossz:
Vizesedés,fáradékonyság,nehézlégzés,néha elmegy a hangja,szőrhullása,memóriazávár,fázás,stb
Szeretnénk mindenképp elmenni Önhöz a leletek áttekintésére,és a vizsgálatokra,de addig is lenne néhány kérdésem:
A fent leírt TSH szint,mennyire van hatással a szívére?
A fenti tüneteket okozhatja a pajzsmirigy behallhatatlansága?
Ha így marad mennyire fogja még rontani a szívét az állapot?
Az emelt gyógyszer mikor fejti ki hatását,hogy jobban legyen valamennyire?
Ameddig nem megy a normál tartomány alá,nem is lesz jobban?


Válaszát és segítségét előre is köszönöm!!
Tisztelt Kérdező!

Nagyon sajnálom, ami férjével történt. Mindenek előtt azt kell mondanom, hogy nem a laboratróriumi leletet kell kezelni, hanem a beteget.
Habár a pajzsmirigy rendellenes működése az egész szervezetre kihat, és emiatt kezelését is csak holisztikus megközelítésben, az egész embert, a tüneteket a laborlelettel és egyéb vizsgálatokkal összevetve szabadna végezni, sokan mégis úgy érzik, hogy a diagnózis alfája és omegája a TSH érték.
A napjainkban igen gyakori, főként nőket érintő pajzsmirigy betegségek kapcsán mára számos laborlelet került nyilvánosságra, amit az érintettek maguk tettek közzé különböző fórumokon, csoportokban, a sorstársaktól választ, kiértékelést remélve. Sokan azt gondolják, hogy a laborleltből, mint egy varázsgömbből megtudhatják, hogy betegek-e, vagy sem. Pedig ezeket az adatokat csak a beteg panaszaival és a többi vizsgálat eredményével összevetve szabad értelmezni, sohasem önmagában. Fontos: a mérési módszerek és a referencia értékek laboronként változhatnak, emellett a határértékek jelölésénél több olyan tényezőt, amely a TSH szintet befolyásolhatja, nem vesznek figyelembe.
Mi a TSH ?
Ez egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy állít elő és szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről.
Mi befolyásolhatja a TSH értéket?
Az életkor
- a TSH szintje az életkor előre haladtával nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél.
- Autoimmun folyamat fellángolása
-A beteg által lakott terület jódellátottsága
- jód hiányában kevés T3 és T4 (pajzsmirigy hormonok) képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pajzsmirigy túlműködése a jód bevitelével megszüntethető! Sőt, ellenkezőleg a túlzott bevitellel életveszélye túlműködést, ill. gyulladást lehet kiváltani.

Az évszak
- télen, hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra lehet szüksége, ez azt eredményezheti, hogy a TSH szint megemelkedik.
A napszak
- a TSH szintje a vérben a nap egyes periódusában változik (legmagasabb éjfél előtt a hajnali órákban).
Egyéb betegségek
Túlzott stressz, heveny megbetegedés és láz is hatással lehet a TSH szintre.
Alkalmazott gyógyszerek
- a TSH szint változhat például, ha a beteg szteroidokat szed, de egyes szívgyógyszerek és a következőkben, a teljesség igénye nélkül felsorolt hatóanyagok is befolyásolják a pajzsmirigy működését: amiodaron, jód tartalmú kontrasztanyagok, szulfonilureák, szulfonamidok, lítium, tirozin-kináz gátlók, interleukin, interferon, dopamin, dopamin agonisták (bromocriptine), glükokortikoidok, metformin, szomatosztatin analógok, phenytoin, rifampicin, phenobarbital.
Várandósság
- a pajzsmirigy hormonjainak és az agyalapi mirigy által termelt TSH un. normál értékei a terhesség alatt, három havonta eltérőek, ezért nem szabad ezeket összehasonlítani a nem terheseknél mért adatokkal. Terhességben alacsonyabb értékek mérhetők.
A TSH mérésével kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy- működése. „Összességében azt kell tudni, hogy a TSH hasznos szűrő jellegű módszer, de nem jelent önmagában betegséget. A diagnózishoz és a személyre szabott gyógyszeres kezelés beállításához a betegség természetétől, a kísérő betegségektől az étkezésig számos tényezőt figyelembe kell venni.”
Tehát 150 ug-nál ne szedjen több thyroxint!!!!!
Mielőbbi javulást kíánok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-16 12:51:48
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hormon probléma

Jó estét kívánok Dr Úr! Ma voltam labor vizsgálaton, több tünetem utal hormon problémára, haj hallás, idegesség, tenyér izzadás, aknék az áll csonton. Látok eltérést az eredménynél, orvoshoz csak később tudok elmenni, legyen szíves az eredményemet megnézni ön mit lát ebből. Köszönöm szépen, 29 éves vagyok!
Tisztelt Kérdező!

A betegágyamról igyekszem válaszolni (szívműtét után..). Sajnos a laboratóriumi értékek önmagukban nem jelentenek diagnózist.
Miért?
Fontos: A laboratóriumi vizsgálat nem pótolja a panaszok részletes kikérdezését (anamnézist), a fizikális és célzott fizikális, majd ezek alapján tervezett egyéb kiegészítő vizsgálatokat.
A hormonvizsgálatok során szinte kivétel nélkül a TSH-t mérik.
A szűrővizsgálatok általában nem a pajzsmirigybetegség okát hivatottak kideríteni, hanem azt, hogy túlműködés (hyperthyreosis), ill. alulműködés (hypothyreosis) gyanítható-e. Leggyakrabban elvégzett vizsgálat a TSH, azaz a pajzsmirigy stimuláló hormon.
Mi a TSH?
(TSH=Thyroidea, azaz a pajzsmirigyet stimuláló hormon)
Egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy! - állít elő, de szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről.
A nagy kérdés, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy a beteg TSH értékei „normálisak”, vagy az ún. referencia tartományon belüliek?
Fontos!
A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak

Összegezve az valószínüsíthető, hogy autoimmun pajzsmirigygyulladása lezajlott vagy zajlik. A gyógyszerezésre vonatkozó javaslathoz további vizsgálat szükséeg (miként azt írtam).
Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-14 13:04:01
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Adenoma glandulae suprarenalis

Tisztelt Professzor Úr! 2021.09.30-án történt hasi, kismedencei CT vizsgálat vélemény: adenoma glandulae suprarenalis. I.s. állapított meg nálam. Kérdezem Öntől, hogy milyen vizsgálattal lehet megtudni, hogy a megállapított képlet jó, vagy rosszindulatú-e? Milyen további teendőket javasol Professzor Úr, Ön foglalkozik-e ezzel a területtel? Szeretném, ha mielőbb kiderülne, és elkezdődhetne a szükséges kezelés. Válaszát köszönöm: Üdvözlettel: Sz Csabané 2021. 10.07.
Tisztelt Sz Csabané !

Laboratóriumi vizsgálatot javaslok: katekolamin szint meghatározást, és tumor markereket (CEA, AFP)
Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-08 11:42:58
Olvasói értékelés: 5/5

IR gyógyszer-hajhullás- ekc?ma- 3. oltás

Tisztelt Professzor Úr!

Az Ön nagyon hálás betege vagyok, mivel a seg?tő közreműköd?s?nek köszönhetem, hogy megszületett a második babám is.
Hashimoto, IR beteg vagyok. Decemberre kaptam időpontot Önhöz, de közben annyi változás tört?nt, hogy k?t hónapja már nem szoptatom a babám, ?s mivel eddig nem szedhettem az IR gyógyszert, most már alkalmam ny?lt rá.
Ön a Meforalt javasolta, hogy majd 1000 mg 2x1 tbl/ nap szedjem. Anno, mikor szedtem ezt a gyógyszert, bár nagyon bevált, mert 15 kg-t fogytam, ugyanakkor rettentően kihullott a hajam tőle. A terhess?g alatt ?s után, mikor már nem szedtem, teljesen rendbejött.
A k?rd?sem az lenne, hogy nem szedhetn?k -e más merckformin tartalmú gyógyszert, pl.: Adimet XR?
Ha igen, akkor milyen adagolást javasol?
A másik k?rd?sem, hogy nagyon erős ekc?mám van a szül?s óta, ez összefügghet a pajzsmirigy gyulladásával? Bár voltam bőrgyógyásznál, nem javul semmit.
Egy?bk?nt roppant alusz?kony, fárad?kony is vagyok.
A Gymnema gyógynöv?nykapszulát egy?bk?nt szedhetem tovább a merckformin mellett?
Ha javasolja, melyik koronav?rus elleni oltást ajánlja nekem3.-k?nt?
E n?gy k?rd?s erej?ig szeretn?m tanácsát k?rni!
Előre is köszönöm a seg?ts?g?t!

Üdvözlettel:
?les-Szamosi Petra
Tisztelt ÉLES-SZAMOSI PETRA !

Köszönöm levelét. Sajnos elég nehéz olvasni a levelét a betük furcsa cseréje miatt.
Külön örülök, hogy a baba is jól van. A részleteket majd a következő vizit alkalmával megbeszéljük.
1.A Meforalt szedheti, de kisebb dózisban 2x500mg/nap.
2.Az ekzémára helyi kezelést javaslok.
3. Egyelőre a Gymnemát ne szedje.
4. A Covid elleni oltást javaslom, Pfizer-t
Jó egészséget kívánok,tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-06 08:33:37
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

3.oltás

Tisztelt Professzor Úr!

Páciense vagyok -igaz, az elmúlt jó pár "coviddal terhelt" hónapban nem jutottam el Önhöz a rendelésére.
37 éves vagyok, autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, hormonértékeim hormonkiegészítés nélkül, normoxil tabletta szedése mellett kielégítőek. Eddig két Pfizer oltást kaptam, május 10-én a másodikat.

Első kérdésem az lenne, hogy célszerű már most harmadik oltásért folyamodnom vagy érdemes/lehet még várnom pár hónapot?

Amennyiben eljött a harmadik oltás ideje, esetemben milyen oltások jöhetnek szóba harmadikként? Még egy korábbi médiamegjelenés alapján Janssen, Sinopharm és AstraZeneca kérhető, én Pfizert szeretnék kapni...

Jó pár ismerősöm tapasztalata az, hogy a háziorvosuk visszautasítja az általuk "vágyott" oltóanyag iránti kérésüket és jut, ami jut alapon adnak harmadik oltást.
Kérdésem az lenne, -még mielőtt háziorvosomhoz fordulnék- hogy ragaszkodjak a Pfizerhez vagy nyugodtan fogadjam el azt az oltást, ami éppen elérhető nála?

Ha elfogadható más oltás is, esetemben melyik lenne a legmegfelelőbb a három közül: Janssen, Sinopharm (személy szerint nem szeretném) vagy AstraZeneca (személy szerint ezt sem szeretném)?

És egy általános kérdés, Ön szerint a keresztoltásnak van létjogosultsága jelen tudásunk alapján?

Válaszait, segítségét előre is hálásan köszönöm, remélem hamarosan találkozunk személyesen is a rendelőjében!

Üdvözlettel:

Kapusi Enikő
Tisztelt Kapusi Enikő!

Köszönöm levelét. Kérdéseire a következőket válaszolom:

ad 1. Az oltást nem média alapján, hanem az egyéni adatok, betegségek alapján célszerű kapnia!!!. Az alapbetegsége alapján a Pfizert javaslom! Amennyiben ez nem volna megoldható ( pedig miér ne?!), akkor a Szputnyikot javaslom, amelyet WHO is jóvá hagyott.

ad 2. Ami a harmadik oltás időpontját illeti: ennek a hónapnak a végén vagy novemberben célszerű volna megkapnia.

ad.3. Ami az un. "keresztoltást" illeti arra vonatkozóan semmiféle tudományosan megalapozott bizonyíték nincs. Ez inkább az un. "protokollok" álságos kategóriájába tartozik. Persze a legfontosabb, hogy megkapja az oltást.
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-04 17:09:00
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Pajzsmirigygöb

Tisztelt Doktor Úr!

40 éves, túlsúlyos nő vagyok. A múlt héten családi egészségnap keretében pajzsmirigyultrahang során a következőt állapították meg: A pajzsmirigy mérete szabályos, a bal lebenyben 15mm nagyságú strumagöb látható.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi lenne a pontos teendő? Ugyanis a háziorvos egyelőre még csak Tsh vizsgálatot kért (ennek eredménye 2,440 mIU/l).
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Szabó ErikaA pajzsmirigy göbös betegségei azért is fontosak, mert ide tartoznak a jó és rosszindulatú daganatai is. Ezek egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek („meleg” göbök). Ezek kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. A túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg gyógyítható (!), a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotóp terápiától, esetleg műtéttől várható.
Fontos: ezek nem mindig autoimmun betegségek, bár azok következményei lehetnek.
A rosszindulatú daganatok nem járnak túlzott hormon-termeléssel, különböző méretű „hideg” göbök formájában jelentkeznek. A diagnosztizálásukhoz az un. tumor marker (thyreoglobulin, calcitonin) meghatározása és szövettani, citológiai vizsgálat szükséges („vékonytű biopszia”). Kezelésük műtéttel és izotóppal lehetséges.
További kivizsgálást és egyénre szabott oki kezelést javaslok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-03 16:24:12
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

menzesz zavar

Tisztelt Doktor úr!
Menzesz előtt, általában 2-3-4napos enyhen barna folyást tapasztalok. Többször jártam már nőgyógyásznál, készült hormon labor is. Az orvosom szerint ez így rendben van. Gyulladás is kizárva p2 eredménnyel negatív a rákszűrés eredményem. Csatolnám a labor eredményemet. Ön szerint ez így rendben van? mi okozhatja a barnázást? Gyermek vállalás előtt állok.
Válaszát megtisztelően köszönöm.
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt vizsgálat nélkül diagnózis mondani nem etikus és szakszerű.A tesztek átnézése és értékelés után sok dolgot kell leszögezni:
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik!!!!!. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Mitől lesz barna a folyás és mi minden állhat a hátterében?
Rengeteg nő tapasztal közti vérzést, úgynevezett barnázást a ciklusa valamelyik szakaszában, mely előfordulhat a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén vagy napokkal a menzesz előtt. Van, mikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb hormonális egyensúlytalanság.
Barnázásnak azt nevezzük, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is. A barnázás nem jelenti a menstruáció megjöttét. A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg.
Amikor a barna folyás normális
Normális barnázásnak azt nevezzük, amikor a rendes (egészséges esetben 3-5 napig tartó) menstruációs vérzésünk után még 1-2 napos pecsételés van.
Ovulációs barnázásnak, más néven közti vérzésnek nevezzük a ciklus közepén vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkező vérzést, ami szintén normális. A ciklus közepén jelentkező vérzésnek két oka ismert:
• a petesejt kitör a tüszőből, amelyet egy kis vérzés kísér;
• ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogénszint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része lelökődjön.
Az a barnázás, amely az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az úgynevezett beágyazódási barnázás. Azért is hívjuk így, mert ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába és egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogénszint, a progeszteronszint pedig hirtelen leesik, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát. Fontos megjegyezni, hogy több napig tartó barnázás véletlenül sem jelent beágyazódási barnázást, ezért ezzel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.
Mit kell tudni a közti vérzésekről?
A közti vérzés gyakran kapcsolatban áll a fogamzásgátló tabletta szedésével. Ez esetben a tablettaszedés első egy-két hónapjában - amíg a szervezet megszokja az új hormonális helyzetet - gyakran tapasztalnak pecsételő vérzést a nők a ciklus közepén is. A jelenség ártalmatlan, nem kell tőle megijedni. Ha azonban nem először jelentkezik a tünet, mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni.
Abnormális barna folyás
Az a barnázás, amely nem a fentebb említett intervallumokban történik, abnormálisnak számít. Nem normális például a menstruáció megjötte előtt napokkal már barnázni, ennek több oka is lehet.
Leggyakoribb oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző barnázásnak a progeszteronhiány. A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog lökődni. A progeszteronhiány egyik jellemzője a menzesz előtt napokkal vagy akár egy héttel előbb jelentkező rendszertelen vérzés.
További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok,ill egyénre szaott kezelést,
tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-03 11:44:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Tulmukodo pajzsmirigy

A tulmukodo pajzsmirigyre a normoxil gyogyszer hasznal e?
Nem

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-30 13:00:11
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!

Köszönöm szépen a részletes és kimerítő tájékoztatást!

Több, mint 20 évig voltam szeretett Leövey András professzor úr betege . Ő valóban
holisztikus szemléletben, maximális odafigyeléssel, kedvességgel, türelemmel, őszinte
érdeklődéssel gyógyított. Azonnal további vizsgálatokat kért, ha valamiben eltérést
észlelt.

A jelenlegi kezelőorvosomról sajnos nem tudom ugyanezeket elmondani.
A TSH érték lassan 2 éve nem megfelelő. Ennek ellenére további vizsgálatokra
javaslatot nem kaptam, még ultrahangra sem és fizikális vizsgálat sem volt. Az
elváltozás okának feltárására nem történik erőfeszítés. Emiatt aggódom.

Gyógyszerdózis változtatása esetén mennyi idő elteltével és a továbbiakban milyen
időközönként célszerű újabb pajzsmirigyhormon vizsgálatot végezni?
Hálás köszönettel Sz.
Tisztelt Sz!

Gondját osztom mivel én is a holisztikus orvoslás pártján vagyok.
Hozzá kell még tennem, hogy az egyénre szabott kezelést tartom fontosnak. A gyógyszerváltás után 2-4 hét múlva ajánlatos a kontroll vizsgálat, de hozzá kell fontos kiemlenem , hogy nem aleleteket, hanem a beteget kell kezelni.
Elegendő a hormonszint mérés a diagnózishoz?
Fontos: A laboratóriumi vizsgálat nem pótolja a panaszok részletes kikérdezését (anamnézist), a fizikális és célzott fizikális, majd ezek alapján tervezett egyéb kiegészítő vizsgálatokat.
A hormonvizsgálatok során szinte kivétel nélkül a TSH-t mérik.
A szűrővizsgálatok általában nem a pajzsmirigybetegség okát hivatottak kideríteni, hanem azt, hogy túlműködés (hyperthyreosis), ill. alulműködés (hypothyreosis) gyanítható-e. Leggyakrabban elvégzett vizsgálat a TSH, azaz a pajzsmirigy stimuláló hormon.
Mi a TSH?
(TSH=Thyroidea, azaz a pajzsmirigyet stimuláló hormon)
Egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy! - állít elő, de szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről.
A nagy kérdés, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy a beteg TSH értékei „normálisak”, vagy az ún. referencia tartományon belüliek?
Fontos!
A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-28 16:14:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

TSH

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Gyermekkoromtól (10 éves) pajzsmirigy-alulműködésem, Hashimoto thyreoiditisem van. Az évtizedek alatt gyógyszerrel mindig be volt állítva, de az utóbbi 1,5-2 évben a TSH 0,100 mIU/L, normál T3 (4,4 pmol/L) és T4 (20,4 pmol/L) mellett. Anti-TPO 391 IU/mL.
Készült egy teljes vérkép is, de minden érték rendben van. Panaszom, egyéb betegségem nincs.
Gyógyszereim egyik nap Euthyrox75, másnap Euthyrox100, tehát felváltva.
Esetleg érdemes, lehet próbálkozni az Euthyrox csökkentésével? Az Euthyrox100-at elhagyni és csak az Euthyrox75-öt szedni, hogy a TSH érték visszaálljon és ismét a referencia-tartományon belül legyen?
Köszönöm a fáradozását!
Sz.
Tisztelt Sz!

Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy ne a laborlelettől várjon diagnózist!
A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó szerteágazó tünetek, jelentősen megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát, ilyenkor másfelé kell folytatni a vizsgálódást.

- A betegek gyakran hosszabb-rövidebb leírás formájában küldik el a labor-, vagy ultrahang vizsgálati eredményeket és az ott szereplő számadatok alapján azt várják, hogy ítéletet mondjak az egészségügyi állapotukról. Többször hangsúlyoztam személyesen és a betegeknek szánt írásaimban is, hogy az adatok, számok fontosak ugyan a diagnózis megállapításához, de önmagukban nem elégségesek.

Ezerarcú betegség
A betegek csak azt látják, hogy egyik-másik eredmény a referencia tartományon kívül esik, ez alapján hajlamosak azonnali következtetéseket levonni. Természetes, hogy mielőbb szeretnének választ és megoldást kapni a problémájukra, különösen, mert a pajzsmirigy betegségei kezdetben többnyire csak enyhe panaszokat okoznak, majd a betegek fokozatosan eljutnak a „nem érzem jól magam” állapotba, és csak nehezen kerülnek a megfelelő szakemberhez. Közben a súlyproblémák, hízás, fogyás, bőr- és hajtünetek, fáradtság és hangulati ingadozások határozzák meg a mindennapjaikat. A leletek azokban nem adnak választ minden kérdésre.

Középpontban: az ember
A pajzsmirigy problémák változatos tüneteket produkálhatnak, melyek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. A diagnózishoz ezért elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata. - A páciensekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében .
Vérvizsgálat: napszakonként is más lehet
A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben egyénre szabott és az orvos feladata. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, a szedett gyógyszerektől is. Fontos, hogy a terhesség egyes szakaszaiban az értékek eltérőek. Ki kell emelni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO-, a thyreoglobulin – és a TSH receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

Ultrahang
A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat is. A képalkotó eljárások között az izotópos módszerek mellett ez a legelterjedtebb. Segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes, gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. A vizsgálat alkalmas arra is, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát.

Nem a leletet kezeljük, hanem a beteget!
Fontos, hogy holisztikus szemléletben, vagyis nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva közelítsük meg a háttérben álló okok feltárását. A holisztikusnak nevezett orvoslás célja, hogy az embert egységnek tekintse. Nem a szervek, hanem a lélek és a test egységének. A pajzsmirigybetegségekről is kimutatott, hogy jelentős részük autoimmun eredetű. Tehát nem egyetlen szerv, hanem a szervezet betegsége. Vizsgálni és gyógyítani ezért az egész embert kell.
Végezetül: vizsgálat nélkül azt javasolhatom, hogy egyelőre az Euthyrox100-t ne szedje csak a 75ug-t. A továbbiakban az autoimmun folyamat irányába is további vizsgálatok, ill. kezelés volna kívánatos.
Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-27 16:42:34
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

szelén és jód expozíció

Tisztelt Professzor Úr!

Köszönöm a szelénnel kapcsolatos válaszát. Amiben még kérném a segítségét, hogy hashimotosként nem gond akkor, ha ugyanazt a szerves szelénkészítményt szedem már 10 éve (aranymozsaras)? Nem kell váltani, és lehet folyamatosan szedni a szelént, ahogy a más szedi a vérnyomás csökkentőjét?
A másik kérdés, amit az előző levelemben elfelejtettem megkérdezni, az a jód expozíció kerülésével kapcsolatos. 2014 óta nem veszek jódozott sót, így az egész családnak jódpótlás nélkül főzök, "sima" sóval. Mennyire káros ez? Az én pajzsmirigyemnek nyilván nem ajánlott a jódbevitel, viszont a szervezetemnek máshol esetleg szüksége lehet rá, ahogy a családom többi tagjának is. Mi a véleménye?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Egy háromgyermekes anyuka
Tisztelt Egy háromgyermekes anyuka!

I.A lényeg, hogy szerves szelén készítményt szedjen: ilyen a Szelén
Komplex WTN.
II. Ezen a honlapon is részletesen kitértem erre a kérdésre, ott ismegtalálhatja azokat az ételeket, emelyekkel a napi szerves jód bevitelt fedezni lehet:
A populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentráció-jának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszerellátás jóddúsítását egy országban (pl. általános só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200
1.táblázat.
A jódbevitel követelményei életszakaszok szerint


Mi javasolható?
Az egészséges vegyes táplálkozásban az alábbi élelmiszerek bevitelét lehet ajánlani. Fontos azonban tudni, hogy akinek családjában autoimmun pajzsmirigybeteg van, ott a szervetlen jódot kerülni érdemes. Aki már valamilyen pajzsmirigyhormont szed, akkor abból már fedezheti jódszükségletét, nincs szükség plusz szervetlen jód bevitelére is. A legfontosabb, hogy ne a sablonokat kövessük, hanem egyénre szabott kezelés szükséges!
A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok (ezek alapján a beviendő mennyiség kalkulálható)

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só
Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk. A jódozott tengeri sóból pedig egy teáskanálnyi fedezi a napi jódszükségletet.
1 gramm (1/2 kávéskanál) himalája kristálysó – 500 mikrogramm jódot tartalmaz

2. Áfonya
Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.
10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej
A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.
1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak
A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.
10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva
Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is.
5 db aszalt szilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás
A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.
1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt
A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.
3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya
Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.
1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz


9. Eper
Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.
10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-24 16:21:53
Olvasói értékelés: 5/5

Petefészek stimuláció és gyógytea

Tisztelt Doktor úr!
Azzal kapcsolatban szeretném véleményét kérdezni, hogy petefészek stimulálásra Letrozol gyógyszert kaptam (ciklus 3.napjától 7.napjáig kell szednem), lehet e mellette a ciklus első felében naponta cickafark teát fogyasztani? Nem csökkenti e a gyógyszer hatását, mert úgy vettem észre, hogy eddig a letrozol stimuláció gyorsabban hatott, hamarabb idézte elő az ovulációt, most viszont úgy tűnik később fog hatni, ha egyáltalán hatni fog. Úgy tudom mindkettőnek aromataz gátló hatása van. Nem sok a kettő együtt? A teát hormonkiegyensúlyozó hatása miatt szeretném inni. Ha a cickafark nem javasolt akkor helyette málnalevél teát lehet inni?
Köszönöm szépen válaszát.
Tisztelt Kérdező!

Lehet cickafark teát fogyasztani a rendelkezésre álló datatk alapján.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-24 16:12:49
Olvasói értékelés: 5/5

szelén

Tisztelt Professzor Úr!
Hashimoto thyreoditisem van (17 éve post partum alapú), kb 10 éve szedem folyamatosan a Selenoprecise-t (100 microgramm/nap). A pajzsmirigy hormonok rendben vannak, egyedül az anti-TPO szintem, ami magas maradt, viszont az évek alatt csökkenő tendenciát mutatott, 2 éve már "csak" 500 körül volt az értéke, most viszont újra 1500. Ez normális, hogy ingadozik? Kell vele foglalkozni? Illetve az lenne a kérdésem, hogy esetleg váltsak más típusú szelénkészítményre (pl. Normoxil), és ha igen, milyen dózisban érdemes szedni? Nem gond, hogy folyamatosan, szünet nélkül szedem? Külföldi tanulmányban az állt, hogy napi minimum 200 microgramm szelén dózissal lehet az anti -TPO értéket redukálni. Önnek mi a véleménye erről?
Nagyon köszönöm a segítségét!
Tisztelettel,
Egy háromgyermekes anyuka
Tisztelt Egy háromgyermekes anyuka!

Ez a kérdése nagyon aktuális! Közel három évtizede igyekszem az orvosi közvéleményt kísérletek, vizsgálatok, közlések (legelismertebb amerikai lapokban is) arról, hogy az anti-TPO miképpen hat és miképpen védhető ki káros hatása, de eddig még törekvésem nem járt sikerrel…..
Miről is van szó? Távolabbról kezdem, mert talán így érthetőbb lesz. Napjainkban a COVID elleni antitestekről szóló hírekkel tele van a sajtó, de nem teszik fel a kérdést, hogy mit csinál az antitest? Általában elfogadják, hogy a vírust megköti és „megsemmisít” (?...). Ez azonban nincs így. Az antitestek, s főleg a szervezetben kialakuló auto-antitestek (tehát a saját szövetek elleni antitestek) eltérő funkciójúak. Éppen a pajzsmirigy túlműködéssel járó formájában a Basedwow-Graves kórban sikerült nekünk is kimutatni, hogy a TSH-receptor elleni antitestek (TSAb) stimulálják a pajzsmirigy működését és túlműködés jellegzetes tüneteit, ill. szemtüneteket okoznak. Nem tudok itt további részletekbe menni, de a lényeg az, hogy nem elegendő egy antitest kimutatása annak FUNKCIÓJÁT is meg kellene határozni!
No, de kezdje azzal, hogy mi is a TPO? A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek apikális membránjában található meg. A TPO a tireoidea eredetű mikroszomális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinban lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon szintézisét eredményezi.
Ismet, hogy az pajzsmirigy autoimmun betegségeiben TPO elleni autoantitestek jelennek meg.A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigy-betegségekben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek aktiválják a komplement rendszert, és feltételezések szerint jelentős szerepet játszanak a pajzsmirigy-működési zavarokban és a hipotireózis patogenezisében.Az anti-TPO antitestek az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők közül csaknem minden Hashimoto-tireoiditiszes betegben, a Graves-kóros betegeknek pedig több mintegy 70%ában jelen vannak. Az anti-TPO antitestek nem csupán GÁTLÓ, de STIMULÁLÓ funkciójú is lehet ( az esetek egy kisebb részében). A fontos az, hogy nem az anti-TPO titere az egyedül fontos!!!!. A szelén hatására valóban csökkenthető az anti-TPO titere (ezt korábban több helyen is leírtam), hanem az, hogy gátolja (antioxidáns hatása révén) az antitestnek a pajzsmirigy működésére kifejtett hormonszintézist gátló inhibitor. Ez a hatás általában 100-150 ug szerves szelén segítségével érhető el. Tehát, anti-TPO különböző funkciójú antitestek keveréke! Ha a titere csökken, az előnyös, de az nem azt kell elvárni, hogy a szintje zéró legyen!
A funkció mérésére már 1997-ban a vezető amerkai lapban közöltük a módszert, de a mai napig nem csinálják!(Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396). A szelén dózisnak további emelésével toxikus hatást is ki lehet váltani, ezért a 200ug-os dózist nem javaslom! Számos, egyéb ezzel kapcsolatos kérdést is meg kellene válaszolni, de erre egyelőre nincs mód, ilyen munkában elkötelezett laboratórium kellene (ilyet szerveztem korábban, amelyet a pénzéhes szemlélet teljesen szétzúzott. Ezt leginkább alapítványi formában lehetne véleményem szerint újra szervezni és megoldani….De hol van az ilyen célra anyagiakat is áldozó, alapítványt tevő?.....


Tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-23 15:20:40
Olvasói értékelés: 5/5

Pajzsmirigy

Kedves Doktor Úr!

4 éves gyermekem beteg volt (torokfájás, orrfolyás) 1,5 hétig, egy napig volt láza. Hőemelkedése van már két hete minden nap és szinte egész nap (37-37,5), mely ingadozik napközben és 37 fok alá is csökken gyógyszer nélkül. Betegsége előtt nem mértem a testhőmérsékletét.
Más pajzsmirigy problémára utaló jel nem észlelhető.
Kell-e pajzsmirigy problémára gondolni ilyen kiskorban?
A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A leírtak nem jellemzők pajzsmirigybetegségre.
További vizsgálatot javaslok (fertőző betegség?..mandulagyulladás?.)

Jó egészségt kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-20 16:28:23
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Pajzsmirigy

Kedves Doktor Úr!

4 éves gyermekem beteg volt (torokfájás, orrfolyás) 1,5 hétig, egy napig volt láza. Hőemelkedése van már két hete minden nap és szinte egész nap (37-37,5), mely ingadozik napközben és 37 fok alá is csökken gyógyszer nélkül. Betegsége előtt nem mértem a testhőmérsékletét.
Más pajzsmirigy problémára utaló jel nem észlelhető.
Kell-e pajzsmirigy problémára gondolni ilyen kiskorban?
A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A leítak nem jellemezők pajzsmirigybetegségre.
További vizsgálatot javaslok (fetőző betegség?...)

Jó egészségt kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-20 16:26:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Kontroll kérdés

Kedves Professzor Úr! Onhoz járok már egy ideje, hashimoto-val. Kisbabam egy éves, márciusban voltam kontrollon, akkor a syntroxine 13 maradt, és a szelen. Most terveztem menni újabb kontrollra szeptemberben, mert a Doktor úr szerette volna a szoptatás vegeztevel a meglévő gobomet megszurni. Viszont meg mindig napi 5-6szor szoptatom a kislányom. Legutóbb 2 éve nézték a göböt (negatív lett a biopszia akkor), a mérete nem nőtt azóta (2cm körüli).
Menjek most vizsgalatra a szoptatás mellett, vagy elég később (januárban)?
A kozerzetem egyébként jó, nincsenek jelenleg panaszaim szerencsére.
Köszönöm!
Anna
Tisztelt Anna!

Amennyiben nincsenek panaszai, akkor ráér a következő év elején a kontroll.
Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-14 17:19:32
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

pajzsmirigy

Tisztelt Professzor Dr. Balázs Csaba!

Pajzsmirigy ultrahang lelettel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.

Az alábbi vélemény található a leleten:
A pajzsmirigy lebenyei nem nagyobbak, homogén szerkezetűek. Mk. lebenyben elszórtan számos 2-7 mm-es echoszegény göb van. Az isthmus nem szélesebb. A pajzsmirigy környezetében kóros nyirokcsomó megnagyobbodás nem látható. A nyálmirigyek szimmetrikusak, szabályosak.
Pajzsmirigyhez köthető panaszaim nincsenek. 2021. augusztus labor eredményen a TSH értéke 1,1485.
Gyógyszert folyamatosan nem szedek, augusztusban egy gyomorjellegű fertőzés miatt Doxyciclynt 100 tablettát viszont kaptam. Allergiával sajnos küzdök, tavasszal és nyár végén (most parlagfű). Tavasszal két hónapon keresztül az Azomyr 5 mg tablettát szedem.
Kérdésem az lenne, hogy a göbök jelezhetnek komolyabb problémát és mi a teendő ebben az esetben? Az allergiának, gyógyszernek lehet köze a göbökhöz?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!

A leírás természetesen nem olyan, mint maga a kép (ezt általában mellékelni szoktam). A göbös pajzsmirigy gyakran a gyulladás jele, ill. következménye lehet.
A Magyar Laoratóriumi Társaság méleméynét mellékelem:
"LABOR DOKUMENTÁCIÓ
Mellékeljük az Ön által kért egészségügyi dokumentációt. Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Az eredmények egyéb értékeléséből levont következtetések alapján elindított, módosított kezelés miatti esetleges egészségkárosodásért felelősséget nem vállalunk.
Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre a vizsgálatot indító szakorvoshoz."
Összegezve:az allergiás folyamat is az autoimmun folyamat egyik formája. Ezért a toávábbiakban az autoimmun pajzsmirigybetegség irányába történő vizsgálatot javaslok.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-09-12 11:12:02
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja