Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
Bemutatkozás Megjelent cikkek Kérdezz-felelek

Összes témakör

Témakörök:

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Doktor ÚR!
Szeretném a véleményét kérni ismét. Szeretnék Önhöz eljutni személyesen de sajnos ez még várat magára.
49 éves vagyok 2 éve rendetlenkedik a menzeszem darabos, bő,hol 21 hol 45 napos.Szorongok belső feszültségem van amire gyógyszert szedek de nem hat.JOBB MELLEMBŐL NYOMÁSRA SÁRGÁS ZÖLDES VÁLADÉK JÖN 14 ÉVE SZÜLÉS ÓTA. /CSAK A JOBBOL SZOPTATTAM/KB. 2 ÉVE VISZONT A BALBÓL IS JÖN EGY ÁTLÁTSZÓ NARANCS VÖRÖS FOLYADÉK AMI KÉT NAPJA VÉRES.NŐGYÓGYÁSZOM SZERINT EZ A SZORONGÁSRA SZEDETT DULSEVIA MIATT VAN..
hormon vérvételen márciusban az 21.napi eredményem:FSH. 39,07 LH. 25,34 PROGESZTERON. 1.68 ÖSZTR. 177 PROLAKTIN 11.4 TESZTOSZTERON TOTÁL 1,22
Nőgyógyászom 5 perces beszélgetés után felírta a trisequens nevű hormont amin én azért csodálkoztam mert nekem ösztrogénem még van progeszteronom viszont alig.
Ezt már írtam önnek és azt javasolta csináljak kontroll vérvételt.
Elkezdtem szedni a trisequenst és nem lettem jobban sőt a második hónapot mikor kezdtem erősödött a szorongásom remegtem belső feszültség .........
a második hónap 21.napján/ciklus 21,nap/ elmentem vérvételre és az eredményeim: LH:11,57 FSH:11,74 PROG:1,7 ÖSZTR:203. Ezek szerint az LH és az Fsh lejjebb ment progi maradt ösztrogén feljebb ment.
Tehát ez számomra még mindig ösztrogén dominancia.Orvosom kinevetett mondván hiába csináltattam vérképet a trisequens szedése mellett úgy sem valós az eredmény.
Az utolsó 7 napi adagot lefeleztem és láss csodát jobban lettem.Most viszont a harmadik hónapot már nem kezdtem el szedni.
Most vásároltam egy yam gyökeres progeszteron krémet és azt kenem 2 napja.
Doktor úr! El vagyok keseredve !Pajzsmirigy vérvételem márciusban volt. ennek eredménye !T4 : 14.21 T3 : 5,79 ANTI TPO : 0,7 .Ref értékeken belül voltak.
Doktor ÚR! Mit tanácsol?El vagyok keseredve.
Tisztelettel:ildi.
Tisztelt Ildi!
Köszönöm levelét.Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Értelemszerűen konkrét gyógyszeres kezelésre vonatkozó javaslatot nem adhatok. Immuno-endokrin kivizsgálást javaslok, előjegyzést kolléganőmtől: Székely Melindától kaphat:
Elérhetősége:
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.

Jó egészséget kívánok tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-07-08 15:37:12
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Kedves Professzor Úr!
Először is szeretném megköszönni Önnek és a Családinetnek minden kérdező nevében ezt az óriási segítséget jelentő oldalt egy olyan időszakban, amikor a virus helyzet miatt sokaknak csak ez az egyetlen lehetősége maradt arra, hogy gyors és szakszerű orvosi segítséget kapjanak!

Az Ön útmutatása alapján elkészült a vérvétel (első kapcsolat 04.20-án 13.09 és 04.20-án 16.36), jelenleg a várólistáján vagyok (Székely Melinda).
Remélem, hogy az Ön által meghatározott vérvételi eredmények még használhatóak lesznek a személyes konzultáció során, de azért mellékelem őket.
Időközben átestem egy vastagbél tükrözésen is ( 20 éve tartó bizonytalan eredetű hasi fájdalom ), ahol lymphocitás colitist mutattak ki.

Az időközben 25-ről 50-re emelt Syntroxin szedése mellett a labor értékek:
TSH 44,8
Biológiailag aktív TSH 45,6
C-rect.protein 0,1 (0,0-10)
Ft4 11,6 ( 11,5-22,4)
Ft 3 3,16 (3,5-6,5)
Reverz T3 0,1 (0,09-0,35
Anti-TPO 24,3 (0,0-35)
Anti-thyreoglobuli 101 (0-60)
TSH receptor elleni antitest <0,3 (0,00-1,5)

A vérvétel májusban történt,szükséges-e bármelyiket megismételni az eltelt hosszú idő miatt, mert még nincs meg az időpont Önhöz.

Hálás köszönettel, Klári


Tisztelt Klári!

Nagyon köszönöm elismerő, kedves sorait. Valóban jó estek, hiszen ezt valóban szolgálatból (minden ellenszolgáltatás nélkül) teszem. Az is sikerként élhetem meg, ha ebben nem akadályoznak meg hivatalos szervek (pl. a rendőrség!.....) Örülök, ha tudok segíteni a betegeknek és a gyermeket váró hölgyeknek, akik kezelése után nagy küzdelmet követően érkeztek a várva-várt babák (képeiket majd a tablóinkon láthatja).
A konkrét kérdésre kitérve:egyelőre semmilyen új vizsgálatot nem kérek. Mivel „Nem laborleletet kezelünk, hanem beteget.”
Hormonális betegségek kezelése a holisztikus szemlélet jegyében
A hormonális betegségek kezelése nagy odafigyelést és türelmet igényel beteg és orvos részéről egyaránt. A laboreredmények mellett figyelembe kell venni az egyedi: életkorból, nemből és életmódból adódó eltéréseket is.
- Melyek a leggyakoribb panaszok, milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?
- A hormonális betegségek közt elsőként talán a pajzsmirigy rendellenességeit emelném ki, mely hazánkban, különösen nők körében fordul elő gyakran. A pajzsmirigy betegségei számtalan tünetet produkálhatnak, melyek kapcsán a betegek gyakran csak évek múlva kerülnek a megfelelő szakemberhez. Szülés után gyakori a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, mely többek közt depresszióhoz hasonló panaszokat is okozhat. Emellett számos egyéb, „hétköznapi” probléma hátterében is állhat pajzsmirigy elváltozás. Ilyen például a tartós fáradékonyság, vagy épp idegesség, a túlzott mértékű hízás, fogyás, hajhullás, vagy meddőség, hogy csak a leggyakoribb panaszokat említsem.

- Milyen tapasztalatai vannak a hormonális betegségek kezelésével kapcsolatban?
- A hormonrendszer bonyolult szerkezet, az eltéréseit sem értékelhetjük pusztán feketén-fehéren. Bizonyos hormonok szintje például napszakonként is eltérő lehet, ezért tartom fontosnak, hogy ne csak a laboreredményekre hagyatkozzunk a diagnózis felállítása során. Fontos, hogy holisztikus szemléletben, vagyis nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva közelítsük meg a háttérben álló okok feltárását. A holisztikusnak nevezett orvoslás célja, hogy az embert egységnek tekintse. Nem a szervek, hanem a lélek és a test egységének. A pajzsmirigy betegségekről is kimutatott, hogy jelentős részük autoimmun eredetű. Tehát nem egyetlen szerv, hanem a szervezet betegsége. Vizsgálni és gyógyítani ezért az egész embert kell.

- Hogyan zajlik az első vizsgálat, a holisztikus szemlélet jegyében?
- A vizsgálatra érkező páciensekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében. Amennyiben pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, ultrahangos vizsgálatot végzek, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai:megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte. Vérvizsgálattal ellenőrizzük a szükséges hormonszinteket, immunológiai teszteket végzünk, majd a vizsgálati eredmények és a beteg panaszainak függvényében döntök a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról. A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk, vagy módosítjuk a terápiát.
Egyelőre tehát a megkezdett kezelést folytassa, kerülje a szervetlen jódot (pl. Betadine kenőcsöt).
A mielőbbi találkozás reményében kívánok jó egészséget, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-07-08 15:30:14
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Dr. Úr!
Kérdésem a következö lenne.Engem lassan egy éve kezelnek Bromochriptinnel.Mivel találtak kettő cisztát a fejemben.Ez úgy derült ki,hogy a prolaktin szintem a 3x-a volt és egy sella mr-t csináltak.
A gondom az lenne,hogy amióta ezt a gyógyszert szedem a lábaim fájnak görcsösen térdtöl lefelé.A futás szinte már nem is megy.A kezelő orvosom azt mondja nem való színű,hogy a gyógyszer okozza.Én biztos vagyok benne.Ez a jelenség csak azóta van amióta a gyógyszert szedem.Egyszer abba hagytam,után 1-2 hét és jobb volt minden.De az orvosom hatására újra elkezdtem szedni.És újra elö jött a láb fájdalom.Mi lehet az oka ennek a mellék hatásnak?Mit tegyek?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelt Kérdező!

A Bromocriptin kiváló gyógyszer, de valóban több mellékhatásai lehetnek, ezek a között valóban szerepel a lábikra görcs.
A következő mellékhatásokat szintén jelentették Bromockriptin szedésével összefüggésben:
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Hányinger, hányás
- Fejfájás
- Székrekedés
- Orrdugulás
- Álmosság
- Szédülés
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Lábikragörcs!!!!!
- Mozgáskoordináció zavara
- Vérnyomás esés hirtelen felálláskor (nagyon ritkán ájuláshoz vezethet)
- Szájszárazság
- Fáradtság
- Allergiás bőrreakciók
- Hajhullás
Azt javaslom, hogy a dózis lehetne csökkenteni vagy másik készítményre váltani előzetes kivizsgálás után.

Jó egészséget kívánok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-07-07 17:49:32
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Kedves Doktor úr!

33 éves nő vagyok és 10 hónapja szedek Letrox 50 mikrogramm gyógyszert a pajzsmirigy alulműködésemre, melyre szülés után derült fény. A laborom eredménye a következő: TSH 2,20 T3 4,6 T4 18,4
A napi egy szem Letrox soknak bizonyult, így csökkenteni kellett endokrinológus javaslatára az adagot jó fél évvel ezelőtt. Napi 50 mikrogramm és 25 mikrogramm váltakozik jelenleg.

Babatervezésben vagyunk ismét, azonban egy éve nem tudok teherbe esni, ugyanis az egyik petefészkemben endometriózisra utaló jelet talált a nőgyógyászom az elmúlt hónapban, aki kizárta azt, hogy a Letroxnak köze lehet hozzá. Ugyanis az történt, hogy az utóbbi két hónapban egyszerűsítés céljából emeltem a gyógyszer adagomon és napi 50 mikrogrammot vettem be. Melynek köszönhetően erős alhasi panaszaim lettek és a ciklus közepétől a végéig elég erős fájdalmaim vannak hőhullámokkal, mellfeszüléssel és gyakori vizelési ingerrel vegyítve.

Újra csökkentettem a Letrox adagomat, így a panaszaim enyhültek. Jóval tűrhetőbb volt a legutolsó ciklusom.
A kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy mégiscsak lenne összefüggés a gyógyszeradagom és a ciklusbeli fájdalmaim (esetlegesen endometriózisra utaló jelek) között?
Elképzelhető, hogy a napi egy és napi fél szem gyógyszer váltakozása is sok jelenleg? Elég lenne esetleg nap fél szemet szednem? Vagy az is lehetséges, hogy elmúlt a pajzsmirigy alulműködésem, így a gyógyszer elhagyható?

Rendszeresen járok nőgyógyászhoz és endokrinológushoz is, de kielégítő válaszokat eddig nem kaptam. A gyanú csak bennem merült fel, természetesen nem vagyok orvos, így okoskodni sem akarok, azonban él egy erős megérzés bennem, hogy a gyógyszer rám és azon belül a ciklusomra erőteljesebben hat. Ugyanis ezidáig kiszámítható és fájdalommentes volt a ciklusom, de a gyógyszeradag emelése (nap 1 szem) után valahogy fájdalmas a peteérést követő időszak.
Válaszát köszönöm szépen előre is.
Üdvözlettel,
Tímea

Tisztelt Tímea!

Ez valóban fontos és további analízist igénylő probléma.
Mindenek előtt az okot kellene megtalálni, s nem egyszerűen a laboratóriumi adatot kezelni. A legvalószínűbb, hogy Önnek a szülés utáni, ún. „post-partum” pajzsmirigy gyulladása zajlott, ill. zajlik le, ezt támasztják alá a szépen, pontosan leírt tünetek. Ez a betegség a szülések 17-20%-ban kialakul, de sajnos ritkán diagnosztizálják. A lényeg: megfelelő immuno-endokrin kivizsgálás után a betegség kezelhető. Mi is ez a betegség? Ez az u.n. post-partum thyreoiditis (PPT) a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki a szülések 3-1 %-ban! A PPT népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy ez a betegség is gyakran “rejtve” marad és valami egészen más betegséggel “kezelik” a kismamát.
• A rendelkezésünkre álló módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigyműködése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „köbe vésett” normális érték! Figyelembe kell venni a következőket:
o Az egyéni, azaz individuális TSH tartományt
o a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél)
o a beteg lakóhelyének jódellátottságát
o a beteg nemét
o az évszakot
o napszakot
o a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető. Gyakran hívtak ilyen betegekhez konzíliumba és nehéz volt a kollégákkal is elfogad-tatni, hogy betegeknek nincs fokozott pajzsmirigyműködésük!)
o az alkalmazott gyógyszereket!
o a vizsgálati módszereket
o az beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
o felszívódási viszonyokat
o TSH elleni antitest jelenlétét
Összegezve: lehet segíteni a megfelelő immuno-endokrin kivizsgálás után oki kezeléssel.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-07-06 06:47:19
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Doktor úr!

Az lenne a problémám, hogy én refluxos vagyok és ppi mellett salvus vizet és szódabikarbónát szoktam fogyasztani.
Ezek beválnak a refluxomra viszont amikor ezekből fogyasztok akkor egy 10 perc múlva a torkomnál enyhe nyelési nehezítettséget érzek egy kicsit gombócérzést és enyhe közérzeti zavart is.
Ezek a tünetek vízhajtó tea hatására szűnnek meg. Ezt nem is értem...
Voltam pajzsmirigy laboron (TSH,T3,T4,ANTI-TPO,ANTI THYREOID,) Az eredmény tökéletes lett.
Lehet ez mégis pajzsmirigy probléma?
Mi lehet ez jelenség?
Válaszát előre is köszönöm!!
Üdvözlettel.: Levente
Tisztelt Levente!

Szeretném hinni, hogy nincs egyéb pajzsmirigy problémája, de a laboratóriumi tesztek nem pótolják a betegekkel történő személyes találkozásokat, vizsgálatokat. (ez a most járvány idején különösen szembeötlő volt!)
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)
Üdvözlettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-07-05 10:14:40
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr,
40 éves vagyok, és 5 éve hashimotos. L-thyroxint szedek (100 mikrogramm naponta).
10 év próbálkozás után úgy néz ki, hogy sikerült teherbe esnem, 8. hetes várandós vagyok az utolsó menstruációtól számítva, otthoni teszt pozitív, több alkalommal elvégeztem. A TSH és Anti-TPO értékeim azonban most sem jók.
Tsh: 7,41 mIU/L
Anti TPO >1300 (Ezt az elmúlt 5 évben nem is sikerült lejjebb vinni)
FT3 : 4,95 pmol/L
FT4: 13,59 pmol/L
Progeszteron 85,51 nmol/L
HCG 11071,1 IU/l

Reménykedhetek egészséges baba érkezésében?
Tudok tenni valamit amivel elősegíthetem a kockázatok csökkentését?
Jövő hétfőn megyek nőgyógyászhoz.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt gratulálok, s bízzunk a sikerben. Nem tudom panaszait és csak a leleteit tudom értékelni, de azok nem pótolják a személyes konzultációt. Annál is inkább, mert az immunológiai folyamatok is aktívnak tűnnek.
Az eddigi kezelés folytatása mellett soron kívüli konzultációt javaslok:
Az előjegyzést Székely Melinda kolléganőm végzi.
Elérhetőségem:
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvosProf. Dr. Balázs Csaba
2020-07-03 18:02:20
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Olvastam, hogy új kezelési módot találtak fel a PCOS kezelésére. Reservatrol néven. Kérdésem az lenne, hogy ehhez vagy az ezt tartalmazó gyógyszerhez hozzá lehet e már jutni Magyarországon?
Tisztelt Kérdező!

Valóban a Reservatrol egyike a hatásos készítményeknek. Előzetes vizsgálat után egyénre szabott kezelést javaslok.
A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma neve jelezi, hogy sok apró ciszta van a petefészekben, ám fontos tudni, hogy nem ez a kizárólagos tünete, sőt vannak olyan formái is, amikor ciszta nem mutatható ki. Ez egy komplex anyagcsere betegség, amelynek háttérben az androgén (férfi) hormonok túlsúlya áll. A férfi hormonok ugyanis a női szervezetben is megtalálhatóak, ám lényegesen kisebb mennyiségben. Ha a női szervezetben kezdenek „tombolni”, az a megszokottnál erőteljesebb szőrnövekedéshez, férfias típusú hajhulláshoz, pattanásos bőrhöz vezethet. A hormonális egyensúly felborulása okozza ilyenkor azt is, hogy szinte lehetetlenné válik a fogyás. A petefészekben található hormontartalmú ciszták megzavarják a menstruációs ciklust, elmaradhat a peteérés, mely idővel felelős lehet a meddőségért is. A tünetek nem feltétlenül jelennek meg mind. A tévhittel ellentétben sok beteg nem túlsúlyos, ám valóban előfordulhat, hogy a PCOS miatt megy nehezen a fogyás. Egy nemzetközileg elfogadott kritériumrendszer (Rotterdami kritériumok) alapján diagnosztizáljuk a betegséget, mely ma a nők nagyjából tíz százalékát érinti. Az úgynevezett hiperandrogén tünetek a legáltalánosabbak: a bőr zsírossá, aknéval borítottá válik, szőrnövekedés figyelhető meg az arcon, a melleken és a hason, megnövekszik a derék-csípő arány és hullhat a haj. A PCOS megjelenése lehet örökletes, emellett befolyásolhatják a szervezetet érő környezeti hatások. Nem vezet megoldáshoz, ha az egyes tünetek kezelésével próbálkozunk, a betegséget, mint minden hormonzavart holisztikusan, az egész testet figyelembe véve kell orvosolni, a tünetek ugyanis szorosan összefüggnek. A pattanások felületi kezelése, a hajhullás elleni szerek bevetése vagy a ciszták eltávolítása még nem szünteti meg az alapvető okot, így a legfontosabb cél mindezek mellett a hormonegyensúly visszaállítása. A fogamzásgátló tabletta felírás egyszerűnek tűnő módszer, de nem a gyógyulás kulcsa. A diagnosztika gondolatmenete talán kissé szokatlan: a klinikai gyanút nem pozitív laboratóriumi leletekkel, hanem a PCOS-nél ritkább, hasonló tüneteket okozó egyéb betegségek kizárására alapozzuk. Vagyis a részletes kikérdezésen és vizsgálati eredményeken célzott széleskörű laboratóriumi vizsgálatra van szükség, amely segítséget nyújt a kór megállapításában.
Inzulinrezisztencia: magas cukor, magas inzulinszint
Az anyagcsere-egyensúly felborulásának jellegzetes formája, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a szervezet sejtjei nem érzékelik az inzulin hatását, „rezisztenssé” válnak. A szervezet ezt így próbálja javítani, hogy egyre több és több inzulint termel. A magas inzulin szint azonban már önmagában is sok szövődményt okoz és végül az inzulint termelő béta- sejtek kimerüléséhez, cukorbetegséghez vezet. Az inzulinrezisztencia azért veszélyes, mert mindössze olyan, kevésbé markáns tüneteket okoz, melyek más problémára is utalhatnak, így a diagnózis felállításáig hosszú idő eltelhet. Intő jel a menstruációs zavar, a nehezebb teherbeesés, a fokozott szőrnövekedés illetve a bőrproblémák kialakulása és a hízás. A normálisnál magasabb inzulinszint megemelheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, hosszú távon elhízáshoz is vezethet. A magas inzulinszint mellett a magas vércukorszint is állandósulhat, így nagyon fontos a megfelelő étrend betartása és az orvosi kontroll. A betegség gyakran társul autoimmun pajzsmirigybetegséggel, ezért több kutató ezt a betegsége is az autoimmun betegsége közzé sorolja (Hifsa és munkatársai: Polycystic Ovary Syndrome May Be an Autoimmune Disorder. Hindawi Publishing Corporation Scientifica Volume 2016, Article ID 407173.)
Nagyon sok kezelési mód látott és lát napvilágot. Ezekről azért nem írok, mert közöttük több olyan van, amelyet sem a tudományos kutatás, se a tapasztalat nem támasztott alá.

Mi az Új módszer lényege?

Az elmúlt év végén a legelismertebb endokrin folyóiratban publikálták, hogy egy természetes anyag, a resveratrol képes a PCOS tüneteinek kedvező befolyásolására és a kezeléssel tartós sikert értek el {Beata B és munkatársai: Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. (J ClinEndocrinol Metab 101: 4322–4328, 2016)}. A vizsgálat lényege az volt, hogy az un. Rotterdam kritériumok alapján diagnosztizált (ez az alapvető kritérium rendszer!) 34 PCOS-ben szenvedő beteget kezeltek resveratrollal 3 hónapon át. Azt figyelték meg, hogy a kezelés végére szignifikánsan csökkent a tesztoszteron szint. Ezzel egy időben az inzulin szint is jelentősen mérséklődött, az inzulinrezisztencia pedig jelenősen javult. A testsúly BMI-ben kifejezve lényegesen csökkent.
Mi is az a resveratrol?
Az már korábban is tudtuk, hogy a növényi anyagok, kivonatok (szőlő, vörös bor ) kedvező hatásúak különböző betegségekben. Bár más növényekben is előfordul ez a vegyület, pl. az eukaliptuszban, liliomban és a lucfenyőben, valamint az olyan ételekben, mint a faeper és a földimogyoró, legnagyobb mennyiségben mégis a borszőlőben található. Jelen van a gyökérben, a magokban és az indákban is, de legnagyobb mennyiségben a szőlőszemek héjában található meg, mely 50-100 µg-ot tartalmaz grammonként. A resveratrol egy fitoalexin, mely az antibiotikus összetevők közé tartozik – ezek a növény egyik védelmi vonalát képezik a betegségekkel szemben. Például, egy gombabetegség támadása ellen resveratrol termelődik a p-coumaroyl CoA-ból és a malonil CoA-ból. Mivel a gombás fertőzések igen gyakoriak a hűvösebb klímájú területeken, az ilyen helyeken élő szőlőfajtákban nagyobb mennyiségben található meg a resveratrol. A borok resve-ratrol tartalma függ attól, hogy a szőlőhéj mennyi ideig van kitéve az erjedésnek. Ezért magasabb a koncentráció a vörös borban, mint a fehérben – a fehér bor készítése során a szőlő héját eltávolítják, így csökkentve a szőlő héjából felszabaduló resveratrol mennyiségét. A szőlőlé, ami nem egy erjesztett ital, nem jelentős resveratrol forrás. 2,5 dl vörösbor átlagosan 640 µg resveratrolt tartalmaz, szemben pl., a földimogyoróval, melyből egy marék átlagosan csak 73 µg-ot. Az utóbbi időben sikerült azonban megtalálni és krisztályos formában előállítani azt az anyagot, amely a biológiai hatásokért felelős. Ez a Resveratrol, or 3,4_,5-trihydroxystilbene (Delmas D. és munkatársai: Transport, stability, and biological activity of resveratrol. Ann. N.Y. Acad. Sci. 1215 (2011) 48–59 c_ 2011 New York Academy of Sciences)
Ismertté vált a resvertrol pontos hatásmechanizmusa . Anélkül, hogy ennek a szakmai résznek a magyarázatába belekezdenék, csupán arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy ez a vegyület jól felszívódik a gyom-bél traktuson át, majd az egyes sejtekben speciális kötőhelyeken (receptorokon) keresztül fejti ki hatásait:
• Tesztoszteront csökkentő hatása Beata B és munkatársai: Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. (J ClinEndocrinol Metab 101: 4322–4328, 2016) A resveratrol és a dietil-stilbestrol (egy szintetikus ösztrogén) szerkezeti hasonlósága indította el a resveratrol esetleges fitoösztrogén hatását célzó kutatásokat (olyan növényi összetevő, melynek ösztrogénszerű hatásai vannak). Az endogén ösztrogének olyan szteroid hormonok, melyek emberekben és más emlősökben termelődnek. Ezek a hormonok a sejtek ösztrogén receptoraihoz kapcsolódnak. Az ösztrogénreceptor komplex a DNS bizonyos szakaszaival lép kölcsönhatásba, hogy így stimulálja az ösztrogén érzékeny géneket. Ha egy anyag az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódik, és válaszreakciót vált ki az endogén ösztrogénekre, akkor az ösztrogén agonistának, ha megakadályozza az endogén ösztrogén által kiváltott válaszreakciókat, akkor azonban ösztrogén antagonista anyagnak nevezzük. A resveratrol kémiai szerkezete nagyon hasonlít egy szintetikus ösztrogén agonistáéra, a dietil-stilbestrolra, ami azt sugallja, hogy a resveratrol talán szintén ösztrogén agonistaként működik.

• Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásaiJun Gu ,Wei Hu,, Da-dong Zhang: Resveratrol, a polyphenol phytoalexin, protects against doxorubicin-induced cardiotoxicity (J. Cell. Mol. Med. Vol 19, No 10, 2015 pp. 2324-2328)


• Elhízást megelőző, testsúlyt csökkentő hatása (Wang S.:Prevention of obesity by dietary resveratrol: how strong is the evidence? Expert Rev Endocrinol Metab. 2015 ; 10(6): 561–564. doi:10.1586/17446651.2015.1096771

• Daganatellenes, ill. gátló hatásai: Meng és munka társai: Combination Therapy using Co-encapsulated Resveratrol and Paclitaxel in Liposomes for Drug Resistance Reversal in Breast Cancer Cells in vivo (Scientific Reports | 6:22390 | DOI: 10.1038/srep22390). A jelek szerint a resveratrol csökkenti a tumor fejlődését a ciklooxigenáz-1 enzim gátlásán keresztül. Ugyancsak rokonszenves tulajdonságnak nevezhető az, hogy a vérképző sejtekre minimális toxicitást mutat csupán.
• Szív-és érrendszeri hatások: Sok kutatás sugallja, hogy az alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor) csökkentheti a szív koszorúér megbetegedéseket. Néhány kutatás azt is bebizonyította, hogy a resveratrol hatékony antioxidáns. Ennek lényege, hogy megakadályozza az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL, low-density lipoprotein) peroxidációját, és megvédi a sejteket az oxidálódott LDL káros hatásaitól, valamint a lipidek peroxidációjától. Azt találták, hogy sokkal hatékonyabb lehet, mint a már régóta antioxidánsként is ismert C-vagy E-vitamin.

• Pajzsmirigy működésére kifejtett kedvező hatásai, autoimmun gyulladást gátló tulajdonságai: Javítja a pajzsmirigy hormonjainak képződését, a tanulási készséget, csökkenti a feledékenységet. (Ge JF és munkatársai: Resveratrol improved the spatial learning and memory in subclinical hypothyroidism rat induced by hemi-thyroid electro-cauterization Endocr J. 2015;62(10):927-38. doi: 0.1507/endocrjEpub 2015 Jul 29).


Összességében a legutóbbi évek kutatásai és a legfrissebb tudományosan is magalapozott publikációi alapján új lehetőség kínálkozik a PCOS, az inzulin rezisztencia, az elhízás , a pajzsmirigy betegségeinek természetes anyagokkal történő kezelésére.

Jó egészséget kívánok:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos
e-mail: info@endokrinolkozpont.hu
Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-27 13:11:28
Olvasói értékelés: 5/5
Kedves Doktor Úr!
Köszönöm az előző válaszát a magzati méret eltérés kapcsán. Időközben kértem távkonzultaciót Önhöz a központjuktól.
Az Anti-tpo-t már meghatározták korábban, 400 felett volt tavaly, idén februárban pedig 150. Így is szükséges újra megnézetnem?
Tisztelt Kérdező!

Az anti-TPO érték változhat, ezért a kontrollt javaslom.
A személye konzultáció ma már lehetséges, ezt preferálnám....

Tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-25 13:08:04
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr,
10éve szenvedek Hashimoto betegségben,eddig diétával,sporttal,gyógyszer nélkül.A járvány idején 6,1 lett a Tsh(t4=9,88,t3=6,anti tpo=635).A Letrox infarktusszerű tüneteket okozott.Olvastam az alternatív kezelésekről(San t3,Now L-tyrozine,szápított sertéspajzsmirigy).Ön szerint érdemes ezekkel próbálkozni?Köszönettel
Tisztelt Kérdező!

Valóban rtöbb alternativ kezelés van erre a kórképre. Ezek alkalmazása személyre szólóan, szabottan lehetséges. Előtte ambuláns vizsgálatot javaslok. Az előjegyzést Székely Melinda kolléganőm végzi.
E-mail cím:info@endorinkozpont.hu

Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-24 13:39:48
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr! Körömgombáim miatt a bőrgyógyász Flucazonolt írt, amit nem szeretnék beszedni mert nagyon sok mellékhatása van. Tudna-e Ön más szert javasolni vagy elég helyileg kezelni azt? Ön szerint a gomba a belső szerveket is támadhatja? (a nem múló viszketés miatt) Köszönettel: Valéria
Tisztelt Valéria!

Látatlanul nehéz javaslatot tenni, de úgy tűnik leírása alapján, hogy először a helyi kezelést kellene megpróbálnia.
Tisztázni kellene immuno-endokrinológai státuszát.

Jó egészséget kívánok tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-23 16:23:57
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!
A Doktor úrhoz járok személyesen, épp konktorll időpontra várok, addig is egy kérdésem lenne Önhöz, ha megengedi.
7 hónapos várandós vagyok, 13mcg Synthroxine-t szedek, Hashimoto mellett. Ezt a terhesség előtt kezdtem, nem emeltük eddig.
A napokban voltam vérvételen, ahol TSH 1,3, fT4 11,8 és ft3 3,33 érték lett.
A 30. heti terhességi ultrahang alapján kisebbnek mérték a baba súlyát, ezt utánkövetik majd 2hetente. Kérdésem lenne, hogy esetleg pajzsmirigy eltérések okozhatják-e a baba lassabb növekedését, indokolt lehet-e esetleg egy gyors változtatás a gyógyszer adagolásban. Tudom, hogy vizsgálattal együtt lesz ez megállapítva, azonban aggódom kicsit, ezért kérdezném, amíg el nem jutok Önhöz személyesen.
Köszönettel: Anna
Tisztelt Anna!

Nem valószínű ezen értékek alapján, hogy pajzsmirigy eltérés a baba súlyának nem kívánt változását.
A következő viziten ezt is megbeszéljük. Amit hiányolok: az anti-TPO meghatározása (ezt jó volna pótolnia).
Mért?
A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek membránjában található. A TPO a tireoidea eredetű mikroszómális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinbn lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon szintézisét eredményezi. A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigy-betegségek-ben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek normális pajzsmirigy-funkciójú, egészséges egyéneknél alacsony koncentrációban mutathatók ki (Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396.)(1. ábra)
A vizsgálat végén azonban azt találták, hogy az anti-TPO pozitívak között a komplikációk száma (koraszülés, Magzati retardáció,vérszegénység, eklampszia, továbbá a terhesség alatti magas vérnyomás) és súlyosság jelentősebb volt.
Az eredményeikből azt szűrték le, hogy a TSH szint önmagában nem elegendő, figyelembe kell venni a gyulladás esetleges fennállását is, azért meddőség esetén erre a faktorra is célszerű gondolni.
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-21 16:54:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Dr.Úr!
Segítségét kérném a labor leletem értelmezésében mivel csak szeptember elején tud az orvosom fogadni.Pcos,rendszertelen menstruáció, hajhullás miatt kérte a vérvételt ami a ciklusom 13. Napján történt. 32 éves vagyok, szeretnénk majd babát ezért kernék egy kis útmutatást.
Köszönöm.
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megtisztelő bizalmát, mellyel hozzám fordult! Ön nagyon fontos információt írt le,amelyre komoly szakvéleményt kért. Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható (kivételt képezett a kartantén állapot!). Korrekt orvosi véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.
Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!
Jó egészséget kívánok:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvosProf. Dr. Balázs Csaba
2020-06-19 16:21:56
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Udvozlom,

Erdeklodnek, hogy a ciklus 3.napon sok az osztrogen, a 21.napon pedig keves a progeszteron, az osztrogen dominancia? Erre gyogyszeres kezelest javasolna?
Osztrogen, 3.nap: 637.8pmol/l (reftart: 82.2-422)
Fsh 3.32 (reftart:3.85-8.78)
Lh 2.15 (2.12-10.89)
Osztrogen, 20.nap: 235.5pmol/l (reftart ov.fazis:134-903)
Progeszteron: 5.3nmol/l (reftart lut.fazis:16.40-59.02)

Koszonom a valaszat!
Udvozlom,,

Ez valóba lehet ösztrogén dominancia. Az okot kellene megtalálni és egyénre szabott kezelést elkezdeni.
Jó egészséget!

Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-18 17:03:00
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Doktor Úr!
2019 januárjában a teljes pajzsmirigyemet eltávolították. A műtét után 100 mq Letroxot szedtem, melytől a TSH szintem 0,625 volt. Minden tünetem, ami azelőtt volt, rendbe jött. Jelenleg a 100 mq mellett a TSH-m emelkedni kezdett, 2,068 lett. A tünetek (hányinger, gyengeség, remegés) visszatértek. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ez az emelkedés okozhatja e ezeket a tüneteket? Mit/min kellene változtatni,hogy elmúljanak?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Ágota
Tisztelt Ágota!

Általában az ilyen értékváltozás nem okoz hányingert, gyengeséget, remegést. Más okot kellene keresni .
Tiszteletel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-18 07:23:43
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!
42 éves vagyok. 1 éve próbálkozunk a gyermekáldással.
Alábbi leleteim rendben vannak e?
Kérem szíves véleményét, tanácsát!
Ovulációm a ciklus 9. és 10 . napján szokott lenni ezért a 21. napi vérvételre ennek függvényében a 17 . napon mentem.
Tisztelettel:
Lersza

CIKLUS 3. NAP
Albumin 43,0 g/L 35,0 52,0
TSH 2,140 mIU/l 0,550 4,780
FT4 14,07 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,61 pmol/L 3,50 6,50
Anti-müllerian horm 1,03 ng/ml Referencia tartomány
0,01 3,27
FSH 14,0 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 7,4 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Prolaktin 223,0 mIU/l --- --- Postmenopausa 38,0 430,0
Premenopausa 59,0 619,0
Ösztradiol 203,1 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 1,77 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Szabad és biol. aktív tesztoszteron
Tesztoszteron 1,050 nmol/l --- --- Postmenopausa 0,000 1,699
Premenopausa 0,420 2,060
Szabad tesztoszteron % 0,96 % 0,70 2,19
Szabad tesztoszteron konc. 0,010 nmol/l 0,003 0,033
Biológiailag aktív tesztoszteron
konc.
0,237 nmol/l 0,059 0,756
Biológiailag aktív tesztoszteron % 22,6 % 15,3 47,7
SHBG 80,6 nmol/l 27,8 146,0
Postmenopausa 12,0 166,0

,,21. NAPI " ovu után 7. nap = ciklus 17. nap
FSH 5,6 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 2,7 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Ösztradiol 609,8 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 62,48 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Kortizol 587,0 nmol/L 7 - 9 óra: 118.6 - 618.0
nmol/l
15 - 17 óra: 85.3 - 459.6
nmol/l

--- ---


TSH 2,560 mIU/l 0,550 4,780
FT4 13,24 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,93 pmol/L 3,50 6,50
Tisztelt Lersza!


Köszönöm megtisztelő bizalmát, mellyel hozzám fordult! Ön nagyon sok fontos információt írt le,amelyre komoly szakvéleményt kért. Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható (kivételt képezett a kartantén állapot!). Korrekt orvosi véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.
Előtte immunológiai vizsgálatokat javaslok:

anti-TPO, petefészek elleni antitest

Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-16 16:26:05
Olvasói értékelés: 5/1
Tisztelt Professzor Úr!
42 éves vagyok. 1 éve próbálkozunk a gyermekáldással.
Alábbi leleteim rendben vannak e?
Kérem szíves véleményét, tanácsát!
Ovulációm a ciklus 9. és 10 . napján szokott lenni ezért a 21. napi vérvételre ennek függvényében a 17 . napon mentem.
Tisztelettel:
Lersza

CIKLUS 3. NAP
Albumin 43,0 g/L 35,0 52,0
TSH 2,140 mIU/l 0,550 4,780
FT4 14,07 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,61 pmol/L 3,50 6,50
Anti-müllerian horm 1,03 ng/ml Referencia tartomány
0,01 3,27
FSH 14,0 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 7,4 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Prolaktin 223,0 mIU/l --- --- Postmenopausa 38,0 430,0
Premenopausa 59,0 619,0
Ösztradiol 203,1 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 1,77 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Szabad és biol. aktív tesztoszteron
Tesztoszteron 1,050 nmol/l --- --- Postmenopausa 0,000 1,699
Premenopausa 0,420 2,060
Szabad tesztoszteron % 0,96 % 0,70 2,19
Szabad tesztoszteron konc. 0,010 nmol/l 0,003 0,033
Biológiailag aktív tesztoszteron
konc.
0,237 nmol/l 0,059 0,756
Biológiailag aktív tesztoszteron % 22,6 % 15,3 47,7
SHBG 80,6 nmol/l 27,8 146,0
Postmenopausa 12,0 166,0

,,21. NAPI " ovu után 7. nap = ciklus 17. nap
FSH 5,6 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 2,7 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Ösztradiol 609,8 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 62,48 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Kortizol 587,0 nmol/L 7 - 9 óra: 118.6 - 618.0
nmol/l
15 - 17 óra: 85.3 - 459.6
nmol/l

--- ---


TSH 2,560 mIU/l 0,550 4,780
FT4 13,24 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,93 pmol/L 3,50 6,50
Tisztelt Lersza!


Köszönöm megtisztelő bizalmát, mellyel hozzám fordult! Ön nagyon sok fontos információt írt le,amelyre komoly szakvéleményt kért. Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható (kivételt képezett a kartantén állapot!). Korrekt orvosi véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.
Előtte immunológiai vizsgálatokat javaslok:

anti-TPO, petefészek elleni antitest

Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-16 16:26:03
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!
42 éves vagyok. 1 éve próbálkozunk a gyermekáldással.
Alábbi leleteim rendben vannak e?
Kérem szíves véleményét, tanácsát!
Ovulációm a ciklus 9. és 10 . napján szokott lenni ezért a 21. napi vérvételre ennek függvényében a 17 . napon mentem.
Tisztelettel:
Lersza

CIKLUS 3. NAP
Albumin 43,0 g/L 35,0 52,0
TSH 2,140 mIU/l 0,550 4,780
FT4 14,07 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,61 pmol/L 3,50 6,50
Anti-müllerian horm 1,03 ng/ml Referencia tartomány
0,01 3,27
FSH 14,0 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 7,4 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Prolaktin 223,0 mIU/l --- --- Postmenopausa 38,0 430,0
Premenopausa 59,0 619,0
Ösztradiol 203,1 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 1,77 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Szabad és biol. aktív tesztoszteron
Tesztoszteron 1,050 nmol/l --- --- Postmenopausa 0,000 1,699
Premenopausa 0,420 2,060
Szabad tesztoszteron % 0,96 % 0,70 2,19
Szabad tesztoszteron konc. 0,010 nmol/l 0,003 0,033
Biológiailag aktív tesztoszteron
konc.
0,237 nmol/l 0,059 0,756
Biológiailag aktív tesztoszteron % 22,6 % 15,3 47,7
SHBG 80,6 nmol/l 27,8 146,0
Postmenopausa 12,0 166,0

,,21. NAPI " ovu után 7. nap = ciklus 17. nap
FSH 5,6 IU/L --- --- Follicularis fázis 2,5 10,2
Ovuláció 3,4 33,4
Luteális fázis 1,5 9,1
Postmenopausa 23,0 116,3
LH 2,7 IU/L --- --- Follicularis fázis 1,9 12,5
Ovulációs fázis 8,7 76,3
Luteális fázis 0,5 16,9
Postmenopausa 15,9 54,0
Ösztradiol 609,8 pmol/l --- --- Follicularis fázis 71,6 529,2
Ovulációs fázis 234,5 1309,1
Luteális fázis 204,8 786,1
Postmenopausa 0,0 118,2
Pubertás előtt 0,0 100,0
Progeszteron 62,48 nmol/l --- --- Follicularis fázis 0,00 4,45
Luteális fázis 10,62 81,28
Postmenopausa 0,00 2,32
Midluteális fázis 14,12 89,14
I. trimeszter 35,68 286,20

Kortizol 587,0 nmol/L 7 - 9 óra: 118.6 - 618.0
nmol/l
15 - 17 óra: 85.3 - 459.6
nmol/l

--- ---


TSH 2,560 mIU/l 0,550 4,780
FT4 13,24 pmol/l 11,50 22,70
FT3 4,93 pmol/L 3,50 6,50
Tisztelt Lersza!


Köszönöm megtisztelő bizalmát, mellyel hozzám fordult! Ön nagyon sok fontos információt írt le,amelyre komoly szakvéleményt kért. Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható (kivételt képezett a kartantén állapot!). Korrekt orvosi véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.
Előtte immunológiai vizsgálatokat javaslok:

anti-TPO, petefészek elleni antitest

Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.
Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-16 16:25:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor úr!
ZSófia vagyok,21 éves van pár problémám , és kérdésem ön felé,szeretném ha válaszolna. Hát igazábol 4 éve nem vedekezünk a párommal és egyszeűen nem esek teherbe jártam endokrinológushoz minden féle vizsgálaton voltam , szedem 2 éve minden nap a mechformin 1000mg -os gyógyszert , voltam hormon vizsgálaton az eredmény rendben van . De nagyon sok helyen a testemen elkezdett növekedni a szőr. Ez zavar a legjobban .Párom is volt sperma vizsgálaton vele rendben van minden. De 2020. Feb.25.-én volt egy HSG-m amin sileresen távozott a kontraszt anyag. Előtte 1 éve szedtem a femibion 0-at ,de én annak értelmét nem láttam . Most szedem 1 hónapja a trimeszter 1eset . Az inzulin rezidencia a vérképben magas volt így most zsírszegény ételeket fogyasztok , fogytam is 5 kgt. Szeretném ha adna nekem tanácsot mert a szőrök nagyon zavarnak való színüleg ez miatt nem esek teherbe.
Köszönöm válaszát :Zsófi

Tisztelt Zsófi!

Köszönöm megtisztelő bizalmát, mellyel hozzám fordult!
Mindenek előtt Femibiont ne szedje! Ön nagyon fontos információt írt le,amelyre komoly szakvéleményt kért. Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható (kivételt képezett a kartantén állapot!). Korrekt orvosi véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk.
Addig következő vizsgálatok elvégzésé javaslom:
Várandóság előtt javasolt laboratórium vizsgálatok:

• ciklus 3. és 21. napi hormonpanel: FSH, LH, prolaktin, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron. Ezeknek a hormonoknak a bonyolult összhangja, kölcsönhatása szabályozza a női ciklust. Alap vizsgálatok, melyeket még a nem meddőségi nőgyógyászok is néznek néha (a jobbak legalábbis…), alkalmas a ciklus követésére. Javaslatom: időről időre ellenőriztesse őket, ne csak egyszer.
• pajzsmirigy funkciók vizsgálata: TSH, T3, T4, antiTPO!!!, anti-thireoglobulin, esetleg reverz T3 (ha tüneteid indokolttá teszik ezt is).
• inzulinrezisztencia (IR) megállapítására vércukor és inzulin terheléses vizsgálat: ún. 3pontos módon: 0. perc, 60. perc és 120. percben. Csak a vércukor nem elég, inzulin érték is kell, mindhárom időpontban. Ne lepődjön meg, ha ugyanazt az eredményt két orvos kétféle módon értelmezi – itt bizony lehetnek „határzónák” – néha az eredmény egyértelmű, néha nem. Itt aztán tényleg fontos témában jártas jó orvos, valamint a bizalom.
• kariotípus meghatározás mindkét félnek: az esetleges genetikai betegségek kimutatására, egyszerű vérvétel. Az egészséges nő kariotípusa 46XX, az egészséges férfié 46XY. Csak magánban elérhető. Jó hír: mivel genetikai vizsgálat, mindkettőtök élete során csak egyetlen egyszer kell elvégeztetni.
• Anti-Müllerian hormon!!! (AMH): ez egy petefészek által termelt hormon, melynek mennyisége az életkorral folyamatosan csökken, így hát aktuális szintjéből meg lehet állapítani a petefészek fennmaradó kapacitását – mennyi „tartalékát”, mennyi időd van még. Egyszer mindenképp meg kell nézetnie, de ha a procedúra hosszúra nyúlik (évek), akkor érdemes megismételtetni.
• D vitamin: nem is hinné, mennyire fontos szerepet játszik a hormonháztartás szabályozásában! Bizonyos vélekedések szerint ő maga is sokkal inkább hormon, mint vitamin. A szintje egyszerű vérvétellel könnyen ellenőriztethető, és ha szükséges, pótlással könnyen emelhető.
• NK ölősejt vizsgálat: többszörös vetélőknél, többedik lombik előtt mindenképp alapvető vizsgálat. A gyakori vetélések alloimmun okainak egyike lehet a természetes ölő sejtek (Natural killer cell NK cell) megnövekedett száma és/vagy aktivitásuk fokozódása. Ez a kilökődési folyamat vizsgálható az un. NK vagy természetes ölősejtek aktivitásával. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mint a friss szervátültetetteknél: léteznek-e olyan aktív alloimun folyamatok, melyek során a szervezet az „idegen test” ellen fordul. Vérvizsgálat, mely ciklusfüggő: a 21. ciklusnap körül ad a legpontosabb képet. Szervezési szempontból fontos lehet, hogy a Synlab labor például előzetes bejelentkezés alapján csinálja, érdemes velük előzetesen telefonon beszélni, illetve hogy teljesen egészséges legyél a vérvételkor (nátha / herpesz, ilyesmi kizáró ok!).
• trombózis panel vizsgálat, nagyjából a következők: Leiden V. faktor, MTHFR C677T és MTHFR A1298C mutáció, prothrombin mutáció, PAI1-gén polimorfizmusa: ezek mind azt mutatják meg, kell-e számolnia genetikai okokból a mélyvénás trombózis emelkedett esélyével. Ha igen, akkor valószínűleg vérhígító injekciót kell majd szúrnia már a lombik alatt. Mivel ezek genetikai vizsgálatok, az eredménye egész életén át el fogja kísérni, szóval megismételni nem kell majd.
• nőgyógyászai ultrahang, citogenetika és baktériumtenyésztés

Elérhetőségem: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.

Jó egészséget kívánok,tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-15 16:53:39
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Doktor Úr!

10 éve diagnosztizáltak pajzsmirigy göböket nálam. Kétszer is csináltak aspiracios citologiat akkor is és most, 2 hónapja is. Nem rosszindulatú, így továbbra is csak fél éves ultrahang figyelést javasoltak. Arcbőröm aknes, gyulladt, mindig is az volt, most 25 éves vagyok. Férjemmel szeretnénk babát, így az elmúlt hónapokban folyamatos vizsgálatokon vettem részt, ahol kiderült, hogy a TSH szintem nagyon alacsony 0,48-0,52 között mozog, illetve az androsztendion értékem nagyon magas: 21,2. Minden más hormon értékem rendben van. T3:5,17; T4:15, 22; TRAK: <0,30; Anti-TPO: <28; Tesztoszteron: 1,66. FSH:8,4; LH:6,5; Prolaktin:416; Ösztradiol:123,8; 17OH-Progreszteron:1,9. Ezek az értékek a ciklus 4. napján voltak. Illetve a progreszteronom a ciklus 23. napján: 26,83. Menstruációm rendszeres, de átlagosan 33 napos a ciklusom. PCOS-t nem diagnosztizált a nőgyógyász, illetve a mellékveset is kivizsgálták és az is rendben van. Sajnos több hónapos próbálkozás után sem jött össze a baba eddig. Ezért az endokrinológusom javaslatára átálltam glutén és cukormentes diétara, illetve szednem kell barátcserje, fűreszpalma, D-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, magnézium, mio-inozitolt és jódot.
Szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint is ezek javithatnak az alacsony Tsh-n és a magas androsztendion szinten? A jódról inkább az ellenkezőjét hallottam, ezért kérném ki az Ön véleményét is. Illetve most találkoztam a méhpempővel, ami a leírás szerint segíti a pajzsmirigy hormonok egyensúlyba hozatalát, de több helyen olvastam, hogy csökkenti a TSH-t, ami nálam így is alacsony. Ön szerint érdemes lenne szednem méhpempőt? Illetve mivel tudnám az értékeimet rendbe hozni, hogy a baba megfoganjon?
Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt szervetlen jódot ne szedjen !
Tisztázni kellene a meddőség okát. Ehhez először ambuláns vizsgálat volna szükséges legutóbbi 12 hónapban készített leletivel. Egyelőre találkozásunkig a következő vizsgálatokat javaslom:
Várandóság előtt javasolt laboratórium vizsgálatok:

• ciklus 3. és 21. napi hormonpanel: FSH, LH, prolaktin, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron. Ezeknek a hormonoknak a bonyolult összhangja, kölcsönhatása szabályozza a női ciklust. Alap vizsgálatok, melyeket még a nem meddőségi nőgyógyászok is néznek néha (a jobbak legalábbis…), alkalmas a ciklus követésére. Javaslatom: időről időre ellenőriztesse őket, ne csak egyszer.
• inzulinrezisztencia (IR) megállapítására vércukor és inzulin terheléses vizsgálat: ún. 3 pontos módon: 0. perc, 60. perc és 120. percben. Csak a vércukor nem elég, inzulin érték is kell, mindhárom időpontban. Ne lepődjön meg, ha ugyanazt az eredményt két orvos kétféle módon értelmezi – itt bizony lehetnek „határzónák” – néha az eredmény egyértelmű, néha nem. Itt aztán tényleg fontos témában jártas jó orvos, valamint a bizalom.
• kariotípus meghatározás mindkét félnek: az esetleges genetikai betegségek kimutatására, egyszerű vérvétel. Az egészséges nő kariotípusa 46XX, az egészséges férfié 46XY. Csak magánban elérhető. Jó hír: mivel genetikai vizsgálat, mindkettőtök élete során csak egyetlen egyszer kell elvégeztetni.
• Anti-Müllerian hormon (AMH): ez egy petefészek által termelt hormon, melynek mennyisége az életkorral folyamatosan csökken, így hát aktuális szintjéből meg lehet állapítani a petefészek fennmaradó kapacitását – mennyi „tartalékát”, mennyi időd van még. Egyszer mindenképp meg kell nézetnie, de ha a procedúra hosszúra nyúlik (évek), akkor érdemes megismételtetni.
• D vitamin: nem is hinné, mennyire fontos szerepet játszik a hormonháztartás szabályozásában! Bizonyos vélekedések szerint ő maga is sokkal inkább hormon, mint vitamin. A szintje egyszerű vérvétellel könnyen ellenőriztethető, és ha szükséges, pótlással könnyen emelhető.
• NK ölősejt vizsgálat: többszörös vetélőknél, többedik lombik előtt mindenképp alapvető vizsgálat. A gyakori vetélések alloimmun okainak egyike lehet a természetes ölő sejtek (Natural killer cell NK cell) megnövekedett száma és/vagy aktivitásuk fokozódása. Ez a kilökődési folyamat vizsgálható az un. NK vagy természetes ölősejtek aktivitásával. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mint a friss szervátültetetteknél: léteznek-e olyan aktív alloimun folyamatok, melyek során a szervezet az „idegen test” ellen fordul. Vérvizsgálat, mely ciklusfüggő: a 21. ciklusnap körül ad a legpontosabb képet. Szervezési szempontból fontos lehet, hogy a Synlab magánlabor például előzetes bejelentkezés alapján csinálja, érdemes velük előzetesen telefonon beszélni, illetve hogy teljesen egészséges legyél a vérvételkor (nátha / herpesz, ilyesmi kizáró ok!).
• trombózis panel vizsgálat, nagyjából a következők: Leiden V. faktor, MTHFR C677T és MTHFR A1298C mutáció, prothrombin mutáció, PAI1-gén polimorfizmusa: ezek mind azt mutatják meg, kell-e számolnia genetikai okokból a mélyvénás trombózis emelkedett esélyével. Ha igen, akkor valószínűleg vérhígító injekciót kell majd szúrnia már a lombik alatt. Mivel ezek genetikai vizsgálatok, az eredménye egész életén át el fogja kísérni, szóval megismételni nem kell majd.

Találkozásunkig is jó egészséget kívánok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-12 17:53:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
Tisztelt Professzor Úr!

Hashimotot diagnosztizáltak több mint 20 éve, azóta a néhány alkalommal történt ultrahang és a kb. félévente történő vérvételen kívül semmilyen vizsgálaton nem voltam. Az értékeim mozognak, ami alapján persze az orvosom mindig állít a gyógyszereimen. Durva tüneteim nincsenek, de egyre többet olvasok arról, hogy ennél a tüneti kezelésnél többet lehetne tenni, illetve hogy ez a folyamatos gyulladás hosszú távon egyéb problémákat is okozhat.
Gyakran találkozom kemény diétával (ez a bizonyos szigorított paleon alapuló autoimmun protokoll, ami pl. megenged olyan goitrigéln tartalmú növényeket, amit egyébként pajzsmirigy alulműködés esetén kerülni kellene tudomáysom szerint).
Így klimax felé úgy gondolom talán kevés lesz ez a hormonpótlás, tényleg aggaszt, hogy tüneti kezelés történik pusztán.
Szeretném megtudni az Ön véleményét ez ügyben, most elsősorban a diéta miatt, illetve hogy mit tehetnék még annak érdekében, hogy hosszabb távon se romoljon az állapotom.

Köszönöm szépen válaszát!
Tisztelt Kérdező!

A lényegre tapintott rá, nevezetesen, hogy csak tüneti kezelés történik.
Az elmúlt hónapban endokrinológus szakorvosok számára tartottam előadást, amelynek célja az volt, hogy a csökkent pajzsmirigybetegség kezelésének legújabb eredményeiről részletes elméleti és gyakorlati összefoglalást adjak. A kezelési módok körüli viták világszerte fellángoltak és forrongásban vannak.
„Miért nem érzem olyan jól magam a kezelés hatására, mint a betegség előtt? Ebben a jól ismert kérdésben foglalják össze a betegek a legfőbb panaszaikat, amelyet a szakirodalomban úgy interpretálnak, hogy a betegek életminősége nem megfelelő. Mi ennek a jelenségnek az oka?
A csökkent működés oka az, hogy a pajzsmirigy hormonjainak mennyisége a szükségesnél kevesebb. Ez a szervezet egészének, minden szervének zavarához vezet, főleg, ha ehhez gyulladás is társul!
Tünetek-jelek:
Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
Depresszióra hajlam
Hízás, csökkent étkezés mellett
Rekedtség
Végtagokban zsibbadásérzés
Száraz, viszkető hideg, megvastagodott bőr
Székrekedés
Halláscsökkenés
Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)
Menstruációs zavarok, terméketlenség
Csökkent libidó (nemi vágy)
Lassú szívműködés
Emelkedett koleszterin szint
A csökkent pajzsmirigybetegség legfontosabb tünetei
Ismert, hogy a pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3 (trijódtironin), amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin). Az enzimek (fehérjék), a dejodinázok (D1 és D2 enzimek) hatására képződik az aktív T3 és a biológiai hatással nem rendelkező ún. reverz T3 (rT). Ráadásul az egyes szervekben az enzimek mennyisége eltérő lehet, ezért az aktív T3 mennyisége is különböző. Könnyen belátható, hogy a T3 a tulajdonképpeni gyógyszer, amelynek feladata a fenti tünetek megszüntetése. A TSH és a T4 tehát közel normális lehet, mégis a betegnek T3 hiánya van, mert nem képződött a szövetekben elegendő ebből a hormonból. Az esetek egy részében nincs is különösebb probléma, mert a szervezetben található enzimek megfelelő mennyiségű T3 képzését biztosítják. A gond az, hogy az enzim aktivitása nem mindig megfelelő és nem mindenkinél egyforma (!), ezért a fenti tünetek még akkor sem szűnnek meg, ha több T4-t kap a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis nem képződik a kívánt mennyiségű T3, amely képes bejutni a megfelelő szervekbe.
Miért fontos ezt tudni?
Sokan csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak jelentős fogyást, hasmenést okoz. A titok nyitja a fenti enzimekben keresendő. Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig a dejodináz-1.- és 2.-től függő aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3-ra. Tehát a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt T4-ből (pl. Letrox) képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák.
Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:
• Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
• Depresszióra hajlam
• Hízás, csökkent étkezés mellett
• Menstruációs zavarok, terméketlenség
• Végtagokban zsibbadásérzés
Hogyan lehet segíteni?
A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:
• A T4-hez eltérő mennyiségű T3 –t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5 , 1:10 arányban)
• A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a célzott kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is.
A megfigyelés és az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat . Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek , ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő.
A cél tehát nem egyetlen laboratóriumi adat (pl. a TSH) „beállítása”, hanem a komplex kezeléssel a betegek életminőségének javítása és lehetőség szerinti teljes helyreállítása.
További egyénre szabott kezelést javaslok,
elérhetőségeim: Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:
Prof. Dr. Balázs Csaba
egyetemi tanár, az MTA doktora
endokrinológus-immunológus szakorvos


Prof. Dr. Balázs Csaba
2020-06-11 14:56:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media