A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy ultrahang lelet értelmezése

Tisztelt Professzor Úr!

39 éves vagyok, 4 éve szedek a háziorvos javaslatára 25 mikrogramm Euthyroxot. Ezt megemelkedett, 3,7 TSH miatt írták fel. Azóta a TSH szintem 1,5 és 2,2 között mozog. A tegnapi napon ultrahangon voltam, ahol a következő leletet kaptam:
"A pajzsmirigy jobb lebeny mérete 42x13x8 mm, a bal lebeny mértéke 44x15x9 mm. Az isthmus 2mm vastagságú. Mindkét lebeny echogenitása, vascularisatioja szabályos.
A jobb lebeny középső harmadában dorsalisan egy 10 mm átmérőjű, csökkent echogenitású, inhomogén szerkezetű solid képlet látható. A középső harmadban lateralisan egy 4 mm-es inhomogén szerkezetű, csökkent echogenitású góc látható. Az alsó harmad területén 2 apró folyadéktartó képlet ábrázolódik.
Bal oldalt a középső harmad területén egy 3mm átmérőjű, csökkent echogenitású képlet figyelhető meg.
A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.
A nyaki erek normális tágasságúak és lefutásúak.
A submandibularis nyálmirigyek szabályosak.
Vélemény: Struma nodosa I. u."

A pajzsmirigy problémákkal összefüggésbe hozható tüneteim az állandó fáradtság, és hízás.

A kérdésem az lenne, hogy ezzel mennyire kell sürgősen endokrinológushoz mennem, illetve, hogy ez rosszindulatú elváltozás?

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel,
Adrienn
Tisztelt Adrienn!

Ezek a tünetek elég típusosak. Leginkább pajzsmirigygyulladás lehetősége vetődik fel (autoimmun) és ebbe az irányba további immuno-endokrin vizsgálatot javaslok. Sajnos mindig a TSH-t kívánják kezelni, pedig.....
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyzet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is).
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők, és ami még fontosabb az, hogy a „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.).
Tehát nem egyetlen leletet kell(ene ) kezelni, hanem a beteget, immuno-endokrin kivizsgálást javaslok!
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-13 12:45:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

hormonális probléma?

Tisztelt Dr. Balázs Csaba Professzor Úr!

46 éves édesanya vagyok. Ön diagnosztizált nálam autoimmun pajzsmirigygyulladást kb. öt évvel ezelőtt. Azóta a szelénnek és a stressz tudatos csökkentésének köszönhetően az értékeim egyre javultak, a panaszaim csökkentek. Hormontablettára nem volt szükségem. Egy-egy stresszesebb időszak alatt, után viszont nyugtalanító tünetek jöttek elő: szívtáji panaszok és mellkasi fájdalom, illetve mellfájdalom. Az EKG a szívproblémát kizárta, Rendszerese futok, és mivel a panaszok akkor jöttek elő, amikor a mozgásra nem tudtam sort keríteni, megnyugtatott a tény, hogy a sportoláshoz való visszatéréssel - ami a stressz-szintemet csökkentette - a problémák elmúltak. Talán ezért sem fordultam eddig nőgyógyász szakorvoshoz a következő problémával, és azért sem, mert a mellkasi és a mellfájdalmat nehéz elkülöníteni. Már Professzor Úr megállapított nálam tejcsorgást, ami néha észlelhető nálam. Múlt ősszel ismét észleltem ezt, valamint a jobb mellbimbóm kipirosodását, és a bimbóudvar enyhe megnyúlását. (Öt gyermekemet összesen legalább tíz évig szoptattam, de ez a korszak négy éve lezárult.) Mivel a jobb mellem mindig nagyobb volt, mint a bal, arra gondoltam, hogy a melltartó dörzsölte ki. Az Ön javaslatára újra elkezdtem szedni a Premens tablettát, amely megszüntette a tejcsorgást és az érzékenységet, valamint a menstruációs panaszomat is. Most egy hónapja nem szedem a tablettát, és újból érzékeltem a jobb mellemen a pirosságot és a bimbóudvarnak a bal mellétől eltérő formáját, esetenként eltérő textúráját. Tervezem nőgyógyász felkeresését, de szeretném Öntől megtudni, hogy a leírt panasznak lehet-e hormonális háttere, illetve az autoimmun pajzsmirigygyulladás okozhat-e ilyen tünetet. Azt is szeretném tudni, hogy a Premens tablettát érdemes-e, kell-e folyamatosan szedni. Én három-négy havi szedés után hagytam ki most egy hónapot.
Válaszát előre is köszönöm: Rita
Tisztelt Rita!

Tekintettel az előzményekre mammographiát és endokrin vizsgálatot javaslok. A gyermekeihez külön gratulálok! A Premens tbl-t szedheti.

Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-11 16:43:14
Olvasói értékelés: 5/5

Covid oltás

Ön betege vagyok, Dg. Autoimmun atrophias thyreodiditis kezdődő remisszióban, Struma nodosa l.d. sine malignitate, Substitualt hypothyreosis.
Segítségét szeretném kérni, h milyen oltást válasszak, mert Pfizer-hez sajnos nem sikerül hozzájutnom, háziorvosom nincs ebben a segítségemre. Várjak esetleg, hátha lehet majd foglalni Pfizerre vagy Modernara az online felületen vagy válasszak a többi közül.
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Éva
Tisztelt Éva!

Jóllehet a legutóbbi leleteit és jeen állapotát így nem lehet, de általánosságaban bármeliket választhatja, ha van rá mód , akkor Modernát ajánlom.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:





Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-07 13:50:19
Olvasói értékelés: 5/5

Kérdés

Tisztelt Professzor Úr!

Utoljára 2020.06.24-én jártam önnél,hashimoto alulműködéssel, akkorra szinte minden tünetem megszűnt. Syntroxine 75-öt később 50et szedtem, mellette D vitamin, normoxil, ashwagandha, gluténmentes étrend.

Ezek voltak eredetileg a főbb tüneteim:

-látás probléma(úgy látok mintha megittam volna 1-2pohár alkoholt) és állandóan bambul a szemem

-fáradtság

- fejfájás

-fülzúgás

-nyakszorítás

-nyak, hát fájdalmak

-szédülés

Amikor fennálltak a tüneteim és önhöz fordultam: TSH 5,09 FT4 10,01 FT3 5,53

Legutolsó eredményem, amikor jól voltam: TSH 0,12 FT4 22,5 FT3 7,3 ATPO 1300

Viszont 2020.november tájékán elkezdtem újra rosszul érezni magam, mostanra az összes tünetem visszajött, plusz tünetként nehezen tudok elaludni, de a januári időpontom sajnos lemondásra került a vírus miatt. Akkor itt írtam önnek, hogy mit tegyek és a téli időszak miatt emeltünk syntroxine 50ről 75re. Azóta ezt szedem,de a tüneteim nem szűnnek, de pluszban néha erősen dobog a szívem. Mellette Dvitamint, c és b vitamint és normixilt szedek.

Friss véreredményem: TSH 0,56 FT3 6,3 FT4 17 Dvitamin 101,1 glükóz 5 ATPO 1300

Az egyik kollégájához fordultam a fenti tünetek miatt, ahol azt választ kaptam, hogy jók az értékeim és mit szeretnék, mert ezeket a tüneteket nem okozhatja a pajzsmirigy, fel sem írta a tüneteimet. Sőt, majd újra menjek el vérvételre, mert vérvétel előtt nem lehet beszedni a pajzsmirigy gyógyszert, de csökkentsük a syntroxinet 50re a szívdobogás miatt. Mivel tavaly épp ebben az időszakban szedtem 75-ös gyógyszert, amiután jól lettem, így nem csökkentettem az adagot.

Nagyon tanácstalan vagyok mit tegyek illetve nem tudom mi más okozhatná mert mielőtt ez a betegség kiderült már minden létező vizsgálaton(MR, szemész, fülorrgégész, nyaki rtg stb.) voltam. 

Mit tanácsolna? Merre induljak el? Tudna tanácsolni valamit? Esetleg valamilyen vizsgálatra menjek el?

Köszönettel

Tóth Nikolett

Tisztelt Tóth Nikolett!

A korábbiak során is azt javasoltam, hogy a Syntroxine75-t a téli időszak múltával 50 ug-ra célszerű csökkenteni. A többi gyógyszert szedje tovább, ha panaszai még fennállanának, akkor kontroll vizsgáltat javaslok.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-06 11:37:26
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

kérdés

T. Professzor Úr!
két és fél hete kaptam a Pfizer oltást, a beadás után pár órával nehézlégzés, köhögés jelentkezett. Mivel hisztamin intoleranciám van, lehetséges ez a reakció? Sajnos azóta is romlott a légzésem. Ezek után kaphatom-e a másodikat, ami
úgy hallottam erősebb reakciót válthat ki? Köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel Valéria
Tisztelt Valéria!

Ebben at esetben kerülje a magas hisztamin tartalmú ételeket:
• baromfi, (főleg a csirke, pulyka)
• hal (minden nem friss hal),
• tojásfehérje,
• sajtok, főleg az érlelt, füstölt típusok
• élesztő, élesztővel készült ételek,
• füstölt, pácolt, érlelt, erjesztett élelmiszerek (szalámi, kolbász, felvágottak, savanyúságok, erjesztett alkohol, joghurt, kefir, stb.)
• minden kémiai tartósítószerrel kezelt élelmiszer, befőttek, konzervek,
• gyümölcsök / zöldségek: (főleg a gyorsan romló-erjedő) cseresznye, eper, málna, (érettebb) banán, áfonya és minden bogyós, sárgabarack, ribizli, szilva, /spenót, paradicsom, gombák,
• olajos magvak, (főleg az avasodásra hajlamos dió, kesudió)
• élelmiszer adalékok: tartarazin, mesterséges élelmiszer színezékek, minden tartósítószer (Nátrium-benzoat, benzoesav, szulfitok, szalicil, nitritek, BHA, BHT)
• fűszerek: chili, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió, curry por, csípős paprika, fűszerkömény,
• egyéb: szója termékek (ezek gátolják az emésztést), minden fermentált termék, pl. fekete tea, kakaó, csokoládé; gyümölcstea, cola, erjesztett alkohol (sör, bor, pezsgő), ecet, ecettel készült termékek, pl. mustár, stb.

Éredemes volna a DAO enzim aktivitását megméretni.

Hisztamin érzékenység: 60-as DAO-érték felett – jó eséllyel – még képes a szervezet regenerálódni és egy kis odafigyeléssel mindent lehet enni. Ilyenkor a hisztamin szint csak lassan emelkedik, és ha nem éri el az egyéni tolerancia küszöböt, akkor teljesen tünetmentes is maradhat. Ez az enyhébb változat.
60 és 10 közötti értéknél a magas hisztamin-tartalmú ételek (lásd a fenti listát) gyorsan tudnak tüneteket okozni (de nem mindig) és ekkor már - valószínűleg - a vékonybél DAO termelő képessége már nem áll teljesen helyre. Ez a súlyosabb változat, ilyenkor a tünetek gyorsabban és erőteljesebben jelentkezhetnek.
A kifejezett hisztamin intolerancia esetén 10 alatti DAO-érték mutat a vérvizsgálat. Ekkor a vékonybél hisztamin-bontó képessége már véglegesen és nagymértékben károsodott (más helyen is lehet már gyulladás az emésztőrendszerben).
Ilyenkor már a legkisebb hisztamin-tartalmú ételre is nagyon gyorsan reagálhat a szervezet. Ez már kifejezetten allergia-szerű tüneteket tud produkálni, csakhogy nem egy bizonyos anyagra van reakció, mint allergia esetén, hanem több egymástól (látszólag) eltérő anyagra is reagál a szervezet. Ezt sokszor az orvosok (tévesen) „keresztallergia”-ként határozzák meg. Ebben az esetben már csak a szigorú diéta segít.
Az oltás előtt a DAO enzim bevitelét javaslom.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-05 18:21:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

mellékvese

Tisztelt Doktor Úr,
Mellékvese(ACTH) értékem 17.21 (1.60-13.90),kortizol szérum értékem reggel 747.8 (145.4-619.4).Tüneteim túlzott felfokozottság,mely hajtja a szívem,savam,bélrendszerem,pszichés tüneteket produkál,izomgörcsök,hízás,menzesz problémák,IR kialakulása,túlzott izzadás..Pszichiáter is mellékvese problémára gyanakszik és más orvos sem talált egyéb betegséget(kardiológus,gasztroenterológus,Uh,koponya mr,többszöri labor,pajzsmirigy jó).Ön szerint ilyen érték mellett lehet mellékvese probléma?Kell más vizsgálatot is csináltatnom,hogy biztosan kiderüljön?Köszönöm előre is.
Tisztelt Kérdező!

A leírt panaszok és leletei alapján agyalapimirigy és ezzel összefüggésben levő mellékvese működési zavar joggal merül fel.
További endokrin kivizsgálást javaslok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-04 14:07:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

TSH érték 2.trimeszterben

Kedves Doktor úr!

27 hetes kismama vagyok, évek óta ismert pajzsmirigy alulműködéssel. Jelenleg napi 100 µg Letroxot szedek. Tegnapi vérvételem eredménye:
TSH: 3,800 mIU/L (ref.tart.: 0,550 - 4,780)
Szabad T4: 15,20 pmol/L (ref.tart.: 11,50 - 22,70)
Szabad T3: 3,40 pmol/L * (ref.tart.: 3,50 - 6,50)

Konzultáltam ma endokrinológussal, aki azt mondta, ezek megfelelő értékek, nem kell változtatni az adagon. A védőnő azonban azt mondta, a TSH felső határa 3 a 2.trimeszterben, utánaolvasva én is ezt találtam az interneten.

Nem kellene mégis emelni az adagon?

(pajzsmirigy UH, és Anti-TPO mérésem a terhesség előtt volt utoljára, akkor ezek rendben voltak)

Köszönöm válaszát!




Kedves Kérdező!

Általában nem a laboratóriumi leleteket kell(ene) kezelni, hanem a beteget! Hozzá kell tennem azt is (amit talán nem mérlegelnek), hogy a pajzsmirigyre vonatkozó értékek az egyes trimesztekben elérők, főleg akkor, ha autoimmun folyamat is van a hátterében.
A pajzsmirigy hormonjai maghatározó fontosságúak minden szervünk működése szempontjából a szívműködéstől a hajképződésig. Kiderült, hogy a nők sterilitásának, az ismételt vetéléseknek a hátterében is a pajzsmirigy működésének zavara (autoimmun gyulladása, csökkent működése) áll. Ennek a népegészségügyi jelentőségű kérdésnek a felismerése késztette a kutatókat arra, hogy 2015-ben Washingtonban megrendezzék azt a Szimpóziumot, ahol igyekeztünk összefoglalni a pajzsmirigy működésének zavarai és a sterilitás, a spontán vetélésék, a magzat fejlődési rendellenességek közötti tudományosan megalapozott kapcsolatokat. Ezen túlmenően ajánlásokat kidolgoztak ki a kezelésre, megelőzésre egyaránt. A hazai szakemberek számára ez év májusában foglaltam össze a leglényegesebb információkat.
A legfontosabb megállapításaik a következők voltak:
• A terhesség alatt a pajzsmirigy 50%-kal több hormont termel, mint előtte
• A terhesség idején a pajzsmirigy térfogata 10-20%-kal növekszik.
• A pajzsmirigy hormonjainak és az agyalapi mirigy által termelt TSH un. normál értékei a terhesség alatt, három havonta eltérőek, ezért nem szabad ezeket összehasonlítani a nem terheseknél találtakéval.
• A terhesség alatt a csökkent pajzsmirigy működésének (hipotireózisnak) a veszélye lényegesen nagyobb, mint a nem terhesekének.
• A pajzsmirigy betegségeinek több formája (autoimun betegségek, pajzsmirigy gyulladásos betegségei) öröklődhetnek.
• A magzat saját pajzsmirigye a terhesség első három hónapjában fejlődik ki, addig az anya által termelt hormonra van utalva
• A már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val.
• A nem megfelelően kezelt terhesek gyermekeinek pajzsmirigy működése, ill. idegrendszeri-szellemi fejlődése (IQ) károsodott lehet.
• A terhesek egy részének szelénhiánya is van, ezért ennek pótlására célszerű törekedni.
• A szülések után 2-4 hónap múlva az esetek 8-18%-ban autoimmun pajzsmirigygyulladás alakulhat ki.
• A pajzsmirigy fokozott működésének megállapítása nehezebb, mint a nem terheseknél, mert egyes tünetek: idegesség, gyengeség, alvási zavarok, izzadékonyság a terhességben egyébként is megfigyelhető tünetek. Ezt nehezíti az is, hogy a hagyományos hormonszintek sem nyújtanak a diagnózishoz mindig segítséget. Azt javasolják, hogy ilyen esetben endokrinológus segítségét vegyék igénybe a diagnózistól a kezelésig .

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) azt ajánlja, hogy már a családtervezés időszakában mérjék fel, hogy ki tartozik a fokozottan veszélyeztetett („high risk”) csoportba.
Kiket sorolnak ide:
• Akiket már kezeltek pajzsmirigy betegség miatt.
• Akiknek a családjában pajzsmirigybetegség fordult elő
• Akinek golyvájuk (strúmájuk) ismert.
• Akiknek pajzsmirigy elleni antitestek (fehérjék) mutathatók ki a vérükben.
• Akinek inzulinnal kezelt cukorbetegségük van vagy inzulin rezisztenciájuk van.
• Akinek egyéb autoimmun betegségük: ízületi-, bél-, bőr-, máj-vese-, szembetegségei ismertek.
• Akinek meddősége van (ennek hátterében autoimmun pajzsmirigybetegség állhat!).
• Akiknek ismételt vetélésük, koraszülésük volt.
• Akiknek nyakát valamilyen okból besugározták

A fokozott rizikójú nők kiszűrése lényegesen csökkentheti a sterilitást, a vetélések, tovább az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek számát.
Egyénre szabaott kezelést javaslok.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-30 17:01:13
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Kezelt pajzsmirigy alulmûködés - panasz

Kedves Doktor úr!

Első körben szeretnék köszönetet mondani az áldozatos munkájáért, amivel segít minden beteget közvetlenül, vagy közvetett úton, így az internet világában. Nagyon sokat jelent ez sokunknak, hiszen másoknak megválaszolt kérdésekből is adott esetben több információhoz jutunk mint egyes rendelések alkalmával. Köszönet érte.

A panaszom a következő:
34 éves nő vagyok. Van egy három éves gyermekem és további gyermekvállalás tervezésében vagyunk. 2019. 09.04-e óta van kezelve a pajzsmirigy alulműködésem. Rendszeresen van ellenőrizve és rendszeres a gyógyszerelés is. Az 50 mikrogrammos Letrox tabletta soknak bizonyult, így 2019 november óta váltva szedem, egyik nap fél, másik nap egy egész szemet.

Viszont ezt követően 2020 januárjában kezdődtek a ciklus közepétől menstruációig tartó alhasi panaszaim. Nagyon jó nőgyógyászhoz kerültem, aki azonnal elkezdte a kivizsgálásokat.

2020 júniusában volt egy pajzsmirigy ultrahangom. A jobb lebeny alsó harmadában megjelent egy 6 mm nagyságú echoszegény göb, mely egy évvel előtte még nem volt látható.

Idén elzáródott petevezető miatt műtve lettem. A műtétek előtt két körös hormonvizsgálaton és IR vizsgálaton estem át. A TSH értékeim mindig határértéken belüliek voltak. (2020.05.26 - 2,29, 2020.09.01 - 2,58, 2020.10.19 -3,85), T3 T4 minden alkalommal rendben, autoimmun betegségre is vizsgálva voltam. Az is rendben van.
A nőgyógyász minden laborértékemet rendben talált, az elzáródott petevezetőm orvosolható volt. Az alhasi panaszaim ennek ellenére maradtak, így premenstruációs szindrómában szenvedőnek lettem titulálva.

Ezzel együtt most már másodjára tapasztalom, hogy érzékenyebb a torkom, kicsi szellőben is sálat kell hordanom. Rekedtség jelentkezik, mely 3 napig kitart legalább. A nyakam oldala egészen a fülemig szinte fáj, főként, ha mozgatom. Nyomásra nem érzékeny sehol, csak szokatlan érzést tapasztalok. Inkább izomfájdalom szerű. Gombócot nem érzek a torkomban egyébként. Vannak napok, mikor fáradékonyabb vagyok, főként az izmaimban érzem.

Menstruáció előtti napokban kimondottan nem vagyok terhelhető. Korábban ilyet nem tapasztaltam, csak az elmúlt egy évben.
Magne B6-ot szedek, illetve hónapok óta a Premens barátcserje kapszulát, mely az alhasi panaszokon segít. Mensturációm egyébként rendszeres, fájdalmam nincsen, endometriózis a műtétnek köszönhetően kizárva.

Kérdésem, mellyel Önhöz fordulok, az az lenne, hogy lehetséges, hogy ezek a panaszok a pajzsmirigy alulműködéssel köthetők össze, vagy együttesen a premenstruációs szindrómával jönnek elő ebben a formában? Vagy a pajzsmirigyemnek semmi köze a hullámzó közérzetemhez?

Illetve minden orvos mást nyilatkozik arról, hogy gyermekáldáshoz a TSH értéke a legideálisabb, ha 2 alatt van. Nos, én akárhányszor próbáltam napi egy szemet szedni az 50 mikrogrammos Letroxból, körülbelül egy hét után nagyon rosszul lettem. Heves szívdobogás, nyugtalanság érzet, remegés, fáradékonyság, izzadás jelentkezett. Az izzadásnak köszönhetően pedig a nyakam lehűlt és nyáron is képes voltam huzatot kapni, rettenetesen szenvedtem tőle.

A második kérdésem az lenne, hogy miért van az, hogy nekem a TSH értékem nem képes 2 alá csökkenni? Más gyógyszerre lenne szükségem, nagyobb mikrogramm kiszerelésűre?
Van bennem félelem, hogy ezen panaszaim miatt elmarad a gyermekáldás, pedig nagyon szeretnénk.
Az első terhességem előtt ilyen problémám nem volt, sem a teherbeeséssel, sem a terhességgel. A panaszaim a szülés után kezdődtek.

Szeretnék panaszmentes állapotba kerülni. Hogy kiszámíthatóan működjön a pajzsmirigyem, ne kelljen szenvednem időszakosan, hanem kiegyensúlyozott életem lehessen a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően.

Válaszát köszönöm szépen előre is. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy fel lehet venni Önnel a kapcsolatot!
Üdvözlettel,
Tímea
Tisztelt Tímea!
Először is megköszönöm kedves sorait.
Ami a konkrét kérdéseit illeti azt gondolom, hogy vizsgálat nélkül csak a leletei alapján nem tudok teljes értékű választ adni. Jóllehet felkérésre kidolgoztam a pajzsmirigybetegségek távkonzultációját, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez soha nem pótolhatja a személyes találkozásokat, pláne egy ilyen összetett problémakörben, amit leírt.
Röviden reflektálok néhány témára:
• Az endometriosis műtéte után még lehetnek gondok, de ez remélhetőleg nem fog gondot okozni
• A PMS részben összefügghet a pajzsmirigybetegséggel. Az nem derült ki, hogy autoimmun folyamat van-e?
Ami a TSH-t illeti: Mi befolyásolhatja a TSH értéket?
Az életkor
- a TSH szintje az életkor előre haladtával nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél.

A beteg által lakott terület jódellátottsága
- jód hiányában kevés T3 és T4 (pajzsmirigy hormonok) képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése.

Az évszak
- télen, hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra lehet szüksége, ez azt eredményezheti, hogy a TSH szint megemelkedik.
A napszak
- a TSH szintje a vérben a nap egyes periódusában változik (legmagasabb éjfél előtt a hajnali órákban).
Egyéb betegségek
Túlzott stressz, heveny megbetegedés és láz is hatással lehet a TSH szintre.
Alkalmazott gyógyszerek
- a TSH szint változhat például, ha a beteg szteroidokat szed, de egyes szívgyógyszerek és a következőkben, a teljesség igénye nélkül felsorolt hatóanyagok is befolyásolják a pajzsmirigy működését: amiodaron, jód tartalmú kontrasztanyagok, szulfonilureák, szulfonamidok, lítium, tirozin-kináz gátlók, interleukin, interferon, dopamin, dopamin agonisták (bromocriptine), glükokortikoidok, metformin, szomatosztatin analógok, phenytoin, rifampicin, phenobarbital.
• Nem a TSH és általában a laboratóriumi értékekekt értékeket kell(ene) vizsgálni és kezelni.
• „A természet nem Isten, a feltevés nem tény, az ember nem gép”
Összegezve: további kivizsgálás után egyénre szabott kezelést javaslok,
tisztelettel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-28 13:55:14
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hasimoto -oltás

Tisztelt Professzor úr!

Az ön kedves és törődő segítségével lettem Hasimoto-sként 4 éve édesanya. Most a Covid oltás kapcsán kérném a véleményét, tanácsát. Gondolkodom az oltáson, de az mRNS megoldástól bevallom ódzkodom (lehet hogy nem jogosan, de így érzek :-) ) . Ön melyik típust ajánlaná? A Szputnyik V-n gondolkodtam, de pont arról olvastam hogy pajzsmirigy probléma esetén ellenjavalt. Ön mit tanácsol? Melyik oltást javasolná?

Nagyon köszönöm megtisztelő segítségét előre is!
Üdvözlettel, Adrienn
Tisztelt Adrienn!

Nem tudom, hogy jelenleg milyen állapotban van a pajzsmirigye (van-e aktív gyulladása?).
Az oltás feltétlen indokolt, a kínai oltást javaslom (ez teljes antigénszerkezettel bír!).

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-27 16:53:15
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

jódhiány

Tisztelt Professzor úr! Lenne két kérdésem:

1. Ha szeretnék jód szintet méretni, mindegy hogy vizeletből vagy vérből kérem?
2. A jód tablettát hány nappal kell a vizsgálat előtt abbahagyni?

Segítségét nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Ani
Tisztelt Ani!

ad 1. A jód szintet méretni akár a vizeletből akár vérből lehet. Kérdés, hogy az illető labornak melyikben van nagyob tapasztalata.

2. A jód tablettát én soha nem javaslom! A jobb megértés végett a jód élettani szerepéről célszerű néhány gondolatot megosztani távolról sem a teljesség igényével. A jód a pajzsmirigyhormonok, a tiroxin (T4, pro-hormon azaz un. előhormon) és a tri-jodotironin (T3, aktív hormon) kulcsfontosságú alkotóeleme. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a „tireoglobulin” nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik. A jódhiányos területeken ezért alakult ki a golyva és a következményes kretenizmus. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és bevitelével minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, Ausztráliában, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett!!!!. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. A hormonok képződésében lényeges szerepe van a „szabad oxigén gyököknek” és az ezeket befolyásoló szelénnek.

Jód és autoimmun pajzsmirigy betegség
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Jódbeviteli ajánlások az autoimmun pajzsmirigy betegség kockázatának csökkentésére
Az ajánlott jódbevitel eltérő az egyes korcsoportokban (1. táblázat). Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszer-ellátás jóddúsítását egy országban (pl. Egyetemes só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

Életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200

Javaslot jódbevitel

A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok formájában javasolt!

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só: egy csipetnyi himalájai só
2. Áfonya: 10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej (?)1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak: 10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva 5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás 1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt 3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya 1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Eper: 10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-22 12:43:25
Olvasói értékelés: 5/5

covid oltás hatása termékenységre

Tisztelt Professzor Úr,
fiú testvéremet szeretném meggyőzni a covid oltás fontosságáról, ugyanis ő óckodik az oltástól, fél, hogy hatással van a termékenységre. Tudna Ön esteleg állásfoglalást adni ezzel kapcsolatban? Megnyugtató választ? Sajnos nem közölnek ilyen tartalmú magyar anyagokat, lehetséges még többen döntenének az oltás mellett.
Várom megtisztelő válaszát.
Tisztelettel: egy kérdező
Tisztelt Kérdező!

A Magyar Endokrin Társaságban állást foglaltunk és publikáltun, de csak a rémhíreket terjeszti.
A Covid oltások egyike sem hat a termékenységre!!!!
Ellenkező esetben életveszélybe kerülthet (nekem már 4 korábbi évfolyamtársam, akik nem kaphatták meg az oltást már meghaltak! Erről nem számol be a média!!!!......Enyit az álhírekről.....

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-21 17:31:35
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

381TG-At: 440.40 eltérés és lelet, oltható vagyok?

Tisztelt Doktor Úr!

Vékony testalkatú 162 cm magas, most 48 kg, 49 éves női beteg vagyok. Tavaly nyáron kezdődtek a kivizsgálásaim állandósuló izületi fájdalmak miatt, melyet főleg mindkét térdemben érzek, de frontok idején más nagyizületekben is. Jelenleg éjszaka alig tudok aludni a térdfájdalom és a fájdalom okozta stressz miatt. Röntgen készült, csak enyhe degenerativ eltérést találtak a térdemben, a többi nagyizületben egyáltalán nem. Egyedül a gerincem alsó szakaszában mutatott a CT minimális izületi gyulladást. A vér, vizelet, szerológia leleteim szinte mind kifogástalanok CRP 2,2, reuma faktor is negatív. A húgysav 322 nmol/l még határértéken belül van. A THS értékem viszont egyik vizsgálat alkalmával felső határon volt, ezért részletesebb labor készült ebben az irányban. Időközben a reumatológusomat és az endokrinológus doktornőt is covid osztályra helyezték át dolgozni, hónapok óta nem tudnak fogadni. Jelenlegi státuszom: 1,5 éve klimax, szorongás-depresszió, étvágytalanság, kicsit magas pulzus 80-90/sec., gyakori fejfájás, a TSH értékem közben jó irányba változott, egyéb értékben vannak eltérések, amit csatolok a levelemhez.
Szeretném kérni Doktor Urat, hogy a csatolt endokrinológiai lelet alapján sziveskedjen véleményt mondani: Okozhatja-e az izületi fájdalmaimat és az alvászavart endokriológiai betegség, felmerülhet-e esetleg vmilyen autoimmun pajzsmirigy kórkép tekintve, hogy a kivizsgálásom során enyhe ANA 1:40 és x-anca pozitivitást is kimutattak? Mit javasol, mit tehetek jelenleg állapotom javitása érdekében? Pfizer oltást megkaphatom-e a csatolt lelet alapján? Leginkább most attól tartok, hogy még jobban felerősödnek az izületi fájdalmaim. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérező!


Sajnos a leírtakból diagnózis nem adható. Nagy valósznüséggel autoimmun folyamat álla panaszai hátterében, ezért ilyen irányú további vizsgálat indokolt. A kezelés immunmoduláns készítménnyel oldható meg.
A laikusoknak általában kissé homályos fogalmuk van róla. Tudják, hogy az immunrendszer valamiféle védelmet jelent számunkra, de hogy nem egyszerűen csak „jó” vagy „rossz”, az már nem egyértelmű. Az immunrendszer tulajdonképp az élő szervezetek védelmét jelenti. Általában az emberhez kötik, holott védekező rendszere nemcsak a magasabb rendű élőlényeknek van, hanem még a növényeknek is.
Leginkább akkor szerzünk tudomást a létezéséről, ha nem tölti be a feladatát. Az emberek hajlamosak meglepődni azon, hogy egy betegség kialakul, de hogy miért, azzal ritkán foglalkozunk. Pedig érdekes, hogy a védelemnek hányféle útja van, és hogy ez a mechanizmus hogyan alakul ki. A kórokozók elleni védelmünk két fő részből áll: természetes és szerzett immunitásból. Előbbit minden élőlény megszerzi az előző generációktól, ezek öröklött készségek. Európa lakosságának jelentős részét nem háborúk, hanem járványok irtották ki, és ez a XX. századra is érvényes. Ám ezek a járványok nem múltak el nyomtalanul: amikor az élőlények találkoznak egy kórokozóval, viszonylagos védettséget szereznek vele szemben, és a túlélők átadják az információkat utódaiknak. Ennek az alapvető fontosságát ismerte fel három tudós: Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann és Ralph M. Steinman, amiért 2011-ben Nobel-díjat kaptak. A másodlagos védelmet az előbbire épülő szerzett immunitás adja, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védett minden fajta kórokozóval szemben.
Pontosan hogyan működik ez a bizonyos szervezeten belüli harc?
Ha idegen betolakodó jelenik meg, a fehérjék elpusztítják, lebontják, tönkreteszik, és ezzel megvédik a szervezetet. Csakhogy ennek a védelemnek van egy hibája: nem specifikus az adott kórokozóra. Ha új vírussal találkozunk, hosszú a lappangási időszak, mert sokáig tart küzdelem, amíg elpusztítják az ellenséget. De ezek a sejtek szerencsére képesek együttműködni a specifikus immunrendszerrel: kiismerik a kórokozók tulajdonságait, és ha legközelebb megjelenik a kórokozó, antitest termelődik, és már nem telik el több hét a gyógyuláshoz: néhány nap alatt lezajlik, vagy ki sem alakul a betegség.
Mivel mindig új vírusok jelennek meg, ez egy vég nélküli folyamat?
Mit tehetünk azért, hogy ez a lehető legjobb szintű legyen?
Mindenki azt hiszi, hogy állandóan csúcsra lehet járatni az immunrendszert, holott ha meggondoljuk: még egy sportoló sem tud mindig csúcsközelben teljesíteni, az előbb-utóbb visszaütne. Ehelyett kell egy alapvédettség, aminek több feltétele is van: egészséges életszemlélet és életvitel, minőségi étkezés, mozgás és elegendő alvás. És persze különféle készítményekkel lehet stimulálni az immunrendszert például akkor, a tudjuk, hogy jön az influenzajárvány. Védelmező rendszerünknek amúgy is van egy szezonális ingadozása; a vitaminraktárak kimerülése mellett ez a másik ok, ami miatt ősszel vagy télen könnyebben betegszünk meg.
Egyébként az emberiség pontosan azt a betegséget kapta, amelyikre szüksége volt.Már nem értékeljük az egészséget, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük - az egészségünkkel foglalkoznunk kell!
Már nem értékeljük a természetet magunk körül, ezért kaptunk egy betegséget, melynek köszönhetően keveset tudunk a természetben tartózkodni.Már elfelejtettük, hogyan kell családként élnünk, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárt minket az otthonainkba, hogy megtanuljunk ismét családként élni.
Már nem tiszteljük az időseket, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet az ő esendőségükre.Már nem értékeljük az egészségügyi dolgozókat, ezért kaptunk egy betegséget, amely emlékeztet minket a pótolhatatlanságukra.Már nem tiszteljük a tanárokat, ezért kaptunk egy betegséget, amely bezárta az iskoláinkat, melynek köszönhetően a szülők próbálják tanítani a gyermekeiket.
Azt gondoltuk, hogy minden megvehetünk, mindenhol ott lehetünk, azzal es akkor amikor csak akarunk, ezért kaptunk egy betegséget, amely megmutatja, mennyire nem természetes és magától értetődő is mindez.Szabadidőnket bevásárlóközpontokban töltöttük, ezért kaptunk egy betegséget, hogy megértsük, a boldogságot nem lehet megvenni.Nagyon sokat foglalkoztunk a külsőnkkel, hasonlítottuk magunkat másokhoz, ezért kaptunk egy betegséget, amely maszkkal takarja ez az arcunkat, hogy megértsük, a valódi szépség nem ott rejtőzik.Azt gondoltuk, a Föld urai vagyunk, ezért kaptunk egy betegséget, hogy ez az apró láthatatlan kórokozó megszelidítsen minket.Ez a betegség nagyon sok mindent elvesz tőlünk, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy újból észrevegyük, hogy mi az igazán fontos az életben.Sajnos olyan betegséget kaptunk, amelyik pontosan ránk van szabva....

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


(Egyébként én is betegen dolgozom !)


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-21 16:55:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

pajzsmirigybetegség

Tisztelt Professzor Úr!
2020.03.06.-án radio-izotóp kezelést kaptam. Letrox 125 mg szedek, jelenleg az értékeim rendben vannak. November óta elöször csak a bal most már mk.oldalon a szemem ödemás és fel van dagadva az arcom és piros. Arcüreg, fogászati probléma kizárva, most a bőrgyógyászat van soron. Kérem válszát az ügyben, hogy esetlegesen nem a Letrox okozza a problémát, esetleg angio odéma? Kérem segitségét. Néha csúnyább néha szebb egy kicsit, maszk viselésekor rosszabb, rtg. asszisztens vagyok. Köszönettel Gerhartdné
Tisztelt Gerhartdné!

A Letrox ilyen panaszt nem okoz. Sajnos a radiojód kezelés után az esetek egy részében un. endokrin oftalmopathia alakulhat ki.
A szem nem vagy nehezen gyógyuló gyulladásai hátterében pajzsmirigy-betegség állhat. Mivel a szemtünetek megelőzhetik, ill. több hónappal követhetik a pajzsmirigy immunológiai ("autoimmun") megbetegedését, ezért a diagnózis hónapokat késhet, pedig ebben a kórképben a minél előbbi kórisme és kezelés a beteg szeme világának megmentését jelentheti.
A klinikai tünetek egyes betegekben és a betegség különböző stádiumaiban eltérőek lehetnek. Kezdetben domináló a fényérzékenység, fokozott könnyezés, fejfájás, idegentest-érzés, később lép fel a szem körüli duzzanat (ödema), kötőhártya gyulladás, látászavar, homályos, majd kettőslátás. Feltűnő lehet a szem "kidülledése", a szaruhártya károsodása, szemizmok hegesedése. Az első szakaszban dominálóak a gyulladásos tünetek (ún. "nedves szem"), később a gyulladásos tünetek "kiégnek" és már sajnos hegesedéssel járó szimptómák váltják fel.
Mikor gondoljon a beteg pajzsmirigybetegséghez társuló szembetegségre?
Ha nem vagy nehezen befolyásolható fentebb említett panaszok lépnek fel és korábbiakban pajzsmirigybetegség miatt kezelték, ha az allergiásnak tartott szembetegség az addig alkalmazott kezelésre nem javult. A diagnózishoz nem elegendők a hormonális vizsgálatok, hanem szakirányú immuno-endokrin kivizsgálás, részletes speciális immunológiai tesztek és az esetek egy részében CT is szükségesek. Lényeges, hogy a minél korábban elkezdett speciális immunológiai ("immunmoduláns") gyógyszeres, gyakran infúzós kezelés eredményes
Mi tehet a beteg a megelőzés érdekében?
Először is gondoljon mind a háziorvos, a szemészorvos és a beteg erre a lehetőségre. A legfontosabb a dohányzás azonnali elhagyása, mert a betegség kialakulásában és romlásában a cigarettázás meghatározó fontosságú. A USA-ban a betegek kezelését el sem kezdik, amíg a beteg nem hagy fel ezzel a kóros szenvedéllyel. Napjainkban már vannak olyan készítmények, amelyekkel megelőzhető ez a betegség.

Ilyen irányú további szemészetei és endokrin kivizsgálását javaslom.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-19 18:20:53
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Covid oltás

Tisztelt Professzor Úr!

Az Ön betege vagyok, autoimmun thyreoiditis, Struma multinodularis Hypothyreosis (substituált) diagnózist állapított meg nálam, az Ön által márciusban előírt kezelést folytatom, így tovább javult a kondícióm és a közérzetem. Abban szeretném a szakvéleményét kérni, hogy esetemben a Pfizer vagy a Sinopharm vakcina felvétele volna-e a célravezetőbb?

Köszönettel, Terendi Viktória
Tisztelt Terendi Viktória !

Mindenek előtt örülök, hogy állapota javult.
Az oltást feltétlenül javaslom, ha választási lehetősége van, akkor Pfizer vakcinát javaslom.
Az eddigi kezelést folytassa, kontorllra várom, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-18 17:08:40
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Sars-CoV-2 spike specifikus IgG antitest/CMIA (Abott) vizsgálati eredmény

Kedves Profeszor úr. 2013 óta vagyok az ön betege, ezért fordulok Önhöz bizalommal.
Dg:Atrophiás típusú autoimmun thyreoiditis talaján kialakult substituált hypothyreosis, Sjögren synd, Sicca syndroma, APS-3/D, GERD.
Többek között Plaquenil 200, Medrol 4 mg, Salagen 5mg, Letrox 50, Normoxil, Ashwagandha gyógyszereket szedek.
Kérdésem:
megkaptam mindkét oltáast a Sinopharm vakcinából. Megvártam a második után, hogy elteljen 2 hét és megcsináltattam a Sars-CoV-2 spike specifikus IgG antitest/CMIA (Abott) vizsgálatot melynek eredménye "0,0" AU/ml. A párommal egyszerre kaptuk ugyanazt a vakcinát, az ő eredménye 121,4 AU/ml. Nekem miért nem termelődött antitest, illetve milyen vizsgálat tudná kimutatni azt, hogy szereztem-e védettséget vagy nem?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel, Józsa Éva

Tisztelt Józsa Éva!

Ez a kéárdés nagyon aktuális és amennyiben időm és egyéb bajaim engedik, akkor erről a kérdésről ezen a honlapon is irok részletesebben.
A lényeg:
1. Nem mindenkinél egyformán termelődik Sars-CoV-2 spike specifikus IgG antitest. Ebben az esetben is kialkul az un. sejtes, cellularus immunitás!
2. Az Ön esetében a Plaquenil 200, Medrol 4 mg is szerepet játszhat az alacsonyabb antitest titer létrejöttében.
A lényeg az, hogy a második oltás után már közel 90%-os a védelem (de nem 100%-os, ezéret az egyéni védőfelszerélés használata indokolt!).
Kontrollra várom jó egészséget kívánok,
tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-16 09:26:47
Olvasói értékelés: 5/5
Kedves Doktor Úr!
Következő miatt fordulok Önhöz: 1 hónapja kb, ha ülök olyan érzésem van, mintha rezonálna az alhasam a combom. Ha lefekszem szintén "hullámzó"rezonáló érzés. Nőgyógyászhoz fordultam talán lehet korai menopauza, de mégsem az. Mitől lehet, hogy"jár alattam a szék?"
Hallott e hasonlót eddig?
Köszönöm a válaszát előre is! Bea (40év)
Tisztelt Bea!

Ez a kérdés vizsgálat néllkül nem dönthető el. UH vizsgálatot javaslok.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-15 17:43:22
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

hashimoto thyreoditis + Th1 túlsúly

Tisztelt Professzor úr,
Th1 túlsúly esetén milyen kezelés lehetséges, ahhoz hogy egyensúlyba kerüljön a szervezet. Diétát tartom, vitaminokat szedek.
Il2:IL4 0,9
IL2:IL109,7
IFNg:IL4 1,5
IFNg:IL10 16,0
<1=humorális protektív, gyulladásos, TH2 túlsúly
1<=fokozott celluláris reaktivitás, TH1 túlsúly
Az immunológusom által engedélyeztetés alatt van egy tabletta (sajnos a nevére nem emlékszem, de nem LDN az biztos), ami az "IL2-re hatással van, de az IL10-re nincs gyógyszer és ez kedvezőtlen a beágyazódás szempontjából".
Szeretném kikérni az Ön véleményét a témában.
Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel
Tisztelt Kérdező!

A Naltrexont az FDA 1984-ben engedélyezte egy 50 mg-os dózisban heroinfüggőség kezelésében. Ez egy tiszta opiát antagonista (blokkoló szer), és célja az volt, hogy blokkolja azokat a opioid receptorokat, amelyekre a heroin az agyban hat. Amikor engedéllyel rendelkezett, Dr. Bihari, majd részt vett a függőség kezelésére szolgáló programokban, több mint 50 heroinfüggőben próbálta meg, akik megakadályozták a heroinhasználatot. A betegek egyike sem maradhatott a gyógyszeren 50 mg-os mellékhatások miatt, mint például az álmatlanság, a depresszió, az ingerlékenység és az örömérzet elvesztése, mindez annak köszönhető, hogy a hatóanyag ezt az adagot blokkolja az endorfinban. Ezek a hormonok a szervezetben, amelyhez a heroin hasonlít. A heroinfüggőket kezelő orvosok ezért nagyrészt megszüntették a naltrexon felírását. 1985-ben. Ezt az immunológai szakvizsgán résztvevőktől külön szoktam kérni.Egyébként több olyan monoklonális antitest is ismert, melyik az IL-2-re hat.
Tekintettel a nem kiszámítható mellékhatásokra ezt a kezelést nem javaslom.

"Expression on cells of early human pregnancy decidua, of the p75, IL-2 and p145, IL-4 receptor proteins.
P M Starkey
Immunology. 1991 May; 73(1): 64–70
Author information Copyright and License information Disclaimer
This article has been cited by other articles in PMC.
Abstract
Immunohistological studies of human first trimester pregnancy decidua demonstrated the presence of the p75 interleukin-2 receptor (IL-2R) and the p145 interleukin-4 receptor protein (IL-4R) on cells in the decidual stroma; there was no expression of CD25, the p55 IL-2R. The IL-4R was also expressed on the basal face of the glandular epithelial cells. Flow cytometric analysis of antibody-labelled decidual cell dispersions confirmed these results. Double antibody labelling demonstrated that p75 was expressed exclusively on the CD56-positive decidual large granular lymphocytes (LGL), whereas the IL4-R was expressed on some decidual LGL, and most decidual macrophages and T cells. In vitro incubation of decidual cells with IL-2 failed to induce expression of p55 or to increase the expression of either p75 or the p145 IL-4R. Purified decidual LGL proliferated in vitro in response to IL-2, and IL-4 inhibited this IL-2-induced proliferation."
Jó egészságet kívánok,üdvözlettel



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-14 18:04:17
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hormon vizsgálat

Tisztelt Professzor Úr!

Szeretném kikérni a véleményet azzal kapcsolatban, hogy a ciklus 2 napján hormon vizsgálaton jártam, melynél az eredmények a következők lettek:
FSH:10,4
LH:19,1
Sajnos nagyon csúnya az arcbőröm, főleg a nyakamon, de még nagyon sokára kaptam időpontot szakorvoshoz, ezért szeretném ha előbb kapnék választ rá.
Nagyon szépen köszönöm
Tisztelt Kérdező!

Ezek a laboratóriumi adatai nem magyarázzák a bőrtüneteit, de ennek lehet egyéb endokrin oka.
További kivizsgálást (célzott!) javaslok:
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-12 13:47:45
Olvasói értékelés: 5/5

HN1

Tisztelt Dr. Úr,
A kárvária a HN1 oltás után kezdődött, az oltás után paizsmirigy gyulladást kaptam, iszonyú állaotba kerültem. Ön segítségével sikerült helyre állnom. Persze a Letrox és a SE a mai napig szedem. Penicillin érzékeny vagyok, sajnos több gyógyszer után fellángolt a pajzsmirigy gyulladásom. E maitt nem is mertem jelentkezni az oltásra. Olvastam az Ön ajánlását. De szkeptikus táborba tartozom. Egy éve már átment rajtam a vírus, jól átvészeltem. A Pfitzer oltást ajánlotta, de én nem vagyok meggyőződve, hogy nem váltana ki immunválaszt a pajzsmirigyemnél. Rendszeresen futok, és túlerőltetés miatt gyulladáscsökkentőt szedtem a Flector Rapidra nem reagáltam viszont a Xerox vénáim fájtak 8 nap után ls napi 1 tasak vettem be. Ezek ellenére sem vagyok oltás ellenes, Ön mit javasolna az én esetemben. Válaszát előre is köszönöm. Minden ember máshogy működik, egy lánnyal együtt gyógyultunk ami neki jó volt, nekem nem és fordítva. Tiszelettel, Barbara
Tisztelt Barbara!

Megértem és átérzem gondját. Sok hasonló esetben csak azt tudtam mondani, hogy Pfizer vakcinát oltassa be, de előtte allergia elleni készítményt szedjen be (pl Allegra tbl-t) és az oltóponton töltsön el 30 percet. Egyelőre nem erőltesse túl magát.

Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-11 10:23:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Szputnyik vakcina Hashimoto és enyhe IR esetén lehet-e?

Kedves Professzor Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy Hashimoto és enyhe IR esetén szputnyik vakcinát kaphatok- e?

Nagyon szépen köszönöm

Judit
Kedves Judit!

A szputnyik vakcina Hashimoto és enyhe IR esetén adható, ill. kapható.
Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-04-10 11:20:16
Olvasói értékelés: 5/5
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja