A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy normál TSH (1.31), és normál T3 (3.0), valamint alacsony T4 (9.9) mondható e pajzsmirigy problémának, vagy csak jód hiányos lehetek?
Az elmúlt időszakban elég egyoldalúan táplálkoztam, sokat idegeskedtem, 3-4 órákat aludtam. Plusz jód & szelén tabletta szedése elegendő lehet?

Köszönettel: Anita
Tisztelt Anita!

A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy szervetelen jódot is kapott, amely autoimmun gyulladást okozhat és a pajzsmirigy hormonok termelődését is befolyásolja. Erről atémáról sokat írtam, a jód szükséges, de szervel formában!!!!!
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van!!!. A jódbevitelre szükség van, de a jód kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Jódbeviteli ajánlások az autoimmun pajzsmirigy betegség kockázatának csökkentésére
Az ajánlott jódbevitel eltérő az egyes korcsoportokban (1. táblázat). Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszer-ellátás jóddúsítását egy országban (pl. Egyetemes só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be 3 évvele ezelőő a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem (ezen az ülésen üléselnök is voltam!).

Életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200


A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só: egy csipetnyi himalájai só
2. Áfonya: 10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej (?)1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak: 10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva 5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás 1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt 3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya 1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Eper: 10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

További vizsgálatokta és egyénre szabott gyógykezelést javaslok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-13 11:59:51
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hajhullás - Regaine

Tisztelt Professzor Úr!

Szeretnék alternatív javaslatot kérni a Regaine hajoldat helyett, mert sajnos negatív hat?sokkal szembesültem. Így nem tudom folytatni a használatát. Észlelt tünetek: erős fejfájás, szédülés, sokkal f?radtabb vagyok, mint a haszn?lata előtt, aknés gyulladás az arcomon.
Információképpen, betegségeim, amit kezelünk: pajzsmirigy alulműködés, Endometriozis, PCO szindróma, inzulin rezisztencia. Következő konzult?ciónk januárban lesz.

Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Üdvözlettel,
Tisztelt Kérdező!

Sok alternativ megoldás van, az egyik:
"A Sentiree Hair Master hajregeneráló oldatot hosszú évek alapos munkája során fejlesztették tökéletesre, hogy a gyönyörű és élettel teli haj sokak számára ne csak álom maradjon. Speciális hatóanyagainak köszönhetően visszaállítja a fejbőr semleges(7.5) ph értékét, vitaminokkal tölti fel a hajhagymákat, így búcsút vehetünk a zsíros, korpás haj problémájától és a hajhullás okozta frusztrációtól.
Nem tartalmaz parabéneket, alkoholt, szilikont, SLS és szulfátmentes.
Használata megoldást nyújthat a már kialakult elváltozások megszüntetésére, visszafordítására, de a hajproblémák megelőzésére is kiválóan alkalmas. A fejbőrünknek is szüksége van a gondozásra, ha szép és egészséges hajkoronát szeretnénk.
Különlegesen összeválogatott hatóanyagai segítségével első lépésben helyreállítja a fejbőr egészséges állapotát és semleges (7.5) pH értékét, amit a környezeti tényezők, stressz és nem utolsó sorban a különféle samponok és balzsamok kibillentettek. A fejbőr megváltozott ph értéke nagyban felelős a túlzott hajzsírosodásért, korpásodásért és a hajhullásért, ami megfelelő kezelés hiányában tartós hajvesztést eredményezhet. A Sentiree Hair Master hajregeneráló oldat rendszeres, napi szintű használatával már 2-3 hét alatt csökkenthető a haj túlzott zsírosodása, a korpásodás és jelentősen mérsékli a hajhullást is. A seborrhoeat, a fejbőr-irritációt és a viszketést pedig már pár kezelés után orvosolhatja."
Összetevők:
Aqua, Saccharomyces Lysate extract, Aesculus Hippocastanum Seed extract, Aloe Barbandensis Leaf extract, Betula Alba Leaf extract, panthenol, Hydrolízed Milk Protein, Fragrance (perfume), Coper (II) chloride, Xanthan gum, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerine, Allantoin.
Kiszerelés:100 ml-es műanyag flakon, aminek "csőrös", pumpás adagolója van.
Használata:
- a készítményt minden használat előtt alaposan rázzuk fel, majd permetezzük egyenletesen közvetlenül a haj tövénél a fejbőrre
- ügyeljünk arra, hogy a kezelni kívánt területen mindenhova jusson az oldatból
- ezt követően néhány percig gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk be az oldatot a fejbőrbe
- fésüljük át a hajkoronánkat, hogy még inkább eloszlassuk a készítményt
- pár perc száradási idő után a szokásos módon készítsük el frizuránkat
A hatóanyagok felszívódásához idő szükséges, ezért a termék használatát követően lehetőleg 3-4 órán belül ne mossunk hajat, a kezelés előtt viszont nyugodtan lehet. Az oldat száraz és enyhén nedves felületre egyaránt felvihető.
Napi minimum egyszeri, de a gyorsabb javulás érdekében naponta kétszeri használat ajánlott, amíg a kívánt eredményt el nem érjük. Ezt követően az állapot megőrzéséhez már elég naponta egyszer alkalmazni.
A következő konzultáció sze. korábban is lehetséges.
Jó egészséget kívánok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-11 11:07:52
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hashimoto

Kedves Professzor Úr!

Köszönöm szépen a válaszát. Fel fogom keresni mindenképpen, de szeretnék Önhöz friss labor/ vérvétel értékekkel menni.
Milyen vérvételre menjek el? Mivel "sztk" alapon nem csináltak inzulin vizsgálatot mindenképpen magán laborba (Synlab) fogok menni, így olyan vérvételt kérek, amilyet a Doktor Úr javasol.
A Letroxot mely fajta gyógyszerre érdemes váltani?
Amennyiben az inzulin értékek nem megfelelőek a Doktor Úr tud segíteni annak beállításában is?
Dietetikust érdemes felkeresni?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Tisztelt Kérdező!

A következő laboratóriumi vizsgálatokat javaslom:
(Fontos azonban hozzátennem, hogy ne a laboratóriumi leleteket kezeljük, hanem a beteget!)
1. FT4, TSH, anti-TPO
2.Vércukor inzulin HOMA
3. A pajzsmirigy gyógyszert egyénileg fogjuk tudni beállítani
4.A diétát megbeszéljük (a dietetikusokat oktatom...)
5. Az UH-t helyben el tudom végezni.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-11 11:02:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hashimoto

Kedves Professzor Úr!
Az Ön 38 éves, kétszer szült betege vagyok, Hashimotoval kezel a Doktor Úr. Legutóbb májusban jártam Önnel, így a kontroll időpont még arrébb van, de addigis szeretném a segítségét kérni.
Az elmúlt egy hónapban sajnos mozgás, diéta ellene is 3 kilót híztam. Most kaptam meg a vérvétel eredményét, ami sokkolt. TSH 16,2. Nézettem terheléses vércukrot is, 0. perc 4,8, 120 perc 4,1. Sajnos inzulint nem nézték, pedig szerettem volna. A vérképen a Neutrofil % 39,90 % (40.00-74.00), Limfocita % 49,20% (20.00-40.00), HgbA1c 44 mmol/m (20-42), számolt Hgba1c % 6,2 % (4,3-6,1) volt eltérés, a többi érték rendben volt.
Jelenleg 100-as Letroxot szedek, 3000 d vitamint, Biotint, Szelén komplexet, kollagént, 3 hónapja mirena spirált használok.
A Doktor Úr lassan 10 éve kezel engem, mióta az Ön betege vagyok nem volt ilyen rossz értékem. Tanácstalan vagyok és kétségbe vagyok esve, hogy mitől lett most ennyire rossz,pláne, hogy nyáron inkább csökkenteni kellett mindig a gyógyszert. A Letrox adagot mennyire érdemes emelni? Tudok bármi mást tenni? A tüneteim a hízás és fáradékonyság.
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát Professzor Úr!
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt kétségbeesésre nincs oka!
1.A TSH nem pajzsmirigyhormon és sajnos rendkívül ingadozó.• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyzet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is).
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők, és ami még fontosabb az, hogy a „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.).
Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban?
Az alábbiakban bemutatott betege esete ezt a diagnosztikus és terápiás dilemmát mutatja.
A beteg leírása: 32 éves fiatalasszony, akit lényegesebb panasz és fizikális vizsgálat nélkül laboratóriumba küldték. Az elvégzett TSH érték 100 feletti értéket (!) mutatott. A szakrendelésen elkezdett l-tiroxin kezelés először 100 ug-gal lényeges változást nem mutatott a leletében, amelyet a kezelés után 7 nappal ismételtek meg ugyanabban a laboratóriumban (!). Ezt követő hetekben az l-tiroxin dózisát 100 ug-gal emelték, annak ellenére, hogy szívtáji panaszok, rendetlen szívdobogás lépett fel! Amikor már 500 ug-os dózisig eljutottak szívpanaszai fokozódtak és súlyos ritmuszavar lépett fel, ezért akut intenzív osztályra utalták. Ekkor találkoztam a beteggel, akinek a pajzsmirigy megnagyobbodott volt, egész testében remegett, szabálytalan szív-működés (134/min!) volt észlelhető. Az elvégzett EKG súlyos ritmuszavart mutatott (pitvarfibrilláció). Az elvégzett speciális laboratóriumi vizsgálattal sikerült bizonyítani, hogy a biológiailag hasznos TSH, 4,8 IU/l volt!), az anti-TPO és a TSH elleni antitest egyértelműen pozitív volt. A gyógyszer dózisának radikális csökkentésével a ritmus-zavar megszűnt, a betegünk állapota 7 nap alatt fokozatosan rendeződött, a kontroll vizsgálatok során lényeges panasza nem volt. Az immunológiai tesztek is javulást mutattak kombinált mioinositol és szelén kezelés alkalmazása után.
Fontos tehát! A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni tehát a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak.
2. A testsúlynövekedése hátterében inzulin rezisztencia lehetséges, de sajnos inzulint nem mértek.
3.A hormontartalmú mirena spirál is szerepet játszhat panaszaiban.
4. Egyelőre eddigi kezelést folytassa, a megbeszélt étrenddel,
5. A későbbiekben a Letroxról lehetséges lesz másik készítményre váltani, mert a cég olyan irányú információt tett közzé, hogy nem standard a mostani készítménye.
6. Ha bármiben segíthetek, akkor soron kívül fogadom.
Mielőbbi javulást kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-10 08:50:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

prolaktin terhelés, pajzsmirigy tapintás

Nagyon köszönöm a visszajelzését, Professzor úr!
A prolaktin terhelés eredménye alapján Ön szerint a Bromocriptin helyett a barátcserje megoldás lehet vagy a számok alapján el kéne kezdenem? A pajzsmirigy miatt a torkomban érzett nyomással nincs teendőm? Keressek más orvost, aki meg is tapintja a pajzsmirigyet? Nagyon szépen köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A Bromocriptint kis dózisban (1/2 tbl-val) elkezdheti.
Később sze a dózis emelhető.
Mi előbbi javulást!


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-08 16:19:19
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát.
Számomra az előző válaszból nem derül ki a probléma. Én egyebkent 161 cm vagyok és általában 47 kg, de most 50 kg.
Voltam cukorterheleses vizsgálaton is, az megfelelő volt.
Tehát a kérdésem az, hogy pajzsmirigy alul működésem van a megadott információk alapján, vagy mondjuk jódhiány mivel kevés sőt viszek be?
Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges?

Köszönettel.
A vérben a jodid szint mérését javaslom.

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-08 16:17:11
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves vagyok és mostanában az elmúlt 2-3 hónapban nem alszom jól (éjjel 3-kor felkelek és nem tudok tovább aludni), izom görcseim vannak, hullik a hajam, száraz a bőröm, késett a menstruációm, rendszeres sport és odafigyelt táplálkozás mellett feljött rám + 3 kg (14 éve nem eszem lisztes, cukros dolgot, napi 1200-1300 kcal-en vagyok), valamint ingerült vagyok - gondolom a nem alvás miatt. Voltam vérvételen, mivel pajzsmirigy problémára gyanakodtam, a következő eredmény érkezett:

TSH = 1,31 (0,40 - 4,00 uIU/mL)
FT3 (szabad trijód-thyronin) = 3,0 (2,8 - 6,5 pmol/L)
FT4 (szabad T4)= 9,9 * (11,5 - 22,7 pmol/L)

Ön szerint szakemberhez kell fordulni, nagy a probléma? Milyen kezelési mód várható, milyen eredménnyel?
Voltam nőgyógyásznál, fogorvosnál, de ott minden rendben volt (góckutatás szempontjából).

Várom válaszát, köszönettel: Anita
Tisztelt Kérdező!

Panaszai jellegzetesek és nem vígasztaló, de egyre többen szenvednek hasonló panaszoktól. Napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Számos országban a kutatók sokasága dolgozik jól felszerelt laboratóriumokban azon, hogy minél előbb megmagyarázza ennek a jelenségnek a hátterét és megoldja ezt a jelentős gondot. Ez adta az aktualitását az elmúlt hónapban New Yorkban megrendezésre került konferenciának. A szimpóziumon a pajzsmirigy csökkent működése (hipotireózis) és a testsúly összefüggésének legújabb témakörét foglalták össze az előadók. Elhangzott, hogy az elhízás egy komplex anyagcserezavar következménye, amelynek okairól egyre többet tudunk. meg. A legfontosabb ilyen új ismeret az, hogy a zsírszövet nem egyszerűen anyagraktár, hanem fontos hormonálisan aktív szerv. Az elhízás létrejöttében nem egyetlen hormon, hanem a hormonok szabályozásának komplex zavara áll. Azt már korábban is tudtuk, hogy az elhízás egyik gyakori oka a csökkent pajzsmirigybetegség. A legutóbbi kutatások arra irányították a figyelmet, hogy nem egyszerűen egy hormon hiánya okozza tüneteket. Egyik fontos hormon, az un. leptin felelős ugyanis az étvágy kialakulásáért, a telítettség érzéséért. A leptin elnevezés a görög leptosz (sovány) szóból származik. Azt figyelték meg, hogy ez az étvágyat kiváltó fehérjeszerű hormon az éhezés stádiumában magas, a jóllakottság esetén pedig alacsony. A leptin tehát általában csökkenti az étvágyat, ezért alkalmazásához komoly reményeket fűztek. Azonban az elhízottakban a várttal szemben ennek a hormonnak nem a csökkenését, hanem emelkedett szintjét mutatták ki. Kiderült, hogy az elhízás oka a leptin rezisztencia, ami röviden úgy foglalható össze, hogy az étkezés után az idegrendszerünk még mindig „éhség” jelet észlel és étkezésre sarkall. Ilyen leptin rezisztenciát figyeltek meg egerekben. A leptinre rezisztens állatok állandóan ettek, ezért viszonylag gyorsan és jelentősen meghíztak. A drasztikus fogyókúrákkal önmagukban nem tudták ezt a rezisztenciát megszüntetni.
Mit tehetünk a leptin rezisztencia ellen?
A pajzsmirigy hormonok csökkentik a leptin rezisztenciát, tehát a megfelelő dózisban és formában történő alkalmazásuk elősegíti a fogyást és a jó kondíció (szellemi és testi) kialakulását. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a pajzsmirigybetegségben fontosnak tartott TSH szint nem feltétlen jelzi a szövetek megfelelő hormonális ellátását és a napjainkban alkalmazott tiroxin kezelés önmagában nem elegendő!!!. Több kutató az USA-ban a természetes hormonok (az állatok pajzsmirigyéből származó gyógyszer) mellett kardoskodik. A hivatalos szakirodalom egyelőre ezt nem fogadja el, csupán arra vannak utalások, hogy a tiroxin és a trijódtironin (az aktív pajzsmirigyhormon) élettani arányának adására kell(ene) törekedni. A jó hír egyértelműen az, hogy egy újabb terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre az elhízás elleni küzdelemben. A drasztikus fogyókúrák helyett a megfelelő kalória bevitel mellett tehát a leptin rezisztencia csökkentésére, ill. megszüntetésére kellene törekednünk .
Miután a folyamat kialkulása komplex, így a kezelésnek is annak, ill. egyénre szabottnak kell(ene) lennie.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-07 10:07:56
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves vagyok és mostanában az elmúlt 2-3 hónapban nem alszom jól (éjjel 3-kor felkelek és nem tudok tovább aludni), izom görcseim vannak, hullik a hajam, száraz a bőröm, késett a menstruációm, rendszeres sport és odafigyelt táplálkozás mellett feljött rám + 3 kg (14 éve nem eszem lisztes, cukros dolgot, napi 1200-1300 kcal-en vagyok), valamint ingerült vagyok - gondolom a nem alvás miatt. Voltam vérvételen, mivel pajzsmirigy problémára gyanakodtam, a következő eredmény érkezett:

TSH = 1,31 (0,40 - 4,00 uIU/mL)
FT3 (szabad trijód-thyronin) = 3,0 (2,8 - 6,5 pmol/L)
FT4 (szabad T4)= 9,9 * (11,5 - 22,7 pmol/L)

Ön szerint szakemberhez kell fordulni, nagy a probléma? Milyen kezelési mód várható, milyen eredménnyel?
Voltam nőgyógyásznál, fogorvosnál, de ott minden rendben volt (góckutatás szempontjából).

Várom válaszát, köszönettel: Anita
Tisztelt Kérdező!

Panaszai jellegzetesek és nem vígasztaló, de egyre többen szenvednek hasonló panaszoktól. Napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Számos országban a kutatók sokasága dolgozik jól felszerelt laboratóriumokban azon, hogy minél előbb megmagyarázza ennek a jelenségnek a hátterét és megoldja ezt a jelentős gondot. Ez adta az aktualitását az elmúlt hónapban New Yorkban megrendezésre került konferenciának. A szimpóziumon a pajzsmirigy csökkent működése (hipotireózis) és a testsúly összefüggésének legújabb témakörét foglalták össze az előadók. Elhangzott, hogy az elhízás egy komplex anyagcserezavar következménye, amelynek okairól egyre többet tudunk. meg. A legfontosabb ilyen új ismeret az, hogy a zsírszövet nem egyszerűen anyagraktár, hanem fontos hormonálisan aktív szerv. Az elhízás létrejöttében nem egyetlen hormon, hanem a hormonok szabályozásának komplex zavara áll. Azt már korábban is tudtuk, hogy az elhízás egyik gyakori oka a csökkent pajzsmirigybetegség. A legutóbbi kutatások arra irányították a figyelmet, hogy nem egyszerűen egy hormon hiánya okozza tüneteket. Egyik fontos hormon, az un. leptin felelős ugyanis az étvágy kialakulásáért, a telítettség érzéséért. A leptin elnevezés a görög leptosz (sovány) szóból származik. Azt figyelték meg, hogy ez az étvágyat kiváltó fehérjeszerű hormon az éhezés stádiumában magas, a jóllakottság esetén pedig alacsony. A leptin tehát általában csökkenti az étvágyat, ezért alkalmazásához komoly reményeket fűztek. Azonban az elhízottakban a várttal szemben ennek a hormonnak nem a csökkenését, hanem emelkedett szintjét mutatták ki. Kiderült, hogy az elhízás oka a leptin rezisztencia, ami röviden úgy foglalható össze, hogy az étkezés után az idegrendszerünk még mindig „éhség” jelet észlel és étkezésre sarkall. Ilyen leptin rezisztenciát figyeltek meg egerekben. A leptinre rezisztens állatok állandóan ettek, ezért viszonylag gyorsan és jelentősen meghíztak. A drasztikus fogyókúrákkal önmagukban nem tudták ezt a rezisztenciát megszüntetni.
Mit tehetünk a leptin rezisztencia ellen?
A pajzsmirigy hormonok csökkentik a leptin rezisztenciát, tehát a megfelelő dózisban és formában történő alkalmazásuk elősegíti a fogyást és a jó kondíció (szellemi és testi) kialakulását. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a pajzsmirigybetegségben fontosnak tartott TSH szint nem feltétlen jelzi a szövetek megfelelő hormonális ellátását és a napjainkban alkalmazott tiroxin kezelés önmagában nem elegendő!!!. Több kutató az USA-ban a természetes hormonok (az állatok pajzsmirigyéből származó gyógyszer) mellett kardoskodik. A hivatalos szakirodalom egyelőre ezt nem fogadja el, csupán arra vannak utalások, hogy a tiroxin és a trijódtironin (az aktív pajzsmirigyhormon) élettani arányának adására kell(ene) törekedni. A jó hír egyértelműen az, hogy egy újabb terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre az elhízás elleni küzdelemben. A drasztikus fogyókúrák helyett a megfelelő kalória bevitel mellett tehát a leptin rezisztencia csökkentésére, ill. megszüntetésére kellene törekednünk .
Miután a folyamat kialkulása komplex, így a kezelésnek is annak, ill. egyénre szabottnak kell(ene) lennie.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-07 10:07:55
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Göbös pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr!

36 éves 3 gyermekes anyuka vagyok, pajzsmirigyem tele kisebb-nagyobb hideg, és meleg göbökkel. Biopszián 2 éve voltam, eredmény negatív. Az orvosom teljes eltávolító műtétet javasol, el is mentem sebészhez konzultálni, aki a műtet előtt mindenképp javasolja, hogy járjak utána kaphatok-e radiojód kezelést. HA kaphatok, akkor inkább az, mint a műtét. Ezen kicsit meglepődtem, mivel az endokrinológusom egyáltalán nem említette. Több gyermeket nem szeretnénk. Doktor Úrnak mi a véleménye, melyik lehet a jobb megoldás? Úgy tudom a műtét, és a sugárterápia után is gyógyszert kellene szedni életem végéig. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

Valób az esetek jelentős részében radiojód kezeléssel, ill. az un. radio-frekvenciás úton a pajzsmirigy kezelhető. Előtte endokrinológiai vizsgálat indokolt.
Mi az RFA?
Közép­-Kelet Európában egyelőre kizárólag Magyarországon
végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek (strúma)
rádiófrekvenciás ablációval történő, nyitott műtét nélküli
kezelését. A régióban elsőként Magyarországon lehetséges a vágás nélküli pajzsmirigyműtét! Hatalmas előrelépés a medicinában, hogy a pajzsmirigy jóindulatú göbjei is kezelhetők altatás, és a nyaki terület felnyitása nélkül, ambulánsan. Nem csak belföldről, hanem a
régióból is egyre több beteg veszi igénybe a módszert, amely kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat. A szakemberek szerint az eljárás hamar el fog terjedni a hazai
egészségügyben, akárcsak a nyugat-­európai országokban.
A lényeg: egyénre szabott kezelést javaslok.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-08-01 16:34:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Prolaktin terhelés vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr!

Babatervezés kapcsán a nőgyógyász kiírt prolaktin terheléses vizsgálatra. (Alapból teljesen jó a prolaktin szintem, az alsó határértéknél van.) Terheléses vizsgálat (Cerucal injekció) után 4000 fölé ment, erre Bromocriptint írt fel az orvos, sajnos sok mellékhatása lett és a ciklusomat is összezavarta. Kíváncsi lennék Doktor Úr véleményére, hogy mennyire releváns ez a terheléses vizsgálat, tényleg annyira jelentős, ha terhelés hatására megy csak fel a prolaktin, de alapjáraton teljesen jó?
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben az un. bazális prolactin szint élettani, akkor Bromocriptint nem szoktam javasloni, vagy csak nagyon kis dózisban.A prolaktin 198 aminosavat tartalmazó molekula, amelyet főként az agyalapi mirigy (hypophysis) ún. laktotrop sejtjei választanak el. Az elmúlt évtizedben egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a prolaktinszintézis nem korlátozódik az agyalapi mirigyre, hanem számos más helye ún. extra-hypophysealis szövetben, mint például a központi idegrendszerben és az immunrendszer sejtjeiben, de a méhlepényben is termelődik .A hormonelválasztása nem egyenletes, hanem napi ritmust mutat, legmagasabb szintje az alvás gyors szemmozgással járó REM („rapid eye movement”) fázisában észlelhető. A prolaktin elnevezés, ahogy az a legtöbb tankönyvben is szerepel, egyetlen, évtizedekkel ezelőtt is jól ismert funkcióra, a tejelválasztás megindítására és fenntartására utal, azonban biológiai szerepe nem korlátozódik a reprodukció egyetlen „kitüntetett” szakaszára, nevezetesen a szoptatásra, az ivadékgondozás időszakára. Ezért nem meglepő, hogy a prolaktin sok más működésért felelős. Fontos szerepe van többek között az immunregulációban (immunstimuláns hatás), a hasnyálmirigy működésében (inzulin-szintézis), és a zsírszövet képződésében is.
A prolaktin fokozott termelésében szerepet játszó okok két fő csoportra oszthatók:
• Nem daganatokra
o Élettani fokozott termelés: terhesség alatt, szoptatás idején
o Stressz hatására!!!!
o Csökkent pajzsmirigyműködésben (hypothyreosisban)!!!!
o PCOS-ban (Policisztás ovárium szindrómában)
• Daganatokra (az agyalapi daganatok többségét teszik ki!)(3. ábra)
o Mikroadenoma (átmérője <10 mm)
o Macroadenoma (átmérője ≥10 mm).
A prolaktin fokozott termelődés tünetei:
Nőknél:
• A klasszikus tünetek a különböző súlyosságú menstruációs zavarok, a menzesz hiánya esetleg szabálytalan menzesz
• Meddőség
• Tejcsorgás
Fontos, hogy a gyógyszerek jelentős mértékben képesek a prolaktin szint növelésére, ezért tünetek kiváltására (a teljesség igénye nélkül):
• Depresszióban alkalmazott készítmények:”szelektív szerotonin „reuptake” gátló antidepresszánsok”, triciklikus antidepresszánsok
• Feszültségoldó készítmények pl: benzodiazepin.
• Hányáscsillapítók, gyomorpanaszok esetén alkalmazott készítmények: metoclopramid (pl. Cerucal)
• Altatók
• Vérnyomáscsökkentők: Dopegyt, Verapamil.
• Allergia elleni szerek: az ún. antihisztaminok.
• A gyomorsav működését gátló, ún. H2-receptor-blokkolók, protonpumpa gátlók
• Epilepszia elleni készítmények
• Hormonok: női hormonok (ösztrogének, antiandrogének.)
Gyógyítás: „A dopaminagonista” (bromocriptin, valamint az újabban kifejlesztett quinagolid és cabergolin) kezelés az esetek közel 90%-ában hatásos, és nagyon lényeges, hogy nemcsak a szérum prolaktinszintjét redukálja, hanem többnyire a tumor méretet is csökkenti, ezért manapság prolactinoma esetén idegsebészeti műtét vagy sugárkezelés csak ritkán, speciális esetekben válik szükségessé.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-31 11:54:07
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

SIMMONDS szindróma

Tisztelt Doktor Úr!
A családneten általam olvasott bölcs, humánus tanácsai és tapasztalata miatt fordulok Önhöz. Röviden ez év májusában- 51 éves koromban-bekerültem egy budapesti klinikára, mert munkahelyemen rosszul lettem. A vizsgálatok során hypopituitarismus E2300, egyéb és k.m.n. mellékvesekéreg elégtelenség E2740 igazolódott, erre Letrox (reggel) 100ug, Cortef reggel:20mg, délután:10mg hormonokat kaptam. Eddig soha nem szedtem hormont és bevallom idegenkedtem is a tudattól, hogy ez vár rám életem végéig?! Sajnos a kórházban is tapasztalt alvásproblémám és a hormonális túlpörgés jelenleg is folytatódik. Itt jegyzem meg, hogy a kórházi körülmények közt senki nem vette észre testsúlycsökkenésemet- amúgy is alacsony testsúlyomból 8 kg-t veszítettem.
Jelenleg, nyugtalanság jellemez, állandó tenniakarás, közben pedig tartok tőle, hogy milyen lesz ismételten visszatérni a munkavilágába. A szintetikus hormonok túlzott mértéke aggaszt, ami jelenlegi az életminőségemet befolyásolja. Hiányolom, hogy sem életmódbeli tanácsokat, sem alternatív megoldásokat pl. étkezési javaslatok, jódozott só, testmozgás, gyógynövények hatásai egyéb természetes készítmények sem kerültek szóba, ha Ön fontosnak tartja az előbbieket, kérem ossza meg velem!
Ráadásul a Letrox gyógyszer hatóanyagához adott segédanyag most változik- gyógyszer tájékoztatója szerint- és akár pajzsmirigyhormon-szint eltéréseket idézhet elő. A Cortef okozhatja a hangulati ingadozásokat és a felfokozott aktivitást és az alvászavart? Léteznek növényekből és állatokból kivont hormonok, nem lehetséges az én betegségemnél ezek használata?
Kontrollvizsgálatok (leletek) eredményei, kérdéseim:
Anaemia: Ön ajánlaná ezekre az értékekre az intravénás vaspótlást?
Vörösvértest szám 3.12 T/L L 4.00-5.20
Hemoglobin 90 g/L L 120-150
Hematokrit 0.27 L/L L 0.34-0.45
Mellékvese betegség, pajzsmirigy betegség lelete: Ön szerint megfelelő adagolásban kapom a Letroxot?
T4 szabadfrakció 15.29 pmol/L 9.00-23.20 T3 szabadfrakció 4.81 pmol/L 2.63-5.70
Várom megtisztelő válaszát: Krisztina
Tisztelt Krisztina!

Köszönöm, hogy megosztotta velem a nem kicsiny gondját.
Sajnos vizsgálat nélkül kezelésre vonatkozó tanácsot nem adhatok.
Néhány krédésére kitérhetek:
1. A Letrox hatóanyaga válaóban változó, ezt a kezelés során figylemebe kell(ene) venni.
2. Szervetlen jódot nem tanácsolok (erről ezen a honlapon részletesen is írtam!)
Valóban vannak növényi eredetű hormonok, de az nem biztos, hogy az Ön helyezteében elegendők-e (erről is írtam ezen a honlapon korábban).
3. A nyugatalnságot valóban okozhat hormon, de nem kizárt a psziché háttér, ezért ilyen irányú vizsgát indokolt.
4.Ami a diétát illeti:A pajzsmirigy rendellenessége az egész szervezetre hatással van. Hangulati ingadozások, menstruációs problémák, hajhullás is jelezhetik a betegséget, de a legtöbb problémát mégis a hirtelen fogyás, vagy hízás okozza. A hirtelen bekövetkező súlyvesztés mindig valamilyen rendellenességre hívja fel a figyelmet, ez a tünet pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Az alulműködő pajzsmirigy épp ellenkezőleg hat, vagyis lelassítja az anyagcserét, a betegeknél változatlan étkezési szokások mellett is egyre jelentősebb súlygyarapodás jelentkezik. Túlműködés esetén, a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása után rendszerint a fogyás problémája is megoldódik és a felszedett kilók megmaradnak. A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő hölgyek helyzete ennél bonyolultabb, náluk a kezelés mellett étrendi és mozgásprogram is szükséges, hogy a hormonrendszer felborulása miatt felszedett plusz kilók leolvadjanak.
Tiltólistán a káposztafélék és a szója
A fogyókúra során lényeges, hogy kerüljük az olyan ételeket, amelyek lelassítják a pajzsmirigy működését. - Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogének, vagyis meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Golyvaképző ételeknek is hívják őket, mert a jód hasznosulásának gátlásával akadályozzák a T4 és T3 pajzsmirigy hormonok képződését. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is. Mellőzni az étlapról csak az esetben szükséges, ha fogyasztásuk a főzés ellenére is negatívan hat a pajzsmirigy működésére, megnehezíti a hormonpótló gyógyszerek beállítását. A káposztafélék mellett a szója is gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését, fogyasztása pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott.
A gyógyszerek csökkent felszívódása is hizlal
Pajzsmirigy alulműködés esetén a fogyáshoz lényeges a gyógyszerek megfelelő beállítása, melyet aztán kiegészítünk diétával és a rendszeres mozgással. Előfordulhat, hogy mindent megteszünk, a várt súlyvesztés mégsem következik be, ennek pedig gyakran a gyógyszerek nem megfelelő szedése az oka. A pajzsmirigy betegségre felírt hormonpótló készítmények bevételével kapcsolatban a következőkre érdemes ügyelni:
- a kalcium- és vaspótló készítmények, tejtermékek rontják a gyógyszerek felszívódását, ezért legalább egy óra teljen el a kettő bevétele közt.
- a kávéivást szintén ez okból érdemes egy órával előbbre, vagy későbbre halasztani.
- a fogyást lassíthatja, ha egyéb gyógyszereket is szedünk – a savkötők, szteroidok, fogamzásgátlók és egyes antibiotikumok, szívgyógyszerek - szintén befolyásolják a pajzsmirigy működését - ilyen esetben kérdezzük meg kezelőorvosunkat a bevételük helyes sorrendjéről.
• Miképpen hatnak a szintjére egyes gyógyszerek?
Ez a betegek által feltett egyik gyakori kérdés, amelyet azért nagyon nehéz megválaszolni, mert valamilyen formában az összes gyógyszer hat a TSH szintre. A legfontosabbakat és a leggyakrabban használtakat emelem ki:
 Szervetlen jódot tartalmazó készítmények: Cordaron (szívgyógyszer), Betadin (bőrfertőtlenítő), Rtg kontrasztanyagok (CT és MR vizsgálatoknál használják), Terhességi vitaminok egy része
 Gyulladáscsökkentő szteroid készítmények (Medrol). Reumatológiában használt gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, szalicilát származékok ( Indometacin)
 Hormonális fogamzásgátlók
 Depresszió esetén használt gyógyszerek (pl. litium)
 Gyomorégés, gyomorfekély gyógyszerei (proton pumpa gátlók nagy csoportja)
 Csontritkulás esetén alkalmazott készítmények (kálcium készítmények)
 Béta-receptor blokkoló szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők (Concor, Huma-Pronol, Betaloc)
 Szója tartalmú élelmiszerek és készítmények

További oki, egyénre szabaott kezelést javaslok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-30 17:49:14
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Gyógyszer

Tisztelt Professzor Úr!
1 éves kislányom testszerte szőrösödik. Sajnos a helyzet egyre csúnyább a cicije körül igen látványos ami nagyon aggaszt.. A kérdésem az lenne, hogy ha például mellékvesekéreg túltengés okozza és gyógyszert írnak neki akkor ami kinőtt szőr az eltűnik a gyógyszer szedestol? Egyáltalán ilyen kicsi korban írnak rá gyógyszert?
Nagyon hálás lennék a válaszért
Egy aggódó anyuka
Tisztelt aggódó anyuka !

Természatesen -ha szüksége- a gyógyszer segítségével a folyamat viszafordítható.
Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-30 17:38:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Synthiroxin

Kedves Doktorúr.

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy kb. 6hete kezdődött.Hasimotó betegségem van kb. 6éve.Eddig különböző dózisban L-thyroxint szedtem 100-200-ig.Most 150-etszedek,de azt vettem észre,hogy a gyógyszer felemeli a vérnyomásom. Volt hogy kórházba kerültem miatta.Ott egy hetet töltöttem,és másik gyártótól kaptam L-thyroxint,mint amit otthon szedtem,és lassan a vérnyomásom rendeződött.Aztán hazakerültem,és egy idő után újra jelentkeztek a tünetek.Belső remegés,folyamatos szívdobogásérzés,emelkedett pulzus,mellkasi szorítás..égő torok.Lehetséges hogy valamiért érzékeny lettem a gyógyszerre,vagy összetevőire?Az értékeim rendben vannak,de rosszul vagyok a gyógyszertől.Vagy esetleg egy gyógyszer csere kellene?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel:Forgács Erzsébet
Tisztrlt Forgács Erzsébet !

Amennyiben bizonyítottan Hashimoto thyreoiditise van, akkor a gyulladás csökkentése az L-thyroxin nem a megfelelő gyógyszer, az a csökkent pajzsmitigyműködést hivatott pótolni, de sajnos ezeket a hormonokat túl is lehte adagolni, miként azt a mellékelt esetben le is írtam, tapasztaltam. Gondolom az emelkedett TSH érték miatt kapta a gyógyszert......
Mit tehetünk, ha a TSH értéke nagyon magas?
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyzet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is).
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők, és ami még fontosabb az, hogy a „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.).
Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban?
Az alábbiakban bemutatott betege esete ezt a diagnosztikus és terápiás dilemmát mutatja.
A beteg leírása: 32 éves fiatalasszony, akit lényegesebb panasz és fizikális vizsgálat nélkül laboratóriumba küldték. Az elvégzett TSH érték 100 feletti értéket (!) mutatott. A szakrendelésen elkezdett l-tiroxin kezelés először 100 ug-gal lényeges változást nem mutatott a leletében, amelyet a kezelés után 7 nappal ismételtek meg ugyanabban a laboratóriumban (!). Ezt követő hetekben az l-tiroxin dózisát 200 ug-gra emelték, annak ellenére, hogy szívtáji panaszok, rendetlen szívdobogás lépett fel! Amikor már 500 ug-os dózisig eljutottak szívpanaszai fokozódtak és súlyos ritmuszavar lépett fel, ezért akut intenzív osztályra utalták. Ekkor találkoztam a beteggel, akinek a pajzsmirigy megnagyobbodott volt, egész testében remegett, szabálytalan szív-működés (134/min!) volt észlelhető. Az elvégzett EKG súlyos ritmuszavart mutatott (pitvarfibrilláció). Az elvégzett speciális laboratóriumi vizsgálattal sikerült bizonyítani, hogy a biológiailag hasznos TSH, 4,8 IU/l volt!), az anti-TPO és a TSH elleni antitest egyértelműen pozitív volt. A gyógyszer dózisának radikális csökkentésével a ritmus-zavar megszűnt, a betegünk állapota 7 nap alatt fokozatosan rendeződött, a kontroll vizsgálatok során lényeges panasza nem volt. Az immunológiai tesztek is javulást mutattak kombinált mioinositol és szelén kezelés alkalmazása után.
Fontos tehát! A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni tehát a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak.

Összegezve: a laboratóriumi vizsgálatok nem helyettesíthetik a részletes immuno-endokrin fizikális és ultrahang vizsgálatot!!! Ezek alapján egyénre szabott kezelést javaslok.

Jó egészséget kívánok,, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-23 15:34:00
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Mellekpajzsmirigy

Tisztelt Proffeszor Úr! Vese transzlpantalt vagyok, erdelyben, Sepsiszentgyorgyon élek. Két éve volt a transzplantaciom. A vese jol mukodik, E cholis fertozeseim voltak, amit most kezelessel es mas modszerekkel probalok orvodaim segitsegevel megoldani. De most mas gondom van, amire a segitseget kernem. Mar transzplant elott magas volt a mellekpajzsmirigy hormon. Most ket ev elteltevel gyogyszer nelkul kb 200 pg/ml az erteke es a Ca nalunk totálisnak nevezett értéke 11,64mg/dl, valamint a Ca ionikus 4.8515mg/dl. Mindez csontritkulast okozott. Nálunk ugy tunik ritka eset, mert nincs kimondott terapia erre a gondra. A mutettel nem biztatnak, mert igenyesnek mondjak és gondok lehetnek utana a hormonhaztartasban, gyogyszer pedig nincs szamunkra. Egy Mimpara nevű gyogyszertnevezett meg a nefrologus, de azt nem adjak allamilag tamogatott arban esn.draga,de nem is tudnak olxat aki szedte volna es eredmenyes lenne. Félek a magas Ca szint kovetkezmenyeitol és ez az allapot allando stresszt is okoz. Most egy szintigrafiai vizsgalatot fogok elvegezni, ami radioaktiv kontraszt anyag hasznalatat koveteli. Tisztelettel kerdezem a Proffeszor Úrat, hogy valamiben tudna e nekem segiteni, tanácsot adni. Nagyon koszonom
Tisztelt Kérdező!

Sajnos ez ilyen állapotban nagyon gyakrtan előfordul. Ha mellékpajzsmirigy jelentősen megnagyobbodott, akkor a műtét jöhet számításba (Debrecen, Sebészeti Klinikán, Dr.Győri tanár úr).
Ami a Mimpara nevű gyogyszert illeti itthon csak a nephrológusok írhatják fel (nem tudom, hogy Erdélyben ezt miér nem így teszik?..)
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-20 08:48:14
Olvasói értékelés: 5/5

Pajzsmirigy

Kedves Doktor Úr!

Pajzsmirigy UH alapján a jobb és bal lebeny mérete 14x22x45 mm, 14x22x46 mm, egyik lebenyben 12 mm, a másikban 17 mm-es göb van.
TSH 11, ATPO 1000.
Ez Hashimoto-t jelent? 10 éve meg volt nagyobbodva (egyik nagyobb volt, mint a másik), de mostanra ez megszűnt. Gyógyszert sosem szedtem.
Múlt hónapban a TSH értéke 4 volt, FT3 és FT4 értékek mindig a ref.tartományban vannak.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

Ezek alapján valóban felmerült az autoimmun pajzsmirigybetegség és a csökkent működés lehetősége. Ennek több formája ismert (utalok ezen a honlapon leírt cikkemre!). További kivizsgálást és oki kezelést javaslok.

Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-12 08:37:16
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Új Letrox

Kedves Professzor Úr,

évek óta szedek Letrox 100-at PM alulműködésre, a gyógyszer bevált, a pajzsmirigy értékeim rendben vannak. Ma olvastam, hogy júniustól újfajta segédanyaggal készült Letrox kerül forgalomba, ami körültekintést igényel. Kérdésem az lenne, szükséges -e az új gyógyszer miatt újra beállítani majd a dolgokat, mert másfajta adagolást tesz majd indokolttá az új összetétel, vagy szedjem nyugodtan majd az újfajtából is a 100-ast?

Köszönöm szépen a segítségét előre is!

Üdvözlettel,
Fruzsina
Tisztelt Fruzsina!

Valóban jelezték, hogy a Letrox tbl vivő anyaga változik, ezért különösen kell figyelni a betegek állapotát (nem egyedül a TSH-t!).
Amennyiben panaszai lennének a Letrox100 mellett, akor másik készítmény elérhető.
Üdvözlettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-07 12:49:36
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

teljes vérkép

Tisztelt Professzor úr,

Íme a vérképeredményeim bemásolva (a glükóz csalóka, mert véletlenül egy kávét ittam fél kávéskanálnyi cukorral):

GOT (ASAT) 23 U/L - 35
GPT (ALAT) 19 U/L - 35
Gamma GT (GGT) 22 U/L - 38
Alkalikus foszfatáz 74 U/L 35 - 104
Totál bilirubin 6,5 umol/L 5,0 - 21,0
Karbamid 4,4 mmol/L 2,8 - 7,2
Kreatinin 78,0umol/L 49,0 - 90,0
eGFR-EPI (mL/min/1.73m2) 81,0 * 90,0 -
Húgysav 157 umol/L 155 - 357
Glükóz (fluoridos csõ) 5,8 mmol/L 3,7 - 6,0
Nátrium (Na) 142 mmol/L 136 - 146
Kálium (K) 3,9 mmol/L 3,5 - 5,1
Összfehérje 76,0g/L 66,0 - 83,0
Albumin 47,0g/L 35,0 - 52,0
C reaktív protein (CRP) 1,10 mg/L 0,00 - 5,00
Koleszterin 4,60mmol/L - 5,20
Triglicerid 0,60mmol/L - 1,71
HDL koleszterin 1,66mmol/L 1,17 -
LDL koleszterin 2,59mmol/L - 3,34
Vas (Fe) 8,8 umol/L * 10,7 - 32,2
Transzferrin 2,8 g/L 2,0 - 3,6
Transzferrin szaturáció 12,69 % * 15,00 - 45,00
TSH 1,650mIU/L 0,550 - 4,780
Szabad T4 16,20pmol/L 11,50 - 22,70
Szabad T3 4,60pmol/L 3,50 - 6,50
Anti-TPO >1300IU/mL * 0,0 - 60,0
Fehérvérsejtszám 6,6G/l 4,4 - 11,3
Neutrofil granulocita # 3,77G/l 2,20 - 7,90
Limfocita # 1,88G/l 1,10 - 4,50
Monocita # 0,66G/l 0,10 - 0,90
Eozinofil granulocita # 0,27G/l 0,05 - 0,45
Bazofil granulocita # 0,06G/l 0,00 - 0,10
Neutrofil granulocita % 56,80% 50,00 - 70,00
Limfocita % 28,30% 25,00 - 40,00
Monocita % 9,90% * 2,00 - 8,00
Eozinofil granulocita % 4,10% * 1,00 - 4,00
Bazofil granulocita % 0,90% 0,00 - 1,00
Vörösvérsejtszám 4,6 T/l 4,1 - 5,1
Hemoglobin 140 g/l 123 - 153
Hematokrit 0,43l/l 0,35 - 0,47
MCV 95,0fl 80,0 - 96,0
MCH 31,0pg 28,0 - 33,0
MCHC 323g/l 310 - 370
RDW-CV 13,3% 11,6 - 15,6
Trombocitaszám 136 G/l * 150 - 450
MPV 13,7 fl * 7,2 - 13,0


Tisztelettel,

Magdolna
Tsiztelt Magdolna!

A leletek a pajzsmirigy gyulladása mellett szólnak és a thrombocyta száma is alacsonyabb (módszertani hiba?).

Egyelőre az eddigi kezelést folytassa, az autoimmun folyamat további kezelés kíván.
Jó egészséget kívánok tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-07-01 09:46:52
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

teljes vérkép

Tisztelt Professzor úr,

csatolom az előző kérdésemhez a teljes vérképet is.

Nagyon szépen köszönöm!
Nem tudjuk megnyitni!

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-06-30 11:56:53
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Radiojód kezelés

Tisztelt Doktor úr!
Május közepén volt teljes pajzsmirigy eltávolításom,a szövettan 2cm egygócú,nyirokcsomó terjedéstől mentes, papilláris carcinómát állapított meg.Júniusban hasi mellkasi ct vizsgálatom lesz.Úgy hallottam,hogy a jódos kontrasztanyag miatt ha 3 hónapon belül kapok radiojód kezelést,az nem fogja kifejteni hatását.Kérdésem az lenne,ez valóban így van?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Nóra
Tisztelt Nóra!

Ez sajnos valóban így van, ha radiojód kezelést akarnak végezni.Persze ez függ attól, hogy a maradék lebeny radioaktív jódot tud-e felvenni!!!!

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-06-27 17:35:20
Olvasói értékelés: 5/5

Radiojód kezelés

Tisztelt Doktor úr!
Május közepén volt teljes pajzsmirigy eltávolításom,a szövettan 2cm egygócú,nyirokcsomó terjedéstől mentes, papilláris carcinómát állapított meg.Júniusban hasi mellkasi ct vizsgálatom lesz.Úgy hallottam,hogy a jódos kontrasztanyag miatt ha 3 hónapon belül kapok radiojód kezelést,az nem fogja kifejteni hatását.Kérdésem az lenne,ez valóban így van?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Nóra
Tisztelt Nóra!

Ez sajnos valóba így van, ha radijód kzeleét íkarnak végezni.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2022-06-27 17:32:45
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja