A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

kérdés

Tisztelt Prof. Úr!
8 hete kaptam a 2. Pfizer oltást és mint korábban írtam, romlott az asztmám és a hisztamin intoleranciám. Az oxigénszintem azóta folyamatosan csökkent, a hisztamin vérvételem az amúgy is alacsony 9-es értékről 4,4-re csökkent.
Augusztusban endoszkópiát és kolonoszkópiát javasolt az orvos az elviselhetetlen viszketésem miatt. Mivel gluténterhelés szükséges a beavatkozás előtt, nagyon nehezen viselem azt, a liszt fogyasztása miatt.
Étkezések után nagyon erős nyelőcsövi fájdalmam van, amin már 3 éve is felmaródás volt. A legnagyobb probléma, hogy nem tudok semmilyen gyógyszert beszedni a hisztamin intolerancia és a gyógyszer adalékanyag érzékenység miatt. Kérdésem, hogy a fenti problémák Ön szerint összefüggésben hozhatóak-e az oltással? Köszönöm szíves válaszát, Valéria
Tisztelt Valéria!

Ebben az esetben azt tanácsolom, hogy injekció formában vegye be a gyógyszert, tehát szájon át (tehát szúrás nélkül, szájon át, akár hígítva is)(pl Pipolphen inj).

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-28 16:01:39
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Terhesség alatt Tsh

Jó napot kívánok!
Kis korom óta autoimmun pajzsmirigy alulműködő vagyok, erre hormongyógyszert szedek napi szinten.
Az orvosom májusban azt mondta hogy a korábbihoz képest (125mikrogramm) most naponta felváltva szedjek gyógyszert, így egyik nap 125mikrogrammot, másik nap 150mikrogrammot szedek a Letrox nevű gyógyszerből. Közben múlt héten még tudtam hogy terhes vagyok, most lehetek olyan 5-6hetes. El is mentem gyorsan vérvételre. Az eredményeim: Tsh 0,110
T3 5,1
T4 19,40
A kérdésem hogy jó ez így? Nem akarok gondot a babának, és leghamarabb csak péntek délután jutok el orvoshoz emiatt. Addig még telefonon se tudom elérni az orvost mert nyaral. A háziorvosok nem magyar, hanem orosz, sokszor azt se érti amit kérdezek, ebben pláne nem tud segíteni nekem. Várom válaszát, mert nagyon félek hogy baj lehet. A tegnapi vérvétel napon a 150mikrogrammot vettem be a gyógyszerből ha ez esetleg számít.

Kenyeresné Bencs Mónika

Tisztelt Kenyeresné Bencs Mónika !

A fenti kérdést szinte naponta teszik fel kedves Olvasók, betegek és kollégák egyaránt. Hosszas okfejtés helyett inkább irányelveket szeretnék leírni, hogy könnyebben eligazodhassanak ebben a dzsungelnek látszó ismerethalmazban. Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Mindenek előtt tisztázni kellene. hogy mi okozza, okozta az alulműködést (gyulladás?).Elérhetőségem:info@endokrinkozpont. hu
A naponta eltérő dozírozásnak semmi értelme nincs (erre korábbi cikkeimben ezen a honlapon már kitértem. Egyelőre a 125 ug-t szedje és a további immuno-endokrin vizsgálattól függően lehet a kezelésen változtatnia.
Tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-27 16:01:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

HPV oltas koronavirus oltast kovetoen

Tisztelt Professzor Ur!

Hamarosan 40 éves leszek és szeretném beoltatni magam HPV vedőoltassal. 1 honapja kaptam meg a masodik Pfizer oltasomat. Kérdésem, hogy a Professzor Ur velemenye szerint mikor kezdhetem el a HPV elleni oltakozast?

Koszonom szakerto valaszat!
Minden jot kivanok!

Zsofia
Tisztelt Zsófia!

A Pfizer után 4 héttel megkaphatja a a HPV elleni oltást is.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-25 18:11:55
Olvasói értékelés: 5/5

microadenoma, prolaktin

Tisztelt Doktor Úr!
Az alábbi leletemmel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A problémám lassan két éve tart és több kivizsgáláson is voltam már. A jobb mellemből fehér, tejszerű váladék jött nyomásra. Voltam ultrahangon, mammográfián, vettek kenet mintát is, ami szerencsére negatív lett. A hormonokat is megnézettem és a prolaktin szint is normális volt. 2020. decemberben voltam Sella MRI vizsgálaton is, ami kimutatott 2mm microadenomát, amire nem kaptam semmi kezelést., de azt javasolták, hogy fél év múlva menjek vissza kontroll MRI vizsgálatra. Mivel a tünetek továbbra is megvannak, ezért 2021. július 7-én újra elmentem kontrasztanyagos koponya sella vizsgálatra. Az eredményt viszont nem tudom értelmezni és nem tudom, hogy mi a teendő. Ebben szeretném kérni segítségét.
A jobb mellemből továbbra is nyomásra jön a tejszerű váladék, illetve a fejem is sokat fáj, a látásom is jelentősen romlott (persze lehet, hogy ez korral jár már).
Az eredményem: A sella alakja és távolsága normális. A hypophysis normális nagyságú és jelintenzitású. A középvonalban a nyél distalis részén kb. 2 mm-es nem halmozó T2 hiperintenz képlet látható. A posztkontrasztos coronalis méréseken bal oldalon kb. 5 mm-es jelzetten hypodenz terület vált láthatóvá.. A hyphohysisnyél a középvonalban van, átmérője szabályos. Perisellárisan kóros elérés nem mutatható kii.
Vélemény: a hyphohysis nyélnek megfelelően látható, korábban a leírt változás Rathke-tasak cystának felel meg. Jelenleg a hypophysis bal lebenyében vethető fel adenoma, korábbi vizsgálatán eltérő technikai paraméterek mellett ez nem különíthető el.

Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelt Kérdező!

A szépen leírt tünetei és lelete alapján végleges diagnózist (értelemszerűen) nem írhatok. A tünetek és a leírt sella MRI egyaránt a hypophysis mikrodaganatát, ill.gyulladását valószínüsítik.
Ezek a jelek gyakran társulnak a pajzsmirigy autoimmun meg-betegedéshez, ill. különböző gyógyszerek szedéséhez, ill a stresszhez is.
Ezen lehet segítani.
Oki kezelést javaslok, jó egészséget kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-24 17:18:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Mellékvese?

Tisztelt Doktor úr!
Évek óta küzdök a problémával, de eddig megoldást nem sikerült találni.
Tüneteim:
- állandó fáradtság, sok alvás után is
- levertség, szívem szerint feküdnék egész nap
- állandó alacsony vérnyomás (80-90/60, sokszor 50es pulzus)
- a menstruációm nagyon erős az első 2 napban (összesen 3, max 4 napos), de van, hogy egy héttel előbb jön, van, hogy később
- baba projekt előtt állunk, de az együttléteket a hátam közepére sem kívánom, a libidóm nagyon lecsökkent
- sport és a diéta ellenére is hízok - hasra leginkább
- a fáradtság és a vérnyomás a magas koffein bevitel után sem szűnik
- az agyam olyan mint a szita, köze sincs régi önmagához. Nehezen tanulok, könnyen felejtek, lassan gondolkodom, nehezen fog fel az agyam kacifántosabb dolgokat. Pedig régen ennek ellenkezője voltam.
- ingerlékenység, türelmetlenség indokolatlanul

Diagnosztizált betegségeim:
- pajzsmirigy alulműködés / l-thyroxine 75 mikrogramm
- magas prolactin /norprolac 75
- gilbert kór
- colitis ulcerosa /salofalk 3g
- glutén és laktóz érzékenység

Vitaminok, amit szedek : a, c, d, magnézium, szélén, cink, b komplex
Heti 2-3-4x sportolok, ahogy időm engedi, IR 160g diéta mellett
És egyre rosszabb. A munkahelyemen nem tudok teljesíteni, bármennyire is próbálkozom. Ezért konfrontálódom a főnökömmel és a kollégáimmal. Oda a szociális életem is, mert kimozdulni sem esik jól, mert nem bírom a tempót.
A mindennapok is nehezebbek, a házimunkát is nehezen végzem el több részletben. Ami régen másfél óra alatt megvolt, az most 4-6 óra. A szabadnapjaimat végig alszom, de egyáltalán nem pihentető.
Kezdek kétségbe esni, mert egyre rosszabb.
Mindenhol 5 perc alatt lezavartak, végig sem hallgatnak, vitaminokat ajánlanak, pihenést, munkahely váltást, citromfű teát, hisztinek hiszik.
Hová forduljak? Mit próbáljak? Hogyan tudnám enyhíteni? Ön szerint mi okozhatja? Hogyan tudnék javítani az életminőségemen?

Köszönöm szépen előre is,
Üdvözlettel,
Panni
Tisztelt Panni!

Így részletes leírása után diagnózis és kezelés felelősséggel nem adható.
Több ok is felmerül:

I. Az experimentális adatok azt bizonyították, hogy a hipotireózis a kora magzati fejlődés során számos morfológiai, biokémiai és funkcionális változást eredményez a fejlődő agyban. A kérdés úgy merült fel, hogy miként hat a csökkent pajzsmirigyműködés, a tanulásra, a memóriára és az agyi BDNF szintekre? Ezt a problémát először állatkísérletekben, majd emberben is részletesen vizsgálták.
Mi a BDNF?
A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje, amelyik fontos szerepet játszik van az idegrendszer megfelelő működésében, a memóriában. Először állatkísérleteket végeztek, ennek lényege a következő volt: a hypothyreosis indukálódása az anyáknál az ivóvíz 6-propil-2-tiouracilt (PTU)-al történő kezelése volt (100 mg /l) egészen a terhesség végéig. Az szülés után a patkány kölykök tanulási és memória képességeit határozták meg. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magzati időszakban és a korai posztnatális periódusban bekövetkező hypothyreosis összefügg a térbeli tanulás és memória csökkenésével, valamint az agyi BDNF szint csökkenésével mindkét nemben. Ugyanakkor azt a meglepő felfedezést tették, hogy a pajzsmirigy-hormon elégtelenség által kiváltott viselkedésbeli és neurokémiai rendellenességek vissza-fordíthatók a pajzsmirigy—hormon adagolásával és testmozgás fokozásával (Shafiee SM és munkatársai: Neuroscience. 329:151-61. doi:10.1016/j.neuroscience. 2016.04.048.
Emberben a csökkent pajzsmirigy működésű egyénekben szintén alacsony BDNF szintet mutattak ki. Általánosságban véve pedig a BDNF csökkent mennyisége olyan problémákkal kapcsolható össze, mint az Alzheimer-kór, a gyorsabb öregedés és a depresszió. Következtetés, az anyai hipotireózis hatása a terhesség alatt a tanulásra, a memóriára és, ezért a terhesség alatt a pajzsmirigy működése mindenképpen indokolt.
A BDNF-szint étrenddel és életmódbeli változtatásokkal is növelhető.
Mi növeli a BDNF-szintet?
1. Intenzív testmozgás
Több más pozitív fizikai és pszichológiai hatása mellett a rendszeres, intenzív testmozgás a BDNF-szintet is növeli. A megfelelő hatáshoz a maximum pulzusszámod 60-75%-át érdemes legalább 30 percig fenntartani. Egy-egy edzés ugyanakkor önmagában nem sokat jelent, a megfelelő hatáshoz rendszeres testmozgás szükséges.
2. Időszakos éhezés és kalóriamegvonás
Az időszakos éhezés (pl. heti egyszeri koplalás) és a kalóriamegvonás (azaz a mindennapos kalória bevitel csökkentése) nagy valószínűséggel megnöveli az emberek várható élettartamát és általános egészségét, valamint növeli a BDNF-szintet is. Ahogy a mozgásnál, itt is hosszabb távú elkötelezettség szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A túlsúlyos nők BDNF-szintje alacsonyabb, amiben szerepet játszhat az is, hogy ők jellemzően kevesebbet mozognak, és náluk a kalóriamegvonás pozitív hatásai sem érvényesülnek.
3. Ártalmas ételek elkerülése
A finomított cukor és a telített zsír fogyasztása csökkenti a BDNF-szintet, ezért érdemes minél inkább visszafogni ezek használatát. Az étrend megváltoztatása itt sem azonnal, hanem néhány hónap alatt éri el a hatását.
4. Speciális ételek és étrend kiegészítők fogyasztása
Több ételről és étrend kiegészítőről is kimutatták, hogy pozitív hatással van a BDNF-szintre. Ilyen például a kurkuma, a zöld tea, az omega-3 zsírsavak (DHA) és a rezveratrol .
5. Napozás
A BDNF-szint évszakos változást mutat, amit nagyban befolyásol a napos órák száma. Egy kísérletben a két és fél hónapon át szedett 2000 IU mennyiségű D-vitamin viszont nem befolyásolta a BDNF-szintet ezért valószínű, hogy a napfény nem a D-vitamin szintjének növelése útján fejti ki BDNF-növelő hatását.
6. Szociális élet
A fiatalkori aktív szociális környezet a BDNF-szint hosszan tartó megnövekedésével járhat. Valószínűsíthető, hogy az aktív társasági életnek később is pozitív hatása van.
7. Tanulás
A tanulás növeli a BDNF-szintet az agy érintett területein. Mindez arra utal, hogy érdemes minél több területen rendszeresen képezni magunkat.
8. Stressz és depresszió kerülése
A krónikus és az akut stressz is csökkenti a BDNF-szintet, és a depressziós betegekben is alacsonyabb szint mérhető, ez utóbbiakban azonban az antidepresszáns és pajzsmirigy gyógyszerek segíthetnek!
9. Dohányzás abbahagyása
A dohányzók BDNF-szintje alacsonyabb a nem dohányzó társaikhoz képest, a dohányzás abbahagyása azonban megnöveli a szintjüket.

II. Endometriosis
A rendszertelen és fájdalmas menstruáció nem természetes dolog. Nem kell megszokni, nem kell beletörődni. Ezek lehetnek akár tünetek is, egy alattomos, meddőséghez vezető női megbetegedés, az endometriózis tünetei. Ez világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka szenved endometriózisban ma
Mi az az endometriózis?
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Az elhelyezkedéstől függetlenül azonban követi a nemi ciklus változásait, amelynek hatására belső szervi összenövéseket, immunológiai reakciókat, ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. Az elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának pontos oka még nem ismert.
Ezzel a betegséggel küzdött Emma Bunton, akinél már 25 éves korában diagnosztizálták a kórt, és Hillary Clinton is. Bár napjainkban már az időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások terjedése megelőzhető, nem volt ez mindig így. Sokak szerint a hosszú évekig endometriózissal küzdő Marilyn Monroe, a halálához vezető fájdalomcsillapító-túladagolással is csak a betegség okozta kínokat szerette volna enyhíteni.
Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?
Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció vagy épp a kismedencei fájdalom. Sokan tünetként számolnak be a fájdalmas szexuális együttlétről is. Egyéb tünetek lehetnek: deréktáji fájások, nehéz székletürítés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok.
A rendszertelen és fájdalmas menstruáció nem természetes dolog. Nem kell megszokni, nem kell beletörődni. Ezek lehetnek akár tünetek is, egy alattomos, meddőséghez vezető női megbetegedés, az endometriózis tünetei. Ez világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka szenved endometriózisban ma
Mi az az endometriózis?
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Az elhelyezkedéstől függetlenül azonban követi a nemi ciklus változásait, amelynek hatására belső szervi összenövéseket, immunológiai reakciókat, ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. Az elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának pontos oka még nem ismert.
Ezzel a betegséggel küzdött Emma Bunton, akinél már 25 éves korában diagnosztizálták a kórt, és Hillary Clinton is. Bár napjainkban már az időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások terjedése megelőzhető, nem volt ez mindig így. Sokak szerint a hosszú évekig endometriózissal küzdő Marilyn Monroe, a halálához vezető fájdalomcsillapító-túladagolással is csak a betegség okozta kínokat szerette volna enyhíteni.
Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?
Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció vagy épp a kismedencei fájdalom. Sokan tünetként számolnak be a fájdalmas szexuális együttlétről is. Egyéb tünetek lehetnek: deréktáji fájások, nehéz székletürítés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok.

III. Csökkent mellékvese működés
A legtöbben csak legyintenek, ha a közelükben valaki a túl alacsony vérnyomásáról panaszkodik. Tény, hogy így lényegesen kisebb például a stroke kockázata, azonban a mindennapos kellemetlenségek mellett – szédülés, álmosság – az alacsony vérnyomás is komoly betegségekkel járhat.
Élettani körülmények közt felálláskor egy rövid időre csökken a vérnyomás, de normál esetben a szimpatikus idegrendszer ezt érzékeli, aktiválódik, és kompenzálja a vérnyomáscsökkenést. Az ortosztatikus hipotónia során a felállást követő 3 percben a szisztolés vérnyomás 20, a diasztolés 10 Hgmm-rel csökken, de a szimpatikus idegrendszer működési zavara miatt a kompenzáció elmarad, a beteg megszédül, gyengeséget, kimerültséget érez. Az ortosztatikus hipotónia következtében jelentkezhet még gyakori fejfájás, hányinger, a kognitív funkciók lassulása, homályos látás, nyaki fájdalom és fulladás érzés is.
Az alacsony vérnyomás hátterében több betegség is állhat. Kivizsgálása során a cukorbetegség és ideggyógyászati kórképek mellett gondolni kell a hormonális betegségekre. Egy betegem története hívta fel a figyelmem a problémára, mely sajnos nem egyedi eset. A pajzsmirigy alulműködéssel diagnosztizált, emiatt gyógyszer kezelésben is részesülő férfi állapota folyamatosan romlott. Feltűnő volt, hogy míg alulműködés esetén a lelassult anyagcsere miatt a betegek híznak, ő inkább fogyott, látványosan. Részletes kikérdezése alapján kiderült, hogy a családban több pajzsmirigybeteg is van, és beszámolt arról is, hogy az alacsony vérnyomás mellett a legfeltűnőbb tünete bőrének gyors barnulása: a szájnyálkahártyán is barna folt volt látható, emellett gyakori panasz a kéz redőinek barnulása is. Az elvégzett vizsgálatok a pajzsmirigy megnagyobbodását igazolták. Az alacsony kortizol szinthez társuló emelkedett agyalapimirigy-hormon (ACTH), mellékvese elleni és TPO elleni antitest pozitivitás igazolták az Addison-kórt, amely a Hashimoto thyreoditishez társult. A diagnózis felállítása után megkezdett hormonpótlással a panaszai megszűntek.
Az alacsony vérnyomás természetesen nem minden esetben jelentkezik az Addison-kór, vagy csökkent mellékvese betegség tüneteként, de érdemes gondolni rá, illetve célzott vizsgálatokkal kizárni, ha az alacsony vérnyomáshoz az alábbi panaszok is társulnak. Jellemző tünet a nagyfokú gyengeség, feltűnő sóéhség, fogyás, étvágytalanság, gyakori ájulás, a bőr és a száj erős pigmentációja. Fontos tudni, hogy ez a betegség gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun betegségéhez. Ilyenkor a beteg nem hízik, hanem fogy, gyakran jelentkezik hasmenése.
A szerteágazó tünetek sokszor félrevezetőek, a betegség diagnózisa ezért elhúzódhat. Ez azért veszélyes, mert az amúgy is csökkent védekezőképességű betegnél a legártalmatlanabb lázas betegség is életveszélyes állapotot idézhet elő. Érdemes tehát panaszok esetén tovább vizsgálni a lehetséges okokat, megfelelő kezeléssel a probléma megszüntethető.
IV. Stressz és sprolktin szint kapcsolata
Az emelkedett prolactin szintnek több oka is van:
• a leggyakoribb a krónikus stressz
• több gyógyszer is emeli ennek az agyalapi hormonnak a szintjét
• autoimmun betegség mérgező anyagok
• gyógyszerek (főleg depresszió elleni gyógyszerek, a reflux betegségre használtak
• táplálkozási rendellenességek
• a agyalapi mirigyet érintő gyulladás, esetleg daganat

Egyre többet hallunk arról, hogy a stressz is felelős ennek a betegségnek is a kialakulásáért. A munkahelyi feszített tempó, a családi gondok és a pénzügyi nehézségek mind nyomot hagynak a testünkön, és akár a szervezet sav-bázis egyensúlyát is felboríthatják. Mit tehetünk ellene?
Védekezne, ha hagynánk
Vérünk egy különleges folyadék, mely, ha kimozdul a 7,35 és 7,45 közötti Ph-tartományból, akár meg is hallhatunk. Szervezetünk ezért többszörös védelmi rendszert működtet. A tüdőnk által szállított oxigén, a veséink és a hasnyálmirigyünk is komoly munkát végez ahhoz, hogy ez a kémiai egyensúly ne boruljon fel. Ha ezek a szervek valami miatt másként kezdenek dolgozni, a vér sav-bázis szintje elmozdul. „A savasodás szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belemarja magát a vénába és artériába, mint ahogy nyomot hagy a sav a márványba”. Vigyáznunk kell, mert védelmi rendszereink működését könnyen tönkreteheti az egészségtelen táplálkozás, de a mindennapi komoly feszültség is.
Azonnal meglátszik a testen
A stressz nem csak egy feszült állapot, ami könnyedén elmúlik, ha kikerülünk egy nehéz helyzetből. „A stressz hosszú távon akár betegség kiindulása is lehet, hiszen azonnal hat a szimpatikus idegrendszerre” állítja a szakember. Mindannyian megfigyelhettük már magunkon, hogy egy komolyabb vita után, szaporábban vesszük a levegőt, kiszárad a szánk, erőteljesebben ver a szívünk, másként működik a gyomrunk. Ha mindezt, szinte naponta átéljük, megváltozik testünk működése, és egy idő után képtelen lesz védekezni és megbetegszik. „Felborul az egyensúly és a stressz, mint egy néma gyilkos dolgozni kezd: kialakulnak a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a pajzsmirigyproblémák és a cukorbetegség”. Jó tudni!A nőket is komolyan érinti a stressz, hiszen ők azok, akik lelkiekben könnyebben sebezhetők. Sokkal erőteljesebben hatnak rájuk a családi és érzelmi konfliktusok. Ezzel szemben a férfiakat elsősorban a munkahelyi és a karrierépítési küzdelmek sodorják stressz helyzetbe.
7 javaslat stressz ellen
1. Ismerjük fel, hogy bajban vagyunk és stresszes életet élünk. Keressük meg a konkrét okot! Tegyük fel magunknak a kérdést: a munkahely, az otthoni légkör, emberi kapcsolatok okozzák a problémát?
2. Ismerjük be, hogy ezen változtatnunk kell. Ha tehetjük, kerüljük el a stresszes helyzeteket és tűzzünk ki új célokat magunk elé.
3. Ha gyökeresen nem tudunk változásokat elérni, próbáljunk meg kevésbé érzelmesen és hevesen reagálni a stresszre. Ne gondolkodjunk visszafelé, ne mondogassuk magunknak „hogy mi lett volna, ha…” Mindig előre tekintsünk.
4. Tanuljuk meg kezelni a stressze adott válaszreakciónkat. Járjunk jógázni, sportolni, keressünk olyan lehetőséget, amivel elsajátíthatjuk a mély légzés- és izomlazítás technikáját. Ismerjük meg a zeneterápia lehetőségeit. Végső esetben használjunk gyógyszeres vagy gyógynövényes feszültségoldást.
5. Változtassunk életmódunkon: szokjunk le a dohányzásról és a kávéról, aludjunk rendszeresen.
6. Próbáljuk meg stabilan tartani az érzelmeinket. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat, találkozzunk rendszeresen barátainkkal és rokonainkkal.
7. Törekedjünk arra is, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk és mindig elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé.

Összegezve:további immuno-endokrin kivizsgálást javaslok.
Tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-18 17:44:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Mellékvese?

Tisztelt Doktor úr!
Évek óta küzdök a problémával, de eddig megoldást nem sikerült találni.
Tüneteim:
- állandó fáradtság, sok alvás után is
- levertség, szívem szerint feküdnék egész nap
- állandó alacsony vérnyomás (80-90/60, sokszor 50es pulzus)
- a menstruációm nagyon erős az első 2 napban (összesen 3, max 4 napos), de van, hogy egy héttel előbb jön, van, hogy később
- baba projekt előtt állunk, de az együttléteket a hátam közepére sem kívánom, a libidóm nagyon lecsökkent
- sport és a diéta ellenére is hízok - hasra leginkább
- a fáradtság és a vérnyomás a magas koffein bevitel után sem szűnik
- az agyam olyan mint a szita, köze sincs régi önmagához. Nehezen tanulok, könnyen felejtek, lassan gondolkodom, nehezen fog fel az agyam kacifántosabb dolgokat. Pedig régen ennek ellenkezője voltam.
- ingerlékenység, türelmetlenség indokolatlanul

Diagnosztizált betegségeim:
- pajzsmirigy alulműködés / l-thyroxine 75 mikrogramm
- magas prolactin /norprolac 75
- gilbert kór
- colitis ulcerosa /salofalk 3g
- glutén és laktóz érzékenység

Vitaminok, amit szedek : a, c, d, magnézium, szélén, cink, b komplex
Heti 2-3-4x sportolok, ahogy időm engedi, IR 160g diéta mellett
És egyre rosszabb. A munkahelyemen nem tudok teljesíteni, bármennyire is próbálkozom. Ezért konfrontálódom a főnökömmel és a kollégáimmal. Oda a szociális életem is, mert kimozdulni sem esik jól, mert nem bírom a tempót.
A mindennapok is nehezebbek, a házimunkát is nehezen végzem el több részletben. Ami régen másfél óra alatt megvolt, az most 4-6 óra. A szabadnapjaimat végig alszom, de egyáltalán nem pihentető.
Kezdek kétségbe esni, mert egyre rosszabb.
Mindenhol 5 perc alatt lezavartak, végig sem hallgatnak, vitaminokat ajánlanak, pihenést, munkahely váltást, citromfű teát, hisztinek hiszik.
Hová forduljak? Mit próbáljak? Hogyan tudnám enyhíteni? Ön szerint mi okozhatja? Hogyan tudnék javítani az életminőségemen?

Köszönöm szépen előre is,
Üdvözlettel,
Panni
Tisztelt Panni!

Így részletes leírása után diagnózis és kezelés felelősséggel nem adható.
Több ok is felmerül:

I. Az experimentális adatok azt bizonyították, hogy a hipotireózis a kora magzati fejlődés során számos morfológiai, biokémiai és funkcionális változást eredményez a fejlődő agyban. A kérdés úgy merült fel, hogy miként hat a csökkent pajzsmirigyműködés, a tanulásra, a memóriára és az agyi BDNF szintekre? Ezt a problémát először állatkísérletekben, majd emberben is részletesen vizsgálták.
Mi a BDNF?
A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje, amelyik fontos szerepet játszik van az idegrendszer megfelelő működésében, a memóriában. Először állatkísérleteket végeztek, ennek lényege a következő volt: a hypothyreosis indukálódása az anyáknál az ivóvíz 6-propil-2-tiouracilt (PTU)-al történő kezelése volt (100 mg /l) egészen a terhesség végéig. Az szülés után a patkány kölykök tanulási és memória képességeit határozták meg. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magzati időszakban és a korai posztnatális periódusban bekövetkező hypothyreosis összefügg a térbeli tanulás és memória csökkenésével, valamint az agyi BDNF szint csökkenésével mindkét nemben. Ugyanakkor azt a meglepő felfedezést tették, hogy a pajzsmirigy-hormon elégtelenség által kiváltott viselkedésbeli és neurokémiai rendellenességek vissza-fordíthatók a pajzsmirigy—hormon adagolásával és testmozgás fokozásával (Shafiee SM és munkatársai: Neuroscience. 329:151-61. doi:10.1016/j.neuroscience. 2016.04.048.
Emberben a csökkent pajzsmirigy működésű egyénekben szintén alacsony BDNF szintet mutattak ki. Általánosságban véve pedig a BDNF csökkent mennyisége olyan problémákkal kapcsolható össze, mint az Alzheimer-kór, a gyorsabb öregedés és a depresszió. Következtetés, az anyai hipotireózis hatása a terhesség alatt a tanulásra, a memóriára és, ezért a terhesség alatt a pajzsmirigy működése mindenképpen indokolt.
A BDNF-szint étrenddel és életmódbeli változtatásokkal is növelhető.
Mi növeli a BDNF-szintet?
1. Intenzív testmozgás
Több más pozitív fizikai és pszichológiai hatása mellett a rendszeres, intenzív testmozgás a BDNF-szintet is növeli. A megfelelő hatáshoz a maximum pulzusszámod 60-75%-át érdemes legalább 30 percig fenntartani. Egy-egy edzés ugyanakkor önmagában nem sokat jelent, a megfelelő hatáshoz rendszeres testmozgás szükséges.
2. Időszakos éhezés és kalóriamegvonás
Az időszakos éhezés (pl. heti egyszeri koplalás) és a kalóriamegvonás (azaz a mindennapos kalória bevitel csökkentése) nagy valószínűséggel megnöveli az emberek várható élettartamát és általános egészségét, valamint növeli a BDNF-szintet is. Ahogy a mozgásnál, itt is hosszabb távú elkötelezettség szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A túlsúlyos nők BDNF-szintje alacsonyabb, amiben szerepet játszhat az is, hogy ők jellemzően kevesebbet mozognak, és náluk a kalóriamegvonás pozitív hatásai sem érvényesülnek.
3. Ártalmas ételek elkerülése
A finomított cukor és a telített zsír fogyasztása csökkenti a BDNF-szintet, ezért érdemes minél inkább visszafogni ezek használatát. Az étrend megváltoztatása itt sem azonnal, hanem néhány hónap alatt éri el a hatását.
4. Speciális ételek és étrend kiegészítők fogyasztása
Több ételről és étrend kiegészítőről is kimutatták, hogy pozitív hatással van a BDNF-szintre. Ilyen például a kurkuma, a zöld tea, az omega-3 zsírsavak (DHA) és a rezveratrol .
5. Napozás
A BDNF-szint évszakos változást mutat, amit nagyban befolyásol a napos órák száma. Egy kísérletben a két és fél hónapon át szedett 2000 IU mennyiségű D-vitamin viszont nem befolyásolta a BDNF-szintet ezért valószínű, hogy a napfény nem a D-vitamin szintjének növelése útján fejti ki BDNF-növelő hatását.
6. Szociális élet
A fiatalkori aktív szociális környezet a BDNF-szint hosszan tartó megnövekedésével járhat. Valószínűsíthető, hogy az aktív társasági életnek később is pozitív hatása van.
7. Tanulás
A tanulás növeli a BDNF-szintet az agy érintett területein. Mindez arra utal, hogy érdemes minél több területen rendszeresen képezni magunkat.
8. Stressz és depresszió kerülése
A krónikus és az akut stressz is csökkenti a BDNF-szintet, és a depressziós betegekben is alacsonyabb szint mérhető, ez utóbbiakban azonban az antidepresszáns és pajzsmirigy gyógyszerek segíthetnek!
9. Dohányzás abbahagyása
A dohányzók BDNF-szintje alacsonyabb a nem dohányzó társaikhoz képest, a dohányzás abbahagyása azonban megnöveli a szintjüket.

II. Endometriosis
A rendszertelen és fájdalmas menstruáció nem természetes dolog. Nem kell megszokni, nem kell beletörődni. Ezek lehetnek akár tünetek is, egy alattomos, meddőséghez vezető női megbetegedés, az endometriózis tünetei. Ez világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka szenved endometriózisban ma
Mi az az endometriózis?
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Az elhelyezkedéstől függetlenül azonban követi a nemi ciklus változásait, amelynek hatására belső szervi összenövéseket, immunológiai reakciókat, ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. Az elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának pontos oka még nem ismert.
Ezzel a betegséggel küzdött Emma Bunton, akinél már 25 éves korában diagnosztizálták a kórt, és Hillary Clinton is. Bár napjainkban már az időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások terjedése megelőzhető, nem volt ez mindig így. Sokak szerint a hosszú évekig endometriózissal küzdő Marilyn Monroe, a halálához vezető fájdalomcsillapító-túladagolással is csak a betegség okozta kínokat szerette volna enyhíteni.
Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?
Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció vagy épp a kismedencei fájdalom. Sokan tünetként számolnak be a fájdalmas szexuális együttlétről is. Egyéb tünetek lehetnek: deréktáji fájások, nehéz székletürítés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok.
A rendszertelen és fájdalmas menstruáció nem természetes dolog. Nem kell megszokni, nem kell beletörődni. Ezek lehetnek akár tünetek is, egy alattomos, meddőséghez vezető női megbetegedés, az endometriózis tünetei. Ez világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka szenved endometriózisban ma
Mi az az endometriózis?
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből. Az elhelyezkedéstől függetlenül azonban követi a nemi ciklus változásait, amelynek hatására belső szervi összenövéseket, immunológiai reakciókat, ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhat. Az elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának pontos oka még nem ismert.
Ezzel a betegséggel küzdött Emma Bunton, akinél már 25 éves korában diagnosztizálták a kórt, és Hillary Clinton is. Bár napjainkban már az időben történő felismeréssel, megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások terjedése megelőzhető, nem volt ez mindig így. Sokak szerint a hosszú évekig endometriózissal küzdő Marilyn Monroe, a halálához vezető fájdalomcsillapító-túladagolással is csak a betegség okozta kínokat szerette volna enyhíteni.
Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?
Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció vagy épp a kismedencei fájdalom. Sokan tünetként számolnak be a fájdalmas szexuális együttlétről is. Egyéb tünetek lehetnek: deréktáji fájások, nehéz székletürítés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok.

III. Csökkent mellékpajzsmirigyműködés
A legtöbben csak legyintenek, ha a közelükben valaki a túl alacsony vérnyomásáról panaszkodik. Tény, hogy így lényegesen kisebb például a stroke kockázata, azonban a mindennapos kellemetlenségek mellett – szédülés, álmosság – az alacsony vérnyomás is komoly betegségekkel járhat.
Élettani körülmények közt felálláskor egy rövid időre csökken a vérnyomás, de normál esetben a szimpatikus idegrendszer ezt érzékeli, aktiválódik, és kompenzálja a vérnyomáscsökkenést. Az ortosztatikus hipotónia során a felállást követő 3 percben a szisztolés vérnyomás 20, a diasztolés 10 Hgmm-rel csökken, de a szimpatikus idegrendszer működési zavara miatt a kompenzáció elmarad, a beteg megszédül, gyengeséget, kimerültséget érez. Az ortosztatikus hipotónia következtében jelentkezhet még gyakori fejfájás, hányinger, a kognitív funkciók lassulása, homályos látás, nyaki fájdalom és fulladás érzés is.
Az alacsony vérnyomás hátterében több betegség is állhat. Kivizsgálása során a cukorbetegség és ideggyógyászati kórképek mellett gondolni kell a hormonális betegségekre. Egy betegem története hívta fel a figyelmem a problémára, mely sajnos nem egyedi eset. A pajzsmirigy alulműködéssel diagnosztizált, emiatt gyógyszer kezelésben is részesülő férfi állapota folyamatosan romlott. Feltűnő volt, hogy míg alulműködés esetén a lelassult anyagcsere miatt a betegek híznak, ő inkább fogyott, látványosan. Részletes kikérdezése alapján kiderült, hogy a családban több pajzsmirigybeteg is van, és beszámolt arról is, hogy az alacsony vérnyomás mellett a legfeltűnőbb tünete bőrének gyors barnulása: a szájnyálkahártyán is barna folt volt látható, emellett gyakori panasz a kéz redőinek barnulása is. Az elvégzett vizsgálatok a pajzsmirigy megnagyobbodását igazolták. Az alacsony kortizol szinthez társuló emelkedett agyalapimirigy-hormon (ACTH), mellékvese elleni és TPO elleni antitest pozitivitás igazolták az Addison-kórt, amely a Hashimoto thyreoditishez társult. A diagnózis felállítása után megkezdett hormonpótlással a panaszai megszűntek.
Az alacsony vérnyomás természetesen nem minden esetben jelentkezik az Addison-kór, vagy csökkent mellékvese betegség tüneteként, de érdemes gondolni rá, illetve célzott vizsgálatokkal kizárni, ha az alacsony vérnyomáshoz az alábbi panaszok is társulnak. Jellemző tünet a nagyfokú gyengeség, feltűnő sóéhség, fogyás, étvágytalanság, gyakori ájulás, a bőr és a száj erős pigmentációja. Fontos tudni, hogy ez a betegség gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun betegségéhez. Ilyenkor a beteg nem hízik, hanem fogy, gyakran jelentkezik hasmenése.
A szerteágazó tünetek sokszor félrevezetőek, a betegség diagnózisa ezért elhúzódhat. Ez azért veszélyes, mert az amúgy is csökkent védekezőképességű betegnél a legártalmatlanabb lázas betegség is életveszélyes állapotot idézhet elő. Érdemes tehát panaszok esetén tovább vizsgálni a lehetséges okokat, megfelelő kezeléssel a probléma megszüntethető.
IV. Stressz és sprolktin szint kapcsolata
Az emelkedett prolactin szintnek több oka is van:
• a leggyakoribb a krónikus stressz
• több gyógyszer is emeli ennek az agyalapi hormonnak a szintjét
• autoimmun betegség mérgező anyagok
• gyógyszerek (főleg depresszió elleni gyógyszerek, a reflux betegségre használtak
• táplálkozási rendellenességek
• a agyalapi mirigyet érintő gyulladás, esetleg daganat

Egyre többet hallunk arról, hogy a stressz is felelős ennek a betegségnek is a kialakulásáért. A munkahelyi feszített tempó, a családi gondok és a pénzügyi nehézségek mind nyomot hagynak a testünkön, és akár a szervezet sav-bázis egyensúlyát is felboríthatják. Mit tehetünk ellene?
Védekezne, ha hagynánk
Vérünk egy különleges folyadék, mely, ha kimozdul a 7,35 és 7,45 közötti Ph-tartományból, akár meg is hallhatunk. Szervezetünk ezért többszörös védelmi rendszert működtet. A tüdőnk által szállított oxigén, a veséink és a hasnyálmirigyünk is komoly munkát végez ahhoz, hogy ez a kémiai egyensúly ne boruljon fel. Ha ezek a szervek valami miatt másként kezdenek dolgozni, a vér sav-bázis szintje elmozdul. „A savasodás szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belemarja magát a vénába és artériába, mint ahogy nyomot hagy a sav a márványba”. Vigyáznunk kell, mert védelmi rendszereink működését könnyen tönkreteheti az egészségtelen táplálkozás, de a mindennapi komoly feszültség is.
Azonnal meglátszik a testen
A stressz nem csak egy feszült állapot, ami könnyedén elmúlik, ha kikerülünk egy nehéz helyzetből. „A stressz hosszú távon akár betegség kiindulása is lehet, hiszen azonnal hat a szimpatikus idegrendszerre” állítja a szakember. Mindannyian megfigyelhettük már magunkon, hogy egy komolyabb vita után, szaporábban vesszük a levegőt, kiszárad a szánk, erőteljesebben ver a szívünk, másként működik a gyomrunk. Ha mindezt, szinte naponta átéljük, megváltozik testünk működése, és egy idő után képtelen lesz védekezni és megbetegszik. „Felborul az egyensúly és a stressz, mint egy néma gyilkos dolgozni kezd: kialakulnak a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a pajzsmirigyproblémák és a cukorbetegség”. Jó tudni!A nőket is komolyan érinti a stressz, hiszen ők azok, akik lelkiekben könnyebben sebezhetők. Sokkal erőteljesebben hatnak rájuk a családi és érzelmi konfliktusok. Ezzel szemben a férfiakat elsősorban a munkahelyi és a karrierépítési küzdelmek sodorják stressz helyzetbe.
7 javaslat stressz ellen
1. Ismerjük fel, hogy bajban vagyunk és stresszes életet élünk. Keressük meg a konkrét okot! Tegyük fel magunknak a kérdést: a munkahely, az otthoni légkör, emberi kapcsolatok okozzák a problémát?
2. Ismerjük be, hogy ezen változtatnunk kell. Ha tehetjük, kerüljük el a stresszes helyzeteket és tűzzünk ki új célokat magunk elé.
3. Ha gyökeresen nem tudunk változásokat elérni, próbáljunk meg kevésbé érzelmesen és hevesen reagálni a stresszre. Ne gondolkodjunk visszafelé, ne mondogassuk magunknak „hogy mi lett volna, ha…” Mindig előre tekintsünk.
4. Tanuljuk meg kezelni a stressze adott válaszreakciónkat. Járjunk jógázni, sportolni, keressünk olyan lehetőséget, amivel elsajátíthatjuk a mély légzés- és izomlazítás technikáját. Ismerjük meg a zeneterápia lehetőségeit. Végső esetben használjunk gyógyszeres vagy gyógynövényes feszültségoldást.
5. Változtassunk életmódunkon: szokjunk le a dohányzásról és a kávéról, aludjunk rendszeresen.
6. Próbáljuk meg stabilan tartani az érzelmeinket. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat, találkozzunk rendszeresen barátainkkal és rokonainkkal.
7. Törekedjünk arra is, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk és mindig elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé.

Összegezve:további immuno-endokrin kivizsgálást javaslok.
Tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-18 12:13:52
Olvasói értékelés: 5/5

ozempic

Tisztelt Doktor Úr! Én írtam és kaptam Öntöl választ a tegnap 2021.07.08-án az ozempic szurival kapcsolatban. Hálásan köszönöm, hogy ennyire alaposan és szívén viselve szenvedésemet segített. A válaszadása végén volt egy mondat, hogy ennél van jobb is. Melyik gyógyhatású készítménylehet ez. Sajnos 105 kg lettem elhnyagolt IR miatt. homa index 4. A kezelőorvosom összesen mindennel együtt 3 percet szánt rám. Magánrendelésre most létszámleépítés miatt nem tudok elmenni és nem is tudom, hogy Debrecenben ki lenne jó. Szívesen Felutaznék Önhöz. Nem szeretnék cukorbeteg lenni, folyton gyötör a túlsúly miatt a migrén, magas vnyomás stb. nem bírok mozogni. Élni, boldog akarok lenni. Esetleg tud tanácsolni valamit, vagy létezik olyan jobb készítmény amitől nem lennék gyenge. Fő mellékhatásaim eddig fejfájás és gyengeség. rossz közérzet. Nagyon hálás vagyok Önnek . Kérem Doktor Úr segítsen. Köszönöm. Tisztelettel: Ida
Tisztelt Ida!

Így vizsgálat nélkül nem szerencsés a tanácsadás. Most, kivételt teszek az előzmények, leírta adatai fényében. A diéta mellett a Gymnema nevű készítményt javaslok, 3x1 tbl/nap.
Vitaking Gymnema Sylvestre 400mg
Hatása a szervezetre:
Segíthet a súlycsökkentő programokban, mint természetes étvágycsökkentő.
• Segít fenntartani az egészséges étvágy mértékét.
• Elősegítheti a vér normális cukorszintjét.
Napi ajánlott mennyiség: 1-2 tabletta
OÉTI bejegyzési szám: 8068/2010
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl!
A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A Gymnema háromféle módon segíti a szénhidrát-anyagcserét:
• Modern kutatások szerint képes regenerálni, aktivizálni a hasnyálmirigy inzulintermelő Langerhans szigeteinek Béta sejtjeit, így a növény javítja az inzulin termelését. Ez a hatás állatoknál és embereknél is megfigyelhető.
• Hatóanyagai növelik a sejtek inzulin érzékenységét, ezzel javítják, gyorsítják a cukor felvételét a vérből és csökkenti az inzulinrezisztenciát is. Másik hatása az, hogy bizonyos molekulái hasonlóak a glukóz molekuláihoz. Ezek kitöltik, és ezzel blokkolják a cukorérzékelő receptorokat a vékonybélben és így gátolják a cukor felszívódását.
Ezenkívül segíti a veséket a felesleges cukor kiválasztásában és a vizelettel való kiürítésében (természetesen ehhez elengedhetetlen az optimális vízfogyasztás).
Különleges hatása az is, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat!, mivel a levelekből kioldódó gymnemic sav nagyjából két órán keresztül képes blokkolni a nyelv édes íz érzékelő receptorait is. Emiatt nem érezzük az édes ízt, így a cukor lebontása és felszívódása nem kezdődik meg azonnal, ezért a cukor az emésztőrendszerből sokkal lassabban, kisebb mértékben kerül a véráramba.
Ez a hatás állatoknál is működik, így a Gymnema állatok cukorbetegségének kezelésére is használható. A gymnema hatására a keserű ízt sem érezzük egy ideig.
Klinikai vizsgálatok szerint a növény rendszeres fogyasztásával az I. és II. típusú cukorbeteg esetén is csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a vércukor szabályozás.
A vizsgálatok során az I. típusú cukorbetegek esetén csökkenthető volt a beadott inzulin mennyisége, a II. típus esetében csökkenthető vagy elhagyható volt a korábbi gyógyszer.
Nem mindenkinél egyformán hatásos a növény, de a betegek több mint 90%-a kedvező változásokat tapasztalt. A vizsgálatoknál napi 400 mg Gymnema Sylvestre kivonatot használtak.
Visszajelzések szerint volt, akinek az orvosi terápia mellett is magas volt a cukra, de a gymnema segítségével ez a normális szintre állt be. Mások ennek segítségével tudták – normál vércukor mellett – csökkenteni a tabletták vagy az inzulin mennyiségét.
De nagyon sokan teljesen el tudták hagyni a vércukorcsökkentőket és azóta, - odafigyeléssel és szükség esetén Gymnema rásegítéssel -, a vércukor értékük a normál tartományban van. Én 30-ig számoltam azokat az eseteket, akik teljesen letették a „gyógyszert”, sőt sokan az inzulint is, de – azóta már nem számoljuk.
Fontos! A gymnema sylvestre használata alatt kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi kontroll és a folyamatos vércukorszint ellenőrzés, mivel sok esetben hirtelen és jelentős vércukorszint csökkenést eredményezhet. Mindez nem jelenti azt, hogy azonnal feladhatjuk a korábban bevált módszereket, kezeléseket sem. Ugyanúgy egészségesen kell étkezniük, rendszeresen mozogniuk, és szedni a gyógyszereket, ameddig szükséges.Egyes cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a gymnema-val, erősíthetik egymás hatását. Csak orvosi felügyelettel szabad a vércukorszint csökkentésére használni a gymnema-t. Ettől eltekintve mellékhatásai nem ismertek.
„A Természet mindent komplexen ad.”
Vizsgálatok szerint a gymnema még sok egyéb probléma kezelésére is használatos lehet, például emésztési problémák, köhögés, szorulás, láz-malária, stb. esetén.
Állatkísérletek szerint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet.
Fogyókúrázóknak
Mivel a Gymnema Sylvestre gátolja a cukrok felszívódását és a szénhidrát- és zsíranyagcsere hatékonyabbá tételével gyorsítja a tápanyagok lebontását, csökkenti az éhségérzetet (szabályozza az éhségért és teltség érzetért felelős Leptin hormon szintjét), így fogyókúrás diéták kiegészítőjeként is bevált.
Étkezéshez fogyasztva néhány hét rendszeres szedése után válik érezhetővé igazán a hatása. Mivel csökkenti az édes íz érzékelését, csökken a csokoládé (szénhidrát) függőség is. Jó hír még a Gymnema-val kapcsolatban, hogy mivel nem közvetlen a vércukorszintre hat, hanem a szénhidrát-anyagcserére, önmagában nem tudja túlzottan (4 alá) levinni a vércukorszintet, tehát nem okoz hirtelen, drasztikus vércukoresést.
Adagolása
Fogyasztható teaként, porként folyadékba keverve, de kapszulázott formában pontosabban adagolható.
A kúra elején naponta, étkezések előtt 3x1, 400 mg-os kapszula (folyamatos vércukor ellenőrzés szükséges!). A vércukorszint csökkenése után a fenntartó adag napi 2-1 kapszula (amikor a legmagasabb a mért érték).
Jó egészséget kívánok, tisztelettell:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-11 16:00:20
Olvasói értékelés: 5/5
Tisztelt Doktor Úr!
Ir állapotomra Mercformin után ( nem használt ) obestiológiára utaltak: ozempic 0.25 mg szurival kezdtük. első adag után elviselhető hányingert éreztem illetve a mai napig sem tudom betartani az 1200 kalóriát, elveszi az étvágyamat, ezért sokszor leesik a vcukrom. a 2. szurinál szintén erősebb lett a hányinger főleg az elős 2 napban de elviselhető volt. most 07.07-én adtam be a 3. szurit és a mellékhatások itt mások: fejfájás, orr-fül dugulás, gyengeség. Már sírtam , még ugy gonolom el tudom viselni annál inkább mert munkanélküli vagyok. többször le tudok feküdni, pihenni. Az orvosom a következő hónapra ( tehát még jövőhéten kell egy 0.25 mg szurnom) 0.5 írt fel. Nem tudok vele konzultálni, kontroll augusztus 31-én lesz. Mit tegyek? ezek a mellékhatásokat fogjam fel úgy , hogy valamit valamiért mert egyébként a 2 szuri után folytam -3 kg-ot nyilván víz, de nagyon boldog voltam. Félek ha mást ír fel mivel ez is majdnem 40 000 ft volt és mellékhatásokk jelentkeztek a másiknál is fog és nem fogok fogyni. életmódváltás és sport nem segített csak nőttek a kilók. nem akarok cukorbeteg stb lenni és a túlsúllyal élni nagyon szörnyő. Kérem kedves tanácsát. Tisztelettel:Ida
Tisztelettel:Ida

Sajnos az Ozempic gyakran ilyen mellékhatást produkál (gondolom erről kapott felvilágosítást). Emésztőrendszeri hatások
A gyógyszerrel való kezelés során émelyeghet (hányingere lehet), hányhat vagy hasmenése lehet. Ezek a mellékhatások kiszáradást (folyadékvesztést) okozhatnak. Fontos, hogy bőséges mennyiségű folyadék ivásával elkerülje a kiszáradást. Ez különösen olyankor fontos, ha Önnek vesebetegsége is van. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, mondja el kezelőorvosának.
Erős, nem múló gyomortáji fájdalom, amelynek oka akut hasnyálmirigy-gyulladás is lehet
Ha erős és nem múló fájdalmat érez gyomortájékon, azonnal forduljon orvoshoz, ez ugyanis akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) jele is lehet.
Lehetséges mellékhatásai:
Fokozhatja az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kockázatát, ha ezt a gyógyszert egy szulfonilurea hatóanyagú gyógyszerrel vagy inzulinnal együtt alkalmazza. Kezelőorvosa megkérheti Önt vércukorszintje mérésére. Ez segít kezelőorvosának annak eldöntésében, hogy módosítani kell-e a szulfonilurea vagy az inzulin adagját az alacsony vércukorszint kockázatának csökkentése érdekében.
Egyelőre a gyógyszer dózisának csökkentését javaslom, ill. ez a gyógyszer már tabletta formájában is hozzáférhető, s ez talaán előnyösebb lenne. Egyébként van más megoldás is.
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-09 08:31:04
Olvasói értékelés: 5/5

Pajzsmirigy alulmûködés

Tisztelt Doktorúr!
Pajzsmirigy alulműködésem van,2011-ben Jód izotóp kezelést kaptam,a Tsh szintem szinte sosem áll be,jelenleg 8,9 értékűt mutatott a vérkép.Eferox 150 mikrogrammot szedek,jelenleg.Kérdésem az lenne,mennyi időnek kell eltelnie,hogy újra megmozduljon lefele az érték és most így,hogy tudjuk ennyi az érték,nem is szabad próbálkozzunk?Vagy hogyan is lehet ezt megérteni?.Sajnos Decemberben volt egy vetélésem,kb. 7 hetes lehettem mikor elvetéltem.,nem szeretnék ugyanabba a hibába esni,El tudna látni egy pár tanáccsal, mit javasolna?
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt nem a leletet (pl. a TSH-t ) kellene kezelni. Fontos lenne tudni további klinikai adatokat is. A TSH-t számos tényező befolyásolja:
A beteg által lakott terület jódellátottsága
- jód hiányában kevés T3 és T4 (pajzsmirigy hormonok) képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése.
Az évszak
- télen, hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigy hormonra lehet szüksége, ez azt eredményezheti, hogy a TSH szint megemelkedik.
A napszak
- a TSH szintje a vérben a nap egyes periódusában változik (legmagasabb éjfél előtt a hajnali órákban).
Egyéb betegségek
Túlzott stressz, heveny megbetegedés és láz is hatással lehet a TSH szintre.
Alkalmazott gyógyszerek
- a TSH szint változhat például, ha a beteg szteroidokat szed, de egyes szívgyógyszerek és a következőkben, a teljesség igénye nélkül felsorolt hatóanyagok is befolyásolják a pajzsmirigy működését: amiodaron, jód tartalmú kontrasztanyagok, szulfonilureák, szulfonamidok, lítium, tirozin-kináz gátlók, interleukin, interferon, dopamin, dopamin agonisták (bromocriptine), glükokortikoidok, metformin, szomatosztatin analógok, phenytoin, rifampicin, phenobarbital.
- Az antitestek (pl anti-TPO).
További vizsgálatot és egyénre szabottkezelést jabaslok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-05 17:54:39
Olvasói értékelés: 5/1

Maxidex szemcsepp

Tisztelt Professzor Úr!
Körülbelül egy hónapja jártunk Önnél az édesapámmal. A Professzor Úr felírta édesapámnak a Maxidex szteroidos szemcseppet, amely használt is a fényérzékenységre, pirosságra, könnyezésre, fájdalomra. 9 napig használta édesapám. Egy olyan kérdésem lenne, hogy esetleg ebben a hónapban is használhatná e egy 5-6 napot ezt a szemcseppet? (mert kezd visszatérni kicsit a fényérzékenység)
Válaszát előre is hálásan köszönöm!
Örülök, ha javulát tapasztaltak. Lehets tovább folytatni majd a Maxidex vagy a Tobradex szemcseppet. A szemnyomást fontos lenne elleőriztetni.

Mielőbbi gyógyulát kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-05 17:49:25
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Basedow kór és terhesség

Tisztelt Professzor Úr!
Utolsó vagyok a 25 hetes kismama. Jód nélküli terhes vitamint szedek. Előre dülledő szemeim nincsenek csak sokat fájnak. A kisbabának lehet ettől függetlenül? Remélem nem adom át ezt a betegséget neki. Mennyi terhesség alatt ilyenkor kB a normális pulzus? Van, hogy mérek 100 körülit is attól is függ mennyire vagyok mozgásban vagy gondolom a meleg is befolyásolja a stressz és még sokminden. Pár napja néztek TSHt 0,5941 volt. Ez még jó érték?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Kérdező!

Az élettani pulzus 70-90/min.! Ezt azonban számos ényező befolyásolhatja.
De valóban elegendő-e a hormonszint mérés a diagnózishoz?
Fontos: A laboratóriumi vizsgálat nem pótolja a panaszok részletes kikérdezését (anamnézist), a fizikális és célzott fizikális, majd ezek alapján tervezett egyéb kiegészítő vizsgálatokat.
A hormonvizsgálatok során szinte kivétel nélkül a TSH-t mérik.
A szűrővizsgálatok általában nem a pajzsmirigybetegség okát hivatottak kideríteni, hanem azt, hogy túlműködés (hyperthyreosis), ill. alulműködés (hypothyreosis) gyanítható-e. Leggyakrabban elvégzett vizsgálat a TSH, azaz a pajzsmirigy stimuláló hormon.
Mi a TSH?
(TSH=Thyroidea, azaz a pajzsmirigyet stimuláló hormon)
Egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy - nem a pajzsmirigy! - állít elő, de szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, amennyiben a TSH lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk fokozott működésről.
A nagy kérdés, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy a beteg TSH értékei „normálisak”, vagy az ún. referencia tartományon belüliek?
Fontos!
A jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek nem az aktív, a pajzsmirigy működését fokozó TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran - miként azt fentebb említettem -, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigy-működése. Fontos azonban tudni - a teljesség igénye nélkül -, hogy nincs „kőbe vésett” normális érték!
Figyelembe kell venni a következőket:
- a referenciatartomány meghatározásánál az életkort (a TSH szintje az életkorral nő, így a 4 mIU/l feletti, de a 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél!)
- a beteg lakóhelyének jódellátottságát
- a beteg nemét
- az évszakot
- napszakot
- a kísérő betegségeket (az intenzív osztályokon az infarktusos betegek, ill. a krónikus súlyos senyvesztő betegek vérében a TSH érték alacsony, vagy nem is mérhető.
- az alkalmazott gyógyszereket (ide tartoznak többek közt a szív-, és gyomorproblémákra szedett, vagy hormonális fogamzásgátló készítmények is)
- a vizsgálati módszereket
- a beteg vérében kimutatható autoimmun gyulladást jelző anyagokat (pl. TPO elleni antitestek)
- felszívódási viszonyokat
TSH elleni antitest jelenlétét (egyik betegünkben is ezt mutattuk ki!)
- terhesség esetén az értékek szintén változnak

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-30 15:49:19
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Basedow kór és terhesség

Tisztelt Professzor Úr!
25 hetes kismama vagyok. 2 éve vették észre, hogy Basedow kórom van. Terhességem kezdete óta a pajzsmirigy működésem normális így a Propycilt is elhagyhattam. Rendszeresen járok orvoshoz ellenőrzésre és a terhesgondozásokra is. Viszont a magas pulzus egy kicsit aggaszt. Tudom, hogy terhesség alatt megnő a pulzus de nekem általában 120 alá nem nagyon megy. Terhesség előtt néha szedtem a pulzusomra Betalocot meg magnéziumot de akkoriba volt, hogy 180 is volt a pulzusom. Azt szeretném kérdezni, ha az értéke a pajzsmirigynek rendben van de a pulzus végig majdnem ilyen magas nem - e árt a babának? Tudja így ezt a kórt örökölni? És még annyit nekem úgy hál Isten nem látszik a szememen (annyi hogy fájni szokott sokszor) de a baba születhet szemtünetekkel?
Előre is köszönöm válaszát!
Szép napot!
Tisztelt Kérdező!

A Basedow-Graves kór estén a terhesség különös odafigyelést indokol! Főleg akkor, ha korábban már Propycilt szedett. Remélem jódot tartalmazó vitamint nem szed! Vannak-e jellegzetes szemtünetei?Ez a szívfrekvencia nem tekinthető élettaninak,ezért további endokrin,ill. immuno-endokrin vizsgálatot javaslok.
A betegség örökölhető, de az öröklődés mértéke 10-30%-os és felnőtt korban jelentkezhet.
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-29 12:50:15
Olvasói értékelés: 5/5

CT

Tisztelt Dr. Úr,
Autoimmun-tryeroditis kezelt, jelenleg a friss nyaki UH rendbe van, nyugalmi állapotban van.1,5 hónapja gyógyultam meg a covidból Nagyon enyhe lefolyású volt, a tüdőszűrön elküldtek mellkas CT-re. Ahogy olvastam a tájékoztatót jódos kontrasztanyagot adnak vénásan. Szigorúan tartom a jód és szója diétát, itt egy dózist kapok belőle. Mit javasol?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
Barbara
Tisztelt Barbara!

Amennyiben lehetséges,akkor a szervetlen jódot tartalmazó kontrsztanyagot kerülje el.
Miért?
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak . Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-20 14:45:44
Olvasói értékelés: 5/5

Terhességi vérzés

Tisztelt Professzor Úr!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a első terhességi vérvételnél megállapították, hogy rossz a pajzsmirigy értékem (18-as volt) ez a 10. terhességi héten volt. Ezután felkerestem egy endokrinológus orvos akit Syntroxine gyógyszert írt fel. 3 napig 50 mikrogrammot kellett szedjek utána pedig 75 mikrogrammal kellett folytassam. Pár nap elteltével allergiás reakció jelentkezett nálam( nagyon erős bőrkiütés és torokszorítás érzése, ezekre rá pedig pár nappal elöntött a vér és egy ökölnyi méretű alvadt vér darab jött ki?). A nőgyógyászati ügyeleten ezek után progreszteront kaptam. A pajzsmirigy gyógyszert folytattam tovább 75 mikrogrammal. Ezután két nappal újabb nagyobb vérzés következett. Nőgyógyászatilag semmi elváltozást nem találtak így nem tudták megmondani a vérzés okát egy alkalommal sem. Ezek után lecsökkentettem a pajzsmirigy gyógyszer adagját 50 mkg-ra. Ekkora enyhültek a bőrtünetek viszont a fulladás érzése megmaradt. A vérzés pár nap elteltével folytatódott de immár kevesebb vérrel és sokkal több nap telt el két vérzés között. 7 nőgyógyász vizsgált és senki nem tudott választ adni a vérzésre, mert mindent rendben találtak.
A pajzsmirigy gyógyszer szedése kezdése után 2 hétre vérvételre kellett menjek, a 18-as értékről lehúzta 4-esre.
Újabb vérzés következett, ezután megpróbáltam elhagyni a gyógyszert, amíg az orvosomat nem tudom elérni. Ezek után még ritkábban jött a vér és minimális mennyiséggel, a torokszorítás is elmúltott. Ezek mellé szeretném még hozzátenni, hogy októberben covid fertőzésen estem át, intenzív osztályon voltam. Ezek után több hónapig jelen voltak a tünetek(február eleje) utána kezdtem jobban lenni. Voltam kivizsgáláson ott megjegyezték, hogy a pajzsmirigy érték lehet attól magasabb, mert a vírus előtt nem volt ilyen szinten magas. Ez januárban volt, közben folyamatosan szedtem a spirulina algát és rendbe tette az értékeimet. A baba márciusba fogant akkor abba hagytam a spirulina szedését is, nem tudtam , hogy lenne-e baj ha szedném?
Szeretném megkérdezni a Professzor Úrat, hogy Ön szerint adódhat-e a vérzés a pajzsmirigy gyógyszer miatt? Most 13.hetes vagyok és mióta nem szedem( 1hete) sokkal kevesebb a vér. Sosem szoktam semmi mellékhatását végig olvasni, ezek után elolvastam és nagyon sok jelentkezett nálam. Nem-e a hirtelen dózis emelés miatt alakult ki ez és így reagált a szervezetem, mellékhatásként a hirtelen emelés tüneteként végülis bele van írva a tájékoztatóba. A babának kell a pajzsmirigy ezért gondolom másikat fogok kapni, de honnan tudjam, hogy nem-e a fő összetevőre vagyok allergiás és visszatérnek a tünetek? Mit tud Ön ajánlani nekem?
Válaszát és segítségét köszönöm: Petra
Tisztelt Petra!

Sajnos az Ön este is megerősíti, hogy nem a leleteket célszrerű kezelni, hanem a beteget!!!! Egyénre szabott kezelést javaslok.
Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)
A gyógyszekben a hirtelen váltás gyakran nem előnyös.
További immuno-endokrin kivizsgálást javaslok, az autoimun pajzsmirigyggyulladás valóban okozhat ilyen tüneteket.

Mielőbbi teljes felépülést és sikeres babavárást kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-19 17:48:11
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

endokrin problémaEsetleg Syntroxine

2002.április strumectomia, kompressziót okozó struma miatt.
Műtét során kétoldali reccurens bénulás alakult ki, melyet más intézményben
un. REEL műtéttel korrigáltak. Azóta L-Thyroxin 150 µg-ot szedek.
Erőtlennek, fáradékonynak érzem magam, híztam étrend változtatás ellenére.
Időnként remegéssel járó pulzus és vérnyomás emelkedésem van, melyet csak nehezen lehet kezelni.
Korábbi labor eredmény szerint a tsh és t3 tartományon belül a t4 magas, tartományon kivüli. "Tekintettel a dejodináz gén polimorfizmusára elképzelhető, hogy én a hibás D2 dejodináz génnel rendelkezem, és ezért az én esetemben a t4 -t3 perifériás konverzió nem működik megfelelően. Lehet, hogy a sejtjeimben túlságosan alacsony a t3 szint, amit a vérvizsgálat nem mutat ki, viszont t3 pótlás nélkül továbbra is szenvedni fogok a pajzsmirigy alulműködés tüneteitől."
Kérdéseim: Armour Thyroid szedése, vagy t3 (Cytomel, liothyronine) pótlás jelentene megoldást?
Esetleg Syntroxine -re váltás?

Tisztelettel: Kiss Béla
Tisztelt Kiss Béla Úr!

Ez valóban fontos és lényeges kérdés,amelyet gyakran érintek a tudományos kongresszusokon, vitákban. Megoldást jelenthet egyelőre a Cytomel, liothyronine) pótlás, de jobb megoldás a Cink-Liothyronine alkalmazása, erre utalnak a legújabb eredmények is:. Poly-Cink-Liothyronine Stabil keringő triodotironin szinteket biztosít a hypothyroid eegyénekben.(Rodrigo R. Da Conceição ésmtsai)
Thyroid 12.https://doi.org/10.1089/thy.2018.0205
A Liothyronine (LT3) korlátozott rövid távú klinikai alkalmazásokat tartalmaz, amelyek mindegyike a tirotropin (TSH) szekréciójának elnyomását célozza. Egy ellentmondásosabb alkalmazás a krónikus adagolás a levotiroxinnal együtt a hypothyreosis kezelésében. Az LT3 hosszú távú kezelést bonyolítja az egyedülálló farmako-kinetikája, amely az orális adagolás után három-négy órával a vérben jelentős trijódtironin (T3) csúcsot eredményez. Ez jelentős probléma, mivel a vérben a T3-szintek általában stabilak, a nap folyamán <10% -kal változóak.
A fém koordinált formában LT3 (Zn [T3] [H 2 O]) n, ismert, mint a poli-cink-liothyronine (PZL), szintetizáltuk és betölteni bevonatos zselatin kapszulákba történő bejuttatás céljából a duodenumba, amelynek nyújtott felszabadulására T3 PZL-ből származik.
Eredmények: Az LT3-nak kapott patkányok a várt szérum T3-csúcsot (kb. Ötszeres alapvonal) mutatják 3,5 óra alatt, majd gyors csökkenést eredményeztek, és szérumszintje majdnem 16 órával visszaállt az alapértékekre. Ezzel ellentétben a PZL-vel kezelt patkányok T3 széruma kilenc óra alatt körülbelül 30% -kal alacsonyabb T3-csúcsot mutatott. Továbbá, a platóidő, azaz az a időtartam, amely alatt a szérum T3-koncentrációja a T3 csúcsának legalább a fele, 4,9-ről 7,7 órára nőtt LT3-as PZL-vel kezelt patkányokban. A szérum TSH mindkét csoportban csökkent, de a PZL-vel kezelt patkányok fokozatosabb csökkenést mutattak, ami az LT3-val kezelt patkányokhoz képest körülbelül négy órával késleltetett. Az LT3 vagy PZL krónikus kezelése helyreállította a növekedést, csökkentette a szérum koleszterinszintet és stimulálta aDio1 májkifejezését. mRNS és más T3-függő markerek a központi idegrendszerben.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-17 13:08:10
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Hajhullás

Tisztelt Professzor Úr!

43 éves vagyok,1 éve kezdődő problémáim miatt írok.A hajam 70% kihullottvezidő alatt,kiderült egy autoimmun hashimoto betegség magas Antitpo es Antitg szintel.A Tsh,ft3,ft4 normál ertékeű,tsh 2 alatti.A menstruáciom nagyon felborult hol 18,hol 14, hol pedig 26 napra jön meg.Lerövidült.A nőgyógyaszati kivizsgáláson nem volt gond, az fsh lh érték felváltva néha magas néha normál tartományban van.Bőröm száraz kezemen,lábamon boka felett visszatérő ekcéma,fejbőrön is néha pirosság,orr és áll alatt is néha.Immunológiai kivizsgálás is negatív.Ami nagyon bánt,hogy elvesztem a hajam és semmit nem kapok amivel megmenthetném.Tudna ebben nekem segíteni?
Üdvözlettel: Tóth Judit
Tisztelt Tóth Judit!

Nem tudom milyen vizsgálatokat (imunológiai) végezke. Minden esetre ez a tünet gyakorta társul az autoimmun pajzsmirigy betegésével, amelynek aktivitása (nem a TSH!) további kivizsgálást és egyénre szabott kezelést igényel.
A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.
A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.
A hajhullást számos tényező válthatja ki:
• Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,
• Fogamzásgátló
• autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)
• Stressz
• mérgező anyagok
• Gyógyszerek
• Sugárkezelés
• táplálkozási rendellenességek
• vitaminhiányok.
A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegségek (pajzsmirigygyulladás), nőkben fokozott férfi hormontermelődése, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek.
További kivizsgálást és oki egyénre szabott kezelést javaslok
{ Székely Melinda
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.}
Jó egészséget kívánok,
Üdvözlettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-16 15:43:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

pajzsmirgy túlmûködés

Tisztelt Professzor Úr,

Márciusban jártam a doktor úrnál pajzsmirigy kontrollon.
Nagyon el vagyok keseredve, ilyen rossz még nem volt a TSH eredményem, így a T4 és a T3 értékek is romlanak.
6 hónapos GnRH kezelésem most véget ért, így a menstruáció megjötte után kezdődne a lombik, persze ezzel az értékkel nem fog menni, viszont az endometriózis és adenomiózis miatt minél hamarabb kellene kezdenem a beültetést.
Kérem segítsen doktor úr ebben az esetben mi a teendő.

Tudom, hogy a professzor úrral megbeszéltük, hogy a márciusi eredményeim jók, de a lombikot nem indítják csak 0.5-1,5 közötti TSH értékekkel.
Sajnos hiába mutattam a professzor úr által kinyomtatott diagramot, kutatást...

nagyon köszönöm a fáradozást,
Jó egészséget kívánok,
Eredmények:
Február 26.
TSH: 3,240mIU/L

Március 02.
Szabad T4: 16.80pmol/L
Szabad T3: 4.90pmol/L
TSH rec.elleni at.:kisebb mint 0.80U/L
Anti TPO: 58 IU/mL
Reverz T3: 0.29ng/mL

Április 19.
TSH: 0,070mIu/L
T3: 5,40 pmol/l
T4: 16,30 pmol/l
Itt a lombikos orvos változtatott a szedésen: Propycil,2 hétig 2x1 majd újabb 2 hétig 2X 1/2.

Május 18:
TSH: 0,020mIu/L
T4: 20,20pmol/L (11.50-22.70)

Jelenleg 2X1 Propycilt szedek és a 06.08-i értékeim:
TSH: kisebb mint, 0.008mIU/L
Szabad T4: 29.70pmol/L
Szabad T3: 9.20pmol/

Tisztelt Kérdező!

Ebben az esetben azt javaslom, hogy:
1.Propycilből 3x1tbl-t szedjen
2. Krülje a jódot és a jód taratalmú készítményeket.

Várom minél előbbi javulását és a kedvező híreket.

Tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-10 12:59:35
Olvasói értékelés: 5/5

pajzsmirgy túlmûködés

Kedves Professzor Úr,
Az előző levelemből kihagytam, hogy akihez kerültem a lombik kapcsán megoperálna, mert ez a túlműködés 7 éve fent áll...
Mit gondol a doktorúr?A márciusi Uh alapján azt beszéltük, meg h nem jön szóba műtét.
Köszönettel,
Tisztelt Kérdező!

A műtétnek jól meghatározott kritériumai vannak, döntést csak ezek alpaos mérlegelésével célszerű hozni. Ma már a műtétnek vágásmentes lehetőségei is vannak, a 2019-ben Budapesten tartott Európai Kongresszuson ez volt az egyik fő téma. A legújabb radiofrekvenciás eljárás itthon is elvégezhető.A beavatkozás ambulánsan végezhető, nincs vágás a nyakon, ezért nem okoz erős fájdalmat és mozgási nehézséget sem, így a beteg akár a beavatkozás után egy­két nappal visszatérhet a megszokott életviteléhez, munkájához. Szintén alkalmazható, ha túl gyorsan növekszik és így esztétikai, vagy nehezen viselhető hangulati, lelki problémákat okoz. Hatékony lehet az új módszer a fokozott pajzsmirigyműködést okozó göböknél, az úgynevezett autonóm adenómáknál is, valamint olyan esetekben, ahol az altatásban végzett nyitott műtét túlságosan kockázatos lenne. Minden hagyományos műtét kockázatokat rejt magában. Ha valaki korábban már átesett pajzsmirigy műtéten, akkor a hegesedés miatt a szövődmények – vérzés, hangszalagbénulás – kockázata magasabb, ezért az ő esetükben az endokrinológus gyakran javasolja a vágás nélküli, ambulánsan végzett beavatkozást, hiszen a rádiófrekvenciás abláció rendkívül biztonságos.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-10 12:55:10
Olvasói értékelés: 5/5

Érdeklõdés

Tisztelt Professzor Úr!
Tegnap voltunk Önnél vizsgálaton édesapámmal, és fel tetszett írni a MAXIDEX 1 mg/ml szuszpenziós szemcseppet, napi 3x1, 2 cseppet. Azt szeretném megkerdezni, hogy ezt a cseppet meddig használhatja édesapám?
Válaszát előre is hálásan köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

Ezt a következő 7-10 napban használhatja (lehetsége, hogy majd újra el kell kezdeni, ez a javulásától és a további vizsgálatoktól függ.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-09 17:44:51
Olvasói értékelés: nincs még értékelés

Klimax vagy pajzsmirigy túlmûködés

Tisztelt Professzor úr!

Tüneteimmel és leletemmel kapcsolatban érdeklődnék, hogy mire utalnak a hormoneredmények, pajzsmirigy túlműködésre (túladagolásra) vagy kezdődő klimaxra?

Elnézést, ha hosszú leszek, de próbálok mindent leírni.

Az utóbbi egy hétben érzem magam rosszabbul, bár ezt megelőzően is voltak olyan panaszaim, amelyek azt jelezték, hogy valami felborult a hormonszintemben.

44 éves vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van, első szülésem óta, 2006-tól szedem az L-Thyroxint 100 mc-mal. Április elején a laboreredményem túladagolást mutatott:
TSH 0,21 mIU/L
Szabad T4 23 pmol/L
Szabad T3 4,9 pmol/L
Az L-Thyroxint az endokrinológussal konzultálva lecsökkentettük 100 és 75 mc-ra.
Nőgyógyászati vizsgálaton 2 cm-es miómát találtak.
Nagyjából ekkor kezdődtek a panaszaim: mellfájdalom, mellduzzanat hetekig (nemcsak a menstruációt megelőzően), menstruáció rövidebb ideig tartott, vizesedés, hízás, alvászavar.
Április végén megkaptam az első Pfizer oltást, május elején endokrinológushoz mentem a panaszaimmal, kértem egy hormonvizsgálatot, közben az L-thyroxinról váltottunk Syntroxin 88 mc-ra, hátha a jobb felszívódása miatt elmúlnak a panaszaim. Közben galaj teát ittam és szelén szedek a pajzsmirigy eredményeim miatt.
A menstruációm késett kb. 2 hetet (ápr.13 után május 25-én jött meg), nagyjából rendben zajlott. a menstruáció 4. napján történet az újabb labor, ezekkel az eredményekkel:
TSH 0,350 mIU/L
Szabad T4 20,40 pmol/L
Szabad T3 4,70 pmol/L
Anti-TPO 76,0 IU/mL


LH 26,10 IU/L
FSH 43,60 IU/L
Prolaktin 411,0 mIU/L
Ösztradiol 56,9 pmol/L
Progeszteron 3,28 nmol/L
Tesztoszteron 0,900 nmol/L
Inzulin 4,3 mIU/L
HOMA-IR 1,1
Kortizol 660,5 nmol/L
ACTH 9,39 pmol/L
17-OH-progeszteron 0,47 ng/mL
A pajzsmirigy gyógyszert tovább csökkentettük Syntroxin 75 mc-ra, mert ekkor már jelentkeztek a tüneteim:
egész nap tartó belső bizsergés, remegés, magasabb pulzus, melegségérzet, izzadás, álmatlanság, alvászavar, éjszakai izzadás, hőhullámok. Jelenleg ezek a panaszok az egész napomat befolyásolják és rosszul érzem magam.
A Syntroxinról visszatértem az L-thyroxin 75-mc-ra, mert éreztem, hogy a Syntroxin túl nagy dózis nekem.
Pfizer 2. oltást jún.4-én kaptam meg.
Kérem értékelje a hormoneredményeimet, mire utalnak és tisztelettel várom válaszát azzal kapcsolatban, hogyan és mivel tudnám a panaszaimat csökkenteni?

Tisztelettel várom válaszát,
Edina

Tisztelt Edina!

Ilyen vagy hasonló kérdést szinte naponta teszik fel kedves Olvasók, betegek és kollégák egyaránt. Hosszas okfejtés helyett inkább irányelveket szeretnék leírni, hogy könnyebben eligazodhassanak ebben a dzsungelnek látszó ismerethalmazban. Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)
Az oltás sok immuológiai (nem gégzetese!) problémát okzhat, amely ellenőrzihető, kezelhető.
További immuno-endokrinológiai vizsgálatot és egyénre szabott kezelést javaslok ("ne a laboratórimi adatokat kezeljük, hanem a beteget!")
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-09 17:41:51
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja