SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha a diéta már nem segít: bariátria a túlsúly ellen

Családinet [cikkei] - 2024-01-30
Az elhízásnak különböző mértéke lehet: van, aki csupán pár kilogramm felesleggel küzd, de van, aki az egészségét súlyosan veszélyeztető mértékben túlsúlyos. Éppen ezért a plusz kilóktól sem tud mindenki ugyanazzal a módszerrel megszabadulni. Ha csupán néhány kilót szeretnénk leadni, hatékony lehet a diéta vagy a sport, de jelentős súlytöbblet esetén, amikor ezek a módszerek nem alkalmazhatók, vagy nem bizonyulnak hatékonynak, a műtéti beavatkozás lehet a megoldás. Ebben az esetben nyújt segítséget a bariátria sebészet, azaz a túlsúlysebészet. Mit jelent ez pontosan, mikor alkalmazzák és mikortól számít valaki egyáltalán túlsúlyosnak?
Ha a diéta már nem segít: bariátria a túlsúly ellen

„A túlsúlyt általában nem a kilók, hanem a testtömegindex alapján határozzuk meg, amely a magasság és testsúly arányát jelenti. A normál testsúly 25 és 27-es testtömeg index között mozog, efelett túlsúlyról, 35-ös testtömegindex felett pedig már kóros elhízásról beszélhetünk. Ez nagyjából egy 165 cm-es nő esetén 95 kilogrammos testsúlyt jelent.1 Akik ebbe a csoportba tartoznak, azok már számíthatnak arra is, hogy a túlsúly miatt egyéb betegségek, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy alvászavarok is kialakulhatnak, de ezen kívül még számos, nagy súly okozta társbetegség nehezítheti meg az életüket. Éppen ezért a túlsúlytól nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is érdemes megszabadulni” – mondta Prof. Dr. Juhász Árpád, a Budai Egészségközpont sebész főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

Prof. Dr. Juhász Árpád

Miért veszélyes a túlsúly?

Magyarországon az elhízás népbetegségnek számít. A nők 23 százaléka, a férfiak 20 százaléka haladja meg a 35-ös testtömegindexet, és egyre több a túlsúlyos fiatal. A súlytöbblettel számos – több mint 200 – betegség hozható összefüggésbe, a leggyakoribbak a szívelégtelenség, cukorbetegség, mozgásszervi problémák, alvászavarok, de a sikertelen gyermekvállalás okaként is felelőssé tehetők a plusz kilók. A túlsúly tehát megrövidítheti az életünket, ám jó hír, hogy ha megszabadulunk a plusz súlytól, rendeződhetnek az értékek, elhagyhatjuk a gyógyszereket, sikeressé válhat a babaprojekt, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket.

Hogyan szabadulhatunk meg a plusz kilóktól?

Az elhízás esetében is nagyon fontos a megelőzés. Az egészséges táplálkozás, mozgás és az életmódváltás segíthet, illetve hatékony lehet néhány kilós elhízás esetén. Ha önerőből nem megy, kérjünk segítséget dietetikustól, fogadhatunk személyi edzőt, de akár pszichológus is segíthet abban, hogy kiderítsük, mi áll a folyamatos nassolás, evés hátterében, vagy akár a helyes önkép kialakításában is.

Bariátria sebészet

Amennyiben ezek a módszerek nem bizonyulnak hatékonynak, vagy akkora súlyfelesleggel állunk szemben, hogy a mozgás egyelőre lehetetlennek tűnik, akkor kerülhet sor műtétre. A bariátria többféle megoldási lehetőséget nyújt a páciensek számára. Az egyik eset, amikor gyomorgyűrű segítségével befolyásolják a gyomor térfogatát, de szóba jöhetnek az emésztést befolyásoló bypass műtétek, valamint a csőgyomorképzés, amikor a túlsúlyos páciens nagyjából két literes gyomrából kb. 2 dl-es gyomrot csinálnak. Napjaikban ez a gyakoribb eljárás, a jelenlegi műtétek nyolcvan százalékát teszi ki világszerte.

Mi történik a műtét után?

„Az eljárás után a páciens nagyjából háromszor-négyszer eszi tele a gyomrát naponta, így már hamar látványos lehet az eredmény. A beavatkozás után a beteg azt eheti, mint korábban, tehát nincs szükség diétára, csupán az adagok csökkentésére. A műtét önmagában azonban nem eredményes, szükséges a páciens együttműködése is. Éppen ezért nem engedjük el a kezét a beavatkozás után, továbbra is segítjük. Az orvosi utasítások betartása mellet körülbelül 8 hónap múlva elérhető a célsúly, és az esetek 90 százalékéban elhagyhatók a cukorbetegségre szedett gyógyszerek vagy vérnyomáscsökkentők” – tette hozzá Prof. Dr. Juhász Árpád.

https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2023/10/17/egeszseg-extrem-tulsuly-sebeszet-budai-egeszsegkozpont-interju-juhasz-arpad

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja