A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5+1 tipp az otthoni stresszoldáshoz

Horváthné Iványi Erika - 2019-05-07
A stressz szerves része életünknek, mert a napi feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a pozitív stressz, hogy lökést adjon a munkához. Mi a helyzet a negatív stresszel?
5+1 tipp az otthoni stresszoldáshoz

A stressz szerves része életünknek, mert a napi feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a pozitív stressz, hogy lökést adjon a szervezetnek a munkához. A negatív stresszel azonban már sokkal nehezebb megküzdeni.

A negatív stresszt okozó hormonokat a mellékvese kéregállománya termeli, az agyi parancsok hatására, mely hormonok aztán bekerülnek a véráramlásba és egész nap ott vannak. Továbbmegyek, addig ott vannak, amíg ki nem kerülnek onnan.


Milyen tüneteket okoznak?

Rövid távon

 • légszomjat,
 • székelési ingert,
 • izzadást,
 • szájszárazságot,
 • szapora szívverés,

ezeket ismerjük. A pozitív stressznek is ilyen tünetei vannak, annyi a különbség, hogy a cél elérése után boldogsághormon termelődik, ami semlegesíti a stresszhormonokat így jókedvvel térhetünk nyugovóra.

Hosszú távon ezek a tünetek állandósulnak, a szervezet hozzászokik és évek múltán a folyamatos kompenzálás miatt fizikai betegségek formájában jelenik meg.

 • Magas vérnyomás,
 • cukorbetegség,
 • pánikroham,
 • depresszió és egyéb pszichés tünetek
 • és szervi betegségek.

Sajnos ez ma már a gyerekeknél is előfordul, sűrűbben mint gondolnánk. leggyakoribb tünetek az ágybavizelés, tik bármilyen formája, erős szorongások és félelmek okozta agresszív viselkedés és persze itt sem ritkák a fizikai betegségek kialakulása.

Mit tehetünk megelőző jelleggel saját egészségünk érdekében? Hogyan szabadulhatunk meg napi szinten a negatív stresszhormonok jelenlététől?

 1. Légzés – A kineziológiában stresszoldáskor legfontosabb módszer a légzés. A légzéssel feloldjuk agyunkat és bekapcsoljuk a kreatív gondolkodást. Stressz esetén ugyanis leblokkol az agyunk és ha megfigyeled magadat, visszatartod a lélegzetedet, így nem jut elég oxigén az agyba, tehát nem tud gondolkodni. Ilyenkor csak a már megtapasztalt, félelem által eredményezett reakcióink maradnak. Tehát amint tudatosodik benned, hogy nem veszel levegőt: vegyél egy jó nagy levegőt és kezdj el lélegezni!
 2. Mozgás – Az izmokban felgyűlt stresszhormonokat ezek után mozgással tudod leghatékonyabban kivezetni a testedből és persze segíti még a vízivás is. Mindegy milyen mozgás, de naponta legalább 20 percet mozogj az egészségedért. A gyerekeknél azt hiszem, ez nem olyan nagy probléma.
 3. Érintés – Az érintés, ha a bőr bőrhöz ér, hihetetlen mértékben szabadítja fel az endorfint, vagyis a boldogságot okozó hormonokat, ami, mint tudjuk, semlegesíti a stresszhormonokat. Szóval egy otthoni önmasszázs is nagyon sokat jelent, még jobb, ha van egy vállalkozó családtag, akit erre megkérhetsz. Fejmasszázs, kézmasszázs vagy talpmasszázs... bármi, ami örömet okoz neked.
 4. Illóolaj használat – Legjobb a 100%-os tisztaságú illóolaj használata. Tarthatsz a táskádban egy kis fiolát, amit vészhelyzetben szagolgathatsz. Ilyen olaj például a narancs, mandarin, ami napfényt és a nyarat idézi vidám, boldog illatával.
 5. Diéta – Étkezéssel is lehet csökkenteni a stressz hatását, különösen a cukor fogyasztás mellőzésével. A cukor nagy mértékben befolyásolja a mellékvesét, ezáltal a stresszt okozó hormonok termelődését is. Kutatások mutatták már ki, mennyi cukrot eszik a mai ember és mennyit ettek régen. Az sem mindegy persze, hogy milyet. Manapság szinte minden élelmiszerben található fehér cukor. A cukor fogyasztása nagy hatással van a hasnyálmirigyre is, amelynek óriási szerepe van a betegségek elkerülésében, mégis rengeteg a cukorbeteg. E mellett természetesen a sok folyadék, gyümölcs és zöldség is segíti a sejtek megtisztulását. A cukor szerepéről egyébként következő cikkemben fogok bővebben írni, ne hagyd ki!

Az 5+1. tippem pedig nem igazán otthoni praktika, de nagyon hasznos, különösen akkor, ha nem megy egyedül és az otthoni megelőzéshez is fáradtak vagyunk. Ez pedig a stresszoldás olyan módszerrel, ami neked használ. Ilyen lehet a Metamorfózis, masszázs, kineziológia, Access Bars, Svt vagy bármi más.

Egészségben gazdag, stresszmentes napokat kívánok!

Erika, a lélekgyógyító

Kép: whitesession / Pixabay

Horváthné Iványi Erika


Horváthné Iványi Erika
Gyermek, junior és felnőtt stresszoldás

Elérhetőségeim:
Cím: 2112 Veresegyház, Budapesti út 1/b.
Telefon: 06-30/631-94-32
E-mail: kinezerika@gmail.com
Honlap: http://www.lelekfeny.hu
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja