SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Gyógyító gyümölcsök a Napsugár Életház kertjéből: az őszibarack

Családinet [cikkei] - 2010-08-10
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre.
Gyógyító gyümölcsök a Napsugár Életház kertjéből: az őszibarack
A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is. Az őszibarack 85-90 százaléka víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs.
„Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, hiszen a hormonháztartást is karbantartja. Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni”– mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
 
Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését. Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is. Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr-, és hajszépítő hatással bír. Az őszibarack jól alkalmazható például székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.
 
Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik. Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni így újabb és újabb fajták jöhetnek létre. A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek. Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak. A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szobahőmérsékleten jön csak ki.
Az őszibarackot elsősorban magában fogyasszuk, de íme néhány praktikus és egészséges recept is:
 
Őszibarack krémleves 
 
Hozzávalók: 30 dkg őszibarack, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg
Elkészítés: A barackokat jó alaposan mosd meg, majd szeleteld fel. A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverd össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzd meg és hűtsd le. Az egészet öntsd át turmixgépbe, add hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixold habosra. Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezz a leves tetejére.
 
Őszibarack krém
 
Hozzávalók: 1 db nagy őszibarack, 1,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál méz
Elkészítés: Mosd meg nagyon alaposan az őszibarackot, majd hámozd meg. Vágd fel apró darabokra és tedd a turmixgépbe. Öntsd hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet. Turmixold alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tedd át kelyhekbe és helyezd el a hűtőben addig, amíg le nem hűl. Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítsd!

Morpho Communications

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja