SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az élet lehelete: a légzés

Singola Edit [cikkei] - 2008-08-04
Az élet-lélek-lélegzet összekapcsolódó fogalmak. Élet nem létezhet lélegzés nélkül. Étel nélkül az ember akár két hónapig is kibírja, de légzés nélkül csak percekig.
Bármilyen hihetetlen, tudatos légzéssel fokozottabban kihasználhatjuk testi és szellemi erőforrásainkat...
Az élet lehelete: a légzés
   A légzőrendszer feladata a gázcsere. A tápanyagok elégetéséhez oxigénnel látja el a sejteket, majd eltávolítja a szén-dioxidot. A szájon vagy az orron keresztül belélegzett levegő az orrüregen és a garaton áthaladva felmelegszik és telítődik párával, majd a légcső felé haladva a tüdőbe jut. A tüdő fontos részei a léghólyagocskák, amelyeket ha kiterítenénk, beborítanának egy fél teniszpályát.

Bármilyen hihetetlen, tudatos légzéssel fokozottabban kihasználhatjuk testi és szellemi erőforrásainkat. Példázza ezt az is, ha túlzott stressz éri a szervezetet, akkor erőteljesebben vesszük, sőt kapkodjuk a levegőt, vagy ha valami izgalmas dolog előtt állunk, azt szokták tanácsolni, vegyünk egy nagy levegőt.

A helyes légzés táplál, gyógyít és fejleszt. Tapasztalhatjuk ezt a három fő tulajdonságát, amikor friss levegőn kirándulunk. Olyankor a légzés során felszabadulnak a salakanyagok és eltávoznak a szervezetből, az idegrendszer felszabadul a nyomástól, a vérkeringés felgyorsul, az agyműködés felélénkül. A helyes légzés újjáéleszti a szervezetet, és nem elhanyagolható, hogy helyes légzéssel fejleszthető a szellemiség. Sok kultúrában a tudatfejlesztés nélkülözhetetlen eszköze a légzésgyakorlás.

A kifogástalan légzésnek három alapfeltétele van: szabad légutak, helyes légzéstechnika, tiszta levegő. A helyes légzéstechnikát könnyen elősegíthetjük egy kis gyakorlással. Az egészet az ellazulás alapozza meg, ha nem tudunk ellazulni, akkor nem tudunk elengedni sem, és nem tudunk megszabadulni a kifújandó káros anyagoktól sem. A gyakorlat lényege, hogy szellőztetés után kényelmesen helyezkedjünk el, lazítsuk el magunkat, gondolatban a lábujjaktól elindulva oldjuk fel a görcsöket, engedjük el az izmokat, közben eresszük el a negatív gondolatokat, rossz emóciókat is. Érezni fogjuk, hogy a pulzusunk és a légzésünk lelassul, használjuk ki ezt az állapotot, és gondoljunk valami kedves és szép dologra. Ha már begyakoroltuk az ellazulás menetét, jöhet a légzésgyakorlat. Először háromütemű légzést végezzünk, vagyis belégzés néhány másodpercen keresztül, torlasztás, bent tartjuk a levegőt, és kilégzés. Később rátérhetünk a négy ütemre is: belégzés, torlasztás, kilégzés, légzésszünet.

A mindennapok során figyeljünk oda, hogy állandóan friss oxigénhez jussunk. Gyakran szellőztessünk, lefekvés előtt mindenképp. Szabadítsuk fel a tüdő mozgásterét, tehát a letapadt lapockákat, végezzünk karkörzéseket. Ügyeljünk arra, hogy munka közben is egyenes legyen a gerinc, mert csak így valósul meg a helyes légzés. Jó időben aludjunk nyitott ablaknál, és soha ne fűtsük túl a helyiségeket. Légzésjavítás szempontjából jó hatású az éneklés is. Éljünk tudatosan a légzés adta lehetőségekkel, például felhevült testünket hamarabb lehűthetjük, ha orron át mély belégzéseket végzünk és szájon át gyors kilégzéseket. A lépcsőjárást szintén megkönnyíthetjük helyes légzéssel, mégpedig úgy, hogy a lépcső alján néhány erőteljes kilégzést végzünk.

Étel nélkül az ember akár két hónapig is kibírja, de légzés nélkül csak percekig. A légzés azért is fontos, mert segítségével megy végbe a szervezetben a cukrok és zsírok elégetése, ami szükséges a hő- és energiafejlesztéshez. A test, a lélek és a szellem egyensúlyának megteremtéséhez hozzátartozik a helyes légzés. Tudatos légzéssel saját erőinket mozgósíthatjuk és kamatoztathatjuk mind fizikai, mind szellemi és lelki síkon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja