SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen vizet iszunk nap mint nap?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-09
Milyen magától értetődő a mozdulat: fogunk egy poharat, vízcsap nyit, víz folyik, jót iszunk, csap elzár. A televízióreklámból - stílusosan szólva - folyik a mosógépünket óvó adat: Magyarországon kemény a víz... ez tönkreteszi, jaj, a gépünket! Még egy térképet is látunk... Miközben elég nagy a csend arról: milyen az a víz, amit megiszunk, amivel főzünk a családunknak? Vajon, nyugodtak lehetünk? A hallgatás azt jelenti, minden rendben? Górcső alá vettük mindennapi ivóvizünket.
Milyen vizet iszunk nap mint nap?
De mi is az az ivóvíz? Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz. A közfogyasztású ivóvizek vizsgálatát és ellenőrzését Magyarországon az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a helyi ÁNTSZ-ek végzik. A lexikon így folytatja: A közegészségügyi előírások a főzésre, mosogatásra, testi tisztálkodásra szolgáló víztől ugyanazokat a tulajdonságokat követelik meg, mint az ivóvíztől. Az ivóvíz színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag, és homok zavarossá tehetik a vizet. Az ivóvíz szagtalan: a kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Az ivóvíz kellemes ízű: a tőzeges talajból származó vizek úgynevezett mocsárízűek, a magnéziumsók keserű, a salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tintaízt eredményez. Kellemes hőfokú, sem túl lágy, sem túl kemény (a víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják.).

Ne fertőzzön!

No és a lényeg: ne tartalmazzon az egészségre ártalmas, szennyező, fertőző anyagokat! A vizsgáló laboratóriumok ki tudják mutatni a levegőből, a talajból bekerült szennyező anyagok mennyiségét. A vegyi anyagok közül a nitrát, de különösen a nitrit szennyeződés alkalmatlanná teszi, míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást is okoznak. A vas és mangán szennyeződéseket levegőztetéssel „tüntetik el”, aktív szénen átszűrik. A jódhiánytól golyvát kaphatnak az emberek. Előfordulhat még más anyaggal fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium okozta hasmenéssel kell számolnunk, ennek megszüntetésére felforralják, ultraibolya fénnyel besugározzák, vagy ozonizálják, klórozzák, vagy más anyaggal tisztítják meg a vizet. És a klórnál álljunk is meg! Na, és ennyit a hivatalos információról, a megengedett határértékeket hagyjuk is, hiszen nem mindenki végzett vegyiparit.
Az azonban az átlagmagyart is érintheti, amire angol kutatók jutottak. Egy nemrég megjelent brit tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az ivóvíz klórozása során keletkező melléktermékek súlyosan veszélyeztethetik az újszülöttek egészségét, ha a kismama ezt egy bizonyos mennyiség felett fogyasztja. Van szakértő, aki szerint hazánk több térségében is fennáll ez a kockázat, mert a káros anyagok koncentrációja meghaladja azt az értéket, ami Nagy-Britanniában veszélyesnek bizonyult. Becslések szerint Nagy Britanniában majdnem minden hatodik háztartásban magas a trihalometán vegyületek szintje.

Veszélyes vegyület

 Ez a vegyületféle a klórozott vízben keletkező melléktermék, mely bejutva a szervezetbe, akár súlyos egészségügyi következményeket is okozhat. A britek többszázezer kisgyermek egészségügyi adatait elemezték. Megállapították, hogy azok az állapotosok, akik túlzottan klórozott vizű területen élnek és naponta minimum két liter csapvizet isznak, nagy veszélynek teszik ki kicsinyüket. Ahol ennek a veszélyes vegyületnek a  koncentrációja tartósan meghaladta a 20 mikrogramm/liter értéket az ivóvízben, 60%-kal nőtt a veszélye annak, hogy a kisbaba lyukas szívvel születik, és 50%-kal annak, hogy farkastorokkal vagy az agy fejlődését érintő rendellenességgel jön a világra..
Nálunk az emberek zöme csapvizet iszik - ebben a rekkenő hőségben - javaslatra, ráadásul napi két liternél is többet.  Hazánkban a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően tartalmazhat a vezetékes víz klórt és annak különböző szerves származékait. Egy magyar szakember szerint a brit tanulmányban említett trihalometán vegyületek megengedett határértéke az Unióban a vizsgálatban elváltozásokat okozó mennyiségnek ötszöröse, míg Magyarországon is a veszélyesnek talált érték 2,5-szerese. Nyilván a vízszolgáltatók a tudósokkal elvitatkozgatnak ezeken az adatokon, de erre nekünk nincs időnk, jobb tehát, ha inkább óvatoskodunk, hátha mégis a pesszimistáknak lesz igazuk.

Jogunk van tudni


Jól tesszük, ha a helyi szolgáltatótól elkérjük ezeket a vízminőségi adatokat. A terhes anyák, a daganatos betegek, az idősek és a kisgyermekek miatt érdekeljen minket a trihalometán- koncentráció is. Amennyiben ez az érték meghaladja a tanulmányban említett 20 mikrogramm/liter értéket, akkor javasolt a víz fogyasztás előtti felforralása. Ezek a fránya vegyületek ugyanis rendkívül illékonyak, azaz a forralás során gyorsan lebomlanak, így elvesztik egészségkárosító hatásukat. Azt sem árt tudnunk, hogy állatkísérletek alátámasztották, hogy a trihalometán-származékok határérték feletti megjelenése az ivóvízben magasabb arányban okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de felelős lehet főleg emésztőrendszeri daganatokért, hólyagrákért, prosztatarákért, és „közreműködhet” az asztma, pollenallergia kialakulásában is.

Kell a klór, de...

Közel egy évszázada – és ez nemzetközileg elfogadott - az ivóvíz klórozása a vízben terjedő járványos megbetegedések és egyéb kórokozók ártalmatlanítására a leghatékonyabb módszer. Nem beszélve arról, hogy lényegesen olcsóbb, mint bármelyik csírátlanítószer, és könnyen beszerezhető. A kulcstényező a mennyiség.
Mit tehetünk, ha meg akarunk nyugodni ivóvizünk minősége felől? Az ivóvíz minőségére vonatkozó adatok nyilvánosak, a csapvíz minőségéről például a helyi vízművek üzemeltetői, a víz egészségre gyakorolt hatásáról pedig az ÁNTSZ városi vagy megyei intézetei adnak felvilágosítást. Ha az ivóvíz minőségével kapcsolatban bármi gyanúsat észlelünk, haladéktalanul járjunk utána! Figyeljünk fel a gyanús, szokásostól eltérő ízre, színre, szagra, amit okozhat az esetleges túlklórozás.

Víztisztítás házilag

Manapság egyre terjednek a háztartási vízszűrők. Ugyanis ezekkel is eltávolíthatók a klórozási melléktermékek, a veszélyes vegyületek Az aktív szénnel működő háztartási vízszűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, alkalmasak a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen ízektől, szagoktól, vizet színező vegyületektől is megszabadítanak, sőt az egészségre káros anyagok közül az arzént is eltávolítják. Ki gondolná azonban, hogy az aktív szenes szűrők megkötik a jódot is, ami nem jó. 
 
 Divatba jöttek ma a különböző háztartási vízszűrők, drága, komolyabb berendezések, illetve kancsók. Nem könnyű közöttük eligazodni. Mielőtt rászánnánk magunkat a vásárlásra, pillantsunk rá az ÁNTSZ tesztelt és hitelesített eszközeinek listájára, az alábbi linkre kattintva http://www.antsz.hu/portal/portal/lista_2007_12.html. Az eszköz neve mögött olvassuk el az indoklást, illetve a forgalomba hozatali engedély feltételeit is! Okosabbak leszünk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja