A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hány hónapos kortól strandolhat a baba? - A védőnő tanácsai

Makay Zsuzsa - 2018-05-14
Hány hónapos kortól vihetjük természetes vízbe és mesterséges strandra a babát? Mit adjunk rá, hogyan szoktassuk a vízhez? Meddig működik a búvárreflex?
Makay Zsuzsa védőnő szakértőnket kérdeztük a témáról.
Hány hónapos kortól strandolhat a baba? - A védőnő tanácsai

 

Hogyan szoktassuk a csecsemőt a vízhez?

3 hónapos kor után a csecsemő már meg tudja tartani a fejét, szívesen van vízben, élvezi a fürdést. A kiskádat felválthatja a nagy fürdőkád. Ezzel megtanulja, megszokja, hogy nem csak kis térben lehet vízben, hanem nagyobban is - így nem fog félni a "hatalmas" vízben sem.
A kád vizét érdemes lassan lehűteni 30-32 fokra, mert a strandok vize kb 28-30 fokos. A szabad vizek hőmérséklete még ennél is hűvösebb.
Babaúszás 3 hónapos kor után ajánlott (legalább 2 kötelező oltás után), mert a csecsemő hőháztartása ekkorra stabilizálódik. Persze ez fejlettség és súly függvénye is.
 

Mit adjunk rá a vízbemenetel előtt?

Mindenképpen úszópelenkát. Ez többször is használható, mosható, nem szívja tele magát vízzel, környezetbarát, csinos. A kakit bent tartja, de a pisit átereszti. Fontos, hogy a mérete mindig megfelelő nagyságú legyen, mert a túl szoros bevág, vérkeringési problémát okozhat, a nagyon tágból pedig kiúszhat a széklet. Érdemes minden fürdés előtt újat adni, mert a már vizes, hűvös pelenka visszahúzása kellemetlen érzést okoz. Moshatósága miatt a kakisat is érdemes megtartani.

Csecsemőknél, gyermekeknél javaslom a sok faktoros napozóolaj használatát. A napozószer a vízben leázik, ezért fürdőzés után újra kell krémezni. Érzékeny bőrűekre még egy pólót is érdemes adni. A fej védelmére fehér sapka legyen a kicsi fején.

Amit a babakori napozásról tudnod kell: Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben
 

Hány órától strandoljunk?

A legmelegebb déli időszakban (10-16 óráig) senkinek sem ajánlott a napon lenni. A fák mozgó levelei is átengedik a napot, árnyékban is le lehet égni, ezért a folyamatos bőrvédelem fontos. A víz, a növényzet is visszaveri a nap fényét.
 

A babáknál még működik: mi az a búvárreflex?

Veleszületett reflex, elemi mozgásmintán alapszik. Amikor a csecsemő orra és szája egyszerre víz alá kerül, ez a reflex átveszi az irányítást és a légző mozgások leállnak.
Kb. 8-10 hónapos korig működik: ezzel elérhető, hogy a csecsemő károsodás nélkül a víz alatt tudjon maradni. Ezt a reflexet úgy lehet könnyen kiváltani, hogy a baba arcát lelocsoljuk. Ennek tudatában, ha egy csecsemő feje víz alá kerül, rövid ideig nem fenyegetheti baj, de az ijedtsége miatt gyorsan ki kell emelni onnan.
 

Egy éves korig nem ajánlom a strandolást!

3-6 hónapos korig - a nagy melegben - a kertbe kitett meleg vizes medencében, kiskádban, lavórban meríthetjük meg a csecsemőt. Később ezeket az eszközöket ki lehet vinni a strandra, a természetes vizek mellé is. A még biztonságosan ülni nem tudó csecsemőre fokozottan kell vigyázni! Persze a későbbiekben sem szabad a babát magára hagyni, mert bármikor elcsúszhat, víz alá kerülhet.
A lakásban is fel lehet állítani kicsi medencét, vagy a fürdőkádban napjában többször megfürdetni.

Féléves kortól lehet szoktatni a természetes vizekhez - ha nem túl hideg és a víz minősége is megfelelő. Ezt is fokozatosan tegyük. Először a lábfejét dugjuk be a vízbe, majd egyre beljebb, feljebb. A hidegebb víz fokozatosan érje a testet, hogy legyen ideje felvenni a környezete hőmérsékletét. Ajánlom, hogy mindez a szülő karjában történjen, ahol biztonságban érzi magát.

Egyéves kor után már elvihetjük a babát strandra, a gyermekmedencébe; a közös medence kerülendő. A gyermekmedence vize 30 fok körüli, melyben a kórokozók, vírusok, paraziták nem pusztulnak el, sőt: szaporodnak. Legtöbb esetben nem azonnal jelentkeznek a fertőzés tünetei, hanem napokkal, hetekkel később - pl. futószemölcs, gombás fertőzések, középfülgyulladás. Ajánlom, a medencébe menetel előtt és után a zuhany használatát.

A felnőtt medence kimondottan veszélyes a fertőzések összeszedése miatt. Ha szülő a karjában viszi be a kicsit, akkor a ficánkolása miatt könnyen kicsúszhat az ölelésből is.

A karúszó használata bizonyos védettséget, biztonságot ad, de a szabad mozgásban akadályozhat. Az úszókaribából könnyen ki tudnak bújni. Gumimatracon, csónakban sosem hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül!

Mindig figyeljünk a csúszásveszélyre, alacsony vízben is eleshet!
 

Honnan tudhatjuk, hogy fázik a baba?

Az alkaron a bőr márványossá válik, az erek átlátszanak. Ha a baba szája belilul, vacog, akkor már nagyon fázik. Ezt a tünetet ne várjuk meg! Fürdőzés után a vizes pelenkát, pólót azonnal cseréljük le, törölközővel dörzsöljük át a testét.
 

Fürdőzés utáni teendők

A csecsemő, a kisgyermek hőháztartása még nem stabil, ezért hajlamosabb a folyadékvesztésre, kiszáradásra. Az elvesztett ionokat, ásványi sókat ásványvízzel, higított gyümölcslével kell pótolni. Cukros italokat ne adjunk! Könnyű étellel kínáljuk meg. Étkezés után kb. fél órán át ne menjen vízbe a bukás veszélye miatt. A babák a pancsolástól hamar elfáradnak. Fürdés után árnyékban, plédre fektetve altassuk, lehetőleg könnyű anyaggal letakarva (pelenka).

Indexkép: pixabayfirstview_digital_signage

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja