SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kisbaba és gyermek elsősegély készlet - életmentő eszközök, amik mindig kéznél kell, hogy legyenek

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2018-05-17
Mi az a kisbaba elsősegély készlet? Szülők és leendő szülők gyakran teszik fel ezt a kérdést. A válasz egyszerűnek tűnik, de ha optimális készletet szeretnénk, rájövünk, ilyen nincs.
Kisbaba és gyermek elsősegély készlet - életmentő eszközök, amik mindig kéznél kell, hogy legyenek

Nem lehet minden eshetőségre felkészülni, nem lehet olyan készletet felhalmozni, ami teljes.

Hogy az alapdolgok mik legyenek, sok tényező befolyásolja, és nagyban függ attól, mekkora a család, hány és milyen korú gyerek van, hol élnek. Más készlet kell egy városban élő, gyógyszertárhoz vagy rendelőhöz közel lakó családnak, mint azoknak, akik lakhelye távol esik például a patikától, vagy akik számára egy gyógyszer hétvégén nem hozzáférhető.
Vészhelyzetben más és más az a gyógyszer, kötszer, ami egy csecsemőnél szóba jön, és megint más egy iskoláskorú gyermek valószínűsíthető igénye. Na és még ehhez tartozik Murphy törvénye, mely alapján szükség esetén csak azt nem találunk az elsősegély ládánkban, ami éppen akkor kell.

Akkor ennyi felvezető után nézzünk egy általános listát az otthon tartandó szerekről, eszközökről:
 

Gyógyszerek

  • Az édesanyákat mindig arra tanítottam, akinek gyereke van, annak mindig kell a gyerek korának megfelelő láz- és fájdalom csillapítót otthon tartania. Igaz, sok írást olvashatunk mostanában arról, hogy nem kell lázat csillapítani, de ha hétvégén egy nagyon magas láz, ezzel együtt rossz közérzet jelentkezik, bizony oda kell nyúlnunk ehhez is. A gyermek korának megfelelő alatt azt értem, hogy kisebbeknek kúp, csepp, szirup, míg nagyobbaknak tabletta legyen az elsősegély csomagban. Egy éjszaka jelentkező fülfájástól, fogfájástól ne kelljen a gyereknek a gyógyszertár nyitásáig szenvednie.
  • Jó, ha tartunk otthon hányás-, hányingercsökkentő szereket, mert az esetek többségében egy kiszáradást előzhetünk meg használatukkal. A kiátkozott B6-injekció vagy tabletta évtizedekig volt segítségemre nem csak a mentőorvosi, de gyermekorvosi munkám során is.
  • Hasmenés esetén valamelyik probiotikum mielőbbi adása jól jöhet, de kevésbé ajánlom a különböző széklet fogók beszerzését, ezt gyermeknél inkább orvosi javaslatra adjuk csak.
  • Orrcsepp, lehetőleg sóoldatos: egy eldugult orrnak áldás, és mivel az orrdugulás szeret este, éjszaka bekövetkezni, jó ha tartunk orrcseppet, orrsprayt otthon.
  • Nem létkérdés, nem sürgősségi szer a köhögéscsillapító, de könnyebb átvészelni egy éjszakát, ha csillapítani tudjuk a gyerek köhögését, ami nem egyszer az alvását is lehetetlenné teszi. "Elsősegély szerként" nem a nyákoldó, köptető, amire szükség lehet, hiszen magát a köhögést akarjuk átmenetileg csökkenteni.
  • Nagyobb gyermeknél, főleg lányoknál görcsoldó lehet a készletben, amihez csak kínzó, nem múló, és főleg nem szokatlan fájdalom, görcs esetén szabad hozzányúlni. Szokásostól eltérő menstruáció alatti hasfájás hátterében sebészeti-, nőgyógyászati megbetegedés lehet, ezért a görcsoldó többszöri használata orvosi vizsgálat nélkül nem megengedett.
  • Allergia, viszketés, viszkető csípés esetén a kellemetlenség enyhíthető megfelelő géllel, esetleg szájon át szedhető allergia elleni szerrel.

Nem tudunk és nem is kell minden eshetőségre felkészülni, ezért ez a néhány gyógyszer elegendő, ha van a háznál, természetesen kibővítve a család egyéni története szerint. Például egy kruppos kisgyermek esetében mindig legyen szteroid kúp a készletben, egy orrvérzésre hajlamos gyereknél a megfelelő orrkenőcs.

A gyógyszer készletnél szándékosan nem írtam neveket, mert összeállításánál érdemes szakemberrel, leginkább a gyerek háziorvosával konzultálni.

Aki használ homeopátiás szereket, az ugyanezen esetekre tarthat otthon belőlük - erről egy következő részben olvashattok majd.
 

Kötszerek

  • Legfőképpen a gyorstapasz vagy sebtapasz. Hihetetlen mennyiség tud fogyni a felnövekvő kisgyermek első öt évében. Ebből jó, ha különböző méretűt és formájút tartunk otthon, és ajánlatos jobb minőségűt venni, ami tényleg vízálló, légáteresztő, nem fülled alá a sebzés és nem szedi le a bőrt, amikor eltávolítjuk.
  • Néhány gézpólya is jó, ha van otthon, elsősorban a steril lap vagy mull lap rögzítésére. A pólyáknak nem kell sterilnek lennie, hiszen nem ezzel borítjuk be a sebet. Léteznek olyan pólyák, kötözőszerek, melyek a feltekerésnél összetapadnak, így sokkal könnyebb a kötözés. Igaz, ezek drágábbak is, de nagyon praktikusak.
  • A kisebb és nagyobb méretű steril mull lap szükséges lehet a különböző nagyságú sebzések fedésére.
  • Nagy segítség lehet az úgynevezett égési kötszer, mely használata (természetesen az égett felület előzetes hűtése után) nem csak fájdalomcsillapító hatású, de a gyógyulást is elősegíti. Égési sérülés, bármilyen kicsiny is a kiterjedése, az esetek többségében orvosi ellenőrzést igényel.
     

Fertőtlenítők

  • Jó, ha van fertőtlenítő oldat és kenőcs az elsősegély csomagunkban. Az oldattal a seb környékét és - felületes sérülés esetén - akár magát a sebet is meg tudjuk tisztogatni, míg a kenőcs (nem antibiotikumos) fertőtlenít, hámosít, de legnagyobb érdeme, hogy használatával a kötés nem ragad a sebbe.
  • Sebhintőport használni tilos, ezért felesleges otthon tartani.
  • Egy kis tégely körömvirág kenőcs (jó minőségű) nagyon hasznos, ha van otthon.
  • Aloe vera kivonat (jó minőségű) sok mindenre használható (sebek, horzsolások, égések), ezért érdemes az elsősegélykészletet ezzel kiegészíteni.
     

Egyéb hasznos eszközök

  • A gélpárna, ami mélyhűtőbe téve a hideg borogatás, jegelés legpraktikusabb eszköze, felmelegítve pedig fülfájás enyhítésére kiváló, jó ha van a háznál.
  • Nem két fillér, hét-tízezer forint körül kapható, de az évek során megszolgálja az árát, az inhalációs (porlasztó) készülék. Náthában, köhögésben, arcüreggyulladásban hathatós segítség, és már csecsemőkortól használható.
  • Csecsemőnél, kisebb gyermeknél a porszívóra szerelhető orrszívó beszerzésével jobb nem várni az első nátha megjelenéséig.


Amire biztosan nincs szükség az alap felszerelésben: antibiotikum, altató, méregdrága, de nem túl hasznos eszközök, sebhintőpor.

Ahogy a bevezetőben is említettem, nincs tökéletes elsősegély készlet. Amit összeállítunk, azt legalább félévente nézzük át, a lejárt szavatosságú gyógyszereket, kötszereket cseréljük ki, a gyógyszerkészletet a gyerek korához igazítsuk, változtassuk.

Kívánom mindenkinek, hogy az elsősegély készlete érintetlenül legyen a polcon és csak az időszakos ellenőrzéskor kelljen hozzányúlnia.

Indexkép: flickrkaseyeriksen

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja