SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szó szerint bedobja a mélyvízbe a babákat az oktató, akik gond nélkül kiúsznak - vízbiztonságot ad-e a babaúszás?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-29
Az úszásoktató szerint ez a technika abban segít a gyerekeknek, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a vízben, ami egy létfontosságú képesség. De vajon mennyire ad vízbiztonságot a babaúszás és milyen életmentő trükkökkel lehet felkészíteni az úszni még nem tudó gyerekünket, hogy egy baleset során elkerülje a vízbefulladást? Szakértők válaszolnak.
Szó szerint bedobja a mélyvízbe a babákat az oktató, akik gond nélkül kiúsznak - vízbiztonságot ad-e a babaúszás?

/Kiemelt képünk illusztráció/


Szó szerint bedobja a babákat a mélyvízbe - videó

Meglehetősen furcsa módszerrel tanítja úszni a kicsiket ez az amerikai úszásoktató. Szó szerint bedobja a babákat a mélyvízbe, karúszó és bármi más eszköz nélkül. 

Ez a technika szerinte abban segít a gyerekeknek, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a vízben, ami egy létfontosságú képesség. 

Az alábbi videón látottakat senki se próbálja ki!

Fontos kiemelni, hogy a videóban szereplő gyerekek nem most kerülnek először ilyen helyzetbe, valamennyi úszástanulással már rendelkeznek, az oktató minden mozdulatukat figyeli, és azonnal közbelép, ha segítségre szorulnak.
  

Az úszásoktató véleménye: a babaúszás nem ad vízbiztonságot

Az RTL Reggeli című műsorában korábban a vízbefulladásos balesetekről volt szó. A statisztikák szerint leggyakrabban az 5 év alatti gyerekeknél fordul elő. 

Almádi-Nemes Dóra, vagy ahogy a gyerekek hívják, Dóri néni azt mondja, a babaúszás tulajdonképpen egy olyan vizes tevékenység a szülőkkel, ami erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot. 3 hónapos kortól 3 éves korig tarthat. 

"Élettanilag nagyon hatékony a babák számára. Mind a keringési rendszer, tüdőfejlesztés, az izomzat erősödik. Sokkal jobban alszanak a babák, akik járnak babaúszásra, jobban is esznek, az immunrendszerük erősödik. Sokkal jobban fejlődik a vízben a nagy- és a finommotorikus mozgásuk is."

Hozzáteszi, hogy úszásoktatásról ebben az életkorban még nem lehet beszélni, és a babaúszás nem ad vízbiztonságot. 

3,5-4 éves kortól javasolja az úszásoktatást. 

"Ott már elkezdik az úszásnemeknek az alapjait is tanulni. Mind a lebegés, siklás, a helyes lábtempó, levegővétel, levegő kifújás. Ez egy nagyon fontos alappillére az úszástanulásnak."

Mint mondja, sok játékos feladat és eszköz kerül elő az órákon, hiszen a kicsik érdeklődését leginkább ezekkel lehet fenntartani.

Az oktató szerint minél korábban érdemes elkezdeni az úszásoktatást, és nem kell amiatt aggódni, ha az elején még fél a gyermekünk a víztől.
 

Mennyi idő alatt tud megtanulni egy gyerek úszni? 

"A heti két alkalom intenzitásilag mindenképpen szükséges. Ha valaki heti egyszer tudja vinni, az is jó, az is több, mint a semmi, de azért a kettő szükséges.

Egy nagyon jó képességű gyereknek is minimum egy év. És még arra se mondanám azt, hogy az olyan úszástudás, hogy a mélyvízben mondjuk egy folyamatos gyorsúszásban úszik. De mondjuk egy év alatt el lehet érni egy olyan szintet, hogy látszik a gyereken, hogy kialakult nála egy olyan vízbiztonság, hogy akár deszkával vagy egy kisebb tanmedencében már biztosabban mozog."

 

Életmentő tanácsok a szakértőtől - tanítsd meg gyermeked ezekre a trükkökre, ha még nem tud úszni!

Kőnig Róbert gyereksebész korábban életmentő tanácsokat osztott meg a Családineten. 

A szakértő azt javasolja, hogy ha úszni még nem is tud a gyermek, akkor tanítsuk meg neki azt, hogy bele tudjon ugrani a vízbe, és fel tudja magát rúgni, hogy levegőt vehessen.

”Ilyenkor, ha felrúgja magát, akkor tud segítségért kiáltani. A másik, amit érdemes megtanítani, az pedig az, hogy tudjon körbe forogni 360 fokot. Így tud orientálódni, hogy merre kiabáljon” – hívja fel a figyelmet Dr. Kőnig Róbert.

Hozzáteszi, hogy arra is érdemes megtanítani a gyerekünket, hogy ki tudjon mászni a medencéből lépcső nélkül, hiszen sok baleset akkor történik, ha beleesik egy játék a vízbe, és a gyerek utána akar ugrani. Ha azonban ezeket a képességeket megtanulja, akkor sok bajtól meg tudjuk őt óvni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja