A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Strandolás babával, kisgyerekkel: tippek és hasznos kellékek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-29
Nem lehetetlen küldetés kisbabával, kisgyerekkel strandra menni, de az biztos, hogy extra felkészültséget és elszántságot igényel. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen felszereléssel induljatok neki a strandolásnak, és milyen körülményeket gondoljatok végig előtte.
Strandolás babával, kisgyerekkel: tippek és hasznos kellékek


Kérdések, amelyeket tisztázzatok indulás előtt


Hányan mentek?

A minimum, hogy legalább annyi felnőtt legyen a társaságban, mint 6 éven aluli gyerek, de ha egy kicsit pihenni is szeretnétek, akkor inkább legyenek többen a felnőttek. Inkább ne indulj útnak egyedül több kicsi gyerekkel, mert komoly nehézségeket okozhat például egy olyan helyzet, ha a karodban tartod a csecsemőt, a kétéves pedig közben teljes sebességgel indul meg az úszómedence felé.

 

Mennyi idős a baba?

Védőnő szakértőnk, Makay Zsuzsa 1 éves kor alatt nem ajánlja a strandolást. Véleménye szerint a pici babát legfeljebb az otthoni pancsolóban mártóztassuk meg, illetve 6 hónapos kor után, fokozott óvatossággal meg lehet ismertetni a természetes vizekkel is.

(A teljes cikkért kattints ide: Hány hónapos kortól strandolhat a baba? - A védőnő tanácsai)


Hol fog aludni a pici?

Képes a gyerek idegen helyen, zsúfolt strandon elaludni? Ha nem, akkor kibírja a napot délutáni szundi nélkül? Legyen rá forgatókönyved, hogy hol próbálod meg elaltatni, mert a „leteszem és elalszik” módszer a strandon szinte biztos, hogy nem fog működni.


Mit fog enni?

Ha még csak anyatejes, akkor a kérdés megoldott, minden más esetben készülj elegendő, neki való étellel és itallal. A nagyobbaknak palacsinta és a lángos általában csábító opció, mégis érdemes jó sok vizet, üdítőt, szendvicset és gyümölcsöt vinni magatokkal hűtőtáskában, mert a fürdőhelyeken nagyon drága a büfé.


Mi lesz a munkamegosztás?

Az semmiképp nem járható út, hogy Anya egyedül küszködik egy – vagy pláne több – gyerek életben tartásával a strandon, miközben a társaság többi tagja vidáman sörözik a büfében. Tisztázzátok, hogy melyik gyerek kinek a felelőssége, és az sem baj, ha elegendő felnőtt esetén a szülőknek is jut néhány szabad perc.


A medencében: szabályok, felszerelés

A legeslegfontosabb szabály medencézéskor: egy kisgyereket soha, egyetlen pillanatra sem szabad szem elől téveszteni! Ez igaz az otthoni pancsolásra is, ugyanis akár bokáig érő vízbe is bele lehet fulladni (elcsúszik, megijed, nem tud felállni). Tehát mindig legyen, aki folyamatosan szemmel tartja a pancsoló gyereket, és nem a telefonját nyomogatja közben.

(Olvasd el ezt is: A szárazon megfulladás tünetei - figyeljük a gyereket a strandolás után is!)

Majdnem ilyen fontos, hogy amíg a gyermek nem megbízhatóan szobatiszta, medencés strandon a vízben kötelező úszópelenkát viselnie, ami bent tartja a kakit. Ellenkező esetben, ha széklet kerül a vízbe, a medence vizét le kell ereszteni, ami amellett, hogy roppant kínos, még sok pénzünkbe is kerülhet.

Jó, ha a kisgyermeken van valamilyen védőfelszerelés: a picik élvezni szokták a babaúszógumit, totyogóknak praktikus a karúszó.

Szülőként legyél tekintettel a többiekre, és tartsd be a strand előírásait. Ne menj be a pancsoló medencébe, ha ki van írva, hogy tilos!


A parton

Örök kérdés: miben strandoljon a gyerek? Az úszópelenkát a vízből kijőve érdemes lecserélni, mert kicsípheti a baba bőrét. Ízlés dolga, hogy a parton egy szál pelenkában szaladgál-e a gyermek, vagy ráhúztok egy pólót, esetleg valamilyen csinos fürdőruhát. Teljesen meztelenül azonban ne hagyd: ez, amellett, hogy a méltóságát sérti, a homokba ülve fertőzésveszélyes is.

Szobatiszta kisgyermekekkel érdemes eldobható, egyszer használatos bilit vinni magaddal, így nem kell őket bevinned a nem mindig bizalomgerjesztő állapotú mosdóba. Ha már kinőttek a bilizésből, legyen nálunk elegendő nedves törlőkendő, fertőtlenítő kendő és papírzsebkendő.

(Olvasd el ezt is: Kell-e a bikinifelső? Miben strandoljon egy óvodás kislány?)

Rendszeresen kend a gyermeket magas faktorszámú, kifejezetten nekik készült naptejjel akkor is, ha árnyékban van. Ha biztosra akarsz menni, vásárolj neki rövid ujjú, térdig érő, UV-szűrős úszódresszt, amiben garantáltan nem ég le. A fején mindig legyen könnyű kalap.

Praktikus, sokoldalú kellék a strandsátor. Az árnyékában altathatod a babát vagy a kisgyereket, de diszkrét szoptatásra is kiváló helyszín.

Ha már szoptatás: nyugodtan szoptasd meg a strandon az anyatejes babádat. Ha nem a medence szélén intézed, senkit nem fog zavarni. Ha úgy kényelmesebben érzed magad, használj szoptatós kendőt, vagy teríts magatokra egy textilpelust, így biztos lehetsz benne, hogy semmi nem fog belőletek a baba lábacskáján kívül látszódni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Ben_Kerckx / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja