A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Dunában fürdeni nem csak szabad, érdemes is - a legszebb ingyenes strandok Budapest környékén

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-08-06
A főváros területén sehol nem lehet a Dunában fürdeni, de ha elhagyod a várost, máris számtalan szabadstrand közül választhatsz. Vannak köztük kicsik és egyszerűek, de igazán jól felszereltek is - a tömeg kisebb, az élmény pedig pénztárcakímélőbb, mint egy medencés fürdőhelyen.
A Dunában fürdeni nem csak szabad, érdemes is - a legszebb ingyenes strandok Budapest környékén

Mivel közel lakunk a Duna-parthoz, a családunk évek óta nem ment már budapesti medencés strandra. A folyó vize ugyanis fürdésre kiváló, a parton a hangulat mindig fantasztikus, a büfében éppolyan finom a lángos, legfeljebb a mobilvécék hagynak némi kivetnivalót maguk után. Az sem mellékes szempont, hogy így súlyos ezrekkel kevesebből megúszunk egy nyári napot.

Noha a fővárosban tilos a dunai fürdőzés, nem kell sokat autózni sem észak, sem dél felé, hogy kulturált szabadstrandokat találjunk, ahol nincs tömegnyomor, megfizethető a büfé, a hangulat pedig semmi mással nem összehasonlítható.

Fontos, hogy mindig csak a strandolásra kijelölt helyen szabad fürdeni. A gyerekeket sose hagyjátok magukra még rövid időre sem! Vegyétek figyelembe a saját határaitokat, hogy milyen jól tudtok úszni, és ez alapján döntéstek el, milyen strandot választotok és meddig mentek a vízbe.

Gyűjteményünk tájékoztató jellegű, indulás előtt érdemes tájékozódni az aktualitásokról.

Az alábbiakban következzenek a kedvenc dunai strandjaink: (A távolságot a Clark Ádám tértől számoltuk).


Budapesttől északra:


Dunakeszi szabadstrand

Cím: 2120 Dunakeszi, Duna sor 3.

Távolság Budapesttől: 20 km

Dunakeszi 2017-ben nyílt, szépen karbantartott szabadstrandján 2 db büfé, játszótér, öltözőkabinok és röplabdapálya várja a hűsölni vágyókat. Kutyát a strand közvetlen szomszédságában lévő kutyás fürdőhelyre lehet vinni megmártóztatni.


Dunakeszi szabadstrand
Kép: dunakeszi.hu

Gödi szabadstrand

Cím: Göd, Béke út 1, 2131

Távolság Budapesttől: 23 km

Göd bójákkal körülvett szép szabadstrandja évtizedek óta működik. Két étterem, zuhanyzó, mosdó, játszótér található rajta. A strandtól néhány perc sétával pedig elérhető a Homoksziget, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként különleges védettséget élvez sajátos növény- és állatvilága miatt.

Homoksziget

Gödi Homoksziget. Kép: wikimedia


Szentendre, Postás strand

Cím: 2000 Szentendre, Strand u.

Távolság Budapesttől: 20 km

A helyiek körében évtizedek óta népszerű fürdőző helyet 2019-ben újították fel. Jelenleg modern játszótér, focipálya, teniszpálya várja a vendégeket. Nagyobb esőzések után a strand nem használható.

 

Verőcei szabadstrand

Cím: 2621 Verőce, Árpád út 5-7.

Távolság Budapesttől: 51 km

Verőce szabadstrandjának fő attrakciója a vízi színpad napozóterasszal, de található ott trambulin, színvonalas játszótér, kalózhajó és kültéri kondipark is.

 


Dunabogdányi szabadstrand

Cím: Dunabogdány, Strand utca 5.

Távolság Budapesttől: 40 km

A dunabogdányi szabadstrandot szívesen választják a környékbeli kisgyerekes családok és a kirándulók: amellett, hogy a víz lassan mélyül, a folyónak ezen az ágán nagyobb hajók és uszályok sem közlekednek, így elég biztonságosnak mondható. A part homokos-iszapos, ami kényelmesebb a kavicsosnál.

Dunabogdányi strand

Kép: wikimedia


Nagymarosi szabadstrand

Cím: Nagymaros, Hunyadi sétány

Távolság Budapesttől: 60 km

A 200 méter hosszan elnyúló strandon modern játszótér és két büfé található. Kicsit távolabb különlegességeket is kínáló étterem és kézműves fagyizó várja azokat, akik már unják a lángos-palacsinta-hekk hármast.

Mivel a strandon kevés az árnyékos hely, érdemes napernyővel felszerelkezve érkezni. Fürdőzés közben a visegrádi várban gyönyörködni pedig nem mindennapi élmény.


Kisoroszi szigetcsúcs

Cím: Kisoroszi, 2024

Távolság Budapesttől: 43 km

A Szentendrei-sziget északi csücske, ahol a Duna két ága szétválik, és gyönyörű panoráma nyílik a folyó mindkét partjára. A 600 méter hosszú partszakasz romantikus, vadregényes, az infrastruktúrája viszont kevésbé fejlett.

Kisoroszi Szigetcsúcs

Kép: Tamás Puruczki/youtube


Budapesttől délre


Vadkacsa Szabadstrand, Ráckeve

Cím: Ráckeve, Dömsödi út 2.

Távolság Budapesttől: 45 km

A 30 méter hosszú, elkerített füves területről szép kilátás nyílik a településre. A víz fokozatosan mélyül, és az árnyékos területek aránya is kimondottan kedvező.

Vadkacsa Szabadstrand

Kép: Ráckevei Kis-Dunai Vadkacsa Szabadstrand/Facebook


Szigetcsépi Szabadidőpark

Cím: 2317 Szigetcsép, hrsz 018/40

Távolság Budapesttől: 33 km

A szigetcsépi strandon a víz gyorsan mélyül, de a partszakasz szép, tisztán tartott, fűvel és homokkal borított. A parton röplabda-pálya, focipálya egy büfé és játszótér várja a látogatókat.

Szigetcsépi Szabadidőpark

Kép: Lacesz/youtube


Szigetszentmártoni strand

Cím: Szigetszentmárton, Duna u. 19, 2318

Távolság Budapesttől: 40 km

A falu központjától néhány perc sétára található ez a nosztalgikus hangulatú füvesített partszakasz büfével. Szombatonként zenés-táncos mulatság a strandon.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Dunakeszi Programiroda / youtube

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja