A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lusta szüleik miatt töltik a gyerekek a lakásban a nyári szünetet

Kercsó Dorottya - 2020-08-03
A brit szülők több mint fele vallotta be, hogy gyermekeik azért töltik a lakásban a szünidőt, mert semmi kedvük kimozdulni velük a szabadba.
Lusta szüleik miatt töltik a gyerekek a lakásban a nyári szünetet

A brit nyár valóban nem minden szempontból hívogató, ennek ellenére megdöbbentő, hogy a szigetországbeli szülők több mint fele be is vallotta: gyermekeik azért töltik a szobába zárva a vakációt, mert semmi kedvük kivinni őket a szabadba.

Az Argos által készített közvélemény-kutatás szerint sok szülőt valós szorongással tölt el a gondolat, hogy gyerekével a szabadban játsszon, egyszerűen azért, mert nem érzi magát fizikailag megfelelő formában hozzá. A szülők 85 százaléka gondolta úgy, hogy gyermeke fittebb, mint ő, 90 százalékuk szerint pedig nekik maguknak is jót tenne, ha többet mozognának a gyerekeikkel együtt.

A gyerekek elhízása az egész nyugati világban fenyegető probléma, oka pedig az egészségtelen táplálkozás mellett egyértelműen a mozgásszegény életmód. Ahhoz, hogy ez utóbbin változtassunk, nem kötelező szervezett sportfoglalkozás: elég lenne annyi, hogy a gyereket ne autóval hordjuk akár néhány száz méteres távolságra is, és hogy ne a nappaliban, a kanapén ülve töltse az összes szabad óráját, hanem szaladgáljon napi több órát a friss levegőn.


Komoly probléma: tétlen vakáció

Egy 2017-es brit felmérés szerint az ottani iskolások edzettségük 80 százalékát is elveszítik a nyári szünetben. Legrosszabb helyzetben a szegény családok gyermekei vannak, ők töltik idejük legnagyobb részét kizárólag lustálkodással. A mozgásszegény életmód és az ebből fakadó elhízás pedig egyre komolyabb problémákhoz vezet: 18 évvel ezelőtt fordult elő először, hogy egy gyereket 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak, azóta az érintettek száma 500 fölé nőtt.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Efraimstocher / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja