SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valóban feladatlapokkal és matekpéldákkal kell töltenünk a szünidőt?

Családinet [cikkei] - 2018-08-06
Tanuljunk-e a nyári szünetben?
Valóban feladatlapokkal és matekpéldákkal kell töltenünk a szünidőt?

A gyerekek szerint a nyári szünet a pihenésről, kikapcsolódásról szól, amivel alapvetően mi, szülők, is egyetértünk, de ezzel együtt persze szeretnénk, ha a jól sikerült évvégét sikeres évkezdés is követné. Licsár Szilvia pedagógust, a Játékliget szakértőjét kérdeztük.


Kezdődik a visszaszámlálás

Igaz, hogy még egy teljes hónap hátra van a nyári szünetből, ám augusztusban már egyre többet gondolunk az iskolára. Sorra vesszük a beszerzendő dolgok listáját, átnézzük kinőtte-e az ünneplőt, kell-e új iskolatáska és bizony az is eszünkbe jut, vajon a hosszú hetek után, hogyan tehetnénk majd görülékenyebbé az átállást.


Nyáron másképp tanulunk

A nyár a feltöltődés, strandolás, az új élmények és tapasztalatok gyűjtésének időszaka. Gondot az jelent, ha az új élmények szerzése helyett a gyerekek számára heteken keresztül csak a négy fal között zajló online videojátékok, tablet és okostelefonok jelentik a kapcsolatot a külvilággal. Ha van rá mód, akkor a 2,5 hónapba iktassunk be az érdeklődésének megfelelő táborokat, töltsön időt a rokonoknál, nagyszülőknél, szervezzünk családi nyaralást, ám akkor sincs minden veszve, ha otthon kell feltalálni magunkat és hasznosan lekötni a gyerek idejét.


Napirend nélkül nem megy

Kisebbeknél, ha van segítségünk, aki vigyáz rá, nagyobbak már életkortól függően egyedül is több órát tölthet otthon. Ha azonban úgy látjuk, hogy a dolgok kezdenek kicsúszni a kezünk közül, és a munkából hazaérve rendszeresen pizsamában találjuk a monitor előtt ücsörgő gyerekünket, akkor itt az idő napirendet készíteni. Tervezzük meg előre a hetet! A szabadidőn túl írjunk be minden napra valamilyen elfoglaltságot, amivel jó és rossz idő esetén is leköthetik magukat, rendezzünk tematikus napokat a feladatainak,– az egyik lehet akár a takarításé vagy bevásárlásé – mert az sem baj, ha besegít a házimunkába.


Alkalmazások, weboldalak

Kisebbekkel a bevásárlások és konyha munkák (sütés, alapanyagok mérése) során is gyakorolhatjuk a számolást, nagyobbakkal - ha egyébként is nehezen szakad el a képernyőtől - akkor használjuk az ott töltött időt – legalább részben – gyakorlásra. Az életkorának, osztályának megfelelően is találunk megoldható feladatokat, játékokat, érdemes itt is szétnézni és az online megoldandó példákkal is gyakorolni.


Fix program: olvasás

Ha még nem vagyunk tagok, iratkozzunk be könyvtárba. Rossz idő esetén, de kánikulában is jó program lehet: a lakásban a hőség elől elbújhatunk egy jó könyv társaságában. A kötelezők elolvasására – már csak a neve miatt is – a legtöbb gyerek nehezen rávehető, ám biztosan akad olyan könyv, ami az érdeklődési körének megfelel, legyen az bármi, a lényeg a rendszeresség: minden nap olvasson, ha csak 15 percet is.


Naplóírás

A kézírás és fogalmazás gyakorlása szempontjából is hasznos, emellett arra is rávesszük őket, hogy minden nap legyen valamilyen említésre méltó érdekesség, amiről beszámolhatnak. A napló vezetése mellett az írás gyakorlására megkérhetjük, hogy írja meg ő a bevásárló listát is, de sokan kisiskolás korukban vetik papírra az első saját költeményeiket, rövidebb meséiket is.


Legyen ő a tanár!

Az életkornak megfelelő, célzott képességeket fejlesztő feladatlapok természetesen egészen más fajta gyakorlásra biztosítanak lehetőséget. Ha azonban a gyermek eleve elzárkózik ezektől, akkor fordítsuk meg a helyzetet és legyen ő a tanárunk! Töltsük ki mi a lapokat, olykor hibázzunk, hagyjuk, hogy kijavítsa és elmagyarázza, hogyan kell jól megoldani. A legtöbb esetben így még a nyári tanulástól ódzkodó gyerekek is örömmel és játékosan tanulnak, gyakorolnak a szünetben.

Forrás: jatekliget.hu
I
ndexkép: pixabay - PublicDomainPictures

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja