SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

120 éve nem volt ilyen száraz június Magyarországon, mint az idei - így hűtheted le magad és a családod

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-08
Az idei év júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta Magyarországon - írta Lakatos Mónika éghajlati szakértő csütörtökön a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című oldalon közzétett cikkében.
120 éve nem volt ilyen száraz június Magyarországon, mint az idei - így hűtheted le magad és a családod

A főváros van a legnagyobb veszélyben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tanácsadója kiemelte, Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől, de a növekedési trend országosan is megfigyelhető: leginkább a Kisalföld és a Dél-Alföld kitett a növekvő forróságnak - írta.

Többféle módon is árthat a hőség az egészségünknek

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városi hősziget jelenséggel súlyosbított hőhullámok és trópusi éjszakák komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, növekedni fog az UV-sugárzás okozta egészségügyi stressz is, mely fokozza a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett az épített környezet és a hőséggel együtt járó aszályok miatt a mezőgazdaság is veszélyben van.

"A regionális klímamodell-szimulációk szerint a melegedés töretlen, a mostani szélsőségek mindennapjaink részévé válhatnak"

- emelte ki.

Lakatos Mónika rámutatott, hogy a városi környezet, és az ebből fakadó városi hősziget jelenség fokozza a hőhullámok negatív hatását. A burkolt felületek és a gyenge átszellőzés miatt több, akár 5-10 fokkal is magasabb hőmérsékletet lehet mérni a sűrűn beépített övezetekben, mint külterületen.

Ijesztő számok

Lakatos Mónika figyelmeztetett arra, hogy a regionális klímamodell-szimulációk azt mutatják, a melegedés folytatódik. Az optimista forgatókönyv szerint 10-24-gyel, a pesszimista forgatókönyv szerint 26-54-gyel több hőhullámos nap várható a fővárosban évente. Országosan a legoptimistább szimuláció szerint is a 21. század közepére legalább a múltbeli (1971-2000) érték kétszeresére növekszik. Az Alföld és az ország délkeleti területei különösen kitettek a növekvő hőhullámos időszakok okozta hőstressznek, míg a Dunántúlon és a magasabb hegyvidékeinken várható értékek elmaradnak az országos átlagoktól - írta.

Kiemelte, hogy fel kell készülni a módosuló energiaigényekre is: télen az energiaszükséglet mérséklődésére, nyáron a hűtési villamosenergia-igény jelentős növekedésére kell számítani. A már meglévő és a most épülő infrastrukturális elemeket és az épületeinket is ellenállóbbá kell tenni a hőhullámokkal szemben, előtérbe helyezve az energiahatékonyságot - írta a szakember.

Ha nem mérsékeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ugyanezen a pályán haladva változtatjuk meg bolygónk éghajlatát, akkor a helyzet a legjobb elérhető tudományos adatok és modellek szerint csak rosszabbodni fog

- szögezte le Lakatos Mónika, kiemelve: "a hatások már most is érezhetők és fokozódnak a jövőben, ezért az alkalmazkodással nem késlekedhetünk" - olvasható az MTI-n.

Így hűtheted le magad és a családod

Összegyűjtöttük leghasznosabb cikkeinket a kánikula idején. Ha a négy fal között vészelitek át a hőséget, jól jöhetnek egyszerű, otthoni lehűlési tippjeink, melyekkel az éjszakai alvást is megkönnyítheted. Nem mindegy, hogyan próbálod lehűteni a családot: orvosok figyelmeztetnek, hogy a babákat még kánikula elején sem szabad a klíma elé helyezni.

Összekötheted a hűsölést a játékkal is: otthoni jeges játékötleteket gyűjtöttünk össze, amikkel jól elszórakozhatnak a gyerekek. Nézz szét jeges finomságokat felsorakoztató receptjeink között, de érdemes kipróbálni a házi fagyikészítést is. A jéghideg és egészséges házi jégkrémeket se hagy ki! Könnyedén készíthetsz vitamindús, frissítő nyári italokat is.

Bár az utcai szökőkutak szinte csábítanak, hogy beleugorjunk, jobban járunk, ha ellenállunk a kísértésnek: az ANTSZ figyelmeztet rá, hogy komoly fertőzést szedhetünk össze, ha a köztéri szökőkutak vizében fürdőzünk. Érdemes ehelyett felkeresni a budapest környéki vagy a vidéki gyerekbarát strandokat, de fürdőzhetünk akár a Duna szabadstrandjain, vagy más természetes vizek kijelölt strandjain is.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja