A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Brutális az idei szúnyoginvázió, sok gyerek szenved allergiás reakciótól

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-10
A folyókon levonuló árhullám és a hirtelen jött nagy meleg kedvezett a szúnyogok rendkívüli mértékű elszaporodásának. Az elmúlt hetekben sok szülő keresett fel orvost amiatt, hogy gyermekén bedagadt, elfertőződött egy-egy csípés.
Brutális az idei szúnyoginvázió, sok gyerek szenved allergiás reakciótól

A fenti képet egy magyar anyuka posztolta egy Facebook-csoportban. Bejegyzésére válaszul rengeteg szülő osztotta meg hasonló tapasztalatait, sokan fényképet is csatolva bedagadt végtagú vagy szemű gyermekükről.

Idén a megszokottnál sokkal erősebb a szúnyoginvázió. Amellett, hogy a kis vérszívók roppant idegesítőek, és a nappali forróság után az esti levegőzést ők teszik bizonyos tájakon lehetetlenné, sok gyerek szenved a csípésük utáni allergiás reakcióktól is. Az orvosok ilyenkor kezelésként speciális kenőcsöt (pl. Fenistil) vagy Cetrizin cseppet szoktak javasolni. A népszerű gél csillapítja a viszketést, ám fényérzékenységet okozhat, ezért csak éjszakára javasolt a használata - hívja fel a figyelmet dr. Sebő Zsuzsanna, gyermekorvos szakértőnk.

Bár nagyon nehéz megállni, fontos megtanítani a gyereknek, hogy a csípéseket minél kevésbé vakargassa, ezáltal ugyanis a seb elfertőződhet, és komolyabb betegségek forrásává válhat.


Szúnyoginvázió országszerte


A folyókon lezajló árhullám és a hirtelen jött nagy meleg miatt egyik pillanatról a másikra rendkívül elszaporodtak a szúnyogok hazánkban. A katasztrófavédelem szárazföldön több száz hektáron permetez, a légi irtást azonban az időjárás miatt sokáig el kellett halasztani: a szúnyogok ugyanis nap közben a hőség elől bozótokba bújnak, mire pedig előmerészkednek, az éjszakai repülési tilalom miatt nem lehetséges a gyérítésük.


Veszélyes fajok a láthatáron


Noha a közönséges, hazánkban elterjedt szúnyogok csípése még allergiás reakció esetén sem veszélyes, felbukkantak már máshol őshonos, betegségeket terjesztő fajok is. Az ázsiai tigrisszúnyogot először 2014-ben észlelték Bajánál. A jellegzetes, fekete-fehér mintázatáról könnyen felismerhető rovar 22 féle betegséget, köztük sárgalázat és zika-vírust is terjeszt.

Kapcsolódó cikkeink:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja