A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állattartás baba mellett - ezekre a dolgokra figyelj

Szász Anna - 2018-05-10
A nők életében az egyik legcsodálatosabb időszak a babavárás és ezzel együtt az újszülött érkezése. Teljesen új korszak kezdődik, a legtöbb időt a kicsivel töltöd, körülötte forog a világ. Szeretnéd megadni neki a legjobbat, legszebbet, féltve óvod mindentől. Így lehet ez a háziállatok esetében is: lehet, hogy úgy gondolod, hogy gyerek és kis kedvenc nem fér meg egy helyen, és inkább megválnál tőle. De nem kell ennek feltétlenül így lennie. Akiknél a kutya, cica, papagáj, malacka családtag, azok fejében ez kevésbé fordul meg, de bizonyára ők is sokat tájékozódnak, hogy mire kell majd odafigyelni, amikor a csöppség, az új falkatag megérkezik. Ezt a témát járjuk körül.
Állattartás baba mellett - ezekre a dolgokra figyelj


A falka egysége

A baba érkezése után kevesebb időd marad a kutyádra, cicádra, amit az állat rossz néven vehet. A kutya falkaként tekint családjára és ha esetleg nem tanulta meg, hol a helye a családban, később ez problémákhoz vezethet. Mindenek előtt ezt kell vele tisztázni, hogy ő nem alfa, hanem egy kisebb rangú tag. Még mielőtt azt gondolnád, hogy ez rossz neki, tudnod kell, hogy a kutya sokkal jobban érzi magát egy „szolgáló” pozícióban, mint ha neki kellene irányítania a falkát. Amelyik kutya tudja, hol a helye a családban, sokkal könnyebben megtanítható arra, hogy a kisbabádat is elfogadja, és ne akarjon fölé kerekedni. A isbaba érkezésével frusztrálttá válhat, hisz kevesebb időt, figyelmet kap az új jövevény miatt. Még a baba megszületése előtt tisztázd az erőviszonyokat! A macskák öntörvényűbbek, kevésbé érzékenyek ezekre a dolgokra, de a játékszabályokat velük is "tudatni" kell.


Mit tegyél a békés együttélés érdekében?

A legrosszabb, hogy elajándékozod az állatodat, aki már megszokott téged, hozzád tartozik. Erre csak akkor kerüljön sor, ha tényleg nincs más út.

Ha eddig te voltál a fő-fő gazdi, akkor már a terhesség ideje alatt is próbálj meg bevonni valakit, aki többet foglalkozik a kutyával, cicával, és a baba érkezése után is kérd meg, hogy segítsen be.

Ne zárd ki teljesen az életedből a kedvencedet, mutasd meg neki a babát, ismerkedjen meg vele. Amikor sétálni mentek, ha teheted, vidd magaddal a kutyát is. (Ehhez persze az kell, hogy alapvetően engedelmes legyen, tudjon szépen sétálni, szót fogadjon). A kutya boldog lesz, a pici meg eleinte úgyis sokat alszik, nem fogja zavarni a négylábúd.

Kutyásként itt szeretném megjegyezni, hogy bármennyire is megbízom a kutyámban, nem hagynám teljesen egyedül a gyerekemmel. Semmilyen körülmény között sem. Sosem tudhatod, hogy, ha elkezd sírni az apróság, akkor hogy fog reagálni a kutya, nagyon kevés idő is elég, hogy baj történjen, ne add meg a lehetőségét. Sajnos elég sok hír szól gyerekeket ért kutyatámadásról, a sérülések súlyosak, ne kockáztass! Előfordulhat, hogy a kutya csak játszani szeretne a picurral, de nincs tisztában az erejével, s ebből tragédia lehet.

A cicákkal egyszerűbb a helyzet, de tanítsd meg a macskádnak, hogy ne feküdjön rá a gyerekre. Figyelj rá, hogy ne tudja megkarmolni, megharapni a babát.

Amíg kicsi a baba, különösebb kontaktusba nem kerül az állattal. Amikor már elkezd kúszni-mászni, akkor nagyobb érdeklődést mutathat a kutyák, cicák iránt. Ezekben a szituációkban is legyél mindig ott, kísérd figyelemmel a reakciókat. A gyereket is meg kell tanítani a helyes bánásmódra.

Pár évesen már lehet, hogy szeretne egy saját állatot, de érdemes ezt jól átfontolni. Biztos, hogy eléggé elkötelezett lesz a kutya-, macskatartás mindennapi teendőihez? Csak akkor célszerű belevágni egy ilyen projektbe, ha te is szeretnéd. A gyerekeknek rövid távon talán örömet okoz egy rágcsáló, cica, kutya, hosszabb távon viszont nem érdeklik, tehát előbb-utóbb a felnőttre marad a gondozás. Véleményem szerint egy kicsit nagyobbacska gyerek már lehet gazdi, de akkor is szüksége lesz a szülei segítségére.


Higiénia

A végére hagytam, viszont fontos dolog a tisztaság. Aki állatot tart, sokkal többet kell takarítania, pláne a kisbaba világrajövetele utáni hetekben. Jó, ha naponta többször is felmosol, portalanítasz, porszívózol. Ügyelni kell rá, hogy lehetőleg minél kevesebb szőrrel érintkezzen a csecsemő, a legjobb, ha a szobájába nem mehetnek be a háziállatok. Csemetéinket óvjuk, féltjük, néha mégis hiába macska- kutyaszőr mentesítjük a lakást, allergiás lesz nagyobb korára. A legújabb kutatások szerint azonban a kutyával, macskával felnövő gyerekeknél kevesebb százalékban találtak allergiásokat, mint akik steril környezetből jöttek. Azoknál a gyerekeknél, akik kutya vagy macska mellett nőnek fel, jelentősen csökken a későbbi allergia kialakulásának kockázata - állítja dr. Dennis R. Ownby, a Georgiai Orvosi Egyetem Allergológiai és Immunológiai Tanszékének vezetője.

Ránk, felnőttekre is jó hatással vannak az állatok, ezért ha eddig is tartottál kutyát, macskát vagy mást, csak a baba érkezése miatt nem kell megválnod tőlük. Próbálj meg velük is foglalkozni egy kicsit, s meglátod, harmonikus lesz az együttélés. A négylábú mellett felnőtt csöppségek általában empatikusabbak lesznek, kevésbé hajlamosak a depresszióra. Megfelelő nevelés mellett elválaszthatatlan barátokká válhatnak.

Kép: Canon EOS 5d Mark IIi / Max Pixel

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja