SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kisgyermekek felismerik a rossz szándékot

Családinet [cikkei] - 2012-02-02
Még csak mászni tudnak, de már felismerik a rossz szándékot. Pszichológusok megfigyelték, hogyan reagálnak a gyermekek pozitív és negatív cselekvések láttán.
A kisgyermekek felismerik a rossz szándékot

Egy labda, egy doboz és négy textilbábu - egy kísérlet kellékei

Az ellenséges viselkedést rögtön érzékelik a kicsik. A nagyobb csecsemők, akik már mászni is tudnak, komplex és kifinomult eszközökkel vizsgálják a másik ember viselkedését. Felismerik, hogy a jószándékú cselekvések nem minden szituációban hasznosak, bizonyos helyzetekben azonban a negatív tettek elfogadhatók.

Amerikai kutatók megállapították, hogy a gyermekek már a kognitív fejlődés korai szakaszában képesek mérlegelni, ki viselkedik szociálisan és ki nem. A kanadai British Columbia-egyetem kutatói 5 és 8 hónapos csecsemőkkel végeztek játékos kísérleteket, kesztyűbábokkal jeleneteket játszottak el nekik. Az első kísérletben egy állat hiába próbált kinyitni egy dobozt, melybe csörgőt helyeztek, és egy másik állat sietett a segítségére. Egy következő jelenetben egy újabb szereplő állat ráugrott a dobozra, így megakadályozta annak kinyitását.

Már korábbi kísérletek is igazolták, hogy a gyermekek, ha választani kell, inkább a
segítőkész szereplő mellett döntenek. A szakemberek azt is szerették volna megtudni, a gyerekek hogyan viszonyulnak a jelenetben pozitívan ill. negatívan viselkedő figurához.

Az első jelenetben szereplő barátságos és ellenséges állatok most labdáztak. Amint egyikük leejtette a labdát, két újabb figura lépett be a jelenetbe. Az egyik visszaadta a labdát, a másik pedig elvette. Az apróságok mindkét korosztályban örültek, amikor a segítőkész állat (aki kinyitotta a láda tetejét) visszakapta a labdáját. Az ellenséges figura esetében (amelyik ráült a dobozra), a nyolchónapos babák azt a figurát részesítették előnyben, aki elvette tőle a labdát.



A labda elvétele önmagában negatív cselekvés, a gyermekek viszont összefüggéseiben szemlélték a történteket:

A ládát lezáró, ellenséges szereplő elnyerte „méltó” büntetését. Az öthónapos csecsemők viszont azt a szereplőt részesítették előnyben, amelyik visszaadta a labdát.

Egy további kísérletben kétéves gyermekek vettek részt. Az eredményben azt tapasztalták a pszichológusok, hogy aszerint alakították cselekvéseiket, ahogyan mások viselkedtek előttük. Az első esetben megkérték őket, hogy egy babának adjanak oda valamit. A másik esetben el kellett venniük tőle egy tárgyat. A gyerekek következetesen azt a babát ajándékozták meg, amelyik barátságosan viselkedett, az ellenségesnek mutatkozótól pedig mindig elvettek valamit.

A gyermekeknél tehát úgy látszik, működik egy ösztönös, elhárító mechanizmus. Felnőttkorunkra valahogy elvesztjük ezt a képességünket, ezért hatnak ránk a negatív reklámok is. Talán nem véletlen a mesék szófordulata sem: „jó tett helyébe jót várj”.


Fotó: tuelekza/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja