SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 1 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-09
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 1 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló az egy hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Bőre feszesebb, ráncai elsimultak, már kis zsírpárnái is vannak. Magzatpózban fekszik, keze ökölbe szorul, popsiját égnek emeli. Hason rövid időre, kissé elesetten megemeli a fejét, s automatikusan oldalra fordítja, hogy akadálytalanul lélegezhessen. A szemétől kb. 30 cm-re tartott tárgyat (ha túl közel van, kancsalságot okozhat) pár másodpercig nézi, megpróbálja követni, néha elveszti szem elől. Kancsalít, mert még nem tudja egyszerre használni mind a két szemgolyóját, tekintetét egy pontra fixálni. Napi alvásigénye 15 óra (ebből kb. 8,5 óra az éjjeli alvás). Képes előrehajtani magát rövid távolságon, ha arccal lefelé helyezik a vízre. Mozdulatai még pontosabbak, ha teljesen alámerítik. Szemét nyitva tartja. (Ez a búvárreflex: víz alatt automatikusan visszatartja lélegzetét). Háton fekve ne próbálkozzunk, mert megrémül, vizet nyel és sír. Feje nagyon billenékeny.

A második hónap végi kontroll lehetővé teszi, hogy a gyermekorvos megvizsgálja a kisbabát, és azt is láthatja, hogy van az anyuka. A vizsgálat során:

  • Megnézi a kisbaba fejét, megtapogatja a kutacsát, és megállapítja, hogy az elülső még nyitva van.
  • Megvizsgálja a bőrét, megnézi, látja-e az újszülöttön hámlással járó, vöröses foltokban jelentkező ekcéma, aknék vagy anyajegyek nyomait.
  • Megvizsgálja a szopási reflexet, a motoros készségeket, a szemet, a fület, a köldököt és a genitáliákat.
  • Megnézi, hogy van-e elmozdulás, vagy más probléma a csípő-izületeknél.
  • Beadja a szükséges oltást – HIB (Haemophilus B elleni, amit agyhártyagyulladás elleninek ismernek)

 

 






 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Még mindig a sírás és a testbeszéd a fő kommunikációs eszközei. A szülők kezdik megtanulni, hogy melyik sírásfajta mit jelent, így hatásosabban tudják azt csillapítani.
Megkülönbözteti az ismerős és az idegen hangokat. Az ismerős hang irányába fordul. Arcokkal ugyanez a helyzet. Ha közel az arc, követi a mozdulatait. Beszédmozgást utánoz: nyitja/zárja száját.
 

 

 

 


 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Az újszülött érzékeny a hőmérséklet változásaira, vetkőztetéskor gyakran sír. Ha felvesszük, rendszerint abbahagyja a sírást, mert tudja, hogy megnyugtatást, segítséget kap. A reflexmosolyt felváltja a felismerő mosoly: a baba arcánál közvetlenül feltűnő felnőtt arc váltja ki. Maga a mosoly még személytelen, nem csak a szülőnek szól. Csukott szemmel, a külvilág ingereitől elzárkózva szopik, mindenestül átadja magát a táplálkozás, tapintás és ízek nyújtotta boldogságának.
 

HOGYAN ETESD? 


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint legalább 6 hónapos koráig célszerű szoptatni a csecsemőket. A szoptatás létfontosságú a kicsi immunrendszerének kialakulása miatt. Előfordulhat természetesen, hogy az anyának nincs elég teje vagy egyéb problémák miatt nem tudja szoptatni a gyermekét. Ilyenkor több mód is adódik az anyatej pótlására. Már lehetőség van arra, hogy a gyermekorvossal receptre anyatejet írassunk fel, amelyet anyatejelosztó központokban vehetünk át. (Mindez a gyermek 8 hónapos koráig ingyenes). Azonban, ha így sem sikerül anyatejhez jutnunk, akkor tápszert kell alkalmaznunk. A csecsemő immunrendszerének megerősítése miatt célszerű ilyenkor pre- és probiotikumokat tartalmazó termékeket vásárolni.

Szoptatásnál az édesanyáknak javasolt figyelmet fordítani arra, hogy mit esznek, mert nem mindegy, hogy az anyatejnek mennyi a vitamin és a tápérték tartalma. A legjobb ebben az esetben is, a változatos és mértékletes táplálkozás.
 

 

 

 



 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


Elkezdhetjük a levegőztetést (az első hetekben nem az egészségét védjük elsősorban az egyenletes szobai "meleggel", hanem idegrendszerének biztosítjuk a legteljesebb védelmet és nyugalmat). Ne rakjuk ki közvetlen napfényre, téli levegőztetésnél a sálat ne a gyerek orra-szája elé kössük. Ilyenkor a hideg nedvesség, amely a kilélegzett, elhasznált levegő párájából az arcára csapódik, kellemetlen és káros. D-vitamint, a csontfejlődés, a növekedés, a gyarapodás kulcsfontosságú vitaminját kapja naponta (legalább 3 éves korig), s véralvadást elősegítő K-vitamint hetente (ha kizárólag anyatejjel tápláljuk). Az adagolást beszéljük meg a gyerekorvossal!

A gügyögés a leginkább az első hat hónapban értékes, ezt követően egyre ritkább. Hogyan beszélhetünk még a kisbabához:

  • Mindig kommentáljuk, épp mit csinálunk.
  • Tegyünk fel a kisbabának kérdéseket (még ha nem is tud rájuk válaszolni), és adjuk meg a lehetőséget, hogy visszagügyögjön nekünk.
  • Emeljük a hangszínünket, mikor a kisbabához beszélünk – ez a legtöbbjüknek tetszik. 
  • Utánozzuk a kisbaba beszédjét.
  • Énekeljünk és olvassunk neki meséket, verseket hangosan – minél egyszerűbb és dallamosabb, annál jobb.

 

 

 

MIKOR VAN GOND?


Fontos, hogy minden hónapban figyeljük gyermekünk fejlődését. Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen az újszülött. Az első néhány hétben az esetleges probléma jele lehet, ha a csecsemő sokat feszíti magát, nem simul bele a kezünkbe, illetve nagyon laza, szinte kicsúszik a kezünkből.

Másrészt ne felejtsük el elvinni a gyermeket 1 hónapos koráig objektív hallásvizsgálatra (otoakusztikus emissziós vizsgálat), amely képes kiszűrni a veleszületett hallási rendellenességet. 
 

 

 

 

 


 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

Az újszülött fejlődése

2 hónapos baba fejlődése
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
A szerkesztő ajánlja