A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit árul el a kisbaba fejformája? - Jelek, amelyeket érdemes komolyan venni

Kercsó Dorottya - 2018-04-04
Hosszúkás fejforma, kutacs, aszimmetrikus, egyik oldalán lapos koponya... a szülőknek gyakran okoz indokolatlan ijedelmet, ha gyermekük fejformája eltér az általuk várttól. Az alábbiakban következzen néhány ártalmatlan jelenség, és néhány olyan, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Mit árul el a kisbaba fejformája? - Jelek, amelyeket érdemes komolyan venni

Mit NEM árul el a fejforma?

Bár ma már valószínűleg senki nincs, aki komolyan venné a 18. század népszerű áltudományos mozgalmát, a frenológiát, de azért érdekesség képen érdemes megemlíteni, hogy néhány száz évvel ezelőtt komoly tudósok is elhitték: a koponyán található bizonyos "agyi dudorokból" lehet következtetni valaki értelmi képességeire. Bár a tudományos igényességében nagyjából a csillagjósláshoz hasonló színvonalú mozgalom a 19. századra veszített népszerűségéből, hatását még a huszadik század elején is érzékeltette: az Utas és holdvilágban a főhős gimnáziumi tanára valamikor az első világháború idejében koponyavizsgálattal állapítja meg, melyik tanuló mennyire intelligens. A 20. században teljesen elvetették, hogy a külső mérésekkel meg lehessen határozni egy ember jellemét.
 

Csúcsfejű újszülöttek

Természetes úton világra jött újszülöttek koponyája – az esetek nagy részében – csúcsos formát vesz fel. Szerencsére a magzat fej csontozata lágy, rugalmas, ezért a szülőcsatornán történő áthaladáskor a magzati életben még kerek fejforma kicsit lelapul, keskenyebb, hosszabb lesz, ami szülés közben csökkenti az elakadás veszélyét. Emiatt nem kell aggódni, a csontok, varratok néhány napon belül visszaveszik normális alakjukat.
 

Kutacs

Az újszülöttek koponyája még nem teljesen zárult össze: a fejen található lágy rész, a kutacs kétéves kor táján tűnik el végleg. Ritka, két-háromezer babából egyet érintő, de komoly rendellenesség a koponyavarratok idő előtti elcsontosodása, az úgynevezett craniosynostosis. Ebben az esetben az agynak nincs elég helye növekedni, ami súlyos problémákat - értelmi visszamaradottságot, étkezési problémákat, torz fejformát - okozhat.

A kutacs a baba koponyáján levő lágyrész, amely szüléskor a rugalmasságot biztosítja. Összesen 6 kutacs található egy kisbaba fején. A hátsó kutacsok általában fél éves korra becsontosodnak. Az elülső kutacs másfél éves korra keményedik meg, de a teljes csontosodás felnőtt korra fejeződik be. A kutacs rugalmassága fontos a koponya- és agynövekedéshez.

A kutacs egy jelzőrendszer: Ha behorpadt: szomjúságot, folyadékhiányt jelez. Főként nyáron, nagy melegben érdemes erre odafigyelni. Ha feszes, vagy nagyon kidudorodik, jelezhet betegséget. Síráskor is kidudorodó, de ez normális.

Ritkán előfordul – két-háromezer babából egy esetében -, hogy a koponya varratok idő előtt elcsontosodnak: ez az úgynevezett craniosynostosis, melynek hátterében genetikai betegség áll - tudtuk meg Makay Zsuzsa védőnő szakértőnktől.

 

Lapos fej

A csecsemők közel fele olyan mértékig előnyben részesíti valamelyik oldalát alvás közben, hogy a koponyája asszimetrikusan belapul. A jelenség jórészt ártalmatlan, de nem túl esztétikus. Kiküszöbölésére a legjobb megoldás, ha a baba ébrenléti idejében igyekszünk a hason fekve történő játékra ösztönözni.

A csecsemő feje könnyen deformálódik, mert a koponya szerkezete igen képlékeny. Lapos fej a rossz fektetés miatt alakul ki. Sok szülő a bölcsőhaláltól való félelmében nem fekteti hasra babáját,  melynek következménye a hetek alatt kialakult ellaposodás, asszimetria. A kicsit ellaposodott fej ártalmatlan, de az agykoponya a fokozott ellaposodása nem teszi lehetővé, hogy az agy normálisan tudjon fejlődni a koponyán belül. Nem beszélve az esztétikumról. Megelőzésnek javasolt a baba ébrenléti idejében való hason fektetés.

Sokan a bölcsőhaláltól való félelem miatt fektetik a hátára a csecsemőt. Tapasztalatom szerint azonban – 40 év körzeti munka, 44 év védőnőség – a bölcsőhalál háton fekve következik be. Ráadásul, ha a baba visszabukik, akkor a nyelőcső-légcső pozíciója miatt az étel hátracsúszik a légcsőbe és gondot okozhat, míg hason fekve a visszajött étel kifolyik.

Háton fekve veszélyesebb lenni! Én minden babát hason fekvésre szoktattam, már a mosásfejlődés, az izomzat erősödése, a csípő számára is ez a pozitúra az előnyös - mondja a védőnő.

Olvasd el ezt is: A hanyatt fekve alvó babák közel felének ellaposodik a tarkója

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke nem szeret hason lenni. Ebben az esetben próbáld megkedveltetni vele az így eltöltött időt! Feküdj te is hasra, szembe vele vagy mellé, játsszatok így. Ha azonban a baba nagyon tiltakozik a hason fekvés ellen, és kitartó próbálkozásod ellenére sem javul a helyzet, érdemes gyógytornásznak megmutatni, ugyanis a túl kötött vagy túl laza izomzat is okozhatja, hogy kényelmetlen neki ez a pozíció.

Egyes kutatások szerint a belapult fej akár fejlődési lemaradáshoz is vezethet, ám ezzel nem mindenki ért egyet. Vannak, akik egyenesen sebészeti megoldásokat sürgetnek ebben az esetben, mások speciális sisakot adnak a babákra, így kezelik a problémát. Ezeknek a módszereknek a megítélése az orvostársadalmon belül is ellentmondásos.

Ami azonban a legbiztonságosabb: bármi kétséged merül fel a babád fejlődésével - így a fejformájával - kapcsolatban, említsd meg a gyermekorvosnak!

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

Indexkép: pxhere

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja