SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

24 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
24 hónapos baba fejlődése


Beszédfejlődés

Mostanra gyermeked körülbelül 10 új szót tanul naponta – még akkor is, ha ezt neked nem feltétlenül mutatja meg, hiszen már jó ideje sokkal többet ért meg, mint amennyit meg tud fogalmazni.
Előfordulhat, hogy sűrűn ismételget neki tetsző szavakat, sőt, egyszerű, kétszavas mondatokban fejezheti ki magát: „Hol Apa?” vagy „Baba tátá”. A könnyebb, ismétlődő szótagokkal elmondható szavakat mondogatja, a neki tetsző kifejezéseken kacag, és próbálja utánozni.

Hány szót „kellene” tudnia ebben az életkorban? A gyógypedagógus válaszol >> A beszéd fejlődése

Egyszerű, hangutánzós dalocskákat dúdolhat, és ismételhet szavakat, melyeket a ti beszélgetésetekből csipeget ki. Már biztosan felismer neveket, a tárgyak neveit is, és egyszerű instrukciókat is megért. A gyakran használt frázisokat, indulatszavakat (Na! Kész! Hoppá!) ő is használja, méghozzá helyes szituációkban.

Hogyan fejlesztheted játékosan? Nagyszerű ötleteket találsz az alábbi cikkben >> Mit énekeljünk, mondókázzunk a babáknak?

Fontos hogy bátorítsd, és semmiképp se javítsd direkt módon. Jusson eszedbe, hogy nem csak a szó kiejtését kell megtanulnia, azt is, hogy mi a jelentése és milyen helyzetben használjuk. Lehet, hogy te arra mondod neki, hogy nem jó, ahogy kiejti a szót, ő pedig azt hiszi majd, rossz helyzetben használta, ezért elbátortalanodik.
A megfelelő kiejtéshez és használathoz annyit tégy, hogy megdicséred, és megismétled helyesen az adott szót. Idővel érzékeli az eltérést és javítani próbál majd.

Honnan tudhatod, hogy gyermeked le van maradva a beszédfejlődésben? Olvasd el a fejlesztő pedagógus hasznos összefoglalóját >> Megkésett beszédfejlődés

Olvassatok minél több képeskönyvet, mesét, melyekben sok főnév szerepel – így tanul majd gyorsan. Ahogy egyre többet beszél, zavaró lehet, ha cumi lóg a szájában – már elég nagy hozzá, hogy korlátozd a használati időt, fokozatosan csak az alvásra. Hasznos, ha azt mondod: cumival a szádban nem értem, mit mondasz! Az első alkalommal, amikor „nem érted majd meg”, hogy csokit szeretne, ki fogja venni a szájából önként.

Olvasd el a szakértő véleményét a cumiról és az ujjszopásról >> Cumi vagy ujjszopás?

 

Születésnap

Közeleg a második szülinapi zsúr ideje, talán már eltöprengtél rajta, hogyan ünnepeljétek meg. Ebben a korban a kicsik nagyon szeretik a tortát, a lufit, a gyertyákat és persze az ajándékokat. Azonban a kevesebb néha több, egy tipegő pedig roppant könnyen „túlpörög”, ha túl sok élmény szakad rá egyszerre.

Érdemes megfontolni az óvónő tanácsait a témáról >> Biztosan fejleszti a sok játék? - Biztos, hogy nem...

Általában a gyermek éveinek száma határozza meg a bulit – két évesen két vendég, és kétórás duhajkodás untig elég egy szuper zsúrhoz. Így a születésnap élménnyé válik, nem pedig egy hatalmas, átláthatatlan, esetleg ijesztő ramazurivá.
Az időpontot vagy a délutáni vagy az esti lefekvés elé érdemes időzíteni, de legyen rá gondod, hogy mielőtt elalszik, csemetédnek legyen ideje elcsitulni, így az álma is nyugodt lesz.

A békés alvás érdekében a buli után olvasd fel neki a relaxációs mesét, amitől hamar meg fog nyugodni >> Altasd gyermeked varázslatos álomporral - mondd el neki lefekvéskor ezt a tündéri relaxációs mesét!

Egy kis buborékfújás, kergetőzés és persze az új játékok, ajándékok kipróbálása bőven elegendő program – sok-sok zsúrja lesz még, amiket gazdagabb programmal, hosszabbra tervezhetsz, ezért a bohócokat, arcfestést és az egész osztálynyi nyüzsgő vendégsereget ráérsz a későbbieken is bevetni.

Ha van rá lehetőség, menjetek ki a szabadba és fújjatok óriás buborékokat, amivel nagy sikert arattok majd az apróságok körében – itt találod a receptet >> Így készítheted el házilag: az óriás szappanbuborék titkos receptje

 

Növekedés

Bizonyára észrevetted, hogy gyermeked növekedése lelassult. Aggodalomra nincs ok: míg a babák általában megháromszorozzák súlyukat az első életévük végére, totyogóként átlagosan mindössze másfél-három kilogrammot híznak 1 és 2 éves koruk között.
Babás arányai lassan a kisgyermekes felé tolódnak és – a nagymamák mély fájdalmára – a babaháj-hurkák is eltűnnek. A gyerek úgy nő, mintha húznák. Mozgása egyre biztosabbá, kidolgozottabbá válik: míg kezeivel egyre apróbb mozdulatokat képes precízen végrehajtani, párhuzamosan nagymozgásait kombinálni is képes: már nem csak jár, hanem fut, szalad, próbálkozik az ugrálással, és képes eközben dolgokat maga után húzni, maga előtt tolni, esetleg cipelni.
A kismotorral már valódi sebességet képes produkálni és mindenhová felmászik, anya pedig alig éri utol. Ez jól is van így, de arra ügyelj, hogy olyan legyen a terep, ahol nem tud komoly kárt tenni magában. Nem lehetsz folyton mögötte, és menthetetlenül megkezdődik a plezúrok, horzsolások, „jóság-foltok” kora. A legfontosabb, hogy a kisebb baleseteknél te se ess kétségbe: „feláll, leporol (kislányok esetében koronát igazít) és tovább megy” – ez legyen a mottó.

 

Biztonság

Ahogy növekszik és mozgása hihetetlen tempóban fejlődik, újra kell gondolnod a lakás, a kert biztonságosságát. Mivel olyan helyekre is felmászhat a lurkó, ahová legvadabb álmaidban sem gondoltad volna, a „gyerekbiztos” kifejezés átértékelődik kissé – már nem elég, ha magas polcra teszed a gyógyszereket, éles késeket és lenyelhető apró tárgyakat. Az ajtókon a gyerekzárak – a bonyolultabbak! – és gyerekbiztosan záródó edények, dobozok lesznek a legjobb barátaid.

Olvasd el a gyermekorvos hasznos tanácsait: A gyermekkori otthoni balesetek megelőzésének tízparancsolata

Szüntesd meg a lelógó zsinórokat a függönyökön, redőnyökön és rögzítsd a polcokat, hogy ne tudjanak feldőlni. A vegyszereket, veszélyes anyagokat biztonságosan záródó polcon tárold. Jusson eszedbe, hogy csemetéd sok tárgy használatát már kifigyelhette – tudja, hol kell megnyomni a dezodort, és hogyan kell forgatni a sütő gombját –, és már elég erő van a kezében ahhoz, hogy meg is tegye a megfelelő mozdulatot, ezért az „úgysem tud vele kárt okozni” dolgok listáját gondold újra. A legfontosabb, hogy semmi ne legyen a matató apró kezek ügyében, ami káros vagy veszélyes lehet.

A gyermekbalesetek nagy része megelőzhető lenne – nézd meg, mire kell figyelned, a teljesség igénye nélkül >> A leggyakoribb gyermekbalesetek, amiket kivédhetnénk - ezekre figyelj nagyon!

 

Családi élet

A gyereknevelés komplett és összetett dolog. Mindenki tanul, olvas róla, követi az ösztöneit és persze a saját gyerekkorából „hozott anyag” is betársul abba az összképbe, hogy ki, hogyan neveli csemetéit. A legritkább eset, hogy anya és apa maradéktalanul egyetért minden kérdésben, jellemzően vannak dolgok, melyeket másképp kezelnétek.
Ez természetes, ne aggódj miatta, normális, ha kialakulnak súrlódások a gyerekek nevelése körül. A legfontosabb és a gyerekeknek a legjobb, ha egységes frontot alkottok a konkfliktusoknál.
Ha nem értetek egyet, később, ha a kicsi hallótávolságon kívül van, beszéljétek meg az esetet és egyezzetek meg egy mindkettőtöknek elfogadható megoldásban. Ha azonban a lurkó előtt kezdtek vitatkozni, a kis huncut rögtön megtalálja a rést a pajzson és elkezdődik az „Anya úgyis megengedi!”-játék. Erre jobb, ha nem adtok lehetőséget, így több legyet üttök egy csapásra: megkönnyítitek magatoknak a nevelési konfliktusok elkerülését, csemetétek pedig nem a kiskapukat használva próbál majd érvényesülni.

Elgondolkodtató írás az anyai és apai szerepekről, melyet minden szülő figyelmébe ajánlunk >> "Apa vicces, anya ideges" - így szúr ki az anyukákkal minden olyan apa, aki nem veszi ki a részét a nevelésből

 

Bringakérdés

Bizonyára kezded észrevenni, hogy az udvari játszócipőnek egyre nagyobb darab kopik ki az orrából, ahogy a kis örökmozgó száguldozik a kismotorján, mivel lassan kinőve a járgányt, mind jobban leér a lába. Érdemes elgondolkodni a nagyobbaknak való holmik beszerzésén.
A háromkerekű biciklik pedálosak és stabilan haladnak, ráadásul kapható belőlük olyan típus, melyen afféle vezetőszárként található egy fogantyú, így a gyermek nem kalandozik el tőled és irányítani is tudod, ha szükséges. Olyan gyereknek ideális, akiben nem tombolnak szüntelenül az energiák.
A pedál hajtása nehéz feladat, mellyel eleinte biztosan nem fog boldogulni, türelem kell a megtanításához – a szülő és a gyermek részéről egyaránt.
Gyors, dinamikus (és főként türelmetlen) Törperősöknek jobb választás lehet a pedál nélküli futóbicikli. Az elérhető sebesség szorosan összefügg a kialakuló egyensúlytartással – amíg ügyetlenül egyensúlyozik, nem fogja tudni igazán begyorsítani és fordítva. Ennek köszönhetően rendkívül jó mozgásfejlesztő eszköz, a lurkó a rendes biciklizés alapelveit tanulja meg, csak épp pedál nélkül. A futóbringa használható óvoda középső csoportig (akár 5 éves korig is, ha a gyermek nem túl nagy növésű), és a legtöbben ebben a korban már probléma (vezetőbot, segédkerék és félelem) nélkül váltanak az igazi pedálos bicajra.

 

Emlékek

A babanapló vezetése talán már kihagyogat kissé és a gyermeked súlyát sem jegyzed fel minden nap, de érdemes kitartóan jegyzetelni. Ha máshová nem, az asztali naptárba firkantsd fel az első „szavakat”, az ő saját kifejezéseit, hidd el, hihetetlenül gyorsan elmúlik ez a szótárazós időszak és a tüneményes, babalogikával kitekert szavak átadják a helyüket a valódi beszédnek.
A mobilok, tabletek korában élünk, tehát bizonyára folyamatosan készülnek képek, videófelvételek a gyermekedről. Ismerve a mai kütyük élettartamát, ezeket érdemes időről időre átnézni, a rengeteg elmosódott képből kikeresni azt az egyet, melyen látszik, hogy a kis futóbajnok mosolyog éppen.
Ha nem is rendezed mappákba események szerint a képeket, legalább szülinaponként érdemes egy új mappát nyitni a képek között. Az sem árt, ha a család több tagjának gépén is mentitek ezeket az adatokat, hiszen a technika ördöge soha nem alszik. A legbiztosabb mód pedig, hogy digitális armaggedon esetén is maradjanak emlékeitek, ha egy-két igazán legendás pillanatot (az „elsőket”) bemutató fotót rendszeresen előhívattok és albumba rendezitek a képeket – ha másért nem is, a nagyi kedvéért, hogy ő is mutogathassa büszkén az unokáját.

A sorozat további részei:

Kép: Pixabay / Pexels

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja