SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Ezért nem csinálok idő előtt kis felnőtteket a gyerekeimből

Hanula Erika [cikkei] - 2017-09-07
Körülbelül négy éves lehetett a nagyfiam és kettő a kicsi, amikor egy napon azon kaptam magam, hogy szinte más se hagyja el a számat, mint hogy "Ne nyúzd a tesódat", "Ne mássz a hátára", "Vigyázz, leesik", "Ne nyúzzátok már egymást", "Ne csináld ezt, ne csinálad azt". Tisztán él bennem a kép: megtorpantam a gyerekszoba ajtajában, a karomban egy halom frissen leszedett ruha, és már megint fékezni akartam a fiaim tombolását valamilyen felszólítással.
Ezért nem csinálok idő előtt kis felnőtteket a gyerekeimből

A gyerekeim egymás hegyén-hátán az ágyon persze már megint valami bunyós dolgot játszottak. Szinte egyszerre mondták, hogy „De anya, nekünk ez jó!” miközben a szemük csillogott, az arcuk piros volt a mozgástól és patakokban folyt róluk a víz. Akkor és ott megértettem, hogy mennyire másként látják a gyerekek a világot, mennyire ösztönösek még és hogy mennyire nem szabad ezt szükségtelen(!) korlátok közé zárni. Ők akkor ott tényleg élvezték a játékot, a ma már unalomig ismételt „légy jelen a pillanatban” életérzést teljes egészében kimerítették, én meg a saját félelmeim miatt, azon aggódva, hogy mi történhet velük, megpróbáltam volna kiszedni őket ebből az állapotból.

Fontos dolgot tanultam aznap. Hagyni kell a gyerekeket játszani. Bízni kell bennük és nem idő előtt kis felnőtteket csinálni belőlük.

Azóta inkább kimegyek a szobából, ha bunyóznak. Tudom, hogy mivel fiúk, néha a tesztoszteron „beszél” belőlük, és igenis szükségük van az egymás nyúzására, a birkózásra. Pont úgy, mint ahogy az oroszlánkölykök cibálják egymást. Az elmúlt tizenegy év során SOHA egyetlen komoly baleset sem történt az ilyen játékverekedések alkalmával.   

Ugyanez a hozzáállás az, ami miatt hagyom, hogy a játszótéren ugráljanak, másszanak, próbálgassák magukat, vagy ami miatt mindig hagyom őket fára mászni. Soha nem tettem fel őket a fára, hanem azt mondtam, ha fel tudsz mászni, felmehetsz. De akkor lemászni is képes leszel. Emiatt hagytam már a másfél éves gyerekemet lépcsőzni a lakásban. Persze ez nem jelenti azt, hogy felelőtlen szülő lennék, hiszen mindig ott voltam a gyerek mögött a lépcsőn, de soha, egyszer sem kellett biztonsági hálót játszanom.

(Kapcsolódó cikkünk: Okos gyereket akarsz? Engedd fára mászni!)

Persze nem mondom, hogy anyaként néha nem áll meg bennem az ütő, amikor látom, miket csinálnak, de nem akarom rájuk vetíteni a saját (nyilván anyai túlzásokba eső) paráimat. Hagyni kell őket élni, mozogni, csinálni, ami jól esik. Csak a mások és a saját testi épségét veszélyeztető dolgokat állítom le – nyilván ezeket meg kell tanulniuk. De ezen túlmenően annyi szabadságot szeretnék adni a gyerekeimnek, amennyit csak lehet. Úgyis annyi év van még előttük, amikor majd „viselkedniük” kell, legalább gyerekként hadd éljenek sokat ösztönből. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja