Hiperaktivitást okozhat a kevés alvás?

Kercsó Dorottya - 2017-09-07
Amsterdami kutatók szerint a túl késői fektetés és az esti tabletezés okolhatóak a hiperaktivitás kialakulásáért gyerekkorban - számolt be a Daily Mail.
Hiperaktivitást okozhat a kevés alvás?

A figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) húszból egy gyermeket, főleg fiúkat érint. Az ebben szenvedő kicsiknek nehezükre esik a kitartó koncentrálás, és többek között ez okoz magatartászavarokat náluk. Az érintett szülőknek a gyermekükkel való mindennapos küzdelem mellett még külön problémát szokott okozni, hogy környezetük – és igen gyakran saját maguk – szerint valahol ők rontották el.

Az Európai Pszichofarmakológiai Kollégium hétvégi konferenciáján ismertetett kutatás is ezt a nézetet látszik támogatni. Az amsterdami VU Medical Centre munkatársai ugyanis azzal az eredménnyel álltak elő, hogy az este sokáig tabletező, majd későn fekvő, ezért kialvatlan gyerekek körében az átlagosnál sokkal magasabb az ADHD-sok aránya.

A diagnosztizált hiperaktívok kétharmadának napi ritmusa ugyanis átlagosan másfél órával van elcsúszva a többiekéhez képest: ez azt jelenti, hogy ezen gyerekek a társaiknál 90 perccel később kerülnek ágyba, reggel azonban ugyanakkor kell kelniük, ezért folyamatosan kialvatlanok.

A kutatás egyik munkatársa, Sandra Kooij professzor szerint nem egyértelmű, hogy az ADHD okozza-e a kevés alvást, vagy fordítva, azonban – mint fogalmazott – „bizonyítást nyert, hogy a hiperaktivitás és az alvászavar egy tőről származik.”
 

Mi okozza a hiperaktivitást?

A kutatókat is évtizedek óta megosztja a kérdés, hogy felelős-e a szülő, és ha igen, milyen mértékben azért, ha hiperaktív lesz a gyermeke. Sokak szerint a betegség genetikai okokra vezethető vissza, mások úgy vélekednek, hogy ha akadnak is az állapotra hajlamosabb gyerekek, a magatartászavar kialakulásáért főleg nevelési hiányosságok felelősek.

A többség valahol középúton foglal állást. Az uralkodó nézet szerint a biológiai tényezők, mint bizonyos fokú agyi károsulás és a kedvezőtlen környezeti hatások, mint például a rosszul működő család egyaránt felelősek lehetnek a probléma kialakulásáért. Sok pszichológus úgy tartja, hogy ma nincs is több hiperaktív gyerek, mint régen, csak az elvárások változtak: kevesebbet engedjük őket szaladgálni, dombról legurulni, több időt kell nyugodtan tölteniük az iskolában, amit sokan nagyon rosszul tűrnek. Más szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben jellemző lett a pusztán a helytelen nevelés következtében kialakult problémákat is hiperaktivitásnak bélyegezni, ami nagyban torzítja az adatok hitelességét.

Fotó: Venturist / flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media