SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hiperaktivitást okozhat a kevés alvás?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-07
Amsterdami kutatók szerint a túl késői fektetés és az esti tabletezés okolhatóak a hiperaktivitás kialakulásáért gyerekkorban - számolt be a Daily Mail.
Hiperaktivitást okozhat a kevés alvás?

A figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) húszból egy gyermeket, főleg fiúkat érint. Az ebben szenvedő kicsiknek nehezükre esik a kitartó koncentrálás, és többek között ez okoz magatartászavarokat náluk. Az érintett szülőknek a gyermekükkel való mindennapos küzdelem mellett még külön problémát szokott okozni, hogy környezetük – és igen gyakran saját maguk – szerint valahol ők rontották el.

Az Európai Pszichofarmakológiai Kollégium hétvégi konferenciáján ismertetett kutatás is ezt a nézetet látszik támogatni. Az amsterdami VU Medical Centre munkatársai ugyanis azzal az eredménnyel álltak elő, hogy az este sokáig tabletező, majd későn fekvő, ezért kialvatlan gyerekek körében az átlagosnál sokkal magasabb az ADHD-sok aránya.

A diagnosztizált hiperaktívok kétharmadának napi ritmusa ugyanis átlagosan másfél órával van elcsúszva a többiekéhez képest: ez azt jelenti, hogy ezen gyerekek a társaiknál 90 perccel később kerülnek ágyba, reggel azonban ugyanakkor kell kelniük, ezért folyamatosan kialvatlanok.

A kutatás egyik munkatársa, Sandra Kooij professzor szerint nem egyértelmű, hogy az ADHD okozza-e a kevés alvást, vagy fordítva, azonban – mint fogalmazott – „bizonyítást nyert, hogy a hiperaktivitás és az alvászavar egy tőről származik.”
 

Mi okozza a hiperaktivitást?

A kutatókat is évtizedek óta megosztja a kérdés, hogy felelős-e a szülő, és ha igen, milyen mértékben azért, ha hiperaktív lesz a gyermeke. Sokak szerint a betegség genetikai okokra vezethető vissza, mások úgy vélekednek, hogy ha akadnak is az állapotra hajlamosabb gyerekek, a magatartászavar kialakulásáért főleg nevelési hiányosságok felelősek.

A többség valahol középúton foglal állást. Az uralkodó nézet szerint a biológiai tényezők, mint bizonyos fokú agyi károsulás és a kedvezőtlen környezeti hatások, mint például a rosszul működő család egyaránt felelősek lehetnek a probléma kialakulásáért. Sok pszichológus úgy tartja, hogy ma nincs is több hiperaktív gyerek, mint régen, csak az elvárások változtak: kevesebbet engedjük őket szaladgálni, dombról legurulni, több időt kell nyugodtan tölteniük az iskolában, amit sokan nagyon rosszul tűrnek. Más szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben jellemző lett a pusztán a helytelen nevelés következtében kialakult problémákat is hiperaktivitásnak bélyegezni, ami nagyban torzítja az adatok hitelességét.

Fotó: Venturist / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja