SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2021-01-11
Nem egyszerű. Gondolkodást, elszántságot, és időt igényel. Mégpedig tőlünk, szülőktől. A gyermek, főleg ha éhes, megeszi, amit elé teszünk. Legyen az friss, házi készítésű pogácsa, vagy egy előre csomagolt csokis piskóta. Aztán egy idő után billen a mérleg, és már inkább az utóbbihoz nyúl, mert az előbbinek "semmi íze". Hozzászokik a szervezete az ízfokozókhoz és az ételek valódi ízét már meg sem érzi. Tehát, hogy Gandhi-t idézzem: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!".
Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Neked kell változtatnod, kedves szülő. A fejedben és az ízlelésedben is. Neked kell tudnod, hogy mi a jó, és mi a kerülendő. Neked kell azt a gyermek elé tenni, amiről azt gondolod, hogy neki való. És nem azt, amit a társadalom nagy része gondol! Vagy amit anyukád vagy a nagymamád gondol. Vagy amit te is ettél gyerekként. Hanem azt, amiről tényleg azt gondolod, hogy a gyermekedet táplálja is, nem csak eteti.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb ajánlása az úgynevezett OKOSTÁNYÉR. Ezen a gyermekek számára napi min. 4 adag zöldséget/gyümölcsöt, 3 adag gabonát, 1-2 adag húst/halat, 3 adag tejet/tejterméket és 8 pohár folyadékot írnak elő. Ez lenne a cél, hogy mire 6 éves lesz a gyermek, ennyit fogyasszon az alábbi élelmiszercsoportokból. Látszik, hogy a zöldség vagy gyümölcs szinte minden étkezésnél megjelenik, míg a gabona „csak” naponta háromszor. Pedig a sok keksszel, piskótával, nassolnivalóval ez már sokkal kisebb gyerekeknél is eltolódik a gabonák irányába, a nem megfelelően kiegyensúlyott tápanyagbevitel pedig sok betegség melegágya. 

És bár szerencsére egyre ismertebbek a különféle gabonák (zab, köles, árpa, hajdina), sokan meg sem próbálják őket elkészíteni, mert már ők maguk is rossz szájízzel gondolnak rájuk – akkor is, ha még esetleg nem is kóstolták. Érdemes, ha magunk miatt nem is, de a gyerekünk miatt kipróbálni ezeket is. Könnyen meglehet, hogy nekünk esetleg tényleg nem ízlik, de a gyermeknek igen. Vagy a magunk számára is találhatunk egy új köret-ötletet.

Merthogy igenis főzhetjük magunknak is azt, amit a gyermeknek. A mi szervezetünk is meghálálja, ha frissen főtt, zöldségekkel, gyümölcsökkel teli, ám ízfokozóktól, cukortól mentes étrendre állunk át. Mi is megérdemeljük! És igen, először ízetlennek érezhetjük. És akár a mi adagunkba belerejtünk egy kicsivel több sót vagy borsot. De idővel mi is elkezdjük megérezni az étel valódi ízét. Új ízeket, ízkombinációkat fedezhetünk fel. Együtt ehetünk a gyermekünkkel, nem kell kétfelé főzni.

Hosszú távon, egészen biztosan, jót teszünk a pénztárcánknak is. A legegyértelműbb példa erre a csirkemell sonka, aminek bolti ára már 2000-2500 ft/kg körül mozog, míg maga a csirkemell megkapható 1200 ft/kg körül. Ehhez csak egy kis olajat kell „löttyinteni”, és valamivel, mondjuk egy gerezd fokhagymával ízesíteni, összeturmixolni, megsütni, és kész is van a minden adalékanyagtól mentes, nem felvizezett (és ki tudja, milyen testrészeket tartalmazó) csirkemell sonkánk. De ugyanilyen a házi kenyér is, amiben a liszten, vízen és éleszőn kívül maximum egy kevés olaj van.

Tudom, hogy könnyebb egy csomag kekszet kibontani, mint mondjuk egy narancsot megpucolni. Vagy könnyebb egy szelet kenyeret megkenni, mint mondjuk zabkását főzni reggelire. De hiszem, hogy magunknak is jót teszünk. Az pedig nem kérdés, hogy a gyermekünknek is.

Olvasd el cikksorozatunk másik két részét is!

Hozzátáplálás tudatosabban!

Hozzátáplálás tudatosabban 3.

További cikkeink a témában:

Hozzátáplálás: A leggyakoribb táplálási hibák, amiket a szülő elkövethet a baba etetése során

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Hozzátáplálás és babareceptek- a legfontosabb tudnivalók a baba etetéséről

Mi az a BLW?- A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

Fotó: amsw photography a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja