SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-01-09
Az első babás anyukák rendszerint alig várják, hogy elkezdődjön a hozzátáplálás: izgalmas lesz új ízekkel kísérletezni, talán a szoptatás gyakorisága is csökken majd, és azt hallották, a szilárd étel segít a babának, hogy átaludja az éjszakát. A többedik gyerek esetében azonban általában már kevésbé lelkesek... A következőkre készülj fel, amikor megkezded a hozzátáplálást:
10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást


Rendetlenség mindenhol

Ha magad készíted a főzeléket, döbbenten fogod tapasztalni, milyen sok konyhai edényt kell elmosnod egy ilyen kis adag étel elkészítése után, a koszt azonban az üveges bébiétel választásakor sem fogod megúszni. A babák élvezettel tenyerelnek bele a tányérjukba, ütik ki édesanyjuk kezéből a kanalat, és kenik szét minden létező felületen a maradékot. Ezért minden esetben köss rá előkét, és lehetőleg ne szőnyeg fölött etesd.
 

A babák ízlése furcsa

Elképzelhető, hogy a babád azt fogja szeretni, ha minden ételébe almát vagy meggyet teszel, ugyanakkor nem fogja megenni az őszibarackot, mert az neki pont nem ízlik. A csecsemő még nem tudja, hogy a mi étkezési szokásaink szerint mi számít furcsa párosításnak, ezért nyugodtan készítsd el neki akár a banános spenótot is, ha azt nagy eséllyel meg fogja enni.
 

Számít a hangulat

Ahogyan te is egyszer narancsra vágysz, máskor zsíros kenyérre, ugyanígy a babáddal is előfordulhat, hogy egyik nap van kedve megenni valamit, másik nap nincs. Sőt, egyik nap megenne bármit, másik nap egyszerűen nincs étvágya. Bosszantó, amikor kiköpi, amit készítettél neki, de ha amúgy szépen fejlődik, felesleges aggódni miatta.
 

Megváltozott pelustartalom

A hozzátáplált babák kakija… Sajnos vége a rózsaillatú anyatejes kakik időszakának, de egy pár hónapig még nem felnőtt jellegű produktummal fogsz találkozni. A 6-12 hónapos babák pelusában rendszerint egy az egyben köszön vissza az előző napi ebéd, így ha sütőtök volt, narancssárga lesz a széklet, ha cékla, lila, ha pedig spenót, zöld.
 

Vicces arcok

A babák rendkívül jópofán tudnak fintorogni, amikor új íz kerül a szájukba. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ízlik nekik az étel, egyszerűen csak így dolgozzák fel a váratlan élményt.
 

Az éjjeli keléseknek nem lesz vége

Ha arra vársz, hogy kisbabád a szilárd ételtől jobban fog majd aludni, mert tele lesz a pocakja, sajnos van egy rossz hírünk. Előfordulhat persze ilyen forgatókönyv is, de ez egyáltalán törvényszerű. Sokkal gyakoribb az ellenkezője: egyrészt az új ételek könnyen megfeküdhetik a hasát – ezt elkerülheted, ha az ismeretlen ízekkel délelőtt találkozik, így estére elmúlik az esetleges hasfájás is -, másrészt ebben az időszakban kezdődik a fogzás is, ami az eddig jól alvó csecsemőket is fel szokta ébreszteni éjszaka.
 

Öklendezés

Félelmetes látvány, amikor a baba visszaköhögi vagy öklendezi az ételt, de mindenkivel előfordul. Ennek ellenére soha ne hagyd magára evés közben, mert a félrenyelés is gyakori, ami komolyabb esetben felnőtt közbeavatkozást is igényel.
 

Az élet nem lesz könnyebb

Ha eddig tápszereztél, valószínűleg megszoktad, hogy a fél háztartást magaddal kell vinned egy egyszerű kirándulásra, de ha szoptattál, új lesz az élmény. A szoptatáshoz ugyanis semmi extra nem kellett, most azonban szükséged lesz elegendő ételre, előkére, kiskanálra, babavízre, esetleg termoszra is.
 

Egyre kevesebb tejet fog inni

Ez tulajdonképpen logikus is. A tápszeres gyerekek egyéves korukra rendszerint már csak reggel és este isznak tápszert. A szoptatottaknál ez a folyamat kicsit bonyolultabb, nem is minden anya sürgeti az elválasztást, de ha ki szeretnél váltani már egy-két szoptatást, nyugodt szívvel megteheted – remélhetőleg a babád sem fog nagyon tiltakozni miatta.
 

Hamarosan az egész család ugyanazt eheti

Kevés ételtípustól eltekintve egyéves korára a kisgyerek ugyanazt eheti, amit a család többi tagja. Sajnos az életkora előre haladtával egyre valószínűbb, hogy válogatósabbá válik, így kamaszkoráig valószínűleg azért fejtörést fog okozni, mit készítsünk, ha nem óhajtunk háromfelé főzni a négytagú családunknak.

Milyen sorrendben vezesd be az új ételeket? Nézd meg Hozzátáplálási táblázatunkat!

Kép: Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja