SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudatos táplálkozás a szoptatás alatt: a plusz kilók is megelőzhetőek

Zsoldos Ágnes [cikkei] - 2020-12-18
Az anyasággal egy gyönyörű, ám kihívásokkal teli időszak köszönt be az életedbe, így érdemes továbbra is ügyelned az egészséges étrendre, hogy kellő erővel és energiával vágj neki. Kisbabád szoptatásával a tápanyagigényed is növekszik. Ha gondot okoz, mit érdemes ilyenkor fogyasztani, és melyek a kerülendő élelmiszerek, íme, a legfontosabb táplálkozási tanácsok!

Megnövekedett tápanyagigények

Szoptató anyukaként nagyjából 500 többletkalóriát érdemes bevinni a szervezetedbe, változatos, napi 4-5 alkalomra elosztott étkezés formájában. A fehérjeszükséglet napi körülbelül 20 grammal emelkedik a szoptatás ideje alatt. Növekszik az A-, a C-, a D-vitamin, továbbá a folsav igény, az ásványi anyagokat tekintve a kalcium, a magnézium, a foszfor, a jód és a cink szükséglet is. Újdonsült anyukaként a fokozott folyadékbevitelre szintén ügyelned kell.
 

Mit javasolt fogyasztani?

Az étrend jelentős részét a gabonafélék, valamint a gyümölcsök, zöldségek képezzék. A gabonafélék közül lehetőleg a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket részesítsd előnyben, továbbá a müzlit és a barna rizst.

Érdemes jó minőségű fehérjéből is többet bevinned tej, valamint tejtermékek – joghurt, kefir, túró, sajt –, sovány húsfélék – csirke, pulyka, halak, sertés- és marhahús –, tojás formájában. Fontos megemlíteni, hogy a tejre mindenképpen figyelj, és az első időkben inkább csak korlátozott mértékben fogyaszd, mert egyes babáknál hasfájást okozhat. A szintén magas allergén aktivitású fehérjéket, azaz a tojást és a halat se válaszd túl gyakran.

A folyadék pótlására elsősorban a víz, az ásványvíz, a gyümölcsteák, a mértékkel fogyasztott tejes italok, a turmixok, a 100%-os facsart gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tejtermelést serkentő teák a legmegfelelőbbek.
 

Mit érdemes kerülni?

Az egyik legfontosabb, hogy próbáld mérsékelni a fehér liszt használatát, a belőle készült kenyerek, péksütemények fogyasztását. Ez a túl cukros édességekre ugyancsak igaz, ráadásul a gyakori nassolás elhízáshoz vezethet. Továbbá érdemes csökkenteni a sófogyasztást is – mértékkel a jódozott konyhasó használata ajánlott.

A szoptatás első hónapjaiban a magas cellulóz- és aromatartalmú zöldségek puffadást, hasfájást okozhatnak a kisbabáknál. Ilyen a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a fokhagyma, a zöldborsó, a kukorica, valamint a száraz hüvelyesek. A gyümölcsöket tekintve kerülni kell a citrusfélék, a málna és az eper fogyasztását.

Azokat az ételeket, melyek után a babának nem ízlik az anyatej, érdemes inkább kihagyni az étrendből, valamint meg lehet próbálni változtatni a fűszerezésen. Leginkább az olyan magas illóolaj tartalmú fűszerek okozhatnak problémát, mint a fahéj, a fokhagyma, az erős fűszerpaprika, a bors és a zsálya.

Az erős fekete teákkal, a feketekávéval, valamint a koffeintartalmú üdítőkkel is óvatosan kell bánni, mert könnyen okozhatják a babák ingerlékenységét, rossz alvóvá válhatnak. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy muszáj-e teljesen lemondani a kávéról, továbbá arra is választ kaphatsz, alkalmanként okozhat-e problémát egy pohár bor vagy sör elfogyasztása.

Indexkép: StockSnap-től a pixabay.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Személyre szabott fogtisztító eszközökkel hatékonyabban előzhetők meg a fogágybetegségek

Rendszeres fogmosás és nem megfelelő méretű, helytelenül alkalmazott fogköztisztító használata mellett is kialakulhat fogínygyulladás és fogágybetegség - derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Személyre szabott szájhigiénés eszközök használatával és megfelelő betegedukációval azonban elkerülhetők, s akár visszafordíthatók a fenti folyamatok, és a szájüreg egészsége hosszú távon megőrizhető.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

A gyertyák kellemes dekorációs kiegészítői otthonainknak, melyeket a karácsony közeledtével egyre gyakrabban lobbantunk lángra, ezzel is emelve az ünnep fényét. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint azonban az illatgyertyák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a beltéri levegőszennyezéshez, és légúti irritációt is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja