SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy anya őszinte vallomása a mellgyulladásról, amit minden kismamának tudnia kéne

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-21
Egy év szoptatás után jutott arra egy anya, hogy képekkel illusztrálva ossza meg a világgal a gyermeke születése után fellépett mellgyulladása történetét. Történetével arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a szoptatás pokoli nehéz lehet az első időkben, mert olyan problémák is felléphetnek, amelyekről a kismama talán még soha nem is hallott - írta meg a Popsugar.
Egy anya őszinte vallomása a mellgyulladásról, amit minden kismamának tudnia kéne

Egyre divatosabb a szoptató anyák között az etetés meghitt, békés pillanatairól szóló képeket posztolni a közösségi oldalakra. Bár a cél – a szoptatás népszerűsítése – mindenképpen dicséretes, nem mehetünk el amellett, hogy keveseknek jutnak idilli pillanatok az elején, egyesek pedig a kínok kínját élhetik át az első hetekben.

Az amerikai anya összebújós fotók helyett a vérvörös melléről tett fel képet az Instagramra, részletesen elmesélve, hogyan jutott el ebbe az állapotba. Mint írja – Magyarországról nézve megdöbbentő módón –, ő volt az egyetlen szoptató nő a szülészeti osztályon. Rajta kívül csak egy kismama próbálkozott még meg vele, de ő is feladta, miután 12 óra után sem indult be a teje. Így míg a többi újszülött tele hassal békésen aludt, az ő babája egész éjjel sírt, és a mellén lógott. Őt ez felkészületlenül érte, mivel senki nem mondta el neki, hogy a tejbelövellésig napok telhetnek el.

A gondok otthon csak fokozódtak. Minden alkalommal, amikor a baba szopni kezdett, úgy érezte, mintha kettévágták volna a mellbimbóját. „Soha nem éreztem ilyen fájdalmat, előre rettegtem az etetésektől, ám könnyek között, de kitartottam. (Senki nem mondta, hogy a szoptatás fájdalmas lehet, és senki nem mutatta meg, hogyan kell helyesen mellre tenni a babát.)”

Egyik hajnalban reszketve ébredt. Megpróbálta megetetni a fiát, ám ez ekkor már a korábbiaknál is erősebb fájdalmat okozott. Amikor a láza is magasba szökött és hányni kezdett, már egyértelművé vált számára, hogy komoly bajban van, és kórházba ment. „Mivel a mellem nappal még nem pirosodott be, a többi tünetet pedig nem ismertem fel, éjjelre vérmérgezést kaptam” – írta. Ez egyébként rendkívül ritka dolog, a mellgyulladás tíz nőből egyet érint, akik egy százalékánál lép fel vérmérgezés.

 

Remi (@mamaclog) által megosztott bejegyzés,

Fájdalmas tapasztalatai ellenére végül sikeresen szoptatta fiát egy évig, ám fontosnak tartja, hogy a kezdeti nehézségekről minden anya tudjon, és időben felismerje, hogy mikor kell segítséget kérni.
 

Mi a mellgyulladás, és mit tehetünk ellene?

A mellgyulladást a tejcsatorna eltömődése okozza. Kezdeti stádiumában érintésre kellemetlen csomó alakul ki a mellben. Ez még nem igényel különösebb kezelést, általában magától elmúlik. Előfordul azonban, hogy az anya belázasodik, a hideg rázza, bepirosodik a melle. Ez már mindenképp orvosi kezelést igényel.

Ha képes vagy rá, szoptass ilyenkor is, mert ez segíti a mell kiürülését. Előtte azonban győződj meg arról, lehetőleg szakember segítségével, hogy a pici a megfelelő technikával szopik-e. A mellgyulladás és a rossz szopási technika ugyanis elég gyakran jár együtt, mivel így nem ürül ki a mell, és ez vezet a panaszokhoz. Az orvos antibiotikumot fog adni, emellett azonban folytatható a szoptatás. A lázat is csillapítani kell. A mell kiürülését segítheti a finom masszázs és a borogatás is, de semmilyen házi praktika nem helyettesítheti az orvosi kezelést.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja