A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 tény, amely bizonyítja, hogy szupererő van az anyatejben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-19
Nem létezik még egy olyan táplálék, amely pont a fogyasztója igényeihez van szabva, megvéd a betegségektől, és minél több fogy belőle, annál inkább nő a mennyisége.
10 tény, amely bizonyítja, hogy szupererő van az anyatejben

1.    Segít a kilók leadásában

Egy szoptató anya napi 500 extra kalóriát igényel, tehát nagyjából 25 százalékkal többet, mint egyébként. Ez az oka annak, hogy a nők nagy része, hacsak nem kezd mértéktelen nassolásba szülés után, különösebb erőfeszítés nélkül leadja a terhesség alatt felszedett kilókat.

Mérleg

Kép: TeroVesalainen / pixabay

 

2.    Jól hat az agy fejlődésére

Tanulmányok még iskoláskorban is kimutathatóan jobb kognitív teljesítményt találtak azon gyerekek között, akiket legalább életük első négy hetében anyatejjel tápláltak. Igaz, mások szerint a hatás abban áll, hogy Amerikában a jól képzett, tudatos édesanyák nagyobb arányban kezdenek egyáltalán szoptatni, és a gyerek a családi körülményei miatt produkál később jobb eredményeket.


3.    A legegyszerűbb módszer a kötődés kialakítására

A szoptató édesanya és gyermeke között nagyon hamar egészen különleges kapcsolat alakul ki. Ennek oka az oxitocintermelődés, ami nagyban segíti az anya-gyermek kapcsolat gyors megerősödését. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a cumisüvegből táplált babánál nem jön létre ugyanez a kapcsolat, de a szoptatás a legtermészetesebb és legkézenfekvőbb módja a kötődés kialakításának.


4.    Mindig kéznél van

Az anyamell mindig kéznél van a síró gyermek megnyugtatására. Nem kell éjszaka tápszert melegíteni, sem azon izgulni, hazaérünk-e a következő etetésre.

Nyilvános szoptatás

Kép: Maxim Krivonos / shutterstock


5.    Ideális súlyban tartja a gyermeket

Minden egyes anyatejes hónap négy százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy a gyermek a későbbiekben elhízzon, és összesen ez akár 30 százalékkal nagyobb védettséget is jelenthet. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a szoptatás során olyan jó baktériumok jutnak a szervezetbe, amelyek pozitívan befolyásolják a zsír elraktározását.


6.    Anyát is megvédi

A szoptató anya csontjai erősebbek, mint a terhesség előtt voltak, mivel ebben az időszakban a szervezet hatékonyabban raktározza el a kalciumot. Az anyatejes táplálás emellett csökkenti a mell- és petefészek-daganat, a stroke, bizonyos szívbetegségek, sőt, a szülés utáni depresszió valószínűségét is.


7.    Összetétele követi a baba igényeit

A koraszülött babák édesanyja tejének nagyobb a fehérje-, zsír-, energia- és immunanyagtartalma, hogy így védje a babát a fertőzésekkel szemben, ugyanakkor kevesebb tejcukrot tartalmaz, hogy ne terhelje meg az éretlen emésztőrendszert. Később, csecsemőkorban a tej sűrű, tápláló, zsírtartalma viszonylag alacsony, míg fehérjetartalma magas. Az első születésnap után ez megfordul: a tej zsírdússá válik, sok antitestet tartalmaz, de már nem olyan tápláló, hiszen a gyermeknek ebben az életkorban mást is kell már fogyasztania.

Kisgyermek szoptatása

Kép: Zurijeta / shutterstock


8.    Újratermelődik

Ha sikerül az első néhány hét kihívásait legyőzni, és beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, csodálatos jelenségnek lehetünk tanúi: mindig annyi anyatej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Megszűnik a kellemetlen mellfeszülés, a tejcsorgás, a baba mégis elégedett lesz az etetések végén. Anyatejből pont annyi van, amennyi kell.


9.    Betegség esetén felbecsülhetetlen

Rendkívül gyakori, hogy a lázas vagy hányós-hasmenéses vírustól szenvedő babát az anyatej védi meg a kiszáradástól. Akkor is meg tudja emészteni, amikor minden más kijön belőle.
 

10.    Baba-mama boldogabb lesz tőle

Szoptatás alatt az anya szervezete oxitocint termel, amelytől kiegyensúlyozottnak és boldognak érzi magát. Emellett csökkenti a stressz-szintet, a szorongást, és meg is nyugtat.

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Lumi Studio / shutterstock

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja