SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Félelmetes jelenet szoptatás közben - mit tegyünk, ha a baba félrenyelte a tejet és fulladozik?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-26
Ritkán, de előfordul, hogy a csecsemő etetés közben félrenyeli az anyatejet és fulladozni kezd tőle, miközben teste lilára színeződik. Ez történt egy amerikai anyával, Rebecca Taylorral is, aki tapasztalatait a Breastfeeding Mama Talk Facebook-csoportban osztotta meg.
Félelmetes jelenet szoptatás közben - mit tegyünk, ha a baba félrenyelte a tejet és fulladozik?

„Életem legijesztőbb napja volt” – idézte fel posztjában a történteket Rebecca. „Tudtátok, hogy a babák félrenyelhetik az anyatejet? Hogy egyszerűen nem kapnak tőle levegőt, ezért kórházba kell vinni őket? Mert én nem tudtam. Most már szerencsére jól van, de egy darabig nem volt, és én életemben soha nem pánikoltam még be ennyire.”

Később kiderült az anya számára, hogy az ilyen esetek gyakoribbak, mint gondolta. Főleg akkor fordulnak elő, amikor túl sok anyatej termelődik, amely szoptatáskor kontrollálatlanul ömlik a baba szájába. Az ilyenkor fellépő köhögés eléggé általános jelenség, de az, hogy a baba az oxigénhiánytól beliluljon és kórházi kezelésre szoruljon, szerencsére meglehetősen ritkán fordul elő.

A félrenyelés tehát a túl sok termelődő tej és az ezzel együtt járó túl erős tejleadó reflex mellékhatása. A szoptatást támogató La Leche Liga a következőket javasolja a probléma orvoslására:

  • Megfelelő szoptatási testhelyzet: olyan póz, amelyben az anya hátradől, vagy amikor a hátán fekszik, és úgy szopik rajta a baba.
  • Gyakoribb szoptatás esetén kevesebb tej gyülemlik fel, amivel a csecsemő könnyebben megbirkózik.
  • Rendszeres büfiztetés.
  • Ha érezzük, hogy erősen beindul a tejleadó reflex, egy rövid időre vegyük le a babát a mellről, és fogjuk fel a tejet textilpelenkával.
  • A tejleadó reflexet csökkenthetjük, ha igyekszünk egyszerre csak egy mellből szoptatni.
  • Ha lehet, kerüljük a szükségtelen mellstimulációt, fejést.
  • Komoly esetben próbálkozzunk meg a blokkolással. Ennek lényege, hogy 2-4 óránként váltunk csak mellet a szoptatáskor. Az etetések gyakoriságát nem kell csökkenteni, de mindig ugyanarra a mellre tegyük vissza a babát. Ha nagyon kellemetlen, feszít, akkor egy kevés tejet fejjünk le az éppen pihentetett mellből.

Az efféle félrenyelés kis súlyú babáknál és koraszülötteknél gyakrabban fordulhat elő. A folyadék, folyékony étel félrenyelése azonban ritkán okoz akkora bajt, hogy elkéküljön a gyerek.

Ha a baba lilára színeződik a komoly félrenyeléstől, akkor nagyon fontos a megfelelő elsősegélynyújtó módszer alkalmazása.
Az orvosok a következőket javasolják ez esetben: a babát fektessük az alkarunkra, úgy, hogy a feje lógjon enyhén lefelé. Nem túl erősen, ám határozottan mérjünk 5 ütést a pici hátára. Ezek után fordítsuk meg és fektessük a hátára, majd a bordaívet követve keressük meg a szegycsont alsó szélét. A szegycsont alsó harmadát két ujjal nyomjuk össze. A mellkast egyharmadával nyomjuk össze, 100-120 nyomás/perc ütemben.

Egy fuldokló, szürkülő gyereknél néhány pillanat is óráknak tűnik, meg kell próbálni 5-10 másodpercet várni, mert legtöbbször kiköhögik magukat.

Fejjel lefelé rázogatni szigorúan tilos a babát, ez gerinc- és agyi sérülést is okozhat!

Kapcsolódó cikkünk: Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

 

Cikket lektorálta:
 

Dr. Sebő Zsuzsanna

Dr. Sebő Zsuzsanna

 

Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
 
 

Fotó: badarsk / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja