A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

”Maga ilyen mellekkel soha nem fog szoptatni!” – Megalázás, hazugság a zárójelentésben, cukros víz: édesanyák történetei fotókkal

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-09
Sokkoló képek anyákról és gyerekeikről, akiknek az orvosa azt mondta, soha nem fog tudni szoptatni, akik kikötött lábakkal élték át az aranyórát, akinek tápszerezték a babáját, miközben ő a lefolyóba öntötte ki az anyatejét, vagy aki egyáltalán nem élhette át az aranyórát, mert elvitték a babáját és cukros vízzel itatták.
”Maga ilyen mellekkel soha nem fog szoptatni!” – Megalázás, hazugság a zárójelentésben, cukros víz: édesanyák történetei fotókkal

Maga sosem fog szoptatni, adjon neki cukros vizet, különben nem mennek haza!

Amikor megszületett a babám, kétségbeesetten kérdeztem minden csecsemőst, mit csináljak, hogy és mennyi időre tegyem mellre, de senki sem segített - pedig még pénzt is dugdostam nekik. Azt mondták, cukros víz kell neki, hogy ilyen mellekkel sosem fogok tudni szoptatni. Jelentem, 2,5 éve rendületlenül szoptatok és az első időszakban annyi tejem volt, hogy még 2 baba jóllakott belőle. Aztán rájöttem, hogy nem vagyok egyedül. Rengeteg nő van hasonló helyzetben.

Ezeket a sokkoló képeket a Másállapot a szülészetben nevű civilszervezet osztotta meg a Facebook oldalán. A képek bár 2016-osak, a probléma még ma is fennáll, nap mint nap hallani hasonló történeteket. A mozgalom küldetése, hogy megvalósuljon a nőközpontú ellátás.

szoptató anyaszoptató anyaszoptató anyababaszoptató anyaszoptató anyaszoptató anyaszoptató anyamásállapot a szülészetbenFotók: Másállapot a szülészetben Facebook oldal


Tápszerezték a gyerekemet, míg én a lefolyóba öntöttem az anyatejet

A fotókhoz rengeteg hozzászólás érkezett, a legmegdöbbentőbb történetek:

- A kórházban tápszerezték a gyerekemet, miközben én a lefolyóba öntöttem az anyatejet folyamatosan. Olyan érveket hoztak fel, hogy:

  • jobb a tápszer, mert végigalszom az éjszakát
  • jobb a tápszer, mert gyorsabban hízik
  • jobb a tápszer, mert több benne a vitamin
  • jobb a tápszer, mert így legalább nem lesz sebes a mellem.

- Azzal köszöntek el tőlem a kórházban, hogy sosem fogok szoptatni. Ehhez képest 2 évig szoptattam és havi 5 liter tejet adtam egy másik családnak.

- Szülés után 12 órával láttam csak a babámat. Se bőrkontaktus, se aranyóra nem volt. Amikor először magamhoz ölelhettem, nem volt éhes. A szoptatásban keveset segítettek, végül tápszeres lett.

- Közölték, hogy ilyen kis mellel képtelenség szoptatni, ráadásul sárga a gyerek, itassam vízzel vagy nem mehetünk haza.

- Hármasikreket nem lehet szoptatni… 1,5 éves korukig sikerült.

- Minden, ami a zárójelentésemben volt, annak az ellenkezője történt a kórházban. Az egész egy hazugság.


Dr. Lux Ágnes gyermekjogi szakértő üzenete

”Elvárható, hogy minden várandós anya tájékoztatást kapjon a szoptatás előnyeiről és módjáról. Emberi oldalról nézve pedig megerősítést és bíztatást az édesanyának a szoptatáshoz, az ellátás teljes időtartama alatt egyenrangú partnernek tekintve őket, emberi méltóságukat, véleményüket, tájékoztatáshoz való jogukat tiszteletben tartva.

A gyermek korai kötődésének megerősítése (amely a ma ismert kutatások tapasztalatai alapján) alapvető szükséglet a születés pillanatától. Ezért kiemelten fontos, hogy amennyiben a gyermek vagy az édesanya egészségügyi ellátása mást nem indokol, az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezzék az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra, és bátorítsák az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra, illetve az anyáknak megmutassák, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.”

A WHO és az UNICEF közösen hozták létre a Bababarát kezdeményezést.

A Bababarát Kezdeményezés azért jött létre, hogy a szoptatás kultúráját helyreállítsa, és minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az édesanyák szoptatni tudják gyermekeiket. Ennek a modellnek része, hogy az újszülött csecsemőknek nem adnak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, csak akkor, ha orvosilag indokolt, s a kórház általános gyakorlattá teszi az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában. Továbbá ösztönzik az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak. A szoptatott csecsemőnek nem adnak cumisüveget vagy cumit.”

Indexkép: Másállapot a szülészetben Facebook oldal

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja