A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy műanyag zacskó mentette meg a 28. hétre született baba életét

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-13
Még az orvosok sem hittek abban, hogy pár óránál tovább életben maradhat az a kislány, aki 55 dekásan látta meg a napvilágot. Az édesanyán sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani. A szakemberek annak ellenére, hogy nem sok esélyt láttak a túlélésre, mindent megtettek, és egy tasakba tették a parányi babát, hogy az anyaméhhez hasonló körülményeket teremtsenek. A kislány ma már 5 hónapos és 3,4 kg.
Egy műanyag zacskó mentette meg a 28. hétre született baba életét

/Képünk illusztráció/

Nem láttak esélyt a baba túlélésére

A 20. héttől folyamatos megfigyelés alatt állt a 37 éves kismama, a 28. héten azonban végül sürgősségi császármetszésre volt szükség.

”20 hetes korától nyolc héten át a kórházban voltam, és figyeltük, hogyan fejlődik a baba. Nagyon megijedtem, amikor az orvosok azt mondták, nem akkora a súlya, mint kellene, a köldökzsinór nem eteti őt megfelelően. Ezért kellett azonnal megcsászározniuk.”


Bevásárló zacskó mentette meg az életét

Az orvosok nem láttak esélyt a túlélésre, mégis mindent megtettek a kislányért, aki 55 dekával jött világra. Próbáltak az anyaméhhez hasonló körülményeket biztosítani a baba számára, így azonnal egy zacskóba tették, ami azt a célt szolgálta, hogy a kislány testéből kipárolgó hőt, mint egyfajta takaró, megtartsa.

”Miután becsomagolták a zacskóba a kislányunkat, azonnal az intenzív osztályra vitték. Szerencse, hogy volt ott egy ilyen tasak, mert így az orvosok azonnal az anyaméhez hasonló körülményeket tudtak biztosítani neki.”


Csoda, hogy életben maradt

A csöppség többféle fertőzést is kapott, összesen 10-szer volt szüksége vérátömlesztésre, csodával határos módon mégis életben maradt. Kéthónapos korától kezdve pedig egyre csak erősödik.

”Pixiet folyamatosan inkubátorban tartották, 18 napig nem is ölelhettem magamhoz, mert minden alkalommal, amikor kivették az inkubátorból, fogyott. Aztán amikor már kicsit erősebb lett, kétnaponta egy órára végre magamhoz ölelhettem.”

A kislány ma már öt hónapos és 3,4 kg. Nagyjából most érte el egy átlagos újszülött súlyát, és már légzéstámogatásra sincs szüksége. Ráadásul már otthon van a szüleivel, akik remélik, ennyi szenvedés után szép és egészséges, boldog élet vár rájuk.

Az orvosok által használt módszer egyébként nem egyedi: a következő videóban be is mutatják, hogyan használják életmentésre a műanyag zacskókat a koraszülött osztályokon:
 

 

Timike, Magyarország legkisebb babája

Ő pedig a most 2,5 éves Timike, aki második születésnapján volt 6 kiló és 68 centiméter.

Timike és anyukája

Édesanyja nemrég megdöbbentő interjút adott a Családinetnek, ahol először nyilatkozott kislányáról. Mint elmondta, 20 és fél hetes terhesen nagyon rosszul lett.

Azt mondták, hogy valószínűleg Hellp-szindrómám van, és hogy olyan rosszak az értékeim, hogy mindketten belehalhatunk.” Esetükben is sürgősségi császármetszésre volt szükség.


"Pont akkora volt, mint a tenyerem"

koraszülött baba anyukával


Timike nagyjából 280-290 grammal és 24 centiméterrel látta meg a napvilágot. Anyukája szülés után egy pár pillanatra láthatta.

”Amikor toltak ki, hallottam a kis hangját. Megállított a doktornő, odahúzta a kezemet a kisbabámhoz és megsimogathattam a fejét. Nekem nagyon kicsi kezem van, de ő pont akkora volt, mint a tenyerem” – idézi fel a szülés utáni pillanatokat az édesanya, aki azt is elmesélte, hogy később a nővérek egy 60-as fecskendőt tettek a babája mellé, aki pont akkora volt, mint az orvosi eszköz, vagyis 20 centiméter.


Hónapokig volt élet és halál között

Rengeteg megpróbáltatáson kellett keresztülmenniük, a kislány hónapokig lebegett élet-halál között.

”Megengedték, hogy bemenjek a kisbabámhoz. Beszéltem hozzá, olvastam neki. Két és fél hónap után azt mondta nekem az egyik orvos, hogy a kislányom még mindig nincs túl az életveszélyen.”

Egy étkezésre fél ml tej elegendő volt számára. Hihetetlen, honnan indult és hol tart most. Több műtéten, köztük gyomor- és szemműtéten is átesett már, és sokszor kellett vért is kapnia. Rengeteget fejlődött, 2 évesen mászott és próbált felkapaszkodni, s a saját nyelvén sokat magyarázott. A legnagyobb nehézségük a mai napig a táplálás, kislányának ugyanis pumpatáplálása van, ami azt jelenti, hogy egy tubuson keresztül egy gép adagolja neki az ételt egész nap.

”Így elég nehéz mozogni is, van egy kis táskája és azt viszem utána egész nap. Pontosan kell mérnem a tápszert és a pelenka súlyát is, hiszen nekünk minden gramm számít.”

baba táskával

Timikéről készült cikkünket az alábbi linken részletesen is elolvashatod: Magyarország legkisebb babája

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja