A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csoda: 264 grammos koraszülött kisbaba életét mentették meg a debreceni klinikán

Németh Noémi [cikkei] - 2021-11-29
Az egyetem szülészeti klinikája Európában elsőként, a világon pedig másodikként érdemelte ki az Egészségügyi Világszervezet elismerését.
Csoda: 264 grammos koraszülött kisbaba életét mentették meg a debreceni klinikán

/Képünk illusztráció/

Lilába borult november 17-én a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépülete, valamint az Innovációs Központ is a koraszülöttek világnapja alkalmából.

Dr. Kovács Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumának vezetője és Venkovits Balázs, a Melletted a helyem Egyesület tagja beszélgetett a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Hazánkban minden tizedik baba koraszülöttként jön a világra - mondta el Dr. Kovács Tamás. A 37. hét előtt született csecsemők számítanak koraszülöttnek, és a 24. héttől kezdve beszélhetünk élveszülésről. A legfiatalabb kisbaba azonban, akit sikerült Magyarországon megmenteni, 22 hetes korában látta meg a napvilágot, 265 grammos súllyal. A Debreceni Egyetem szülészeti klinikája csodával határos módon megmentette a pici életét.


Rengeteget fejlődött az orvostudomány és a technika

Venkovits Balázs elmondta, hogy rengeteget fejlődött az orvostudomány és a technológia. Míg 1994-ben az élve születés határa még a 28. hét volt - ez ma már a 24. hétre tehető -, addig ma már a 27-28 hétre született babák többsége egészségesen fel tud nőni.


Családközpontú ellátás a szülők bevonásával

A szülők sokszor nem tudják, mit kell tenniük, ha gyermekük idő előtt érkezik, de az orvosok, nővérek segítségével akár meg is foghatják újszülött babájukat. A családközpontú ellátás jegyében nem csak a szakemberek dolgoznak a családokért, hanem a család bevonásával együtt küzdenek a koraszülött babákért.

Emellett a koraszülött osztályokon olyan megoldásokat is kell találniuk a dolgozóknak, amik a szülőknek is segítséget nyújtanak, hisz a gyermek anyja nem egy látogató, hanem ugyanúgy áldozata a koraszülésnek, mint a kisbaba - mondta el Dr. Kovács Tamás.

Indexkép (csak illusztráció): Depositphotos.com

Olvasd el ezt is: 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja