SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Augusztus 1. - A Szoptatás Világnapja

Kis Melinda [cikkei] - 2009-07-23
Míg a méhen belüli életben az anya a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatát, addig a megszületés után is hasonlóan gondoskodik róla, csak akkor már a szoptatás során tudja biztosítani gyermekének a számára nélkülözhetetlen táplálékot, az anyatejet.

Augusztus 1. - A Szoptatás Világnapja

Az anyatej mennyiségi és minőségi összetételében a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka. A szoptatás során, az összetevőinek koncentrációja a csecsemő igényeinek megfelelően változik.

Ha a történelemben visszatekintünk, láthatjuk, hogy a szoptatás nem újkeletű dolog, anyáink, nagyanyáink és még sorolhatnám rokni ágainkat tovább, mind így táplálták gyermeküket. A világ legtermészetesebb történése, hogy születés után az anya karjába veszi újszülöttjét, és megszoptatja. Szoptatás közben tekintetük összefonódik, és a külső szemlélő számára is egy meghitt, csak kettejük között létrejövő, irigylésre méltó, láthatalan szálakon egymásba fonódó szeretet kapcsolat, kötődés jön létre, anya és gyermeke között.

Nézzük, hogyan is történt régen a szoptatás:

Az afrikai néger anyák szoptatási nehézségeik esetén, a közelmúltban szült nagymama segítette ki lányát, és vállalta gyermeke és unokája egyidejű szoptatását. Évekig szoptattak, gyermeküket magukra kötve hordták, ebből következett, hogy igény szerint szoptatták, vagyis akkor amikor a baba jelezte éhségét.
Kr.e. 2250 - ben az volt jellemző, hogy, az anyák ált. 2-3 évig szoptattak. Szükség esetén az apa dajkát fogadott, aki szolgáltatásaiért eltartást kapott. Ha közben más gyereket is szoptatott, melle levágásával büntették
Az ókori Egyiptomban is ismerték a dajkaságot, úgy vélték, az ő tulajdonságait a gyermek örökli, ezért nagy méltóságra emelték.
Az indusoknál, az előkelőbbek ritkán szoptattak, a 10. napon a gyermek dajkához került. A dajkának középkorú, közepes termetű, testi fogyatékosság nélkülinek kellett lennie, a tejének pedig: tiszta és hab - fonál nélkülinek. Ha a fiatal csecsemő megbetegedett, a gyógyszert a dajkának kellett bevennie
Az ókori Rómában az anyától elvárták, hogy maga szoptassa csecsemőjét. Hűtlenséggel vádolták, ha nem szoptatott. A gazdagabb családok dajkát fogadtak.
1784 -ben Angliában, már a felső néposztály hölgy tagjai is maguk szoptatták gyermeküket.
A Francia felvilágosodás magával hozta a szoptatás elutasítását. A gazdagok dajkát fogadtak, vagy gyermeküket 2-3 évre vidékre adták.
Magyarországon a dajkaságot Mátyás király óta ismerik. A dajkák meglett korú asszonyok voltak, akik akár 4 Ft-ot is kaphattak egy - egy csecsemő szoptatásakor.
A XX. század -ban, Tauffer Vilmos és Heim Pál is felhívta a figyelmet arra, hogy
"egy nőnek a teje el ne apadjon, melléből fejje ki, vagy tejszívóval szívja le. Erre kórházban, szülőintézményben vagy anyaotthonban van lehetőség - lehet egy éhes gyermek által is megszívattatni, de ezt csak orvos rendelheti el, mert vérbajos csecsemő könnyen megfertőzheti az anyát, és viszont."
A védőnői szolgálat szerveződése idején (Stefánia Szövetség, Zöldkeresztes Szolgálat) merült föl az igény az anyatej gyűjtésére, közvetítésére, szervezett keretek között. Ez ma is így történik, szigorú szabályok betartása mellett.

Míg a méhen belüli életben az anya a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatát, addig a megszületés után is hasonlóan gondoskodik róla, csak akkor már a szoptatás során tudja biztosítani gyermekének a számára nélkülözhetetlen táplálékot, az anyatejet.

Az anyatej mennyiségi és minőségi összetételében a csecsemő legmegfelelőbb tápláléka. A szoptatás során, az összetevőinek koncentrációja a csecsemő igényeinek megfelelően változik. Az anyatej a csecsemő számára könnyen emészthető, immunanyagokat tartalmaz, biztonságos, és az idegrendszer fejlődésén túl, segíti az anya - gyermek kapcsolat kialakulását, illetve annak még szorosabbá válását. A szoptatás vigasztaló, fájdalomcsillapító, és nyugtató hatással van a szoptatott babákra.

Az anya szempontjából a szoptatás segíti a méh szülés utáni, minél előbbi visszaalakulását, csökkenti a szülés utáni vérzést, és segít mihamarabb visszanyerni a várandósság előtti testsúlyt. Valamint segít az anyának a babája jelzéseit minél előbb felismerni, egymásra hangolódni.
A szoptatott nők esetében, kisebb az esély egyéb nőgyógyászati betegségek, és a csontritkulás kialakulására.

Az anyatej összetevői:

Víz (87.5 %)
Szénhidrát (Laktóz, ami az agy érési folyamatában játszik szerepet)
Fehérje (Laktalbumin - laktglobulin, aminósavak - 19 féle, IgA)
Zsír (Az energiának majdnem a felét szolgáltatják, 167 féle zsírsav )
Ásványi anyag
Vitamin, Falósejtek
Emésztőenzimek
Hormonok
Növekedési faktorok
Specifikus ellenanyag

Az anyatejet kolostrumnak nevezzük a születéstől kb.10 napig - "Első oltás". 10-14 napig átmeneti tej a neve. Érett tejnek a 14. naptól, majd regressziós tejnek az elválasztáskor hívjuk.

Érdekességek, tudta - e, hogy:

Több mint 200 alkotóelemet tartalmaz az anyatej
Tökéletesen hasznosul
Faj azonos fehérjét tartalmaz
Egy csepp anyatejben 4000 élő sejt van
Az anyatejből 5 - ször annyi vas szívódik fel, mint a tehéntejből
Adott szoptatáson belül, az első tej vizesebb (alacsony energiatartalmú, szomjoltó)
Adott szoptatáson belül a hátsó tej zsírosabb (magasabb energiatartalmú)
Délelőtt az anyatej zsírtartalma alacsonyabb, fehérjetartalma magasabb
Délután a zsírtartalom nő, fehérjetartalom csökken
Este a zsír és fehérje aránya változatlan
Koraszülött babák mamáinak tejében, az energia, zsír, fehérje, Na, Cl, Ka, Fe,Mg -több, mint a terminusra szült anyák tejében
Koraszülött babák mamáinak tejében,a fertőzések elleni összetevők nagyobb koncentrációban vannak jelen
8 - 10 IQ ponttal magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek a szoptatott babák
Kiegyensúlyozott, önnálóbb gyerek, majd felnőttek lesznek belőlük

A szoptatás csodálatos dolog! A kezdetekkor az elhatározáson múlik szinte minden. Fontos mellette a család, férj támogató szerepe, és a szoptatásról szerzett korszerű ismeretek. A kórházban a minél előbbi mellretétel, a gyakori szoptatás, a háborítatlanság, nyugalom és a kitartás meghozza gyümölcsét, és a szoptatás útján elindul anya és gyermeke. Minden várandós kismamának és már szoptatós anyukának meghitt, bensőséges perceket kívánok átélni, mikor kezükbe tartva szoptatják gyermeküket.

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja