SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyókúra szülés után

Kókai Kata [cikkei] - 2007-01-11
Sok tévhit él az emberekben a szülést követő fogyással kapcsolatban.
Fogyókúra szülés után

Nem egyszer azt hisszük, a kilók maguktól távoznak. Persze akadnak olyanok is, akik azonnal diétába kezdenek. Mindkét módszer (a várakozás és a diéta) tévhiteken alapul. A szülést követően megmaradó túlsúly csak ritka esetben okoz problémát, hiszen teljesen természetes jelenség. A várandósság idején lehetetlen "pont annyit" felszedni, amennyire a babának szüksége, így csak ritka esetben nyerjük vissza szinte azonnal ideális súlyunkat.

Diéta? Tilos!

A szülést követő szoptatási periódusban baba és mama érdekében tilos a tablettákkal, diétával járó fogyókúra. A testmozgással történő súlyvesztés nem okozhat gondot, de természetesen csak akkor engedélyezett, ha az anyuka állapota megengedi azt. Diéták, és önmagunk túlhajszolása helyett válasszuk a napi rendszeres testmozgást, és fogyasszunk egészséges ételeket. A friss zöldségek, gyümölcsök, a kevesebb zsírfogyasztás természetes súlycsökkenést eredményez, ugyanakkor nem gyengíti le a szervezetet, és a szoptatásra sincs káros hatása.

Testmozgás

Egyes tévhitek szerint szoptatás alatt tilos a testmozgás, és a szülést megelőzően felszedett kilók a baba megszületését követő 2-6 hétben maguktól eltűnnek. Az igazság az, hogy maga a szoptatás hatalmas mennyiségű kalóriát emészt el, ráadásul a baba miatt megváltozott életmód is hozzájárulhat a fogyáshoz. Az azonban tévedés, hogy mindenki visszanyeri eredeti súlyát néhány héten belül. Szintén nem igaz a feltételezés, hogy a szoptatás időszakában tilos a testmozgás.
A szülést követően egy bizonyos időre szüksége van a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Ez idő alatt nem szabad megterhelő gyakorlatokat végezni, és a sok pihenés is segíthet. Ezt követően azonban nemcsak szabad, de kifejezetten hasznos lehet a könnyed testmozgás- egy kevés úszás, vagy éppen a mindennapos séta.



Tiltott módszerek

- Szoptatás idején a legtöbb étel, ital, tabletta bekerül az anyatejbe, így tilos fogyasztószereket alkalmazni.
- A kalóriaszegény diéta okozhatja az anyatej mennyiségének csökkenését, minőségének romlását is, de az édesanya szervezetét is megterhelheti. Hasonló diétákat csak akkor szabad választani, ha az édesanya már nem szoptat.
- A természetes fogyasztószerek (gyógynövények) alkalmazása orvosi engedélyhez kötött. Hatása egyénenként változhat, s egyes gyógynövények a babára is hatással lehetnek, így mindenképpen ki kell kérni az orvos tanácsát.

Fogyókúra- mikor?

Fogyókúrába mindenképpen csak a szoptatási időszak vége után érdemes kezdeni, hiszen maga a szoptatás rengeteg kalóriát emészt el. A diéta könnyen legyengüléshez vezethet, s az anyatej minőségét, vagy mennyiségét is csökkentheti. A túlsúly, szülést követően nem szégyen, hanem természetes jelenség.

Kép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja