SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komplikáció miatt le kellett vágni egy friss anyuka kéz- és lábfejeit szülés után - ezek a gyermekágyi szepszis jelei

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-03-10
Mindenki hallott már horrortörténeteket a szülés kapcsán. A komplikációk nagy részének ugyan minimális az előfordulása, azonban érdemes az ilyen eseteket komolyan venni, és minden tanácsot megfogadni, amit az orvosok, nővérek adnak.
Vannak azonban olyan helyzetek, amiket a kismama nem tud kivédeni: ilyen például a szeptikus sokk, ami kezelhető, de rendkívül súlyos állapot, akár az anyuka életébe is kerülhet.
Komplikáció miatt le kellett vágni egy friss anyuka kéz- és lábfejeit szülés után - ezek a gyermekágyi szepszis jelei

Szülés utáni szeptikus sokk

Szerencsére ma már ritkán találkozunk a szeptikus sokkal a szülészetben, de még napjainkban is előfordul egy-két eset.

„A szeptikus sokk/shock alapja valamilyen bakteriális fertőzés. Általában a hüvelyből indul, a szülőcsatorna irányából. Természetes szülésnél is előfordulhat, de a császármetszésnél még gyakoribb, ugyanis hasi műtét esetén általában magasabb a bizonyos kórállapotok, mint például egy ún. felszálló fertőzés esélye” – mondta dr. Tidrenczel Zsolt PhD, a Családinet szakértő nőgyógyásza.

„A szülés/császármetszés során a méhben elszaporodik egy bizonyos kórokozó és onnan, mint bakteriális gócból terjedhet tovább, ami szepszist, vérmérgezést okozhat. Ez a klasszikus, Semmelweis szerinti gyerekágyi láz, másnéven gyerekágyi szepszis. Jellemzően ma már jól kezelhető időben elindított megfelelő antibiotikummal, azonban az állapot ma is súlyos, életet veszélyeztető helyzetet okozhat. Adott esetben a bakteriális góc, vagyis a méh eltávolítására is szükség lehet”  - tette hozzá a szakorvos.

Ez az állapot alakult ki Krystina Pacheco, texasi kismamánál, akinek majdnem az életébe került a szeptikus sokk - számolt be esetéről a People.


Valami nem stimmelt a szülés után

Krystina 2 nappal a szülés után nem érezte jól magát otthonában. Belázasodott, hányt, és emellett még légszomja is volt. Kapott gyógyszert, ám az nem javított az állapotán, így bement a kórházba.

Innentől kezdve felgyorsultak az események, átszállították egy másik kórházba, ahol megállapították, hogy szeptikus sokkal állnak szemben.
 


 

„Nem tudtam lélegezni, nem láttam, és kezdtem elveszíteni a kontrollt, úgy éreztem, mindjárt elájulok” – mondta az anyuka. Azonnal megkezdték a kezelését, azonban a kéz- és lábfejét nem tudták már megmenteni, ugyanis mindkettő teljesen elfeketedett.

„A férjem folyamatosan könyörgött, hogy ne hagyjam itt őket, szükségük van rám. Nagyon el voltam keseredve, miután megláttam, hogy nincs kéz- és lábfejem.

Ez egy új helyzet, meg kellett tanulnom kezelni. Nem mondom, hogy nincsenek rossz napjaim, ez az egész egy hullámvasút, de minden nap küzdök azért, hogy mindannyiunknak jó legyen” – mondta Krystina.


Fontos a megelőzés és az azonnali kezelés

Ha bekövetkezik a szeptikus sokk, azonnali beavatkozásra van szükség.

„A szeptikus shock szerencsére ma már ritka. A szeptikus folyamatra ilyenkor akutan "rátevődik" az immunrendszer valamiféle túlzott reakciója, ami a szepszist, mint súlyos alapfolyamatot hirtelen rosszabbítja, és kialakul akár fél-egy nap alatt az egész szervezet sokszervi elégtelensége.

Nemcsak súlyos keringészavart, de az agy, a szív, a tüdő, a máj és vesefunkciók leállását, valamint a véralvadási rendszer nagyon súlyos, komplex zavarát okozhatja. Ez nagyon magas, akár halálozással járó állapot, mert az antibiotikum mellett agresszív, intenzív kezelés is szükséges, és gyakran még ez sem elég, hiszen igazi megoldás nincs rá.

Leginkább azzal tudunk segíteni, ha megkezdjük a tüneti a kezelést az intenzív osztályon (pl. keringéstámogatás, a véralvadási zavar kezelése, stb...). Előfordulhat, hogy a szervi, a keringési és a véralvadási zavar olyan súlyos, hogy akár végtag amputációra is sor kerülhet, mint a fenti esetben, ám ez szintén nagyon ritka - mondja a szakértő.


A gyermekágyi szepszis jelei

Nagyon fontos, hogy a gyermekágyi szepszis tünetei időben kezelve legyenek, hiszen az idő az egyik legfontosabb tényező a betegségnél.

Ennek a jelei:

 • hőemelkedés vagy láz
 • hasi nyomás, fájdalom
 • bűzös folyás mind császármetszés, mind természetes szülés esetén
 • ritka esetben vérzés
 • extrém gyengeség
 • alhasi feszülés
 • hányinger vagy hányás
 • nyugtalanság
 • szapora pulzus
 • felgyorsult légzés
 • emelkedett vérnyomás

"A szeptikus shock-ra ugyan sosem tudunk felkészülni, de a megelőzés egyetlen potenciális esélye a gyermekágyi szepszis jeleinek időben történő felismerése, az antibiotikumos kezelés intravénás elindítása, ha a szepszis kifejlődik, akkor pedig agresszív kezelés, mert a szeptikus shockban lévő betegnél már nagyon esetleges, hogy mit lehet kezdeni a teljes szervezet összezuhant állapotával” – mondta dr. Tidrenczel Zsolt PhD.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja