SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen érzés a szülési fájdalom? - Anyukákat kérdeztünk róla, az apák pedig ki is próbálták (videó)

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-01-17
A legtöbb kismamát foglalkoztatja a kérdés: milyen érzés is valójában a szülési fájdalom? Szakértőket és édesanyákat kérdeztünk róla - sőt, azt is megmutatjuk, hogy viselte a szülési fájdalmakat az a néhány bátor édesapa, aki a technika csodáinak köszönhetően ki is próbálhatta.
Milyen érzés a szülési fájdalom? - Anyukákat kérdeztünk róla, az apák pedig ki is próbálták (videó)

Milyen érzés a szülési fájdalom?

Amikor csak filmeken látunk szülést, akkor különféle ijesztő gondolatok járhatnak a fejünkben arról, hogy vajon milyen érzés is valójában. Ezt tovább erősíti, amikor a barátnőink, édesanyánk, nagymamánk, vagy kolléganőnk rémtörténeteit hallgatjuk.

Fontos azonban kizárni ezeket, és valahogy másképp vélekedni erről az egész folyamatról. Hiszen a szülés, születés maga a csoda, egy olyan fájdalom, ami nem betegségből ered, életünk legszebb pillanata, amikor a rövid vagy hosszú vajúdás és kitolás után megpillanthatjuk gyermekünket, akire oly rég óta vágytunk.

Mindenkinek megvan a saját szüléstörténete… Én is jobban tettem volna, ha nem hallgatok senkire, mert sokkal borzasztóbbnak képzeltem ezt az egészet, mint amilyen valójában volt.


De mégis mi ez a misztikus fájdalom?

Hasonlít a menstruációs görcshöz, csak sokkal erősebb. Tulajdonképpen egy izomgörcs. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor a méhnyak és a méhszáj fokozatosan tágul. Ez a tágulás az, ami fájdalmat okoz, és ez szükséges ahhoz, hogy a baba ki tudjon bújni.

Onnan lehet felismerni a szülési fájdalmat, hogy nyújtásra és meleg fürdő ellenére sem csökken a fájdalomérzet. A fájdalom pedig megjelenhet a derékban vagy a hátban is.

A tolófájás már a legintenzívebb fájdalomérzet, ami sokszor székelő érzéssel párosul. Ez az a pont, amikor eljött az idő arra, hogy nyomjunk.

szülésSanjasy képe a Pixabay-en


Ilyen érzés a szülés - édesanyákat kérdeztünk

"Én nem éreztem azt a klasszikus szülési fájdalmat. Nekem magzatvíz folyással kezdődött az egész. Amikor beértünk a kórházba, akkor kezdett fájni. Az elején olyan volt, mint a menzesz. Simán tudtam sétálgatni. Aztán már séta közben is összegörnyedtem, végül lefektettek az ágyba. Na akkor már üvölteni tudtam volna. Sokat segített, hogy mondták, hogyan vegyem a levegőt."

"Amikor fájásod van, akkor sehogy se jó. Se ülve, se állva, se hason, se hanyatt fekve. Hiába masszíroznak, hiába nézhetsz közben tv-t, de még a meleg víz sem segít. Legalábbis nekem így volt."

"Ha volt epeköved vagy veseköved, akkor tudod, milyen érzés. A szülést pont ehhez a fájdalomhoz tudnám hasonlítani. Úgy görcsöl, hogy nem is látsz a fájdalomtól. Nekem szerencsém volt, hogy a férjem bent volt velem. De azt mondta, annyira szorítottam a kezét hogy majdnem eltörtem..."

"Maga a fájdalom olyasmi volt nálam, mint egy nagyon erős menstruációs görcs, vagy egy hasmenés. Persze, jóval erősebben. Arra gondoltam közben, bár cserélhetnék valakivel pár percre, bárkivel, csak ne kelljen ezt éreznem. Az utolsó 1-2 percben, a kitolásnál már annyira összemosódtak az érzések, és annyira fájt minden, hogy én például észre sem vettem, hogy gátmetszést végeztek, csak utólag tudtam meg. Szó szerint fel sem tűnt, pedig semmilyen érzéstelenítést nem kaptam. Ennek ellenére azt mondom, senki ne ijedjen meg: abban a pár órában annyira erősen dolgoznak a hormonok, hogy a szülő nő szinte valami "szupererőt" kap. Hatalmas élmény, olyan, amit azelőtt el sem tudtam volna képzelni, és nehéz körülírni. Bármennyire is fájt, annyira katartikus volt, hogy már a szülés után 10 perccel azt mondtam: már alig várom a következő szülésemet! Komolyan. :)" 


Fontos, hogy ne stresszeljünk – hosszabb és komplikáltabb szüléshez vezethet

Sokan megijednek a fájdalomtól, vagy egyáltalán a fájdalom gondolatától. Ez pedig egyáltalán nem jó, mert a stresszelés hatására a hormonok nem működnek megfelelően, így a vajúdási szakasz lelassulhat. A fájdalomtól való félelem miatt sokan inkább a császármetszés mellett döntenek, pedig az abból való felépülés sokkal lassabb és fájdalmasabb, ráadásul egy műtétről van szó, míg a hüvelyi szülés természetes folyamat.

Olvasd el ezt is: Tények és tévhitek a császármetszésről

Ám ha szülés előtt hiteles forrásokból tájékozódunk, részt veszünk szülésfelkészítő tanfolyamon, megismerjük a kórházat, ahol szülni fogunk, akkor ez a stresszfaktor is nagyban csökkenthető.
 

Nem bírták elviselni a fájdalmat a kispapák

Merész kísérletre vállalkozott néhány férfi: kórházba vonultak, hogy az orvos elektródákat helyezzen a hasukra. Ezek segítségével tudták előidézni a szülési fájdalmakat, vagyis az izom-összehúzódásokat - persze egyre erősebben. A bátor férfiakról készült videó a nők számára igencsak szórakoztató, de egyben tanulságos is: megemelték a kalapjukat a nők előtt.

A videókban szereplő apukák kezdetben csak mosolyognak a gyengébb összehúzódásokon, ám amikor egyre erősödik a fájdalom, már cseppet sincs kedvük mosolyogni. Párjaik végig fogják a kezüket és támogatják őket, miközben jókat szórakoznak azon, ahogy a kispapák szenvednek. A végén már egy teljes repertoárt is bemutatnak a vajúdó pózokból, miközben üvöltenek a fájdalomtól.

Nézd meg a videót: Kipróbálták a férfiak, milyen erős a szülési fájdalom - VIDEÓ

A szülésről ők maguk pedig úgy nyilatkoztak, hogy valóban olyan érzésük volt, mintha megszültek volna egy babát, és minden nő előtt megemelik a kalapjukat. A párjukat szuperhősként emlegetik, egyikük pedig még az édesanyjától is elnézést kér, ha esetleg valamivel megbántotta korábban.

Olvasd el ezt is: Hogyan fáj a szülés? A szülési fájdalom 5 típusa

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja