SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Hogyan fáj a szülés? A szülési fájdalom 5 típusa

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-16
A szülés fáj. Mindenkinek. Nagyon. Mégis csökkenti a vele kapcsolatos szorongásokat, és segít az elviselésében, ha tudjuk, mi miért történik épp a testünkben, és észben tartjuk, hogy a fájdalom elengedhetetlen ahhoz, hogy világra tudjuk hozni a babát.
Hogyan fáj a szülés? A szülési fájdalom 5 típusa

A szülés az egyetlen olyan folyamat az ember életében, amely annak ellenére fáj, hogy nem jelez betegséget. Teljesen megúszni nem lehet – a császármetszés is fáj, csak nem közben, hanem utána -, azonban azt, hogy ki hogyan éli meg, számos tényező befolyásolja.

Ezek közül a leginkább kézenfekvő az anya fájdalomküszöbe: egyszerűen ugyanolyan mértékű fájdalomra nem egyformán reagálunk. A fizikai tényezők közé tartozik még a görcsök erőssége, a baba súlya, fejmérete, a méhnyak merevsége vagy rugalmassága, és az is, mennyire fáradt az anya.

A lelki tényezők sem elhanyagolhatóak. Sokkal jobban éli meg a szülést az a nő, aki tájékozott, tudja, mire számíthat, a kórházban támogató környezet veszi körül, és mellette lehet valaki – a párja, egy családtagja vagy egy dúla -, aki végig támogatja ezen a küzdelmes úton.


A szülési fájdalom fajtái


1. Jóslófájások

A jóslófájások néhány héttel a valódi fájások előtt jelentkeznek. Rövid ideig tartó, kellemetlen, de nem fájdalmas méhösszehúzódások, amelyek séta vagy a testhelyzet megváltoztatása hatására elmúlnak. Feladatuk, hogy felkészítsék a méhnyakat és a méhet a szülésre.


2. Tágulási szakasz

A tágulási szakaszban már valódi fájások jelentkeznek: kezdetben 20, majd 15, 10, 5, 3 és 1 percenként. Ezek már valóban fájnak, bár eleinte még egészen elviselhetőek. (Ha ilyenkor felhívod az orvosodat, már a hangodból meg tudja állapítani, nagyjából mennyire vagy előrehaladott állapotban.)

A fájdalmat ebben a szakaszban a méhizomzat összehúzódása és a méhnyak tágulása okozza. A méhnyakat idegvégződésekben gazdag rostok alkotják, amelyek a legkisebb tágulásról is jelet küldenek az agynak, ez okozza a fájdalmat. A méhösszehúzódás pedig, hasonlóan minden más komoly izommunkához, fájdalommal jár.

A tágulási szakaszban a fájdalom intenzitása a méhszáj izmainak feszességétől és a méh izmainak erőfeszítésétől függ. Egy-egy fájás eleinte 20 másodpercig, a végén egy percig tart, erőssége pedig folyamatosan növekszik. Amíg van szünet az összehúzódások között, addig lehet enni-inni, pihenni, akár aludni is. A legvégén a fájások már egybefolynak, mire elmúlna az egyik, már indul is a másik, de ettől nem kell megijedni, hiszen ez annak a jele, hogy közeledik a következő lépcsőfok.


3. Kitolási szakasz

A szülésnek ebben a szakaszában látja meg a napvilágot a baba. Bár nagyon intenzív, a legtöbb nő ilyenkor már nem fájdalomról, hanem egy nagyon erős feszítő érzésről és nyomási ingerről számol be. Leginkább a székelési ingerre emlékeztet, hiszen a magzat feje nyomja a végbelet.

A kitolási szakaszban méhösszehúzódásokat már nem, helyette a hüvely és a szeméremtest izmainak feszülését érezzük. Ez nem is meglepő, ha belegondolsz, hogy mekkora babának kell átküzdenie magát azon a szűk nyíláson. Eddigre a legtöbb szülő nő már teljesen módosult tudatállapotba kerül, és automatikusan teszi, amit a teste diktál.

(Olvasd el ezt is: 10 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a szülésről és arról, ami utána jön)


4. Lepényi szakasz

A szülést a méhlepény „megszületése” zárja le: egyetlen méhösszehúzódással kicsúszik a hüvelyből, ám ezt az édesanyák többnyire már észre sem veszik, hiszen addigra már egészen mással vannak elfoglalva: ott van a karjukban az újszülött babájuk, akin kívül jelen pillanatban semmi más nem számít a világon.


5. Utófájások

Keveset beszélünk a szülést követő napok egyik legkellemetlenebb jelenségéről: a méh visszarendeződését kísérő utófájásokról.

A mellbimbó ingerlése – vagyis a szoptatás - oxitocint termel, ennek hatására a méh néhány nap alatt visszanyeri az eredeti méretét. Ez azonban fájdalmas folyamat, különösen nem a többedik szülések esetében. A leginkább a menstruációs görcsökre emlékeztető érzés gyakran már akkor jelentkezik, amikor kivesszük a babát a kiskocsiból, és eltart mindaddig, amíg szopik a pici. Amint levesszük a mellünkről, a fájdalom abbamarad.

Mivel eddigre már a szülésre jellemző módosult tudatállapot sem segít az elviselésében, sok anya rosszabbul éli meg az utófájásokat, mint magát a szülést. Célszerű ezért valamilyen, szoptatás alatt is alkalmazható fájdalomcsillapítóval készülni – erről mindenképp kérdezd meg előre az orvosodat! -, ellenkező esetben akár az anyatejes táplálás sikere is veszélybe kerülhet a kellemetlenség hatására.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Sanjasy / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Kétszer annyi időt töltünk a gyerekeinkkel most, mint régen. Háztartási gépek vesznek minket körül, rendelhetünk ételt főzés helyett, mégis néha úgy érezzük, hogy három is kevés lenne belőlünk. Mit csináltak másképp a nagymamáink, amikor pikk-pakk felneveltek három gyereket? Miért nehezebb ma anyának lenni?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
Mit tegyünk, ha rákiabáltunk a gyerekünkre és ezért lelkiismeret furdalásunk van?

Mit tegyünk, ha rákiabáltunk a gyerekünkre és ezért lelkiismeret furdalásunk van?

Senki sem úgy tervezi a gyereknevelést, hogy "kiabálós lesz". Aztán valahogy néha mégis így alakul. Mert feszültek vagyunk, mert csődöt mondanak a módszereink. Aztán utólag mindig megbánjuk, hogy rákiabáltunk a gyerekünkre. Ráadásul ez egy ördögi körhöz is vezethet: egy idő után ugyanis már egy bizonyos hangerő alatt talán egyáltalán nem is fog figyelni arra, amit kérünk tőle.
A szerkesztő ajánlja