SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teendők váratlan otthonszülés esetén: mit tegyek, ha már nem érek be a kórházba?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-20
Ritkán, de előfordul - főleg a többedik szülésnél -, hogy olyan hamar felgyorsulnak az események, hogy már nem érünk be a kórházba, és otthon kell megszülni a babát. Fontos, hogy tudd, mi ilyenkor a teendő. Minden szülés előtt álló kismamának ajánljuk a cikket alapos átböngészésre!
Teendők váratlan otthonszülés esetén: mit tegyek, ha már nem érek be a kórházba?

Görbicz Adria, a Bábakalács Születésház alapítója a témáról szóló podcastjában elmondta: még a legfejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban is előfordul olykor, hogy a kismama nem jut be a kórházba, és otthon kell megszülnie a kisbabát. Mivel a szülés maga egy módosult tudatállapotot eredményez, nem biztos, hogy közben képesek leszünk jól mérlegelni: készüljünk inkább fel minden eshetőségre.


A szülés természetes folyamat

A kismamák jó részének egyik legnagyobb félelme az, hogy a körülmények szerencsétlen alakulása miatt egyedül, segítség nélkül kell majd világra hoznia a kisbabáját. Bár természetesen erre a szakember sem biztat senkit, fontos megjegyezni, hogy maga a szülés nem orvosi esemény, hanem természetes folyamat: a WHO szerint az esetek 80-85 százaléka minden beavatkozás nélkül, rendben lezajlik magától.

Éppen ezért pánikolni semmiképpen nem kell, legalább fejben felkészülni azonban igen. A szülés egy spontán, tervezhetetlen esemény, és olykor előfordul, hogy otthon következik be.


Előkészületek a segítség megérkezéséig

Ha már úgy érzed, nagyon előrehaladott szakaszába ért a szülésed, jobb, ha nem indulsz be a kórházba. Sokkal biztonságosabb otthon, mint esetleg az út szélén, az autóban világra hozni a gyermekedet.

Az első feladat, hogy azonnal hívd a mentőket! Ők értesíteni fogják az újszülöttmentőket is. Kövesd mindenben az utasításaikat. Miközben velük beszélsz, nyisd ki a kertkaput és a lakás ajtaját, hogy bejöhessenek akkor is, ha te már nem tudsz kimenni hozzájuk. Ezután, ha tudsz, kérj segítséget a szomszédtól vagy egy közelben lakó ismerősödtől.

Biztosítsd, hogy meleg környezetbe érkezzen a baba! Csukd be az ablakokat, kapcsold ki a klímát, télen csavard maximumra a fűtést. Válaszd ki a lakás legkevésbé szellős, legmelegebb helyiségét, hogy ott hozd őt világra. Hordj be ebbe a helyiségbe annyi tiszta, meleg textíliát – ágyneműt, törölközőt, függönyöket –, amennyit csak tudsz. Ezekből alakíts ki puha fészket – a baba, miután kibújt, ide fog érkezni. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne essen az újszülött magasból kemény felületre!

Amíg tudsz, egyél néhány falatot – banánt, csokit – és igyál is rendszeresen. Az italt készítsd is magad mellé, hogy akkor is elérd, amikor már nehezen mozogsz.

Alulról vetkőzz teljesen meztelenre. Ne a bugyiból kelljen kihalászni a babát, amikor eljön az ideje.


Legfontosabb: sok-sok tiszta, meleg anyag

A legfontosabb az egész folyamat alatt az lesz, hogy legyen a kezed ügyében sok-sok tiszta, meleg textília. Ezekre a szülés alatt és a baba első perceiben nagy szükség lesz.

Megszületésekor a pici vizes és nagyon fázik. Bent egyenletes, 36,5-37,5 fok közti hőmérsékleten élt, ehhez képest a legnagyobb nyári hőség is hideg lesz neki. Ezért fontos, hogy melegített anyagba tekerd rögtön születése után. Ehhez legjobb, ha két textilpelenka méretű anyagot gyűrsz a felsőruhád alá, amelyek segítenek majd melegen tartani az újszülöttet. Miután letörölgetted a babát, az első ruha nagyon vizes lesz, ezért lesz szükséged egy másik, száraz darabra is, amibe majd bebugyolálhatod a picit.

Szülés közben az anyagok vizesek és piszkosak lesznek, de nagyon fontos, hogy mindig legyen kéznél száraz textil is! A felhalmozott anyagokra rá is térdelhetsz, hogy ezekre essen a baba, vagy ezekkel kapd el őt.


A baba megszületése

Kezdetben még lesz szünet a fájások között, amikor van lehetőséged kicsit szusszanni, inni pár kortyot. A legvégén már nem lesz szünet az összehúzódások között, az intenzitásuk pedig szinte elviselhetetlen szintet ér el – ekkor lesz vége a tágulásnak, és jön a kitolási szakasz.

Ha a kitolási szakaszban érzed, hogy feszül a gátad, nyugodtan tedd oda a kezed, de semmiképp ne húzd-nyomd a baba fejét. Akkor és úgy nyomj, ahogy a tested diktálja: se a túlzott erőlködés, se a folyamat visszatartása nem vezet eredményre.

Olyan pózt vegyél fel, ami neked a legkényelmesebb. A fekvés ebből a szempontból a legkevésbé szerencsés, a legtöbb otthon szülő nő térdelő vagy guggoló helyzetben hozza világra a gyermekét.

Nagyon gyakran a kitolási szakasz előtt közvetlenül reped meg a magzatburok, és folyik el a magzatvíz. Ennek mennyisége nagyjából egy liter, és jó eséllyel eláztatja az összes közelében lévő textíliát. Ezeket a darabokat dobd félre.

Valószínű, hogy először a baba feje lesz kint, ehhez néhány nyomás kell. Ilyenkor a folyamat egy időre határozottan megáll, hogy a fejecskéjét el tudja fordítani. Semmiképpen ne ijedj ettől meg, és főleg ne kezdd el a pici fejét rángatni, hogy hamarabb kijöjjön, mert ez végzetes lehet! Ezután már csak egyet kell nyomni, és az egész teste kicsúszik. Nem érdemes ilyenkor az elkapásával próbálkozni, mert nagyon csúszik – inkább hagyjuk, hogy lehuppanjon a puha párnákra. Akkor sem kell megijedni, ha nem a feje jelenik meg először, ugyanis minden függőleges magzati póz szülésképes.

Ahogy a magzat jön kifelé, általában olyan erősen nyomja a végbelet, ami leginkább a sürgető székelési ingerre emlékeztet. Nagyon fontos, hogy ennek hatására ne menj ki a vécére, szakszerű segítség nélkül ugyanis ott szülni kifejezetten veszélyes, mert nem tudod elkapni a babát! Inkább kerüljön széklet a földre, mint hogy az újszülött beleessen a vécécsészébe.


A baba megszületése után

Miután kint van a pici, első dolgod legyen, hogy leitatod róla a nedvességet, majd egy száraz, meleg pokrócba vagy egyéb anyagba bugyolálod. A magzatmázat nem kell róla ledörzsölni, az egész művelet ne tartson tovább fél percnél. A törölgetést kezdd a fejével és a hátával, ezt kövese az arca. Nagyon kicsi vagy koraszülött baba esetén ezt a lépést hagyd ki. Az ő bőrük még vékony, ne sértsd fel.

Ha autóban születik a pici, vagy a lakásnak nincs meleg, szellőzetlen helyisége, a legkönnyebben úgy tudod őt melegen tartani, ha először egy tiszta nejlonzacskóba helyezed – a feje értelemszerűen lógjon ki -, és ezután bugyolálod be.

Miután ezzel megvagy, szusszanj egy kicsit. Fektesd a betakart babát a mellkasodra úgy, hogy az orra és a szája szabad legyen. Ha nem sír fel azonnal, ne ijedj meg – amíg a köldökzsinór duzzadt, kékes-lilás, kap ezen keresztül elegendő oxigént.

Ha azonban néhány másodpercen belül sem sír fel, karja és lába pedig ernyedten lóg, vedd a szádba az orrát és a száját, és szívd ki belőle a váladékot (utána köpd ki). Ismételd ezt addig, amíg fel nem sír, vagy meg nem érkezik a szakszerű segítség. Megpróbálhatsz levegőt is befújni. Ne feledd azonban, hogy erre csak az esetek nagyon kis százalékában van szükség.

A köldökzsinór elvágásával, elkötésével ne foglalkozz. Nem is lenne szabad egyáltalán ezt megtenni addig, amíg a lepény meg nem születik.

Miközben így pihentek, és várjátok a mentőket, még egy fájást fogsz érezni, ekkor születik meg a méhlepény. Ez már sokkal könnyebben kicsúszik, mint előzőleg a baba. Ezzel se csinálj semmit, ne rángasd és ne is kíséreld meg elvágni.

A baba eközben a mellkasodon piheg. Itt az idő, hogy megpróbáld őt megszoptatni.

A cikket szakmailag lektorálta: Görbicz Adria, Bábakalács Születésház

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja