A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Honnan fogom felismerni, mikor indul meg a szülés? - A vajúdás jelei

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-31
Honnan fogom felismerni, mikor indul meg a szülés? - teszi fel magának a kérdést minden kismama, aki az első gyermekét várja. A szülés jelei már hetekkel a tényleges folyamat megkezdődése előtt megjelenhetnek. A következőkre figyelj oda:
Honnan fogom felismerni, mikor indul meg a szülés? - A vajúdás jelei


A szülés jelei a 9. hónapban:

Az első jelek már több héttel a vajúdás kezdete előtt megjelennek. A következőkre számíts az utolsó hónapban:

  • Leszálló has: A baba kissé lejjebb kerül, könnyebbé téve a lélegzést, és kis megkönnyebbülést adva a kismamának.
  • Szaporodó jóslófájások: A terhesség 23-24. hetétől jelentkeznek a has keményedésével és enyhe menstruációs görcsre emlékeztető érzéssel a jóslófájások, amelyek az utolsó hónapra mindennapossá válnak. A jóslófájást a valódi szülési fájdalomtól az különbözteti meg, hogy rendszertelen időközönként érkezik, nem erősödik, meleg fürdő hatására vagy a testhelyzet változtatásával megszűnik.
  • Megváltozik a méhnyak állapota: A méhnyak felpuhul, elvékonyodik vagy épp kiszélesedik, a méhszáj esetleg el is kezd kinyílni. Ezt főleg szakember tudja megállapítani manuális vizsgálattal.
  • Távozik a nyákdugó: Ahogy a méhszáj kinyílik, néha egy kis véres, kocsonyás váladék távozik a szervezetből - ez a nyákdugó. Első terhességnél akár már két héttel a vajúdás kezdete előtt megtörténik, többedik babánál számítani lehet arra, hogy 24 órán belül indul meg a szülés. Olyanok is vannak azonban, akik a nyákdugó távozását észre sem veszik.


A szülés közvetlen jelei:

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy rövid időn belül a kezedben foghatod a babádat:

  • Erősödő szülési fájdalmak: A jóslófájásoktól eltérően a szülési fájdalmak rendszeres időközönként jelentkeznek, egyre erősödnek és sűrűsödnek. Ha a fájás már olyan erős, hogy amíg  tart, semmi mással nem tudsz foglalkozni, biztos lehetsz abban, hogy ténylegesen vajúdsz.
    Az érzést nem mindenki ugyanúgy éli meg, van, aki szerint menstruációs görcsre hasonlít, mást inkább nagyon erős gyomorrontásra emlékeztet. Első szülés esetén akkor érdemes bemenni a szülőszobára, ha egy órán keresztül ötpercenként érkeznek a fájások. A második, harmadik szülés gyorsabb lefolyású szokott lenni, olyankor már nem árt az első gyanús jelre elindulni.
  • Elfolyik a magzatvíz: A magzatvíz elfolyása néha megelőzi a fájások megjelenését, máskor csak több órányi vajúdást követően történik meg. Van, akinél szivárog, másnál hirtelen kitör. Bárhogyan is történjen, ha a víz elfolyt, azonnal indulj be a kórházba.

Többen tartanak attól, hogy ha csak szivárog a magzatvíz, azt fogják hinni, hogy vizelettartási nehézségeik vannak. A magzatvizet a vizelettől az különbözteti meg, hogy nem visszatartható, szaga édeskés, kinézete egészséges esetben átlátszó. Ha zöldes, zavaros színű, az fertőzésre utalhat, és mindenképpen tudatni kell az orvossal.

Az egész terhesség alatt érvényes szabály, hogy bármi szokatlant, nyugtalanítót tapasztalsz, hívd az orvosodat vagy menjetek be a kórházba. Különösen igaz ez akkor, ha a 37. hét előtt észleled a fenti tüneteket, az ugyanis koraszülésre is utalhat.

Kép: WenPhotos / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja