SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülőszobai fájdalomcsillapítás természetes módszerekkel és gyógyszeresen

Lénárd Orsi [cikkei] - 2016-01-20
A vajúdás és szülés óráiban érzett fájdalom egészen más, mint amikor a fejünk, fogunk vagy a hasunk fáj. Ez az erőteljes érzés a női test életadó nagy munkáját kíséri, nem pedig betegség vagy baj jelzője.
Szülőszobai fájdalomcsillapítás természetes módszerekkel és gyógyszeresen

Miért van az, hogy vannak „könnyen“ szülő anyák, míg mások erős fájdalomérzetről, nehéz vajúdásról számolnak be? Azt gondolom, sokféle tényező befolyásolja ezeket a megéléseket. Egyénenként változó, hogy milyen és mennyi fájdalmat viselünk jól, azaz a fájdalomtűrésünk és a fájdalomküszöbünk is más és más. Fontos szempont még emellett, hogy a vajúdó anya hogyan érzi magát a szülőszobán? Ha békés, nyugodt környezetben vajúdhat, ha olyanok veszik őt körül, akikre támaszkodhat, akik jól támogatják őt, ha a vajúdása menetét minél kevésbé zavarják meg, mondják meg, „mit kell érezni, csinálni“, akkor általában sokkal szebb és jobb élmény lesz a vajúdás és szülés, és kevésbé fájdalmas érzetű.
 

Mit tehetsz, tehetnek érted szelíd módszerekkel a fájdalom ellen a szülőszobán?
 

  • Tájékozódj, olvass, járj szülésfelkészítőre, szerezz ismereteket! Ha tudod, mire számíthatsz a szülőszobán, milyen az élettani lefolyású vajúdás és szülés, mi történik a baba megszületése után és más fontos kérdésekben is tájékozott vagy, kevésbé érzed magad kiszolgáltatottnak. 
  • Mozogj szabadon, ahogy a tested diktálja! Az anya igénye szerinti szabad mozgás és helyzetváltoztatás a vajúdás óráiban és a kitoláshoz érve is erősen csökkenti a fájdalomérzetet. A pár évtizede szült nők szüléstörténeteinek gyakori fordulata, hogy „a legnehezebb az volt, hogy az ágyon fekve, mozdulatlanul kellett vajúdni és szülni“. 
  • Válaszd meg jól a kísérőidet! Az apás szülés már mindenütt elérhető és természetes. Orvost és szülésznőt is választhatsz, és tapasztalt, empatikus szüléskísérő segítőként dúla választása mellett is dönthetsz. A dúla segít a vajúdás alatti tájékozódásban, szülésfelkészítésben, a szülőszobán biztosítja a fizikai kényelmed, információval lát el, ha kérdésed adódik, és érzelmileg is támogat téged és párodat is.
  • Használd ki a meleg víz lazító hatását! Egy finom forró zuhany vagy kádfürdő, ahol erre is mód van, enyhíti a kontrakciók erősségét és segít az ellazulásban. Használhatsz meggymag-párnát vagy felmelegített tasakba zárt zselét, és ha dúlád van, akkor az aromaterápiás muskotályzsályával készült meleg borogatás előnyeit is ki tudod próbálni.
  • Kérj egy jó derékmasszázst! A legtöbb vajúdónak nagyon jól esik, ha valaki megmasszírozza a derekát a keresztcsontja tájékán. Te se maradj ki belőle. A masszírozást végezheti a dúlád vagy a párod is. Szülésfelkészítőn egyébként mindig megmutatom az apáknak, hol és hogyan masszírozzanak. A masszázshoz érdemes speciális összetételű,  vajúdáshoz-szüléshez készült illóolajokat használni.  
  • Figyelj a légzésedre: lélegezz lassan, mélyen! A szülés végéig jól alkalmazható légzéstechnika a mély hasi légzés. Számolj 4-ig és szívd be a levegőt az orrodon keresztül jó mélyre, a hasad aljáig. Tartsd bent egy pillanatra, majd ugyanilyen lassan, 5-ig számolva fújd ki a szájadon keresztül. Ez megnyugtat, és a szervezetednek, illetve a kisbabád számára is kellő mennyiségű oxigént biztosít. A segítőid: a párod vagy a dúlád szívesen együtt lélegzik veled, hogy ha valamiért kiestél volna a ritmusból. A kapkodó, felületes légzés nem jó se neked se a babának.


Gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek a vajúdás alatt
 

  • Kéjgáz: a nitrogénoxydulból és oxigénből álló gázkeverék belélegzésével érhető el az az enyhén bódult állapotot, ami a kontrakciókat elviselhetőbbé teszi. Dúlaként már egyre kevesebb helyen találkozom vele. Előnye, a vajúdó magának könnyen adagolhatja, hogy gyorsan hat és hamar ki is ürül a szervezetből. Hátránya, hogy eszközigényes (adagoló szerkezet, maga a gáz), a vajúdó mozgását korlátozza, illetve hogy a méhlepényen átjutva a kisbabára is hatással lehet.
  • Kábító hatású fájdalomcsillapítók (pl. Nubain, Contramal): erős fájdalomcsillapító gyógyszerek, kábultságot, szédülést okozhatnak. Hátrányuk, hogy a vérárammal a lepényen keresztül a babához is eljutnak, és 2-3 órába is beletelik, míg lebomlanak. Ha a kisbaba ennél hamarabb születik meg, a szer mellékhatásaként légzési nehézségei lehetnek.
  • Epidurális érzéstelenítés (EDA): a gerincközeli érzéstelenítés szintén erőteljes hatású. Az aneszteziológus vagy a hozzáértő szülészorvos a gerincnél egy vékony és hajlékony csövecske bevezetésével a kemény agyburok köré adagolja a gyógyszert - a vajúdás alatt akár több alkalommal is. Az EDA nem okoz teljes altesti érzéketlenséget, de a kontrakciók fájdalmát elveszi. Magas vérnyomás, koraszülés, epilepszia és a toxémia bizonyos eseteiben az orvosok javasolni szokták, és vannak olyan szülészetek, ahol szinte rutinszerűen, majd mindenkinél alkalmazzák. Azt is érdemes tudni, milyen hátrányai és szövődményei lehetnek. A beavatkozás előtt nagyobb mennyiségű infúziót adnak. Ez ödémásodást okozhat az anyánál és a kisbabánál is. Az ödémás mellekből nehezebben indul a szoptatás, és a babák súlyesése a folyadékvesztés miatt is nagyobb szokott lenni. Az epidurális érzéstelenítés lelassítja a vajúdás folyamatát, ezért gyakran külsőleg adagolt oxytocint és más beavatkozásokat (folyamatos CTG, esetleg műszeres szülésbefejezés) von maga után.

Várandósként tájékozódj jó előre, beszéld át a vajúdás alatti fájdalomcsillapítás és a szülés összes részleteit az orvosoddal, szülésznőddel, dúláddal. Ha pontosan ismered a lehetséges beavatkozások előnyeit, hátrányait, akkor a vajúdás óráiban majd jól fogsz tudni dönteni, hogy melyiket is válaszd.

Fotó: TawnyNina/pixabay.com

Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja