SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki is a dúla?

Lénárd Orsi [cikkei] - 2009-08-26
Gyakran találkozom azzal, hogy az emberek nem igazán tudják, ki a dúla, és hogyan segít a várandós édesanyáknak. Ahogy szóba kerül a munkám, kiderül, hogy többen még nem hallottak róla, mások pedig az otthonszüléshez kötik, de nem tudják pontosan, mit is takar. Nagy örömömre azonban egyre többen vannak azok, akik többé-kevésbé pontos információval rendelkeznek a dúlaság mibenlétéről.
Ki is a dúla?

A dúla (görögösen doula) azt jelenti, hogy "szolgálatban". Azt a tapasztalt asszonytársi segítőt takarja, aki a szülés előtt, alatt és után támogatja és segíti az anyákat.

A gyermekvárás és szülés a modern időket megelőzően asszonyi fennhatóság alá tartozott. Tapasztalt nőrokonok és ismerősök látták el tanácsokkal várandós társaikat. Amikor eljött a szülés ideje, a bába mellett ezek az asszonyok segítettek a vajúdó nőknek. A 20. században a szülés természetes, élettani eseményből orvosi eseménnyé vált, az otthonszülést felváltotta a kórházi szülés. A bábák által képviselt szüléskísérést az orvos által vezényelt, beavatkozásoktól sem mentes szülésvezetés váltotta fel. A segítő asszonytársak kiszorultak a vajúdó nő mellől, nagy űrt hagyva maguk után.

A modern kor dúlái a régi asszonytársak örökébe lépve kísérik az édesanyákat a gyermekvárás és szülés, illetve a gyermekágy idején. Ismerik a várandósság, vajúdás és szülés testi-lelki változásait, és saját tapasztalatokkal rendelkeznek a babaápolás, szoptatás és gyermeknevelés területén. A praktikus tanácsokon és ötleteken túl jól tudják, milyen lélektani változások zajlanak a várandós nőben. Meghallgatják az anyák kérdéseit, kétségeit, esetleges aggodalmait, és tudásuk, tapasztalatuk és empatikus hozzáállásuk birtokában segítenek nekik.

Hogyan segít a dúla?

A dúla legfontosabb feladata gondoskodni arról, hogy a szülés az anya, az apa és a kisbaba számára is maradandó, szép élmény legyen.

Ahhoz, hogy a szülőszobán ez így lehessen, nagyon fontosnak tartom a pár szülésre való felkészülését. Dúlaként egyéni konzultáció keretein belül beszélgetek a várandós édesanyákkal, és erre az alkalomra az apákat is szívesen várom. A felkészülés során szó esik a várandósság alatti testi változásokról, a várandós anya érzéseiről, a szülési terv elkészítéséről, a szülés megindulásának jeleiről, a szülés lefolyásáról, a kisbabáról, és a szülőpárt foglalkoztató bármilyen más kérdésről. Beszélgetéseink során kölcsönösen megismerjük egymást, és az információk átadásán túl elmélyült, személyes kapcsolat alakul ki közöttünk.

"Ezek a nyugodt találkozások a leendő szülők otthonában lehetővé teszik, hogy megvitassák elvárásaikat, és terveket készítsenek a vajúdással és szüléssel kapcsolatban. A párok azért is tartják nagyon értékesnek ezeket a beszélgetéseket, mivel elképzelhető, hogy korábban egymással sem osztották meg a vajúdással és szüléssel kapcsolatos gondolataikat, vágyaikat és érzéseiket. A dúla látogatása alkalmat teremt a téma megvitatására, és a szülők bátorítást kapnak a dúlától."

A pár kívánsága szerint jelen vagyok a vajúdásnál és szülésnél. Van úgy, hogy az édesapa nem tud, vagy nem szeretne részt venni a szülésen, és ezért kérnek fel a szülés kísérésére. Más esetben az édesapa mellett vagyok jelen a vajúdás és szülés óráiban, fizikai és lelki támaszt egyaránt nyújtva: homeopátiás szereket, illóolajokat használok, masszírozok, légzéstechnikát és vajúdási testhelyzeteket ajánlok, illetve segítem, támogatom és biztatom az édesanyát. Ha szükséges, segítek a kórházi személyzettel való párbeszédben is. Kutatások igazolják, hogy a dúla jelenléte pozitívan hat a szülés menetére: az orvosi beavatkozások száma csökken, kevesebben kérnek fájdalomcsillapítást, csökken a császármetszések száma, és a vajúdás ideje lerövidül.

"A dúla tudatában van annak, hogy a párok egész életükben emlékezni fognak erre az élményre. A dúla azért van jelen, hogy segítsen a pároknak olyan szülési élményt megvalósítani, amilyenre vágynak."

A kapcsolat a kisbaba megszületése után sem szakad meg, hiszen a gyermekágy idején is felkeresem a családot. Átbeszéljük a szülés történéseit, és a babával, szoptatással, szülővé válással kapcsolatos kérdéseket.

"Mikor a dúla szülés után meglátogatja a családot, megkérdezi, hogy mire emlékeznek a szüléssel kapcsolatban, és hogy vannak-e kérdéseik, aggodalmaik. Megvitatja velük a szülés élményét, és lehetővé teszi azt, hogy a szülők kifejezzék pozitív vagy negatív érzéseiket. A dúla biztatja őket, hogy beszéljenek, és emlékezteti őket arra, amit elfelejtettek. Szinte minden anya sokat nyer azzal, hogy hallja azokat a részleteket, amelyek kiestek az emlékezetéből, és így az események új megvilágításba kerülnek. A szülési folyamat újra elmesélése segít megérteni azt, hogy mi is történt a vajúdás és szülés során."

Mit tehet és mit nem tehet a dúla?

A dúla komoly ismeretekkel és sok tapasztalattal rendelkezik a várandósság és szülés terén, ennek ellenére nem értelmez leleteket és zárójelentéseket. Általában több szülészeti intézményben is megfordul, sok orvost ismer, mégsem ajánl konkrét kórházat vagy orvost.

A vajúdás és szülés idején személyre szóló gondoskodást és a folyamatos jelenlétet biztosít, ugyanakkor nem tartozik a kórházi személyzethez, így nem végezhet semmilyen vizsgálatot vagy beavatkozást. Feladata, hogy várandósság idején a szülőket megismertesse a vajúdás és szülés élettani lefolyásával, az esetleges beavatkozásokkal, de a szülés közben felmerülő kérdésekben helyettük nem dönthet.

Az idézetek forrása:
Marshall H. Klaus, J. H. Kennell, Phyllis H. Klaus - The Doula Book, Da Capo Press, 2002.

Megkértem egy édesanyát, hogy írja meg, hogyan és miben segített szülés közben a dúlája

Fatime története
(30 éves, egy 7 hetes kisfiú édesanyja)

A vajúdásra készülődve sokszor gondolkoztam azon, vajon hogy fogom bírni majd a szülési fájdalmat. Jól ismerve magamat tudtam, hogy fájdalom esetén inkábbFatime magányra vágyom, begubózom, és nem akarom megosztani mással a nyavalygásom és szenvedésem. Azt is tudtam magamról, hogy nagy fájdalom esetén pánikba esem, és mivel a szülést fájdalomcsillapítás nélkül terveztem ez benne volt a "pakliban". Rá kellett jönnöm, hogy a szülés nem ez a kategória. Sokkal intenzívebb tevékenység, amely magával ragad, így nem volt időm még gondolkodni sem, nem hogy sajnáljam magam és elhúzódjam. Kifejezetten jól esett minden, amit a dúlám nyújtott, bár ezeket csak később fogtam fel ésszel, ugyanis a hosszú vajúdást transz állapotban éltem meg. A sors úgy rendezte, hogy a magzatvizem elfolyt, de a fájások 24 óra elteltével sem jelentkeztek. Örültem, hogy a dúlám szinte az oxytocin bekötése után velem volt, így együtt fogtunk bele az akkor még teljesen tudatosan átélt fájásokba. A pici érkezését gyertyafénnyel vártuk - ez amolyan apróság, de sokat számított nekem. A dúlám testhelyzeteket javasolt, amelyek a végén már percenként változtak. Mindig más esett jól - a szülőágyon fekvésen kívül minden más segített. Amíg a labdán ültem, masszírozta a derekamat, sőt megmutatta a férjemnek is, hogyan vegye ki ő is a részét a feladatokból. Folyamatosan itatott szívószállal - pohárból már nem ment volna -, és ez segített igazán, mert magamtól kiszáradtam volna a 12 órás vajúdás alatt. Nagy szívfájdalmam volt, hogy az infúzió miatt nem juthattam be az alternatív szobába. Amikor teljesen kifulladtam, a dúlám kikísért a fürdőbe, ahol segített zuhanyozni. Energianyerés céljából próbáltam egy-két csokiszeletet bekapni, de sajnos mind kihánytam. A dúla azonnal résen volt, így kulturáltan sikerült megoldani az ügyet.
A kitolás előtt nagyon jólesett a hasamra tett forró muskotályzsályás borogatás, kivéve a hasam közepén, de ezt már csak dúlám kezének ellökésével tudtam jelezni: ő azonnal kapcsolt.

Homloktörölgetés, kézszorongatás, ölelés, soroljam még? Én a vajúdáskor hamar átkapcsoltam egy másik világba, nem hallottam semmit, így a dúlának kellett ráéreznie, hogyan segíthet a legjobban. Kérés vagy utasítás nélkül mindig a legjobbat nyújtotta, amiért örökké hálás leszek neki. Ugyanúgy a folyamatos hol kedves, hol határozott biztatásért, dicséretért, ami nélkül valószínű föladtam volna. Személye nem volt egyáltalán tolakodó, sőt, kifejezetten segített az apát rávezetni arra, ő hogyan segíthet.
Amíg szülés után "rendbe raktak", illetve amikor ijedten néztem, hogy légzési problémák miatt elviszik a babám, fogta a kezem és nyugtatgatott. Aztán kiment, hogy megnyugtassa és tájékoztassa mindenről a folyosón izguló anyukám. Nagyon kiszolgáltatott állapotban toltak be a gyermekágyas osztályra, mert a szülésnél sok vért vesztettem. Itt a dúlám rendezte el a holmimat, átcserélte a csutakosra izzadt hálóingem. Minden, amire szükségem lehetett, a kezem ügyébe rakott, így nem kellett gondolkodnom és becsöngetnem az amúgy is folyton rohanó és elfoglalt nővérkéket.

Tudom, hogy manapság luxuscikknek számít az efféle gondoskodás, de igazából mindenki magát ismerve el tudja dönteni, hogy mit bír, vagy miben szorul támogatásra. Az én szülésemnél fontos volt a dúla. Nagy szerepe volt abban, hogy végül pozitívan éljem meg azt.

Indexkép: foter.com

Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja