SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nő nélküli szülések - a mesterséges anyaméh lehet a jövő

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-02
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a csecsemők mesterséges anyaméhben fejlődnek és jönnek világra. Úgy hangzik mindez, mintha egy sci-fi lenne, pedig a következő évtizedekben nagyon is valóságos lehet.
Nő nélküli szülések - a mesterséges anyaméh lehet a jövő

A mesterséges anyaméh lenne a jövő? 

Akár tömegesen is elő lehet állítani mesterséges anyaméheket - vallják a kutatók. A szakemberek már évek óta kacérkodnak a gondolattak, hogy milyen lenne egy olyan világ, amiben a babák mesterségesen előkészített környezetben születnek. 

A megközelítés nagyon ígéretesnek tűnik és elképzelhető, hogy nem is kell rá olyan sokat várni. 

A módszer lényege, hogy a megtermékenyítéstől a születésig egy olyan eszközben fejlődik a magzat, ami nem igényli női test beavatkozását vagy segítségét: egy valódi mesterséges méhben.

JB Haldane brit biológus volt az, aki már száz évvel ezelőtt felvetette azokat a társadalmi kérdéseket, amelyek a lakosság születésszabályozásával, az abortuszokkal és a fogamzásgátló technológiák használatával kapcsolatosak. 

1993-ban aztán egy forradalmian új találmány született: japán kutatóknak sikerült megszakítaniuk egy kecske vemhességét. A magzatot kiemelték az anyaméhből, és mesterséges méhlepénybe helyezték.

Az eljárásnak azonban komoly nehézségei vannak: a tüdő- és szívelégtelenség léphet fel, amennyiben a magzati szervek még nem elég fejlettek. 

2003-ban újabb áttörésre került sor: egy egérembriónak sikerült szinte teljesen kifejlődnie, mégpedig úgy, hogy biológiai szövethez adtak mesterséges méhnyálkahártya szövetet. Ezután pedig egy emberi embriót próbáltak 10 napig mesterséges anyaméhben nevelni. A cél egy mesterséges, külső méh létrehozása. 

A tudomány mai állása szerint a magzat a terhesség 22. hetétől képes arra, hogy segítséggel a méhen kívül fejlődjön tovább. Vagyis egészen elképesztő koraszüléssel született babákat is életben tudnak tartani. 


Ő Magyarország legkisebb babája, Timike, a csodababa

Magyarország legkisebb babájának történetét bemutattuk korábban a Családineten. 

Timike kevesebb, mint 300 grammal, nagyjából 280-290 grammal és 24 centiméterrel látta meg a napvilágot. Anyukája szülés után egy pár pillanatra láthatta.

”Amikor toltak ki, hallottam a kis hangját. Megállított a doktornő, odahúzta a kezemet a kisbabámhoz és megsimogathattam a fejét. Nekem nagyon kicsi tenyerem van, de ő pont akkora volt, mint a tenyerem” – idézi fel a szülés utáni pillanatokat az édesanya, aki azt is elmeséli, hogy később a nővérek egy 60-as fecskendőt tettek a babája mellé, aki pont akkora volt, mint az orvosi eszköz, vagyis 20 centiméter.

Timike azonnal inkubátorba került, ahol másfél hónapig 98%-os párában volt. Több mint fél évig voltak bent a Szegedi Klinika koraszülött osztályán. A csöpp gyermek hónapokig küzdött az életéért, miközben anyukájának is sok időre volt szüksége, hogy megerősödjön.

”Megengedték, hogy bemenjek a kisbabámhoz. Beszéltem hozzá, olvastam neki. Két és fél hónap után azt mondta nekem az egyik orvos, hogy a kislányom még mindig nincs túl az életveszélyen. Mindig tudtam, mik az esélyeink, de egy percig sem gondoltam arra, hogy elveszíthetem” – mondja az anyuka.


Kinek és miért jó a mesterséges anyaméh? 

A mesterséges anyaméh lehetőségét választhatják olyan termékeny nők, akik nem szeretnének várandósságot, vagy akiknek korábbi terhességeik alatt egészségügyi problémáik voltak, de ideális lehetőség homoszexuális pároknak is.

A koraszülött babák túlélési esélye jóval kisebb, mint azoké, akik időre születnek. Ráadásul a koraszülött babák esetében gyakoribbak az egészségügyi problémák, súlyos szövődmények alakulhatnak ki, agyi károsodást szenvedhetnek, de vakság is létrejöhet. A mesterséges anyaméh megszüntetheti az ezektől való aggodalmakat. 

Egyes szakértők szerint az abortusz szükségességét is ki lehetne küszöbölni ezzel az eljárással. Hiszen ha valaki nem szeretné megtartani a babát, akkor a magzatot át lehet helyezni egy mesterséges anyaméhbe, ahol folytatódhat tovább az élete. 

Az elmélet kritikusai szerint a mesterséges anyaméhben született baba lehetősége növelné a szakadékot a szegények és a gazdagok között. Valamint félő, hogy ezzel egy idő után teljesen leáll a természetes emberi evolúció. 

Ezen felül a mesterséges anyaméh megakadályozza az anya és gyermek közötti érintkezést. Pedig tudományosan bizonyított, hogy a testi-lelki kötődés milyen nagy hatással van a babára. 

Nemrég a Nature folyóiratban egy tanulmány arról számolt be, hogy a tudósok sikeresen megalkottak egy egérembriót petesejt vagy sperma felhasználása nélkül. 

Indexkép: Claire51700 képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja