SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

30 éve lefagyasztott embriókból születtek egészséges ikrek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-29
Az embriókat még 1992-ben fagyasztották le. Hihetetlen, de a babák örökbefogadó apja mindössze 5 éves volt akkor, amikor a kicsik megfogantak. A fagyasztott embrió-átültetéseknek csak a 25-40 százalékából lesz élve születés.
30 éve lefagyasztott embriókból születtek egészséges ikrek

/Kiemelt képünk illusztráció/

5 éves volt az apa, amikor az ikrek megfogantak 

Lydia és Timothy Ridgeway október 31-én látták meg a napvilágot. A kicsiket még 1992-ben fagyasztották le embrióként, így ők lehetnek a világon a leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból született gyerekek – írja a CNN.

Az ikreket örökbefogadó apa szerint döbbenetes, hogy ő mindössze 5 éves volt, amikor a gyermekei megfogantak. A párnak egyébként még négy gyereke van, akik 8, 6, 2 és 2 évesek: ők nem donor segítségével fogantak.
 


 

Nem az volt a célunk, hogy a leghosszabb ideje lefagyasztott embriók legyenek a mieink

Az embriókat 1992. április 22-én fagyasztották le, és 30 éven át tárolták, míg elérkezett az ő idejük, és egy házaspár örökbe fogadta őket. 

Az apa, Philip Ridgeway azt mondta, egy olyan adatbázisból válogattak, amiben nem tüntették fel, hogy mennyi ideje vannak lefagyasztva az embriók. 

"Nem az volt a célunk, hogy a világon a leghosszabb ideje lefagyasztott embriók legyenek a mieink" – mondta, majd hozzátette: olyanokat szerettek volna választani, akik már nagyon régóta várnak.

Az adatbázisban szerepelt az életkor, a magasság, a testsúly, az etnikai hovatartozás, valamint a genetikai és az egészségügyi előzmények is.
 

Nem befolyásolja a gyerek egészségét, hogy milyen régóta van lefagyasztva az embrió

A házaspár végül kiválaszotta az embriókat, amiket ezután február 28-án kiolvasztottak. Az ötből kettő nem volt életképes. Szakemberek szerint a felolvasztott embriók esetében 80 százalékos a túlélési arány. 

Az orvosok azt ajánlották, hogy csak egyet ültessenek be, hiszen így lesz a legtöbb esélyük arra, hogy életben is marad a magzat. Ők azonban nem akartak választani közülük, ezért azt kérték, hogy mind a hármat ültessék be. 

A háromból pedig kettő meg is tapadt, és világra is jöttek a kicsik, egészségesen. Mindketten megfelelő súllyal és mérettel születtek. 

A fagyasztott embrió-átültetéseknek egyébként csak a 25-40 százalékából lesz élve születés. 

Az, hogy az embrió mennyi ideje van lefagyasztva, nem befolyásolja a baba egészségét. Sokkal fontosabb részlet az, hogy mennyi idős volt a nő, aki a petesejtet adományozta. 

Indexkép: Juan Luis Torres képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja