SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyolc embrióval a hasában született egy baba

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-21
Az úgynevezett "magzat a magzatban" jelenség nagyon ritka, félmillió születésből egy esetben áll fenn. Az is előfordul, hogy csak felnőttkorban derül ki.
Nyolc embrióval a hasában született egy baba

Nagy volt a hasa, daganatra gyanakodtak

Indiában, egy magánkórházban jött világra az a kislány, akinek nyolc embriót találtak a gyomrában. Először daganatra gyanakodtak, mivel a baba hasa feltűnően nagy volt. Számos vizsgálatot végeztek a kicsin, mire kiderült, hogy nyolc embrió van a gyomrában, amit a baba a méhben szívott fel - írja a Dailymail

A babát 21 napos korában megműtötték. A másfél órás műtét alatt sikerült eltávolítani a fejlődésben megrekedt embriókat. A kórház tájékoztatása szerint a kislány jól van.
 


Magzat a magzatban: van, hogy csak felnőttkorban derül ki

Az úgynevezett "magzat a magzatban” jelenség nagyon ritka, félmillió szülésből csak egyszer fordul elő, és ugyanúgy érinthet fiúkat is, mint lányokat. Általában már csecsemőkorban észreveszik, ha valakinek embriók vannak a hasában, de előfordulhat, hogy csak felnőttkorban diagnosztizálják. 

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, a műtét elvégzése után azonban meggyógyulnak a babák. 

A mostani indiai eset azért is különleges, mert általában egy-három embrió szokott lenni a babák hasában, most azonban nyolc volt: eddig ilyen még nem fordult elő. 

Az első dokumentált eset 1808-ban a British Medical Journalban jelent meg. Régen úgy tartották, hogy ez valójában a teratoma, vagyis a veleszületett daganat egyik típusa, ami hajat, csontot és izmot is tartalmaz.

Szakértők tapasztalata alapján eddig főleg egypetéjű ikreknél fordult elő a "magzat a magzatban" jelenség. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az egészséges magzat az anyukájához a méhlepényen keresztül kapcsolódik, míg a másik magzat a testvére érhálózatán keresztül. Így fordulhat elő, hogy később a rendellenesen kapcsolódó magzat felszívódik az egészséges magzat hasába. Míg mások szerint a jelenséget egyszerűen a későn bekövetkező sejtosztódás okozza.

Indexkép: Michal Jarmoluk képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
A szerkesztő ajánlja