SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hegterhesség - a császármetszés egyik legritkább, ám legsúlyosabb szövődménye

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-08-24
Az elmúlt évtizedekben világszerte emelkedett a császármetszések száma. Amennyiben az anya és a magzat egészsége szempontjából nem indokolt, úgy nem érdemes a szülésnek ezt a módját választani, már csak azért sem, mert ha az első baba így jön a világra, akkor nagyobb az esély arra, hogy a további szüléseknél is császármetszésre lesz szükség. Nem beszélve az esetleges szövődményekről...
Hegterhesség - a császármetszés egyik legritkább, ám legsúlyosabb szövődménye

Mi az a hegterhesség?

Rendellenesen megtapadt terhesség császármetszés után

„A hegterhesség egy viszonylag ritka, de annál súlyosabb késői szövődménye lehet a császármetszésnek, főleg az olyan édesanyáknál, akik már két műtéten vannak túl, vagy nagyon hamar vállalkoznak újabb gyermekre.

A hegterhesség egy rendkívül speciális, rendellenes helyen megtapadt terhesség, mely kifejezetten a méhen végzett hegen történik, leggyakrabban az előző császármetszés hegén. Nagyjából 4-5 ezrelékre tehető a megjelenése, ami azt jelenti, hogy 1000 műtétet követően 4-5 esetben fordul elő, de miután az ilyen kimenetelű szülések száma folyamatosan emelkedik, így mi is egyre gyakrabban találkozunk vele” – mondja Dr. Imre Ruben, az Istenhegyi Géndiagnosztika Meddőségi Diagnosztikai Centrumának vezető szakorvosa.


„A hegterhességet úgy kell elképzelni, hogy a terhesség magába a hegszövetbe ágyazódik be, mert ott találja meg a növekedéséhez szükséges feltételeket. A heg azonban egy vékony méhfal rész, ami nem alkalmas arra, hogy kiviselje a terhességet. A hegben a szövet könnyen megrepedhet és életveszélyes vérzés alakulhat ki, ezért semmiféleképpen nem lehet kihordani.

Maga a beágyazódás sem szabályos, a lepényszövet ugyanis az ép részekbe is beszűrődik és akadálytalanul tör be a környező szövetekbe, mint például a hólyagfal, a hasüregi rész vagy a hüvely felső része. Az esetek többségében hólyag érintettséggel találkozunk, ilyenkor a hólyag egy részét is ki kell venni a műtét során” – mondja a szakorvos.


Műtéti megoldások hegterhesség esetén

A hegterhesség már kisterhes korban is gondot okozhat, ezért a legfontosabb a minél korábbi ultrahang diagnosztika, főleg annak, akinek megelőző császárja vagy méhen végzett műtétje volt. Egészen korai fázisban vákuum aspiráció jön szóba, a később felismert terhességet laparoszkóppal oldják meg, az egészen „nagyokat” – amikor már kifejlődött embriót is látunk szívműködéssel – pedig Metotrexát kezeléssel indítják.

Ez utóbbi egy kemoterápiás citosztatikum, melynek hatására a terhesség elhal, a mérete összezsugorodik, ezáltal elhal maga a lepényszövet is, így sokkal körülhatárolhatóbb lesz és laparoszkóppal ki lehet venni. Ha a Metotrexát záros határidőn belül nem hat, akkor is meg kell szüntetni a terhességet, ami azonban magában hordozza a méheltávolítás rizikóját.
 

A hegterhességet megelőzni nem lehet, egy műtéttel azonban csökkenthető a kockázat

Hegterhesség kialakulására hajlamosíthat a hegsérv megléte a császármetszés hegében, ami nem más, mint egy kis tasakszerű tágulat, mely méhnyálkahártyával van borítva. Ha panaszt okoz és az édesanya gyermeket vállalna a későbbiekben, a várandósság előtt érdemes a tasak eltávolítását műtéti úton megoldani.

„A hegterhességet megelőzni nem lehet, azonban fontos felhívni rá a figyelmet, hogy csupán „anyai kérésre” ne indikáljunk császármetszést. Sajnos egyre erősebb a presszió az édesanyák részéről, miszerint ők maguk szeretnék megválasztani a szülés módját. Ezt az utat végig is járják: ilyen-olyan szakorvosi véleményt gyűjtenek be és a szülész-nőgyógyászok „kierőszakolt” orvosi indikációk alapján indokolatlan császármetszéseket végeznek. Többek közt emiatt is tartom fontosnak, hogy az anyukák legyenek tisztában az általuk presszionált szülési mód minden lehetséges következményével” – zárja a beszélgetést Imre Ruben doktor úr.

Indxekép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja