A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hegterhesség - a császármetszés egyik legritkább, ám legsúlyosabb szövődménye

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-08-24
Az elmúlt évtizedekben világszerte emelkedett a császármetszések száma. Amennyiben az anya és a magzat egészsége szempontjából nem indokolt, úgy nem érdemes a szülésnek ezt a módját választani, már csak azért sem, mert ha az első baba így jön a világra, akkor nagyobb az esély arra, hogy a további szüléseknél is császármetszésre lesz szükség. Nem beszélve az esetleges szövődményekről...
Hegterhesség - a császármetszés egyik legritkább, ám legsúlyosabb szövődménye

Mi az a hegterhesség?

Rendellenesen megtapadt terhesség császármetszés után

„A hegterhesség egy viszonylag ritka, de annál súlyosabb késői szövődménye lehet a császármetszésnek, főleg az olyan édesanyáknál, akik már két műtéten vannak túl, vagy nagyon hamar vállalkoznak újabb gyermekre.

A hegterhesség egy rendkívül speciális, rendellenes helyen megtapadt terhesség, mely kifejezetten a méhen végzett hegen történik, leggyakrabban az előző császármetszés hegén. Nagyjából 4-5 ezrelékre tehető a megjelenése, ami azt jelenti, hogy 1000 műtétet követően 4-5 esetben fordul elő, de miután az ilyen kimenetelű szülések száma folyamatosan emelkedik, így mi is egyre gyakrabban találkozunk vele” – mondja Dr. Imre Ruben, az Istenhegyi Géndiagnosztika Meddőségi Diagnosztikai Centrumának vezető szakorvosa.


„A hegterhességet úgy kell elképzelni, hogy a terhesség magába a hegszövetbe ágyazódik be, mert ott találja meg a növekedéséhez szükséges feltételeket. A heg azonban egy vékony méhfal rész, ami nem alkalmas arra, hogy kiviselje a terhességet. A hegben a szövet könnyen megrepedhet és életveszélyes vérzés alakulhat ki, ezért semmiféleképpen nem lehet kihordani.

Maga a beágyazódás sem szabályos, a lepényszövet ugyanis az ép részekbe is beszűrődik és akadálytalanul tör be a környező szövetekbe, mint például a hólyagfal, a hasüregi rész vagy a hüvely felső része. Az esetek többségében hólyag érintettséggel találkozunk, ilyenkor a hólyag egy részét is ki kell venni a műtét során” – mondja a szakorvos.


Műtéti megoldások hegterhesség esetén

A hegterhesség már kisterhes korban is gondot okozhat, ezért a legfontosabb a minél korábbi ultrahang diagnosztika, főleg annak, akinek megelőző császárja vagy méhen végzett műtétje volt. Egészen korai fázisban vákuum aspiráció jön szóba, a később felismert terhességet laparoszkóppal oldják meg, az egészen „nagyokat” – amikor már kifejlődött embriót is látunk szívműködéssel – pedig Metotrexát kezeléssel indítják.

Ez utóbbi egy kemoterápiás citosztatikum, melynek hatására a terhesség elhal, a mérete összezsugorodik, ezáltal elhal maga a lepényszövet is, így sokkal körülhatárolhatóbb lesz és laparoszkóppal ki lehet venni. Ha a Metotrexát záros határidőn belül nem hat, akkor is meg kell szüntetni a terhességet, ami azonban magában hordozza a méheltávolítás rizikóját.
 

A hegterhességet megelőzni nem lehet, egy műtéttel azonban csökkenthető a kockázat

Hegterhesség kialakulására hajlamosíthat a hegsérv megléte a császármetszés hegében, ami nem más, mint egy kis tasakszerű tágulat, mely méhnyálkahártyával van borítva. Ha panaszt okoz és az édesanya gyermeket vállalna a későbbiekben, a várandósság előtt érdemes a tasak eltávolítását műtéti úton megoldani.

„A hegterhességet megelőzni nem lehet, azonban fontos felhívni rá a figyelmet, hogy csupán „anyai kérésre” ne indikáljunk császármetszést. Sajnos egyre erősebb a presszió az édesanyák részéről, miszerint ők maguk szeretnék megválasztani a szülés módját. Ezt az utat végig is járják: ilyen-olyan szakorvosi véleményt gyűjtenek be és a szülész-nőgyógyászok „kierőszakolt” orvosi indikációk alapján indokolatlan császármetszéseket végeznek. Többek közt emiatt is tartom fontosnak, hogy az anyukák legyenek tisztában az általuk presszionált szülési mód minden lehetséges következményével” – zárja a beszélgetést Imre Ruben doktor úr.

Indxekép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja