SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi az az 5D ultrahang, és érdemes-e rá elmennünk?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-09-01
A technológia fejlődésével az ultrahangos eljárásokon is egyre élethűbb képet kaphatunk a babánkról. Ma már lehetőségünk van 5D ultrahangon is megnézni, mit csinál odabent a pocaklakónk. De mi is az az 5D ultrahang? Mikor érdemes rá elmennünk? Mennyibe kerül? Minden válasz egy helyen.
Mi az az 5D ultrahang, és érdemes-e rá elmennünk?

Mit jelent az 5D ultrahang?

Mi a különbség az 5d ultrahang és a 4D között?

Az ultrahangos berendezések hanghullámokat bocsájtanak ki, amelyeknek a visszaverődésével kirajzolódik a vizsgált szerv (terhesség esetén a pocaklakó) pontos képe. A hagyományos 2D ultrahang során a magzatnak egyetlen metszeti képét láthatjuk. A 4D ultrahang során másodpercenként több ezer ilyen metszeti képet láthatunk, ami lehetővé teszi, hogy 3 dimenziós képet kapjunk a magzatról.

A 4. dimenzió az idő: nem csak néhány képet kapunk, de a baba mozgását is nyomon követhetjük valós időben, hiszen egy másodpercenként többször is frissített mozgóképet láthatunk.

Az 5D ultrahang és a 4D közötti különbség az, hogy az előbbi még jobb minőségű, így nem csak a szülőknek tud jobb élményt nyújtani, de az orvosoknak is nagy segítségére lehet. Mivel sokkal részletgazdagabb és szinte teljesen valósághű képet ad, az orvosok könnyebben kiszűrhetik vele az esetleges rendellenességeket is. A 3D vagy 4D ultrahangok bonyolult vizsgálatait leegyszerűsíti, és sok mérést automatikusan végez, így a szakembereknek könnyebb dolga van. A méréseket nagy pontossággal végzi, így szinte kizárja a vizsgálatot végző szakember hibázási lehetőségeit is.

A 4d és 5d ultrahang közti különbséget a következő videón is megnézheted:
 

 

5D babamozi

Természetesen a legtöbb leendő szülő nem csak azért szeretne 5D ultrahangra menni, hogy megtudhassa, a babájával minden rendben van-e, de azért is, hogy bekukkanthassanak a magzathoz: láthassák az arcvonásait, hogy kire hasonlít jobban, hogyan mocorog, ásít vagy rúgkapál. A babamozi kiváló alkalom erre: ilyenkor az ultrahangos vizsgálatot a szülők egy TV-n keresztül, általában HD minőségben nézhetik végig. A legtöbb így végzett ultrahangos vizsgálat végén a szülők hazavihetik a babamozi során készült felvételeket, és bármikor újra megtekinthetik.


Hány hetesen érdemes elmenni az ultrahangra?

Az 5D babamozi a 15. hét után bármikor végezhető, viszont a legjobban a 21. és a 30. hét között láthatjuk a babánkat, ezért érdemes ebben az időintervallumban időpontot kérnünk.


Mennyibe fog kerülni? - 5D ultrahang árak átlagosan

Bár az árak természetesen rendelőtől függően változnak, egy 5D babamozi ára általában 18 ezer és 25 ezer forint között mozog. Van olyan rendelőintézet, ahol már 15.900 Forintért elmehetünk egy 5D babamozira, ahol a leleteket is megkapjuk, valamint a felvételek, egy fénykép és egy hűtőmágnes is benne van az árban. A legtöbb helyen körülbelül 20 ezer forintot kell fizetnünk egy ilyen vizsgálatért.

Bár nem túl olcsó mulatság, érdemes lehet legalább egyszer elmennünk egy babamozira, hiszen olyan élményben lehet részünk, ami sokkal közelebb hoz a születendő gyermekünkhöz. Egy-egy ilyen felvétel örök emlék marad gyermekünk számára is, hiszen amikor kicsit nagyobb lesz, vele együtt is visszanézhetjük őket, és felidézhetjük azt az izgatott, boldog várakozást, amit a várandósság ideje alatt éreztünk.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja