A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magzatra is veszélyes lehet az ureaplasma baktérium

Családinet [cikkei] - 2021-05-19
Egy kismamának sok mindenre oda kell figyelnie: ha a hormonok miatt megemelkedik a cukra, akkor kevesebb édességet ehet, ha macskát tart, akkor fennáll a veszélye a toxoplazmózisnak, és fenyegetik olyan baktériumok is, mint az ureaplasma, amely nem csak az anyára nézve, de a babára nézve is veszélyes lehet.
A magzatra is veszélyes lehet az ureaplasma baktérium

Mi is tulajdonképpen az ureaplasma?

Az ureaplasma egy baktérium, amely a nem chlamydia, és a nem gonorrhea nemi fertőzések hátterében állhat.

Az Ureaplasma a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések (STD) leggyakoribb típusa. Érdekes azonban, hogy ez a baktérium kis mennyiségben a női alsó nemi traktus (hüvely, méhnyak) normál alkotója lehet, mindenféle kedvezőtlen következmény nélkül. Bizonyos baktériumszám felett azonban, feltétlenül kórokozónak kell tekinteni és kezelni kell! Férfiakban és nőkben is gyakran tünetmentes, ha azonban tünetet okoz, az leggyakrabban pisilési panasz, a húgycső vagy a húgyhólyag gyulladása lehet. Nőkben előfordulhat még szokásos kezelésekre nem reagáló hüvelyfolyás is. A gyakori tünetmentessége jelenti egyben a legnagyobb veszélyét is, hiszen hosszú ideig fennálló, krónikus, kezeletlen női húgyúti vagy nőgyógyászati fertőzést okozhat. A tünetmentes fertőzött ráadásul anélkül adhatja át a baktériumot a szexuális partnerének, hogy ténylegesen tudatában lenne a betegségének.

Leginkább a szexuálisan aktív, fiatal korosztályban jellemző, ugyanis a partnerek számának növekedésével az ureaplasma baktérium megjelenése is arányosan nőhet. Érdemes már az első tünet megjelenésével felkeresni egy nőgyógyászt, ugyanis a kezeletlen, elhúzódó fertőzés súlyos következményekkel járhat.

Miért veszélyes a magzatra nézve?

A kezeletlen Ureaplasma fertőzés krónikus kismedencei gyulladást okozhat, mely következménye lehet a petevezető elzáródása, meddőség kialakulása, illetve a méhen kívüli terhesség gyakoribb előfordulása. A terhesség alatti Ureaplasma fertőzés egyrészt krónikus húgyúti gyulladást tarthat fent, másrészt a nemi traktusban ún. felszálló fertőzést okozhat. A kórokozó a méhnyak gyulladása miatt a méhszáj idő előtti felpuhulását, kinyílását eredményezheti, másrészt a méh üregébe hatolva a burok vagy a méhlepény gyulladását okozhatja. A következménye idő előtti méhösszehúzódások, burokrepedés és koraszülés lehetnek. A magzat méhen belül vagy a szülés során a szülőcsatornán áthaladva fertőződhet, súlyos esetben akár ún. szepszis is kialakulhat komoly keringési, légzési, idegrendszeri következményekkel. A súlyos tüneteket pedig a társuló koraszülés hatványozottan ronthatja.

Hogyan lehet megelőzni és kezelni?

Fontos a pontos diagnózis, így ennek megállapítását bízzuk szakemberre, ne kezdjük el magunkat otthon kezelni. A hüvelyből vagy vizeletből elvégzett speciális baktériumtenyésztés képes az Ureaplasma baktérium kimutatására, és ezután rögtön meg is kezdődhet a fertőzés megszűntetése, mind a női, mind a férfi oldalon. Kezelése gyógyszeresen történik, antibiotikummal, ami után 4-6 héttel érdemes egy újabb baktériumtenyésztést végeztetni.

A Családinet egyik szakértője, Dr. Tidrenczel Zsolt szerint az Ureaplasma gyakran makacs, nehezen kezelhető fertőzést okoz, a visszaesés esélye relatíve magas. Az óvatos szexuális magatartás, a gyakori partnercsere elkerülése segítheti a fertőzés elkerülését.

A szexuális együttlétek során érdemes gumióvszert használni, ha pedig babát szeretnénk, konzultáljunk ismételten egy nőgyógyásszal a lehetséges kockázatokról.

A cikket lektorálta:

Indexkép: Wendy Corniquet/pixabay.com
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja