A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koronavírus antitestekkel született meg a baba, akinek anyukáját terhesen beoltották

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-04-08
Több száz kismama rohamozta meg a Semmelweis II. számú Nőgyógyászati Klinikáját március 27-én, amikor az Operatív Törzs tagjai külön oltópontot hoztak létre várandós és szoptatós anyukáknak. Sokan félnek beadatni az oltást, hiszen kevés információ áll a birtokunkban a kismamákra és a szoptatásra gyakorolt hatásáról, azonban a tengerentúlon megszületett az első olyan baba, akinek a szervezetében kimutatták a koronavírus antitesteket, miután anyukáját még várandósan beoltották.
Koronavírus antitestekkel született meg a baba, akinek anyukáját terhesen beoltották

Az egészségügyben dolgozó anyuka 36 hetesen kapta meg a Moderna által kifejlesztett vakcinát, majd 3 héttel később életet adott egészséges lánygyermekének, akinek a szervezetében azonnal kimutatták a koronavírus antitesteket, így ő már biztosan védve lesz a vírus ellen. Az orvosok mintákat vettek az anya placentájából és a köldökzsinór véréből közvetlenül szülés után, és ezekben is kimutathatóak voltak a védelmet jelentő antitestek mindössze a Moderna vakcina első adagja után.

Az már eddig is bizonyított volt, hogy azok a kismamák, akik a terhességük alatt megfertőződtek, a szervezetükben termelt antitesteket továbbadták a csecsemőjük számára. Az orvosok szerint biztató a fent említett eset, azonban további kutatás szükséges ahhoz, hogy megállapítsák a koronavírus vakcinák terhesség alatti biztonságosságát és hatékonyságát.

Világszerte több városban is oltanak már kismamákat és szoptatós anyukákat. A Massachusetts-i Állami Kórházban 131 nőt (84 várandós, 31 szoptató és 16 nem várandós) oltottak be nemrégiben Pfizer vagy Moderna vakcinával. Az anyukák ugyanolyan immunválaszt tanúsítottak, mint a kontrollcsoport tagjai, valamint az összes beoltott kismama placentájában, valamint a szoptatós anyukák tejében kimutathatóak voltak a szervezet által termelt antitestek. Izraelben is hasonló eredményre jutottak az orvosok, akik 20 várandós nőt oltottak be a harmadik trimeszterük alatt. Mindegyiküknél kimutatták a placentában az antitesteket, amelyek a köldökzsinóron keresztül bejutottak a csecsemő szervezetébe is.

A Pfizer és a Moderna februárban kezdte el a várandósok és a szoptatós anyukák oltását kísérleti jelleggel, eddig kizárólag saját felelősségre adták csak be a vakcinákat, hiszen a korai tesztelési szakaszban egyik csoportot sem oltották, ami nem meglepő. A Johnson&Johnson tervei között is szerepel, hogy terhes nőket és szoptatós anyákat vonnak be az oltási rendszerükbe, hogy nyilvántartásukkal különböző tanulmányokat készíthessenek az általuk gyártott vakcina hatékonyságáról.

Indexkép: Christian Bowen/Unsplash.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja