A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A munka törvénykönyve a gyermek 3 éves koráig védelmet biztosít az édesanyáknak

Családinet - 2014-02-04
Az új munka törvénykönyve a gyermek 3 éves koráig védelmet biztosít az édesanyák számára és minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét, ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves - hangsúlyozta a Fidesz közleményében.
A munka törvénykönyve a gyermek 3 éves koráig védelmet biztosít az édesanyáknak

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Varga László szocialista képviselő azt írta közleményében: az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága hétfői ülésén tárgyalta azt az MSZP törvényjavaslatot, amelyet a dolgozó szülők védelme érdekében nyújtottak be, közlése szerint ezt a kormánypárti képviselők nem támogatták.
 
Az új munka törvénykönyve  védi a gyesen, gyeden lévő szülőket

Ha a gyermeket nevelő anyuka vagy apuka gyesen, gyeden van, semmilyen módon nem lehet elbocsátani. A jogszabály szerint esetükben felmondási korlátozás érvényesül, rendes felmondással tehát nem lehet megszüntetni a munkaviszonyukat. Felmondási tilalom alá esik a szülő a gyermek 3 éves koráig, aki szabadságon van és felmondási korlátozás vonatkozik az anyára, vagy a gyermekét egyedül nevelő apára, akinek a gyermeke 3 évesnél fiatalabb, és dolgozik mellette.
    
Kivételes ok az elbocsájtásra

Azonnali hatállyal egyedül kivételes, indokolt esetben bocsáthatók el, akkor is csak fegyelmi okból, vagy ha a munkavállaló súlyos magatartása azt indokolja.

Forrás: MTI
Fotó:
Fotó: cooldesign - FreeDigitalPhotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja