A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szünidőben nő a diákmunka kereslete és kínálata is

Családinet - 2014-06-16
A nyári szünidőben megnő az igény a diákmunka iránt, a munkalehetőségek köre is számos szezonális tevékenységgel bővül, a diákok azonban legszívesebben strandokon, nyári fesztiválokon dolgoznak, vagy irodai és hostess munkát vállalnak, ugyanakkor mezőgazdasági munkára nehezebben találnak jelentkezőket a munkáltatók - derül ki az MTI összeállításából.
A szünidőben nő a diákmunka kereslete és kínálata is

Vendéglátóipari végzettségű diákokat keresnek a Balatonhoz főként    

A Balatonnál jellemzően a vendéglátóipari végzettségű diákokat keresik. Az északi parton a nagyobb városok mellett a kisebb Balaton menti településeken működő vendéglátóhelyek is örömmel veszik a képzett diákok jelentkezését, és ezeken a helyeken is jól fizető, megbízható munkaadókat találnak a diákok - mondta az MTI-nek Hajba Gábor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet Közép-dunántúli régióigazgatója. Hozzátette, hogy az iskolaszövetkezet által Veszprém megyében foglalkoztatott diákok száma 500 és 1000 között mozog a nyári szezonban.

A hostess munka is népszerű a diákok körében    

A Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója úgy tapasztalja, hogy az irodai és a hostess munkák népszerűsége vetekszik a Balaton parton végezhetőkkel a diákok körében. Krancz Balázs elmondta, hogy a 18 éven felüliek között két-háromszoros, a 16-18 éves korosztályt célzó munkáknál pedig hozzávetőlegesen négyszeres a túljelentkezés Veszprém megyében.

Somogy megyében leginkább az üdülőkörzetekben van munkalehetőség    

Somogy megyében a Meló-Diák úgy tapasztalja, hogy az üdülőövezetekben egyre több a munkalehetőség, és egyre kevesebb a diák. Husi Bence, a diákmunka-szervező cég marketingvezetője elmondta, hogy a diákok zöme az évzáró utáni hetekben keres munkát, a nyár hátraevő részében pedig már kevésbé szeretne dolgozni, így aki július közepétől keres munkalehetőséget, nagy eséllyel talál is. A megye déli részein, több helyen egyensúlyban van kínálat és a kereslet, a Balaton-parton viszont ilyenkor még mintegy 20 százalékkal több a munkát kereső diák, mint a munkalehetőség.        

Komárom-Esztergom megyében több diák is dolgozna

Komárom-Esztergom megyében is túljelentkezésre számít a meghirdetett diákmunkáknál a Meló-Diák Iskolaszövetkezet megyei igazgatója. Fülöp Péter elmondta, hogy 2013-ban ezernél több diáknak biztosítottak munkát, és ez a szám az idén várhatóan több lesz. A kínált állások jó része árufeltöltés, anyagmozgatás, takarítás, de több cég ajánl  folyamatos, két hónapos gyári munkát fiúknak, keresnek minőségellenőröket, mérnök gyakornokokat és a labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódva termékbemutató kollégákat.

Tolna megyében a naponta jelentkező diákok felének azonnal tudnak munkát biztosítani

Tolna megyében több mint 400 diák regisztrált az egyik legismertebb diákmunka-közvetítőnél, és naponta 15 új diák jelentkezik be. Sebestény Imre, a Meló-Diák hálózat szekszárdi irodájának munkatársa arról számolt be, hogy naponta száz fős munkaerőigény van a diákokat foglalkoztató cégek részéről, és a jelentkező diákok felének azonnal tudnak munkát adni. A diákoknak többnyire árufeltöltést, pénztári munkát, gyártósori összeszerelést, szórólapterjesztést, telemarketinges munkát kínálnak, de végezhetnek kukoricacímerezést vagy parcellázást is.

Zala megyében akár úszómesterként is dolgozhatnak a fiatalok    

Zala megyében a Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél 700-1000 fiatal jelentkezett nyári diákmunkára - mondta el Horváth Imre régióvezető. A fiatalok a kisegítő, mezőgazdasági, valamint betanított munkák mellett irodai munkát is végezhetnek, dolgozhatnak szállodákban és lehetőségük van akár úszómesterként is elhelyezkedni. 
A Meló-Diák Zala megyében a következő hetekben 1500-2000 diák jelentkezésére számít, közülük 400-800 fiatalnak tudnak munkát biztosítania - mondta Ferencz Pál régióvezető. Az évközi csomagolási, összeszerelési munkák nyáron is folytatódnak, de a nyári szezonban mezőgazdasági munkákra, a szabadságolások ideje alatt adminisztratív munkakörbe is várják a fiatalok jelentkezését. A Balaton-part környékén orosz tolmácsokat, a szállodákban legalább két idegen nyelvet beszélő animátorokat keresnek.

Békés megyében főleg a mezőgazdaságban helyezkedhetnek el nyári munkára    

Békés megyében főleg a mezőgazdaságban nagy a kereslet nyári diákmunkára, a diákok közül azonban egyre kevesebben vállalnak ilyen jellegű munkát, többségük a könnyebb, irodai adminisztrációs munkát keresi - mondta el Farkas Adrián, a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet irodavezetője Békéscsabán. A megyében az iskolaszövetkezet a nyári szezonban mintegy nyolcszáz és ezer fő közötti tanuló részére kínál munkát, főleg a mezőgazdaságban és a hozzákapcsolódó feldolgozó iparban. A diákok közül azonban egyre nehezebb munkaerőt toborozni szántóföldi mezőgazdasági munkára, kevesen vállalkoznak kukorica címerezésre, gyümölcs, vagy dinnyeszedésre. Az iskolaszövetkezet ezért inkább fedett térben elvégezhető mezőgazdasági munkákat kínál, például vetőmagüzemekben és gyümölcsfeldolgozókban termés válogatást és csomagolást. 

Az iskolaszövetkezetek évente több mint százezer tanulónak biztosítanak munkát

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) összegzése szerint az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak legális pénzkereseti és tapasztalatszerzési lehetőséget, közülük több mint 50 ezren nyáron dolgoznak.  

A diákmunka bérezése és feltételei

A diákmunkáért a legkisebb fizethető bér a minimálbérnek megfelelően jelenleg 584 forint óránként, de a munka jellegétől függően ennél többet is adnak a megbízók. A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, egy programozási, fejlesztői munkáért pedig akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként. A bérből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le a kifizetők.   A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, iskolai szünidőben, szülői engedéllyel azonban a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is munkát vállalhatnak. A munkavégzés feltétele, hogy a diáknak legyen adóazonosító jele, amit a NAV-tól lehet beszerezni, és keresetükről a kifizetői igazolás alapján kell benyújtaniuk az szja-bevallást.

Forrás: MTI
Fotó: Michal Marcol/FreeDigitalPhotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja